Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Kedves MÁV-figyelő!
 
Bocsáss meg a megszólításért, de azért MÁV-nak mégsem akartalak hívni. Mivel új munkahelyem Pestszentimrén közel esik a vonathoz (állomáshoz), valamint a hozzá kapcsolódó belvárosi lakhelyem nincs túl távol a zuglói sínpártól, tehát kitaláltam: vonattal járok be-ki-be-ki, és így tovább. (Ezen felbuzdulásom erősítette, hogy immár egyszerű BKV bérlet helyett kaptam még két másik szolgáltatóra is feljogosító papirost. Hát mikor induljak el, hogy ne kelljen sem a kies Pestszentimrén, sem a kietlen Zuglón sokat állnom-várnom, és élveznem a természet langy januári hőfokát: erre való a sokat ajánlgatott Elvira.

Megnéztem, teljesen felesleges részletezés nélkül, mert én nem Lajosmizsére, Dabasra vagy Katonatelepre akarok menni, hanem Budapest irányába, tehát mindegy melyik vonat jön, csak jöjjön. Külvárosból 15 perc alatt a belvárosnál? Megéri. Tehát álltam és vártam, és vártam, ami feltűnt: nincs vonat sem erre, sem arra.  Ezután megnéztem az Elvirát, immár részletesen: minden vonatnál van hópehely, ami azt jelzi, hogy "Rendkívüli helyzet alkalmával közlekedő vonat". Hát persze, kisforgalmú hely, itt is csak hajnali munkásvonat van.

Ám ami feltűnt: számos más szerelvény, amit naponta látok közlekedni, csak rendkívüli helyzet alkalmával járhat Elvira kisasszony szerint. Szegény MÁV, eléggé le van rothasztva és züllesztve, de hogy már a mindennapi vonatforgalom is Rendkívüli helyzetre adjon alkalmat...

Címkék: máv vonat menetrend vasút utas panasz elvira észrevétel


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr43953855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákibard! 2009.02.20. 11:18:47

Tisztelt Postoló!

Vissza az első osztályba! Vagy a másodikba. (Mikor tanultunk Olvasást??)

Az a hópihe, és a jelenése (Rendkívüli helyzet alkalmával közlekedő vonat) annyit tesz, hogyha rendkívüli közlekedési rendet rendelnek el, akkor csak a hópihével megjelölt vonatok közlekednek.
Ez az összvonatszám kb 80%-a, de ezt így nehéz kijelenteni, hsz van oylan vonal, ahol az összes vonat járna akkor is.

Tehát a hópihe azt hivatott megelőzni, ami bekövetkezett 2008 január 2.-án, amikor senki nem tudta, hogy a rendkívüli közlekedési rendben melyik vonatokat kell közlekedtetni, és melyiket lemondani.

Bátran tessék olvasni, értelmezni a szöveget, és ha magunktól nem megy, akkor értelmesen kérdeni, mielőtt frappáns, mocskolódó levelet írunk...

Taurusz 2009.02.20. 12:22:56

Tisztelt Ákibard!

Vissza az első osztályba! Vagy a másodikba. (Mikor tanultunk Olvasást??)

"Tehát álltam és vártam, és vártam, ami feltűnt: nincs vonat sem erre, sem arra. "

Bátran tessék olvasni, értelmezni a szöveget, és ha magunktól nem megy, akkor értelmesen kérdeni, mielőtt frappáns, mocskolódó levelet írunk...

És ez eddig csak ctrl-c, ctrl-v volt... ja, és a "

Ákibard! 2009.02.20. 12:44:32

@Taurusz:
Oké, Tau ügyi vagy, de a post nem erről szól... (Nemtudom feltűnt-e?)

A poszt arról szól, hogy a postoló szerint azért nem jött vonat mert hópihével van megjelölve, és szerinte az csak és kizárólag rendkívüli esetben közlekedik.

Akkor ki nem tudja értelmezni ami le van írva? :-)))

1116001 2009.02.20. 13:02:16

Én sem nagyon tudom értelmezni ezt a szöveget! :)

Ákibard! 2009.02.20. 13:09:54

@1116001:
"Tehát álltam és vártam, és vártam, ami feltűnt: nincs vonat sem erre, sem arra. Ezután megnéztem az Elvirát, immár részletesen: minden vonatnál van hópehely, ami azt jelzi, hogy "Rendkívüli helyzet alkalmával közlekedő vonat". Hát persze, kisforgalmú hely, itt is csak hajnali munkásvonat van."

