Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Egy celldömölki mozdonyvezető Budafok-Belváros közelében járt tehervonattal, amikor arra lett figyelmes, hogy a sínen előtte valaki tehetetlenül fekszik, és integet - egy székesfehérvári nyugdíjas volt, akit szerencsétlenségére éppen a sínpár kellős közepén kapott el a derékfájás.

Az eset még tavaly ősszel történt, a Vas Népe mostanra kinyomozta, hogy ki volt az életmentő vasutas. Mivel az érintett szakaszon a vonatok csak hatvan kilométer/óra sebességgel közlekedhetnek, a fiatal mozdonyvezető, Tóth Zoltán számára nem volt különösebb probléma, hogy megállítsa az ötszáz méter hosszú, ezerháromszáz tonnás szerelvényt. 50 méterre fékezett le a magatehetetlen, idős férfi előtt. Kiugrott a mozdonyból, felsegítette a szerencsétlenül járt embert, egy padhoz kísérte, és még mentőt is hívott hozzá.

(Index)

Címkék: index cikk máv vonat vasút utas észrevétel dicséret mozdonyvezető m.á.v.


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr48995806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oolajtoo 2009.03.11. 14:13:13

mindamellett, hogy szuper, hogy ilyen dolgok is bekerülnek a hírek közé, és gratulálok a mozdonyvezetőnek, de megjegyezném, hogy

nekem az alapszituáció nem életszerű. ha valakinek olyan betegsége van, amitől bárhol, bármikor összeesik, és magatehetetlenül fekszik, az vagy ne menjen ki az utcára, vagy kísérővel járjon, vagy fokozott közelítse meg a vasúti átkelőt, és előtte, vagy utána essen össze a saját érdekében. az önfelelősség, és önfelelőtlenség, szerintem ebben a helyzetben legalább annyira fontos kérdés, mint a mozdonyvezető hősiessége.

(tegyük fel szürkület után történik mindez ... esélye nem lett volna az nyugdíjjasnak, és akkor még a végén még a mozdonyvezetőt rójják meg hogy miért nem tudta megmenteni a kivilágítatlan, szerencsétlen, magatehetetlenül a sínen fekvő embert ...)

jocee (törölt) 2009.03.11. 14:29:01

A bácsika rebegjen el egy imát,szép volt a mozdonyvezetőtől!

PeZo1990 2009.03.11. 15:52:48

@oolajtoo: Nem fogják megszorongatni az mv-t mivel nem tehetik meg mert este az utolsó pillanatban valamit észre veszel nem valószínű hogy megtudsz állni egy ekkora vonattal 60ról! Szóval! Amúgy igazad van!

Ákibard! 2009.03.11. 17:05:51

@oolajtoo:
Azért ez a "Sínpár közepén kapta el a derékfájás" ez tipikus újságíró duma....
Nem feltétlen tudhatott a betegségéről, elég egy idegbecsípődés a gerincben, egy idős embert, rögtön "térdre kényszerít" és a fájdalomtól még egy életerős fiatal sem tud moccanni... Tehát nem kell nagy, előrelátható betegésekre asszociálni azonnal.

Amúgy tényleg szép volt, amit tett, és gratula neki!

PTibor (törölt) 2009.03.11. 17:31:48

szép volt, és lehet az embernek nem volt betegsége és "csak" becsípődött egy ideg, de HOGY KERÜLT ODA? ha nem fáj a derekam, akkor is életveszélyes..
mert az egy dolog, hogy a saját fassága miatt döglik meg, de egy mv életét is meg'hatja, mert mivan ha nem tudja feldolgozni, hogy megölt egy embert?

semk700 2009.03.11. 18:23:08

minden tiszteletem!
de: mi az hogy életet mentett? azért mert nem baszta el?
véleményem szerint az életmentés mondjuk a következő: égő kocsiból kihúzod a magatehetetlen sérültet, aki így nem ég szénné. akkor én minden nap megmentem egy csomó ember életét, mert direkt nem karambolozok senkivel.

