Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



És igaza is volt. Egy 1. osztályon utazó hölggyel veszekedett, akinek csak a 2. osztályra szólt a jegye. Többször kérte a nőt, hogy szálljon át, mert itt nem utazhat. A nő azért nem akart átmenni, mert szerinte az 1. és a 2. osztály között nincs semmi különbség (mondjuk ez igaz) és egyébként is fizetett az utazásért. Ekkor kezdődött a kiabálás és az anyázás:

Tisztelt MÁV-figyelő!
 
A mai napon (06. 08) reggel a (6007) debreceni gyors vonattal menetem! Éltem az arcképesem lehetőségével ezért az 1. osztályra szálltam fel, gondoltam ott általában van hely! Pechemre nem volt egy hely se így álltam.
 
Nem sokkal később jön a kaller, mutatom neki a bérletem és egy köszönömmel odébb állt. Nos, ahól álltam abba a fülkébe is benézett a jegyvizsgáló és kiszűrte, hogy 4 hölgynek nincs 1. osztályú bérlet/jegye ezért megkérte, hogy menjenek át a 2. osztályra. 3-an vették a lapot és átmentek egy azonban megmakacsolta magát és nem ment ki a fülkéből! A kaller leszállt Monor majd visszatért és ismét normál hangnemben megkérte hogy menjen ki mert nincs oda jogosultsága. A nő kiment, tett egy kört és visszajött visszaült a fülkébe. A kaller megelégelte ezért szólt valamilyen ellenőrnek aki az 1. és 2. osztály között állt (én most találkoztam először ilyennel a vonaton) és a nőt kirakták onnan!

A hölgy elég ordenáré módjára viselkedett, többször szidta a MÁV-ot meg a kaller édes anyját, fel volt háborodva! Továbbá idézem:"nem értem miért kéne átmennem a másik kocsiba, szinte nincs is különbség! Ugyan az a bordó kárpit van a széken csak annyiban tér el hogy ez fülkés a másik meg nem! " ...szóval az 1. osztály az egy "A" kocsi volt míg a 2. az "By" volt.

De itt elindult egy láncreakció! Kaller VS. a hölgy és egy bácsi között. Hogy hogy meri őket kirakni a fülkéből mikor fizettek a szolgáltatásért havonta X Ft-ba kerül a bérlet és ezt kapjuk (igen de csak a 2. osztályra) továbbá folyamatosan késnek a vonatok (mert Pilis és Irsa között csak egy vágány volt járható eddig) és a munkából is elkésnek!  Kaller válasza: ha nem tetszik át lehet váltani a Volánra vagy üljönek kocsiba és nem kell azon aggódnia hogy elkésik! (végül is igaza van).
 
Kökin a bácsi leszállt, mögötte jött a kaller és rácsapta az ajtót! (ez nagyon bunkó volt a részéről) a kalauz nem szólt semmit csak hallottam hogy azt mondja ez ezek nem normálisok értetlenek! Összegezve a kaller ne volt hibás ő csak a dolgát végezte, a két személy meg nagyon erőszakos és bunkó volt vele! A két személy között kb 20 év különbség lehetett! A kallernek még sok ilyenen kell átesnie!
 
Ti hogy vélitek? Jogos volt a hölgy reakciója? Vagy a kallerrel értetek egyet?

Címkék: utazás máv busz vonat vasút utas beszólás bérlet jegy kalauz észrevétel 1 osztály


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr201176177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZBR 2009.06.10. 10:39:23

Hölgy az ilyen?!
Maradjunk az utolsó parasztnál.
Ledobni a vonatról. Így-e ni:

www.youtube.com/watch?v=HinoFKzbxmM&feature=related

Grg76 2009.06.10. 11:06:04

@ZBR: 10 pontos videó :)

Ezen egyébként mindig mosolygok magamban, hogy hogy föl tudnak háborodni bliccelők. Gondolom az boltban is ezt csinálja, beteszi a kosárba a drágább kenyeret, majd a pénztárnál azt mondja, hogy ez ugyanolyan mint az olcsóbb. :)

Amúgy javaslom menjen el pl Kínába, ott ha jegy nélkül akar fölszállni simán rácsapja a kaller az ajtót.

