Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Gaskó mindenkit sztrájkba hív

 2009.04.14. 17:20

Utoljára decemberben sztrájkoltak, akkor is csak a VDSZSZ. Most sem tudni még, csatlakozik-e a Vasutasok Szakszervezete és a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A VDSzSz április 30-án tart 18 órás munkabeszüntetést.

A VDSzSz Szolidaritás április 30-án nullától 18 óráig tartó általános vasutas sztrájkot hirdet - jelentette be a szakszervezet. Az érdekvédelmi szervezet felhív minden munkavállalót: aki nem ért egyet a kormányzati csomagban szereplő megszorításokkal, csatlakozzon a vasutasokhoz, és éljen törvényadta lehetőségével.

A VDSzSz a MÁV költségtérítésének elvonása, valamint a természetbeni juttatások (arcképes igazolvány) adómentességének megszüntetése ellen is sztrájkol. Kiemelik: "ez a két tétel 100 milliárdos nemlétező felesleget feltételez a MÁV költségvetésében, ráadásul sok ezer munkahely megszűnéséhez vezet". Hasonlóképp, "munkabeszüntetéssel tiltakoznak az alacsony keresetű vasutasokat sújtó többi intézkedés bevezetése ellen is (táppénz mértékének csökkentése, nyugdíjkorhatár felemelése, gyed/gyes lehetőségének elvesztése, stb.)".

A VDSzSz emellett eddigi követeléseit fenntartja. A szakszervezet több mint egy éve áll vitában a Mávval, egyik követelésük, hogy a MÁV Cargo privatizációjából befolyt összeg kontójára a vasúttársaság minden dolgozónak fizessen ki 250 ezer forintot (ez a 100 milliárd feletti bevételből mintegy 8 milliárd forintos tétel lenne.) Ez az a követelés, amit a VDSzSz azután is fenntartott, hogy a tavalyi évben többször megszakított sztrájkhoz vezető más kérdésekben a kollektív szerződés decemberi aláírásával engedett

Egyelőre nem tudni, hogy a felhívás mennyire lesz eredményes: a Mozdopnyvezetők Szakszervezetének elnöke, Kiss László az Indexnek annyit mondot, most hallották a hírt, egyelőre nem kívánják kommetálni azt, Simon Dezsőt, a Vasutasok Szakszervezetének elnökét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Sztrájknapok

A VDSzSz utoljára december 14-én éjféltől sztrájkolt, majd 22-én függesztették fel a munkabeszüntetést. A decemberi sztrájk csak a folytatását jelentette a 2008. február 1-én megkezdett, és már többször felfüggesztett akciónak, azóta február 1-jén, február 4-7 között, február 25-én, április 7-én, valamint július 15-én sztrájkoltak.

A munkabeszüntetések ugyanakkor egyre kisebb mértékben voltak képesek érdemi fennakadást okozni a vonatközlekedésben, a sztrájk jellemzően behatárolt területeken volt sikeres.

(Index)

Címkék: index cikk máv sztrájk vasút gaskó mávfigyelo


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr941064898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákibard! 2009.04.14. 17:26:38

Bocs, de erről a postcímről egy plakát jutott eszembe, amit ott nyomtattak, ahol melóztam:

"Orbán Viktor rendszerzáró bulira hívja barátait!"

:-))))))))) Bocsi :)

uzsidoboz vigyáztam 2009.04.14. 18:32:45

Azt mondta egy vasutas ismerősöm, hogy tulajdonképpen szűk körében senkit sem ismer, aki sztrájkolni szeretne. :)
Gaskóék kevergetnek megint, kizárólag a saját érdekükben, és ehhez felhasználják az egész MÁV-ot. Sünt, aztán lámpavasat nekik.

vorti 2009.04.14. 18:42:03

Nemtom ki mondogatta kommentben folyton, hogy "vezetőket körbezárni, kiéhezteni", de igaza volt! Ne az emberek szopassák már megint, főleg ne az érettségiző embereket! (Biztos nem szeretik Gaskóék, ha vki tanultabb náluk! XD (Bocs.))

dönciii 2009.04.14. 18:42:20

köszönjük, Gaskó!
vajon tud róla, hogy aznap van ballagás kb majdnem mindenhol??

petya.bacsi 2009.04.14. 18:42:35

Gaskó hívja Katát táncba... őőő... sztrájkba.