Ákibard! 2009.03.11. 18:31:17

@semk700:
Úgy gondolom, hogy az életmentés, amikor valakit megmentesz egy súlyosan veszélyes helyzetből, ahol épp a biztos halál várna rá.
Legyen az égő jármű, szénmonoxiddal telt lakás, vagy sínek között magatehetetlenül fekvő áldozat.

Mindegyikőjükre a biztos halál várna, de te ezt megakadályozva életet mentesz.

Ákibard! 2009.03.11. 18:33:58

@PTibor:
"de HOGY KERÜLT ODA? ha nem fáj a derekam, akkor is életveszélyes.. "
Persze hogy az. Csak sajnos az idősek mindig sietnek. Ha 100 méterre van a zebra, akkor sem megy el oda. Ha megkérdezed miért, hova siet, azt mondja: "Édesfiam, nekem már úgyis mindegy"

2007 nyarán a metró elől löktem el egy öreget. A biztonsági sávon lavírozott végig, ha nem lököm arrébb, a tükör elviszi. Akkor is megkérdeztem, mi a fenét csinál??? "Neki már mindegy..."

oiduft 2009.03.11. 19:56:51

Kb 10 éve, még egyetemistaként furcsa egyensúlyzavaraim voltak, időnként minden figyelmeztetés nélkül eldőltem, akár ültem, akár álltam, de közben eszméletlen maradtam. Kivizsgáltak jó alaposan, eredmény semmi. Szerencsére egy idő után nem jött több "esemény". De addig is nem tehettem meg azt, hogy nem megyek ki az utcára és nem élem az életem, attól való félelmemben, hogy pont akkor jön rám, amikor biciklizem vagy az autók alá esnék miatta. Féltem, persze, hogy így lehet, ezért is járattam alaposan utána.

Egyszóval arra akarok kilyukadni, hogy ez nem életkorfüggő, ráadásul egész csomó olyan betegség van (pl az epilepszia), ami akárhol és akármikor meglepheti a "tulajdonosát", de az mégsem teheti meg, hogy remeteként bezárkózik a lakásába, mert az nem élet, csak túlélés.

lurkó 2009.03.11. 20:24:13

@oiduft: mégis ha megtörténik az esemény akkor mindenki elborzad és nem tudja felfogni hogy az evolucio teszi a dolgát ha tetszik ha nem. Ezért üneplik ha ezt valaki megakadályozza.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.03.11. 21:03:04

Budafok-Belváros közelében... Tehát a Leányka utcai lakótelepről ment az Auchanba. Más olyan hely nincs ahol van valami a vasút túlfelén, de nincs aluljáró. A körnéket nem ismerőknek: toronyiránt (nekem) kb 5 perc lenne gyalog. A felüljárón jó nagy kerülő, úgy van vagy 10. A lakótelepről az Auchanba 2 buszjárat megy, 250es busz negyed óránként jár, az 58 meg nem tudom mennyi, kb 10 perc, menetidő attól függ, hogy hány lámpát kap el, de szvsz nincs 3-4 percnél több. Mióta megépült a Savoya Park, épült kerítés a vasút két oldalán, pont a lakótelepről átvánszorgó szerencsétlenek miatt, de úgy néz ki az élelmes nyugdíjas megtalálja rajta a lukat. Aki ennyire küzd azért, hogy elüsse egy vonat, azt minek kiszedni a sínek közül, holnap úgyis megint arra megy kenyérért...

greggrant 2009.03.13. 11:07:39

@ BKVfigyelo: haragban vagytok georgejr-rel, vagy miért kellett elköltöztetni a megintallunkvazze-t?

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.03.13. 21:25:44

@greggrant: a mav blogon mar kifejtettem. hozzajarulasom nelkul koltoztette a blogot sajat maga ala, igy kulonvaltunk.
süti beállítások módosítása