Bernát Péter · http://limes.blog.hu/ 2009.06.10. 11:08:27

Múltkor vettem egy 1600 forintos színházjegyet a kakasüllőre, majd 2 hét múlva egy 4500 forintosat ugyan abba a színházba. Az előadás ennek ellenére nem lett jobb. Ha a hölgy logikáját követem, akkor legközelebb megint csak 1600 Ft-osat veszek, de akkor már a 4500-as helyre fogok ülni. Fizettem a szolgáltatásárt, nem? Jobb lett tőle a darab? Nem. Akkor tehát mindegy, hogy hol ülük. :-)

rickyramirez 2009.06.10. 11:44:22

@ZBR:
Gratulálok a javasolt megoldási módhoz! Demokratikus jogállamhoz méltó, igazi "európai" elintézése a dolgoknak... :-(((

rickyramirez 2009.06.10. 12:00:30

Valóban nem könnyű a jegyvizsgálók dolga, a kevés fizetésükért nap mint nap ilyen emberekkel kell megküzdeniük, és át tudom érezni a helyzetüket annak ellenére, hogy én nem vagyok sem jegyvizsgáló, sem vasutas. Nekem is volt ilyen élményem: pár éve az első osztályú kocsi fülkéjében (ahová én teljesárú, és természetesen az adott osztályra szóló jeggyel szálltam fel) a jegyvizsgálat során kiderült, hogy egy fiatal nőnek nem elsőre szól a jegye. Ekkor a jegyvizsgáló megkérdezte tőle, hogy kifizeti-e a különbözetet, vagy átmegy másodosztályra. A nő azt mondta, átmegy. Ekkor a jegyvizsgáló szó nélkül távozott, a nő viszont a teljes úton ottmaradt! Ez a vasutas nem végezte rendesen a dolgát, hiszen az olyan utasok, mint én, joggal érezhették azt, hogy a kutya fáját, én kifizettem a magasabb összegű jegyet, ő meg nem, és mégis minden további nélkül engedik itt utazni. Csak azért vettem egyébként oda jegyet, hogy legalább le tudjak ülni.
Abban mindenkinek igaza van, hogy érzékelhető, lényeges különbség nincs az osztályok között, de akkor is léteznek, és ha nem oda vett jegyet, ne üljön oda. Azt azért nem értem, hogy milyen megoldás ez a MÁV-Start részéről, hogy ha valakinél kiderül, hogy nem elsőre szól a jegye és mégis ott ül (és esetleg még csodálkozva kérdezi is, hogy: jé, ez első osztály?), akkor minden további fizetés nélkül választhatja azt, hogy átmegy másodosztályra, még akkor is, ha mondjuk egy-két órája ott ül (vagyis ennyi idő telt el a felszállás és a jegyének ellenőrzése között, és eddig is kényelmesebben utazott - "papíron" legalábbis)?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.06.10. 12:15:55

@rickyramirez: Nem tudom, de idős hölgyből akad olyan akinek se jegye, se pótjegye, mégis ICn akarja előadni, hogy neki jár az a hely, azzal szemben is aki fizetett pl. a helybiztosításért.

Igaz, annak utána a "fél nyugdíja" elment pótdíjra.

ruba 2009.06.10. 12:16:54

@rickyramirez: Demokratikus jogállamban, az igazi Európában mindenki oda száll, ahova a jegye szól, másrészt meg ha megnézted volna a videót feltűnhetett volna, hogy az egy demokratikus jogállamban az igazi"európai" Franciaországban készült.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2009.06.10. 12:19:11

@rickyramirez: természetesen joga van mindenkinek bliccelni, a kaller egy ujjal sem érhet hozzá, meg egyáltalán mit képzel, hogy személyes szabadságában korátozzák. Az fel senm merül egy bliccelőben sem, hogy amikor épp bliccelnek, akkor az adott közlekedési vállalat jogos bevételhez való jogát korlátozza. Egy demokratikus jogállamban! Szerintem ez nem emberhez méltó!
Amúgy meg nyugi. Egy poénnak szánt videón kiakadni....

@all_liberal_dicks: az is jusson eszetekbe amit főgörényetek mondott... valami olyasmi, hogy olyan szabadságnem kell, ami más szabadságát korlátozza...

Adani 2009.06.10. 12:34:13

Hát igen különbség sokszor nincsen az első és másodosztály között, de ha egyszer meg van különböztetve akkor igen is dobják ki ha nem akar önként menni. Én is voltam már úgy többször is, h a másodosztály tele volt nem volt ülőhely csak a peronon lehetett állni, beültem hát az első osztályra ( Egy Bp-Békéscsaba távot állni nem a legjobb dolog). Jött a kaller átzavart, szó nélkül átmentem, addig a kb. 20 percig sem kellett állni.