Várt a vonatra ami nem jött. (Gondolom késett, vagy nem is kellett volna jönnie mert rosszul nézte meg)
Ezután megnézte az Elvirát, és félreértelmezve egy hópihés jelzést megállapította, hogy szerinte a vonatok arrafelé csak rendkívüli esetbenközlekednek.

Ezután megállapította, hogy több olyan vonatot is látott, ami szerinte csak rendkívüli esetben közlekedik. Ebből következően szerinte a mindennapi munkanap a MÁV-nál rendkívüli helyzet.

Tipikus esete annak, amikor valaki ostoba, a saját ostobaságából viccet csinál, és ami mégrosszabb: Saját ostobaságát világgá kürtöli :-))))

dontals 2009.02.20. 13:27:49

A magyar helyesírás szabályai szerint igaza van a levélírónak, az Elvira megfogalmazásából hiányzik az "is", vagyis "rendkívüli helyzet alkalmával IS közlekedő vonat."

Amúgy nem tudom mit nem lehet ezen érteni: "Tehát álltam és vártam, és vártam, ami feltűnt: nincs vonat sem erre, sem arra." Magyarán a vonat nem jött, ellenben annak minden esetben járnia kellene. Nincs mit ezen ragozni. Ne a levélírót próbáljuk már meg ostobának beállítani

Ákibard! 2009.02.20. 13:44:21

@dontals:
Nem hiányzik az is. Csak más megközelítéssel kell nézni:

A menetrendkönyvben (és persze az elvirában) szereplő vonat közlekedik. Vagy mindig, vagy a megadott napokon.
A hópihe egy külön esetet jelöl. Egy rendkívüéli helyzetet.
Tehát az a vonat rendkívüli helyzet esetén közlekedik. Mikor még? Amikor meg van hirdetve. Mikor van meghirdetve? Nézd meg! Munkanap, hétége, csak x napokon.
Ennyi...

PTibor (törölt) 2009.02.20. 21:54:24

lehet én vagyok a hülye, de nekem az jött le, hogy nem jött vonat.. mondjuk azt nem mondta, hogy mennyi ideig várt. és nyilván csak minden második szót olvastam.. :)
lehet szegén tényleg csak 5 percet álldogált. Nos. fel kell, hogy világosítsunk. A MÁV, a BKV-val ellentétben menetrendszerint (próbálja) közlekedtetni a járatait. A BKVnál ez ugye csak tájékoztató jellegű, míg a MÁV próbálkozik azért.
Viszont Neked is próbálkoznod kell, hogy kitapasztalhasd a megfelelő vonatot. A kommentekből megismert információk szerint próbáld újra. És nem mellesleg örülj, hogy a Budapest bérlet lehetőségeit ki tudod használni. (Csak gondolj bele, hogy a Volán ha kifelé meg is oldaná, de visszafelé biztos nem állna meg, hiába van mindentvivő bérleted..)
:))

Mellesleg ez is az utastájékoztatás egyféle visszaássága, hiszen ha értelmezni próbálom a "Rendkívüli esetben közlekedik" mondatot, akkor elsőre tényleg az jön le, hogy a vonat csak akkor jár, mikor para van. (mondjuk ha benne van az elvirában az adott napi találatok közt, akkor nem kell gondolkodni a jelzéseken)

lurkó 2009.02.20. 22:36:33

Ha ott lenne az elején a csak szócska igazatok is lenne.

vasutassrác 2009.02.21. 09:14:38

Helyesebb lenne így a szöveg: "Rendkívüli helyzet alkalmával _is_ közlekedő vonat"

Ákibard! 2009.02.21. 10:53:13

@vasutassrác:
Menetrendi értelmezés szerint nem...

A helyes értelmezés az lenne, ha az utas nem foglalkozna ezekkel a jelzésekkel, ugyanis az Elvira kidobta neki arra a napra, akkor az a vonat van.

A menetrendi jelzések állítások, és nem utalnak arra, hogy az a vonat mikor közlekedik még.

Az A betű: Munkanapokon közlekedik.
A hópihe: Rendkívüli helyzet alkalmával közlekedik.

Tehát ez nem azt jelenti, hogy olyan munkanapon közlekedik, amikor rendkívüli helyzet van...

Ha lenne is a mondatokban (Pl: Munkanapokon IS közlekedik) azt sugallná közlekedik máskor is, de ált. amire az (A) kerül az csak munkanapokon közlekedik.