Sajnos már lejáratták ezt az egész sztrájkolósdit. Hiteltelen lett az egész.

Mondjam a szokott dolgomat (családtagoktól mínusz ingyenjegy?) :) Vagy már tudjátok? :)))

ntsaba 2009.04.14. 19:16:03

"aki nem ért egyet a kormányzati csomagban szereplő megszorításokkal, csatlakozzon a vasutasokhoz, és éljen törvényadta lehetőségével"

Tehát nem csak a vasutasok szopnak... ezt gondolom nem fogja fel a kicsi agyával.
Mindenkinek szar, de nem baj, szopassuk még a sztrájkkal is a népet. Hihetetlen!

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.14. 19:22:19

Azt nem értem, hogy a vasútnak, és az utasoknak mi köze ehhez? Mindenki tudja, hogy baj van, de miért használja ezt, mint fegyvert? A vasutas a vasútért sztrájkoljon.

petya.bacsi 2009.04.14. 19:44:29

@BKV figyelő: óvatosan az ilyen felelőtlen kijelentésekkel. Eddig azért sztrájkoltak... :)

RaveAcE 2009.04.14. 20:00:05

Arra vagyok kíváncsi, mit csinál majd, ha a főnöke megnyeri a választást.

zbzbzb 2009.04.14. 20:37:25

ugye senki nem akkora lúzer, hogy az érettségit vonatozásra építve tervezi?
szerintem, aki messziről jön, az vegyen ki egy szobát arra a 3-5 napra.
aki meg teheti, vágja magát kocsiba.
így a terroristák fegyvere hatástalan marad.

vwpolo · http://edrink.blog.hu 2009.04.14. 21:09:53

ezt a tetves gaskót miért nem veri végre valaki halálra? Rohadjon meg az ilyen suttyó gyökér, nem hiszem el, hogy ha ez a tetü úgy kel fel, hogy ma sztrájk lesz akkor sztrájk lesz... ezt is csak ebben a rohadt országban lehet megtenni...

@zbzbzb: nem mindenkinek van autója és lehet, hogy egy 4-500kmes távon mondjuk egy vasúti alkalmazottnak olcsóbb is feljönni bp.-re egy ballagásra vonattal...

zbzbzb 2009.04.14. 21:16:09

@vwpolo: na ez igaz, látod erre írtam, hogy előbb kell jönni vagy keresni kell vkit, akinek van autója és betársulni hozzá.

addig fogja ezt csinálni a gaskó, amíg mi vevők vagyunk rá, és beszarunk a sztrájktól.
amint megoldjuk máv nélkül a dolgokat, már senkit nem fog érdekelni, és akkor ez a pöcs is eltűnik végre a süllyesztőben. remélhetőleg.
bár az is lehet, hogy vezérigazgató lesz belőle...

Adani 2009.04.14. 21:37:36

Még tavaly hackerek feltörték a VDS(z)S(z) honlapját, ahová többek közt az is ki volt írva, h Gaskó meg élete hátralévő részében egy kőbányában fog robotolni. Ez lenne a neki való.

wpetya 2009.04.14. 22:20:42

Ez megalázó lenne a bányászokra nézve.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.14. 23:14:28

@petya.bacsi:

De mindenki tudja, hogy az előző sztrájknak sem volt semmi alapja/értelme. Politikai hiszti az egész:)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.14. 23:17:05

@zbzbzb:

Nem mindenki tudja megoldani, és sokan járunk be az elővárosból. 30. ballagás, 4-5-6 érettségi. De ha sztrájk lesz úgyis elhalasztják. Ennek a féregnek ez a célja, hogy róla beszéljen mindenki.