Igaza volt a kallernak, ha nem tetszik menjen busszal, ott nincs első osztály se kényelem se csomagtartó a fejed fölött tarthatod a nagy batyudat is az öledbe ha a busz csomagtartójába már nem fér be ( ha pl. már van bent 3-4 bőrönd) megaztán én nem is merném otthagyni, hiszen bármelyik megállóban bárki kiveheti.

Kattrin 2009.06.10. 12:55:46

Én a kalauzzal értek egyet. Az lehet, hogy nem volt tőle szép, hogy becsapta az ajtót, de tuti már rettenetesen ideges volt, és így vezette le. Szerintem még mindig ez a legjobb módszer, ha le akarja vezetni a feszültségét, mert senkiben nem tesz kárt, az ajtónak meg nem árt.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2009.06.10. 12:58:29

@Kattrin: hm? nekem úgy sikerült értelmeznem, hogy a bácsika csapta rá az ajtót a kallerre (ugyanis a kaller ment a bácsi mögött...).

Mindenképp a kallernak van igaza ebben a sztoriban.

Nórcsi88 2009.06.10. 13:24:23

"Nekem is lenne,némileg idevágó sztorim.
Általában péntekenként járok haza vonattal Kelenföldtől,Szentgotthárdig.Törént egyszer ,hogy nem volt az Ic -re jegy hát mondom jó,megyek a gyorsvonattal.A vonatra konkrétan úgy fértem fel Kelenföldön hogy az ajtót épphogy be lehetett csukni.Jött a kaller,mindenki méltatlankodott,őt szidta nem tehetett természetesen a tömegről de kitalálhatott volna valamit.
Én és még pár fiatal srác elkezdtünk hely után kutatni a vonaton,és láss csodát az 1.osztályú kocsi teljesen üres volt. Mi leültünk,jött a kaller,ki akart minket rakni meg hogy nekünk ehhez nincs jogunk,meg hasonló duma.Erre mi azzal vágtunk vissza neki ,hogy természetesen még a különbözetet is kifizetjük ha kell,de nem engedte,röhej volt az egész.Ilyeneket mondott,hogy majd mi lesz ha jönnek akiknek első osztályú jegye van és nem tudnak leülni.( Hozzáteszem egyetlen olyan emberrel sem találkoztam a vonaton akinek elsőosztályú jegye lenne,sőt volt olyan is aki nem is tudta hogy van elsőosztályú vagon. )Aztán azt mondja nem baj majd hívja a kollégáját!Azóta is hívja!"
Ezzel csak azt akartam jelezni,hogy nem baj ha valaki erélyesen lép fel a kallerrel szemben egy ilyen helyzetben,mert neki az a dolga ,hogy ha én fizetek a helyért ,akkor ő helyet biztosítson vagy legalább ne höbörögjön meg szidja az utast ,hogy ha nem fér el a táskáktól meg az emberektől!Legyen az IC vagy akár egy mezei gyors vonat.A legnagyob baj ,hogy nem nyújtanak néha még elégséges szolgáltatást sem.
- Egy kiábrándult utas

rickyramirez 2009.06.10. 13:30:55

@chipetke:
Azért akadtam ki a videón, mert az ajánlója ezt a valóságban alkalmazandónak javasolta.

ruba 2009.06.10. 13:34:18

@Nórcsi88: Te kissé el vagy tévelyedve, a kallernak nem dolga, hogy helyet biztosítson, az a társaság dolga. A te esetedben esetleg lehetett volna elnézőbb a helyzetre való tekintettel, de érthető az is, hogy igyekezett betartatni a szabályokat.

ruba 2009.06.10. 13:36:36

@rickyramirez: Remélem megélem, hogy valakit itthon egy 320-al száguldó TGV-ből akarjanak kidobni...:)

rickyramirez 2009.06.10. 13:38:43

@Nórcsi88:
Kedves Nóra! Ilyenkor az a szabály, hogy ki lehet fizetni az osztálykülönbözetet pótdíj nélkül is (mivel második kocsiosztályon nem volt hely), tehát a kallernak meg kellett volna engednie, így helytelenül járt el. Viszont a kallerokat elég sok durva és igazságtalan támadás éri (én nem vagyok vasutas, nem ezért írom), nem hiszem, hogy a kemény fellépésre való buzdítás emberséges dolog lenne ilyen viszonyok mellett. Sokan visszaélnek azzal, hogy ő nem hivatalos személy, nem korlátozhatja az utast a szabadságában, stb..., de normális, törvénytisztelő állampolgár nem így tesz.

ruba 2009.06.10. 13:41:21

@rickyramirez: Bocsánat ezt nem tudtam, ez esetben tényleg nem helyesen járt el a kaller, viszont én sem értek egyet azzal, hogy ezentúl lépjünk fel erélyesen a kallerrel szemben.