Tehát lehet csűrni-csavarni a lényeg továbbra is az, hogy aki helyesen akarja értelmezni, az meg fogja érteni, mit jelent. Akinek a kötekedés a célja az meg úgyis megtalálja a maga útját... :-)

jocee (törölt) 2009.02.21. 12:35:11

Mi ebben a nehéz??Ha tökig érő hó van,akkor is közlekedik!Ennyi!Nesze neked PISA-teszt!

vasutassrác 2009.02.21. 13:07:22

@Ákibard!:
Csakis kizárólag a hópihére gondoltam. Viszont itt kerül előtérbe egy újabb definiálandó dolog: maga a rendkívűli helyzet...
Utolsó mondatoddal meg egyetértek :-p

Ákibard! 2009.02.21. 13:32:35

@vasutassrác:
"maga a rendkívűli helyzet..."
A renddkívüli helyzet nem definiálandó, ugyanis azt elrendelik. Egy rendkívüli közlekedési rendet.

Ez egyfajta lépés affelé, hogy egy komolyabb zavarnál legyen az tömegesen befagyott váltókból, vagy épp vonali balesetből adódó, mely vonatokat kell közlekedtetni.

Lényegében eddig is így volt, egy elővárosi bibinél pl a monori vonatok elmaradtak, a zónázók lettek személyek. Most ugyanez van hópihével jelölve.

bravo 2009.02.24. 21:47:38

@Ákibard!:

Azt irod:
1. Az A betu: Munkanapokon közlekedik.
2. A hópihe: Rendkívüli helyzet alkalmával közlekedik.

Ha az 1. esetben a mondatot ugy kell erteni, hogy CSAK munkanapokon kozlekedik, akkor a 2. esetben miert lenne maskepp? Vagy ha maskepp kell erteni, akkor igenis, arra utalni kell!
Peldaul:
Rendkivuli helyzet alkalmaval is kozlekedik, a vonat menetrendje szerint.
Persze, ez is santit egy kicsit, mert a vonat menetrendjehez hozzatartozik a hopehely is. (Onmaga reszhalmaza igy.) De valahogy megis jelolni kell a kulonbseget, es velemenyem szerint el kell kerulni a hosszu korulirassal torteno magyarazatot, melyet ugy velem nem lehet elkerulni, ha teljesen precizek akarunk maradni.
Ezert roviden csak a
Rendkivuli helyzet alkalmaval is kozlekedik
szoveget tartom megfeleloen, melyben az IS szo hivja fel a figyelmet, hogy elteroen kell ertelmezni az 1-es tipusu magyarazo szovegektol.

De tovabb megyek. A hopehelynek eppen az ellenkezojet kell hogy jelentse. Azaz:
Rendkivuli helyzetek alkalmaval nem kozlekedik.
Igy egyertelmubbe valik, hogy hiaba van munkanap, a rendkivuli helyzet miatt nem fog kozlekedni. Ha pedig hetvege van, akkor meg nyilvan nem kozlekedik, ha rendkivuli helyzet van, ha nincs.

bravo 2009.02.24. 21:53:59

Elobbi hozzaszolasomhoz elfelejtettem hozzatenni, hogy igy az 'ellenkezo esetben' a menetrendben ahol most hopehely van, onnan ki kell torolni, es annal a vonatnal, ahol most nincs, oda kell rajzolni.
Tovabba ugy erzem, hogy a hopehely jel inkabb tartozik a kozlekedesi korlatozasok koze, semmint a szolgaltatasokat jelolo jelek (pl. masodosztaly, etkezokocsi) koze. A menetrendkonyv kihajthato reszere kivankozik a piros oldalak helyett, elviraban a kozlekedik: felirat utan a szolgaltatas: felirat helyett.

Ákibard! 2009.02.24. 23:07:10

@bravo:
"Ha az 1. esetben a mondatot ugy kell erteni, hogy CSAK munkanapokon kozlekedik, "
Nem!
Úgy kell érteni az A-t, hogy Munkanapokon közlekedik.
Ugyanis lehet a fejlécben egy [91]-es korlát aminek adott oldali jelentése legyen mondjuk:
III. 1, 8, 15.-én közlekedik. Mert mittudomén mi van akkor, és úgy gondolják, hogy ezen a három vasárnapi napon is közlekedni fog. Itt már megbukorr volna a CSAk verziód.
Ezért is mondtam, hogy a jelentés állítás ami nem kizárólagos, függetlenül attól, hogy pl. a munkanap mellé ritkán kerül feloldó.

A nem közlekedést pedig felesleges lenne jelölni, ugyanis az egésznek az a lényege, hogy azon vonatok kerüjenek megjelölésre, melyek közlekedni fognak, nem pedig elleknekzőleg.

Az pedig hogy a vörös oldalon vagy a kihajtós részében jelenik-e meg tényleg részletkérdés.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.02.25. 23:40:11

micsoda egy lúzer postoló :DDDD

tragikus, már mindent leírtatok :)
süti beállítások módosítása