Rosszabb, mint a Kiszel Tünde.

petya.bacsi 2009.04.14. 23:19:19

@vwpolo: az erőszak most sem megoldás. Egy hülye hasonlat: egy hisztis gyerek addig csinálja a műsort, amíg figyelnek rá, tehát amíg van közönsége. Itt is ugyanez a helyzet, amíg van közönsége, csinálja. Sajnos a vasutasok között van és lesz is közönsége. Az utasok között kevésbé.

Én eddig sem, és ezután sem fogok egyetérteni velük, sajnos elég szépen lejáratták a sztrájkot, és eddig sem szerettem a vasutasokat, de nagyon sok ember előtt, akiknek keresztbe pakoltak, az egész vasutas társadalmat leírták. Nem csak a vasutasokat sújtja a nyugdíjkorhatár megemelése, a törlesztőrészletek emelkedése stb.

Így most már csak röhögnek és legyintenek sokan, mikor Gaskó és a sztrájkoló vasutasok formáció tovább gördül a sztrájkkal együtt.

Minden szir-szar ügyért nem kellett volna bohóckodniuk, és talán akkor még lenne támogatójuk az utasok között is - a BKV-soknak volt, mert ott nem róluk szólt a történet -.

Rossz hangon kezdték el a dalt, így én is rákezdek: vegyék el a vasutasok családtagjaitól az ingyenjegyet. Sajnos ez igazságtalan a dolgozó vasutasokkal szemben, de köszönjék nekik.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.14. 23:20:15

@Adani:

Van nekem egy jó VDSS Gaskó képem, csak nem 1 önkényuralmi jelképet tartalmaz. Kapnék én pert a nyakamba, ha kitenném ide.

Viszont ha nagyon felidegesít teleplakátolom vele a várost. Tényleg, ha sztrájk lesz, jöttök a nagy pályaudvarokra tüntetni? Gaskó takarodj, még jól is hangzik;)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.14. 23:22:53

Az a lényeg, hogy az emberekkel tudatni kell, hogy ha sztrájk van, ne azzal anyázzanak, ne azt fenyegessék, aki dolgozik, mert sajnos így szokott lenni.

Az utas nem mutat jegyet "én most sztrájkolok" indokkal, és bele se gondol abba, hogy ha nem lenne az a vasutas, az a vonat sem indult volna el, amin épp ül.

Ezért kell tüntetni a sztrájk alatt. A média ránk fog figyelmi, mert ilyen még nem volt. Gaskó pedig ideges lesz, mert le se fogják szarni:)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.15. 09:16:32

@BKV figyelő: már nekem is eszembe jutott, hogy a vasutas sztrájk ellen tüntetni kéne. :) van kelenföldön az egyik falon egy jó nagy felirat "ne sztrájkolj ha vasutat akarsz".
találó.
most egyértelműen kinyilvánították, hogy melyik oldalhoz húznak.

Adani 2009.04.15. 09:34:49

A kormánnyal úgy lehetne kibaszni ha bejelentenék ,h csak a kallerok sztrájkolnak úgy, h nem ellenőrzik a jegyeket. A vonatokat menesztik minden más feladatot elvégeznek ,de a jegyeket nem ellenőrzik. Meddig bírná a MÁV? Persze jól meghirdetve, így biztos sokan nem vennének jegyet ( sőt a pénztárosok is sztrájkolhatnak így nem is tudna ha akarna sem)

@Figyelő

Azt a képet el tudnád dobni mailben?

petya.bacsi 2009.04.15. 10:35:24

@Adani: nem történne semmi sem, szépen kirugdosnák őket, meg is érdemelnék, ha ezt csinálnák. Ja, az orvosok meg csináljanak úgy, mintha gyógyítanának, a tanárok meg mintha tanítanának.

Tényleg nagy ötlet, a hiányt a te adóforintjaidból pótolnák, és legfeljebb megemelnék pár dolog árát, vagy kivetnének új adót, még több pénzt szívnának el a fizetésedből.