Manyizga (törölt) 2009.06.10. 14:43:35

Jogilag nincs igaza a hölgynek, az tény.

Viszont az is igaz, hogy első osztályon rajta kívül nemigen van teljesárat fizető utas. Vasutas, politikus, diák, nyugdíjas utazik első osztályon főleg. :)

Ákibard! 2009.06.10. 15:11:43

Elég egyértelmű a kaller igaza...

Vagy holnap a Belga csokiért csak egy Balaton szelet árát fizetem mondván mindkettő csoki, csak az egyik kicsit finomabb?

esef 2009.06.10. 15:13:35

@Adani:
Állítsunk egymás mellé egy-egy A, Ao, Bp (régen Ap volt) vagont, majd nézzünk meg utána egy-egy Desiro, Flirt, Talent motorvonatot. Melyik is a komfortosabb???
(Mielőtt valaki kötekedni kezdene, szándékosan hoztam fel a két végletet.)

andrazs 2009.06.10. 15:23:02

@ZBR: Sajnos csak fikció :)
Bácsika örüljön, hogy nem a kezére csapódott az ajtó. És úgy imádom, amikor a bliccelőknek áll feljebb...

ZBR 2009.06.10. 15:33:54

A posztban is le van írva, itt is írják:
azért megy az ember első osztályra, mert nagyobb valószínűséggel lesz helye. Nem biztos, nem garantált, de egy próbát megér.

SEMMI relevanciája nincsen annak, hogy az a rész kényelmesebb-e, szebb-e, jobb-e. Itt van pl. a Desiro: van elsőosztályú része: ugyanolyan székekkel, mint a másodon. Egy kis asztalka van: nem mindenkinek, aki a 4-es helyen a folyosó felé eső oldalon ül, nem tudja használni. Van még kabáttartó, meg esernyőtartó - ez ám a luxus!

@rickyramirez: Ha egy héten át minden bliccelő következetesen repülne a vonatból, szerinted utána való héten mennyi bliccelő maradna?
Gondold végig! A fent vázoltak IS EGY megoldást jelentenek a problémára. Igaz, nem túl előnyös megoldás...

zozoli10 (törölt) 2009.06.10. 16:40:19

azt kifelejtettem a beírásból hogy reggel, előváros, csúcsforgalom!
azaz szolnoktól monorig minden bokornál megállt!
én Pilisen szálltam fel ezt végighallgatni sem volt könnyű!
lényegében azért írtam be mert az nem tetszett hogy a bácsi az ajtót rácsapta a kallerre!
csak még gondoltam leírom az előzményeket is!

am a szerelvény úgy állt össze, hogy 3"B"kocsi+1"A"kocsi+3"By"+ Mozdony
ez nagyon zsúfolt vonat álltalában az 1 osztály az nemannyira de hétfőn rengetegen voltak!

Londoni Buszsofor Srac 2009.06.10. 16:58:09

nem vagyok nagy mav-os, nem is utaztan soxor rajta eletemben.

Soxor a 2. osztaly 10000x jobb es igenyesebb, mint az 1.

Tobbszor ultem 2. oszt vagonban, ahol uj borulesek voltak.
Es volt 1. osztalyos elmenyem is, ahol piros szormeulesek voltak, de ha rautottem, szallt a por belole.
(koszosnak tunt, azert utogettem, nem vandalkodtam)

szoval telleg, azon kivul hogy az elso osztalyon elvileg fix a helyem, azonkivul mi is az extra?

Ákibard! 2009.06.10. 17:12:48

@Nórcsi88:
"hogy ha én fizetek a helyért ,akkor ő helyet biztosítson vagy legalább ne höbörögjön meg szidja az utast"

Drága. Te azért fizetsz hogy elvigyenek A-ból B-be. Ebbe a helybiztosítás nem tartozik bele. Ahol beletartozik az az IC ha 520-as a pótjegy, vagy 130-as helyjegyed van.
Te valamit nagyon félreértettél...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.06.10. 17:58:46

Általában kifizetem az első osztály magasabb árát, pedig nem utazok se ingyen, sem kedvezménnyel. Ha tehetem, helyjegyet is. Veszek. Miért? Mert így a vonaton eltöltött időt hasznosabban tudom eltölteni mint 2 órán át álldogálva. :)

És nem örülök annak, ha jegy és pótjegy / helyjegy nélküli utas akarja elfogalalni a helyem.

