Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Ahány pénztáros, annyi jegyvisszaváltási módszer. Van aki szó nélkül visszaváltja, van aki a száját húzza, de vissza adja a pénzt. Van aki kifogást keres és morog, olyan is akad, aki valami szabályra hivatkozva nem adja vissza az utas pénzét. Mi a pontos szabály? Erre keresi olvasónk a választ:

Kedves MÁV-figyelő!

Egy lehet hogy igen furcsa kérdéssel fordulnék az oldal üzemeltetőihez.

A történet az, hogy Szegedre járok, a MÁV "segítségével" heti rendszerességgel 200 km távolságból. Megveszem a vonatjegyemet odafele és várom a vonatomat. de előfordul hogy a vonat indulása előtt egy ismerősöm aki szintén Szegedre jár ugyanonnan ahonnan én, el tud engem vinni autóval. Na most a vonatjegyem 3 napig érvényes, lévén hogy 100km-feletti távolságra szól. Én általában a harmadik napon haza szoktam érkezni, és mivel nem használtam fel a jegyet, bátorkodom visszamenni az állomásra és visszaszeretném váltani.

Itt kezdődnek a problémák. Eddig is volt már ilyen eset kb. 2 hónapja, néha problémás volt de sikerült visszaváltani. de a legutóbbi eset alkalmával ami egy hete volt, ködös magyarázatként közölték velem hogy egy órán belül vissza kell hoznom a jegy vásárlása után ha nem használom fel, csak akkor váltják vissza.(???)

Akkor mi a lényege a három napos érvényességnek? Mi tévő lehet az ember ilyen esetben? Nem tudok visszamenni egy órán belül, mert mi van ha megveszem a jegyemet reggel, délutáni vonatra és koradélután derítem ki hogy el tudnak vinni autóval is. Egyébként teljesen ködös ez az egész jegyvisszaváltás dolog nekem, mert eddig akárhány jegyeladó váltotta vissza a jegyemet, mindegyik másfajta kifogásra hivatkozva, morgások közepette váltotta mégis vissza.

Ha lehet kérni, szeretnék egy ponots tájékoztatást kérni, bárkitől aki ebben tájékozott, és tud bármilyen infót.

Üdvözlet: Bence

Címkék: máv vasút utas panasz jegy pénztáros észrevétel visszaváltás


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3959553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siófoki35 2009.02.23. 10:22:39

Az egy órás dolog az útmegszakításra vonatkozik, kissé zavarodott a pénztáros néni.

Nekem tegnapelőtt egy nem gépes pénztárban 40 km-es jegyet adtak a Cegléd-Ferihegy távra, pedig 60 km-es kell...

Ákibard! 2009.02.23. 11:10:07

Akkor:

A menetjegy az érvényességi idején belül bármikor visszaváltható, ha nem utaztad le. A speciális esetektől eltekintve kezelési költséget kell levonni ilyen esetben.

A pénztárosnak minden további nélkül vissza kellett volna váltania...

ex-dr. vuk 2009.02.23. 15:08:50

A tajekoztatasrol annyit, hogy pesten a nyugatiban az egyik ablaknal (informacio) kozoltek, hogy igen van olyan, hogy alkalmazott 1 evben 1x mehet 50% kedvezmennyel, a masik ablaknal (jegypenztar) kozoltek, hogy ez mar 2 eve megszunt.
Szoltam nekik, hogy ugyan akkor ballagjanak mar at 2 ablakkal arrebb, es tajekoztassak az ott ulo munkatarsat, hogy ne beszeljen faszsagokat.

Blah.. :(

mildi 2009.02.23. 15:11:20

@Ákibard!: nem éppen
100 km alatti jegyeknél, amelyeknél az utazást még aznap meg kell kezdeni, a jegyet csak aznap lehet visszaváltani, függetlenül annak érvénytartamától..

az egy órás viszont nettó baromság. ugyanis nem órára veszed a jegyet, hanem napra. megveszed reggel 7-kor, attól még utazhatsz 16-kor...
az IC jegyek időhöz kötöttek, a vonat indulása előtt legfeljebb 2 órával. utána ij.

lurkó 2009.02.23. 18:53:15

Az üzletszabályzat betekintésre átadható a pénztárban. Abban le van irva konkrétan az egész és még sok minden más is amiről itt néha butaságokat irnak. Tessék legalább egyszer rászánni az időt és elkérni. Mivel a jegyváltással egy szerződést köt az utas a vasuttársasággal. Legalább tudja hogy mik a szabályok amik a felekre vonatkoznak.
Egyébként Ákibard! leirta az igazat ezzel kapcsolatban.

lurkó 2009.02.23. 18:55:21

Bocsi Mildi irt igazat csak megzavart a @!

Ákibard! 2009.02.23. 18:57:52

@mildi:
"100 km alatti jegyeknél, amelyeknél az utazást még aznap meg kell kezdeni, a jegyet csak aznap lehet visszaváltani, függetlenül annak érvénytartamától.."

Való igaz amit írtál, de lényegében ugyanazt írtuk le... A 100km alatti menetjegyek érvénytartama a keletbélyegzés+1 nap, de a plusz egy nap azért van, hogy az érvénytartam napján 23:59-kor megkezdett utazásra ne 1 percig legyen érvényes.
Mivel aznap meg kell kezdened az utazást magától értetődőnek gondoltam, hogy aznap tudod visszaváltani, a kiindulási állomáson.

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.02.28. 16:09:31

Én ugyanígy nem értem a pótjegy és a pót- és helyjegy közötti különbséget, előbbit ugyanis nem hajlandó visszaváltani, ha 20 órát késik a vonat akkor sem (IC-jegyre viszont azt mondja: azt visszaváltaná).

Ákibard! 2009.02.28. 20:26:19

@Közlekedésguru:
Pótjegyhez nem jár helybiztosítás, csak a komfortdíjat fizeted meg. Emellett pedig nem vállal felelősséget a klf vasút késéséért sem a visszetérítések terén.

Sheldrake (törölt) 2009.03.08. 19:46:34

@Ákibard!:

És ha nincs meg a komfort? 300 Ft-ért nem éri meg a papírozással foglalkozni, ezért sokan nem is foglalkoznak vele és statisztikailag minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel legyünk megelégedve.

Ákibard! 2009.03.10. 09:59:19

@Sheldrake:
Azért a komfort meg szokott lenni... Ha meg nincs akkor jegyvágó, igazolás pénztárban visszatérítés.
süti beállítások módosítása