Adjál még ilyen hülye ötleteket, hátha megfogadják.

boci29 2009.04.15. 13:27:21

Olyan jó, pont ápr. 30-án, amikor minden középiskolában ballagások vannak... És aki vonattal jár be ilyenkor, azokkal mi van??

CuckOO 2009.04.15. 16:18:16

@bodri29: Igazad van, nekem is pont ez jutott eszembe, mellesleg 2 ballagáson is ott kéne lennem tehát nagyon jó


Ha a hülyeség fájna... esküszöm ezt az embert be kéne záratni egy ''sztrájk'' nevezetű betegséggel valami sárga házba. Mindig felhúzom magam rajta :@

Pityu454 2009.04.15. 21:53:34

Sajnos most nem tudok szó szerint idézni, de nekem az tetszett, amikor Gaskó kijelentette, hogy ők szívesen tárgyalnak a reformszövetség javaslatain kívül minden "javaslatról". Elnézést szóismétlésért:).

Na most nemtudom...
A gazdasági világválság közepén, amikor egy szakemberekből álló "csapat" kidolgozza, hogy lehetne kijutnia az országnak a válságból, azt egy Gaskó simán megtagadhatja?

Ráadásul ugye a 250 ezer forintos követelést még mindig fenntartják...

Nem lenne ennek az összesen 8 milliárd forintnak helye mondjuk a vasútfejlesztésbe? Már nemazért..

Szerintem minket is illetne ilyen alapon...

Na de nembaj, "mongyonle" ...

petya.bacsi 2009.04.16. 08:33:46

@Pityu454: nem, nem tagadhatja meg, de mi ugye fordítva ülünk a pacin. A vasutasok dirigálnak az államnak, ami ugye a MÁV tulaja. Ha Gaskó közgazdász (elvileg azt, ezt olvastam), akkor neki pontosan tudni kellene, hogy miről szól a történet.

Az állam helyében én már rég megtapostam volna a tyúkszemüket, és odavágtam volna nekik egy szép nagyot - azért ne a nyuszi vigye már azt a rohadt puskát.

Kezdeti tyúkszemtaposásként létszámleépítés - ez nem szociális intézmény, hogy aludni járjanak be a kedves éjszakások -, kedvezmények megvonása (igen, megint a családi ingyenjegyre gondolok) stb. Fáj, fáj, de az adófizetőknek még inkább fáj, hogy egy lyukas zsákba öntik a pénzt.

Ja, és persze a fenti emberek között is lehetne kaszálni, a sok mű-állás, a pofátlanul magas vezetői fizetések stb. Lehetne itt takarékoskodni, ha nagyon akarnának.

mildi 2009.04.16. 12:11:13

gaskó akkor lenne igazán tökös gyerek, és akkor derülne ki teljes valójában, h hányan vannak mögötte a vasutasok közül, ha ezt a sztrájkot nem 04.30-ra, hanem 05.01-re tette volna.
tleg érdekelne, hányan sztrájkolnának fizetett ünnepen, ki mondana le a dupla pénzről...

gtamasl 2009.04.16. 14:22:53

Én úgy tudom, a vasúti szakszervezeti vezetők, így Gaskó István is ugyanakkora fizetést kapnak, mint a cég többi vezetője. Úgy tudom az állami vezetőknek most szeretnék csökkenteni a fizetésüket központilag, gondolom ez érintené gaskót is. Így már érthető, ő miért akkar sztrájkolni, nem elég neki a több milliós havi fizetés

beste 2009.05.02. 14:40:50

@petya.bacsi:
én attól tartok, hogy a sztrájk okán a vasutasokat csak fel- és kihasználták egyesek saját privát gazdasági-politikai céljaik elérésére... én úgy látom, hogy ezek a sztrájkok már régen nem a vasutasokról szólnak...

scooby doo 2009.05.04. 18:31:39

@beste: A vasutasok többsége már unja ezt az egészet
süti beállítások módosítása