És baromira nem örülök annak, hogy a vasutasok és családjuk arcképes igazolványa korlátozás nélkül első osztályra szól, és nem úgy, hogy csak akkor ülhet be, ha nincs utas aki fizetett az első osztályú helyért...

Ákibard! 2009.06.10. 18:04:00

@TheElf:
"nincs utas aki fizetett az első osztályú helyért... "

Az utas az első osztályon való utazásért fizet nem helyért.
1.o is állhatsz ugyanugy mint a 2.o-n. Midnegy vasutas arcképessel mész vagy jeggyel.
Az ÜSZ is megemlíti h az 1.o jegy váltása nem helyfoglalás automatikusan.

vargyula 2009.06.10. 19:10:28

Szerintem teljesen felesleges az első osztály kivéve az IC-ket. Nyugodtan meg lehetne szüntetni. Zsúfoltabb, távolsági járatokon talán lenne értelme, de sajna tapasztalatból mondom nincs kihasználva. Gyors vonatokon az első osztályon az utasok 95%-a arcképesigazolvánnyal utazik tök ingyen vagyis a fizető utasok pénzéből. Ha nem lenne 1. osztály ez a sztori nem történik meg:)
Jah, amúgy teljesen felesleges ilyeneken felkapni a vizet, hiszen bunkó emberek mindig voltak és lesznek, hiszen ez Magyarország:)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.06.10. 20:40:44

@Ákibard!: Ettől még ne a vasutas vegye el a helyet az elől aki az első osztály felárát is megfizeti, mert így baromira nem szolgáltatás.

Ákibard! 2009.06.10. 21:20:12

@TheElf:
A vasutas vagy családtagja ugyanolyan jogon utazik ott ülve mint a jegyes utas vagy épp a 90%-kal utazó látássérült.
Nagyon vicces rendszer lenne, ha felállíthatnál valakit a helyéről azért mert Te többet fizettél érte...

esef 2009.06.10. 21:55:00

@Vesszen a BKV:
Látom megérkezett a kultúra...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.06.10. 22:03:29

@Vesszen a BKV:

Kevés vagy te ahhoz, nagyon-nagyon kevés;)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.06.10. 23:07:35

@Ákibard!: A vasutas nem kevesebbet fizet, hanem nem fizet, és ő mint vasutas a MÁVot is képviseli, ha a MÁV képviselőjének nem fontos ennyiből a fizető utas, akkor az elég kellemetlen.

Feri BPO-537 2009.06.10. 23:09:37

Egyértelműen a kalauznak volt igaza.
Az említett nőhöz pedig no comment!
Jogtalanul van az 1. osztályon, és még ő van megsértődve!
Az ilyen viselkedés eléggé ki tud akasztani; főleg akkor, ha valaki még a jogaival is jön.
Az igaz, hogy az 1. és 2. osztályú kocsik között alig van különbség, de ennek a hülye tyúknak eszébe juthatott volna, hogy az 1. osztály drágább.
És ne ugasson, hanem kotródjon át oda, ahová a jegye szól!

(Az utolsó mondat kissé otromba lett, de a nevezett nő nem érdemli meg, hogy szebben fogalmazzak.)

VakondM 2009.06.10. 23:20:01

Ugyanezt a logikát figyelhejtük meg a városi közeledésben is "de én 9ezret fizetek, nekem jár"
majd megmondom mi......

Ákibard! 2009.06.11. 09:15:23

@TheElf:
Aki ott utazik, az nem vasutas. Ahogy a pék sem pék hanem egy utas. Aki nin cs szolgálatban vasutas az miért lenne utas...

Ha tudnád mennyi jogcímen lehet még szabadjegyet kapni, kitátanád a szád...
Tehát olyan szabadjegyesek is vannak akiknek semmi közük a vasúthoz. Ez adódik a Menetkedvezményi egyezségből amit NEM csak vasutak írtak alá. Erről ennyit.

Dennie 2009.06.11. 10:14:50

Offfff:
Ilyennel nálunk is szórakozhatnának a gyerekek:)
www.youtube.com/watch?v=4Ux8B_OlsBE

krtek24 2009.06.11. 23:18:32

@vargyula:

"95%-a arcképesigazolvánnyal utazik tök ingyen vagyis a fizető utasok pénzéből"

Ez távolról sem állja meg a helyét, ugyanis az "arcképesek" is fizetnek az utazásért.

múgy az első osztály

krtek24 2009.06.11. 23:19:52

- múgy az első osztály

krtek24 2009.06.11. 23:21:55

@Manyizga:

A nyugdíjas és a diák is ugyanolyan teljes árat fizet az első osztály igénybevételéért, mint az összes többi fizető utas. Ebből a szempontból teljesen irreleváns az, hogy a másodosztályú menetjegyért mennyit fizetett.

Valjean 2009.06.13. 22:50:38

Meg kéne szüntetni az első- és másodosztályt. Az lenne a jobb, ha minden kocsi egyforma osztályú lenne és akkor legalább megszűnne ez a huzavona. Akkor többen le tudnának ülni, ki lenne használva a teljes szerelvény és a kalauznak se kéne veszekednie az ilyen fajta potyázókkal.

Ákibard! 2009.06.13. 22:53:51

@Valjean:
Mondok jobbat. Meg kellene venni az 1.o jegyet, vagy a helyed a menetjegynek megfelelő kocsiosztályon elfoglalni, és utána idézem:

"kalauznak se kéne veszekednie az ilyen fajta potyázókkal. "

Ugyanis nem lennének. De akkor nem Magyarországon élnénk...

Valjean 2009.06.14. 15:50:50

@Ákibard!:

Akkor légy oly kedves és inkább közöld ezt azokkal, akik másodosztályú jeggyel első osztályon utaznak, mindegyikkel kivétel nélkül.

Egyébként pedig sok olyan vonatjárat van, ahol nincs külön első- és másodosztály.

Ákibard! 2009.06.14. 20:06:01

@Valjean:
Asszem erre van a jegyvizsgáló, hogy átküldje őket. Min rágódunk? Pont erről szól a cikk, hogy a jegyvizsgáló végezte a feladatát és átlapátolta az utast a helyére...

Valjean 2009.06.15. 16:22:21

@Ákibard!:

És nem lenne ésszerűbb inkább kiiktatni egy felesleges konfliktusforrást? Így is marad még elég feladatuk a jegyvizsgálóknak.

Azt egyébként elfelejtetted megmondani, hogy miért is rossz a javaslatom.

szakacsze 2009.06.16. 18:27:42

Szerintem is meg kéne szüntetni az 1. osztályt, márcsak a férőhelyek növelése miatt is. Akár népszavazást is ki lehetne írni h szűnjön meg és a I. o kocsik legyenek mind másodosztályúak.
Valahogy így:
Egyetért e ön azzal hogy az olcsóbb vasúti férőhelyek számának növelése érdekében a Máv Start Zrt által közlekedtetett összes menetrend szerinti vasúti viszonylaton szüntessék meg az első osztályt, és az első osztályú vasúti kocsikat nyilvánítsák másodosztályúvá ?

szakacsze 2009.06.16. 18:34:05

Bár még ott marad a hálókocsis probléma, aminél ha jól tudom 2-3 ágyas az I. és 6 ágyas a II. osztály, azért nagyon nem mindegy egy hosszabb úton. Szóval akkor a kérdést finomítva:

Egyetért e ön azzal hogy az olcsóbb vasúti férőhelyek számának növelése érdekében a Máv Start Zrt által közlekedtetett összes _belföldi_ menetrend szerinti vasúti viszonylaton szüntessék meg az első osztályt, és az első osztályú vasúti kocsikat nyilvánítsák másodosztályúvá ?

Ákibard! 2009.06.17. 18:39:31

@Valjean:
Miért lenne egyszerűbb?? Ezt te sem gondolod komolyan hogy ha pár fasz nem képes a 2.o jeggyel a 2.o -ra ülni akkor meg kell szűntetni az 1.o-t! Színházban is ha valaki az olcsó jeggyel a páholyba ül le, akkor nem kiküldöd, hanem lebontod a páholyt? Vagy a színpadtól 1 m-re lévő drága helyeket is annyiért adod mint a legtávolabbit, mondván megszűntetünk egy konfliktusforrást?
Te sem gondoltad komolyan...

Miért rossz? Egész egyszerűen aki 1.o-on szeretne utazni és megfizeti az árát az hagy utazzon. Ennyi.

szakacsze 2009.06.17. 19:55:11

Csakhogy egyre kissebb a különbség az I. és a II.o között, belföldi viszonylatokon szvsz nincs értelme I.o-t fenntartani. Ha jól tudom belgiumban is megszüntették az I.o-t.

szakacsze 2009.06.17. 20:00:48

Ha meg mindenképp I.o kocsiban akar vki utazni, akkor meg kell különbözetni a kocsikat helyfoglalás szempontjából pl 2 üléssoros 3 üléssoros kocsik, 2 személyes fülkés 6 személyes fülkés, ha 2 személyesbe/2 üléssorosba kér helyet akor a helyjegyet lehet felárral adni, ha meg tumultus van, akor felár nélkül lehessen helyet váltani a kényelmesebb kocsikba, de felesleges az első osztály.

Ákibard! 2009.06.17. 20:02:57

@szakacsze:
És ha kicsi a különbség vagy nincs is akkor mi van?
Megint csak a színházat tudom felhozni. Akárhol ülsz ugyanazt a színdarabot látod, csak páholyból mégis más nézni...
Aki szeretne 1.o-on utazni és megfizeti az hagy utazzon ott...

Ákibard! 2009.06.17. 20:05:04

@szakacsze:
Persze-persze-persze...

És minden naponta közlekedő 1.o kocsit tartalmazó vonat (minimum 1000) nyilvántartasz egyesével stb stb...
Mert szted abból nem lesz konfliktus ha valaki fogalt helyre ül mi? Ugyanmár...

Az egész helyfoglalásos bulival úgy megbonyolítanád az egészet aminek semmi értelme nem lenne. "Kényelmesebb kocsi kényelmesebb helye" Most ez van az 1.o.-on nem?

Valjean 2009.06.18. 18:39:28

@Ákibard!:

Látom, te mint vasutas (a hozzászólásaid alapján következtetek erre) nem vagy érdekelt az utas-vasutas közti ellentétek csökkentésében, ami elég szomorú dolog, de lelked rajta. Ahogy előttem írták, minőségileg tényleg nem sok különbség az 1. és 2. osztály között. Több más vonatjárat van, ahol nincsenek különválasztott osztályok és csodák csodája: működik.

A színházi példa nem igazán passzol a témához, mert egy kicsit más dolog, mint a vonattal utazás. Ez utóbbi sokaknál nagyobb fontossággal bír, mint a színház.

Ákibard! 2009.06.20. 20:02:45

@Valjean:
Rosszul látod, nem vagyok vasutas, és igenis érdekelt vagyok, hogy ne legyen ellentét a jegyvizsgálóval.
De a megoldást nem ebben látom, hanem abban, hogy aki 1.o.-on akar utazni vegyen oda jegyet, aki pedig a 2. o -ra vett jegyet igenis a 2.o-on tege le a seggét.

A színházi példa igenis jó ne a színház fogalmát nézd, hanem azt, hogy ott is vannak olyan helyek ahová többe kerül a jegy mégsem szűntetik meg ezeket a helyeket...

Valjean 2009.06.21. 15:32:52

@Ákibard!:
Némely hozzászólásod azt tükrözi, hogy nagyobb rálátásod van a Máv dolgaira (Pl. a 4 perc késést mondott... c. témában), de tévedni emberi dolog.
Sajna itthon még nem alakult ki ez a fajta utazási kultúra, hogy mindenki oda üljön, ahova a jegye szól. Másik probléma meg az, amit többször láttam, hogy míg az 1. osztályon pár ember lézengett csak, a 2. osztályon egymás hegyén-hátán szorongtak az utasok több órán át.
Ha nem lenne a belföldi járatokon ez a különbségtétel, akkor véleményem szerint mindenkinek jutna elég hely egy-egy szerelvényen és mindenki emberi körülmények között tudna utazni.

Ákibard! 2009.06.21. 19:45:06

@Valjean:
Rálátásom valóban van, de a rálátás nem feltételezi azt hogy vasutas dolgozó legyek.
Valóban olyakor van tumukltus, de nem hiszem, hogy ezen az 1.o eltörlése segítene, sokszor így is csak fél kocsi az 1.o vagy 1. Sőt, a Halberstadti kocsikban csak 1/3...

Valjean 2009.06.22. 16:06:33

@Ákibard!:
Másik megoldás akkor az lehetne, hogy a zsúfolt időszakokban és vonalakon egy, esetleg két kocsival kibővíteni a szerelvényeket, bár azt magam is úgy gondolom, hogy ez nehezebb megoldás volna, ha épp nincs kéznél nélkülözhető vagon erre a célra.

Valjean 2009.06.22. 16:10:17

Esetleg még azon is el lehetne gondolkodni, hogy aki nem akar átülni a 2. o.-ra, akkor az fizethessen a kalauznak különbözetet, amivel maradhat az 1. osztályon tovább.

Ákibard! 2009.06.23. 17:04:49

@Valjean:
Momentán kocsihiány van ezerrel...

Ákibard! 2009.06.23. 17:09:28

@Valjean:
Fizethet minden további nélkül. Pótdíjjal. Elvileg. Gyakorlatilag 99%-uk a jegyvágóknak pótdíj nélkül ad. Én is ültem már be, de amikor jött nem anyáztam, és magyaráztam neki, hogy bazdmeg semmivel nem jobb az 1.o, hanem előre szóltam, hogy Füzesabonyban ültem be, kérnék onnan Keletiig kiegészítést. Adta is szó nélkül. Szerintem csak hozzáállás kérdése.

Valjean 2009.06.25. 14:53:27

@Ákibard!:(2009.06.23. 17:04:49) "Momentán kocsihiány van ezerrel..."

Sejtem.

06.23. 17:09:28:

Pár éve még más gyakorlat volt. Történt ugyanis akkoriban az, hogy a fiam és várandós menyem, Siófoktól utaztak Bp-re. Nyár volt, kánikula és a vonat összes másodosztályú kocsijában nagy tömeg, míg az első osztályon alig néhányan voltak. Mivel az akkor 7. hónapban járó menyem egy idő után nehezebben viselte a melegben, tömegben való ácsorgást, átmentek az első osztályra, mert ott tudott leülni. Mikor a kalauz odament és látta, hogy nem oda szól a jegyük, visszaküldte őket a 2.oszt-ra. Hiába mondta a fiam, hogy csak a menyem állapotára való tekintettel ültek át, nem potyázási célból és felajánlotta, hogy különbözetet is fizet. Az volt a válasz erre, hogy különbözet fizetési lehetőség, az állomási pénztárban kellett volna 1.oszt. jegyet venniük, a vonaton erre nincs lehetőség. Így nem volt más választásuk, visszamentek a meleg és zsúfolt 2.oszt.-ra, ahol Pesthez közeledve akadt csak szabad ülőhely.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.06.25. 16:49:03

@Valjean:
Nehéz ebben a kocsihiány sztoriban hinni addig, amíg olyen baromi laza fordulók vannak, hogy csúcsban ácsorognak az ingák... amíg olyan "technológiai" fordulóidők vannak érvényben, amik az indokoltnak három- vagy ötszörösei.... amíg a MÁV arra nem képes, hogy a megfelelő ingát a megfelelő mozdonnyal kapcsolja össze, és így a vonat a fejpályaudvaron annyival gyorsabban tudjon fordulni, hogy vonalanként kb. egy teljes szerelvény megtakarítható legyen...

Valjean 2009.06.27. 12:58:06

@Comandante en Jefe: "Nehéz ebben a kocsihiány sztoriban hinni addig, amíg olyen baromi laza fordulók vannak, hogy csúcsban ácsorognak az ingák..."


Úgy érted, hogy a pályaudvar előtti szakaszon való hosszú ácsorgás a laza fordulók miatt vannak?

Takacs666 2009.06.27. 22:29:54

Ilyen sztori nekem is van igaz joval gyengébb.Köki-n reggel megáll az IC ugye igénybe lehet venni a hátso traktust egyesitett bérlettel,én viszont az elején álltam.Felszálltam az IC kocsiba,és direkt nem mentem sehova gondoltam azt a pár kilométert a Nyugatiig végigállom kint a folyoson.Jön a kaller mutatom a bérletet és mondja hogy legyek szives a vonat végébe fáradni ahol a nekem igénybe vehető kocsik vannak(fülkések).Szó nélkül átmentem mindenféle háborgás nélkül,és kényelmesen beültem egyedül egy jo puha üléssel megáldott fülkébe.Jobban jártam:)Magamban megköszöntem a tippet a kallernak:)sokkl kényelmesebb a fülkés mint az IC.
süti beállítások módosítása