Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Olvasónkat a MÁV kalauza azért akarta megbüntetni, mert a szerdán, amikor ingyenes az IC pótjegy csak oda útra váltott pótjegyet, a visszaútra elfelejtette. Beismerte, hogy hibázott, de szerinte abszurd, hogy egy 0 forintos jegy hiánya miatt ezer, vagy 6 ezer forint büntetést kelljen fizetni. Részletek a levélben?

Kedves MÁV-figyelő!

Tegnap (2009.07.01-én szerdán) történt velem egy viccesen szomorú MÁV-os eset. A párommal utaztunk Békéscsabáról Budapestre IC-vel. Nagyon ritkán utazunk vonattal, ezért nem igazán voltunk tisztában a jegyvásárlás mikéntjével. Menettérti jegyet kértünk és meg is kaptuk az oda-vissza szóló jegyet és a hozzá tartozó IC pótjegyet, ami 0 Ft-os volt. Ennek az okát akkor még nem tudtuk, egyszerűen csak furcsa volt (őszintén szólva inkább baromságnak tűnt) hogy 0 Ft-ról minek kell jegyet adni. Békéscsabán például a parkolás hétvégén ingyenes és szerintem mindenki átérzi, hogy ha ennek ellenére nulla forintos parkolójegyet kellene kérni az automatából, az több szempontból is pazarlás lenne. A MÁV nem így gondolja, úgy látszik.

A lényeg, hogy az oda úton semmi gond nem volt csak visszafele. Nem tudtuk –és itt valóban hibát követtünk el – hogy az IC pótjegyet nem lehet oda-vissza megvenni, hanem azt külön kell kérni visszaindulás előtt. Bár ezt a rövid kis mondatot a jegypénztárnál ülő hölgy mondhatta volna (mint a mesében persze ).

Nem sokkal a visszaindulás után jött a kalauz, aki rögtön kiszúrta, hogy nincs érvényes IC pótjegyünk – itt újból megjegyzem, hogy valóban elszúrtuk, mert nem tudtuk, hogy kérni kellett volna – és ezért meg kell, hogy büntessen fejenként 500 Ft-ra. Ő is megjegyezte viszont, hogy ma CITY szerda van és ezért díjmentes az IC pótjegy, de akkor is váltani kell és nem tehet mást mint a bírságolás. Mivel ezt egy enyhe mosollyal az arcán mondta először az gondoltam, hogy csak viccel és vártam, hogy mikor fogja azt mondani, hogy „Köszönöm, további jó utat!”. De nem így volt és kiderült, hogy komolyan gondolja és a mosoly az annak a büszkeségnek a jele volt, amit érzett ennek a nagy fogásnak a kapcsán. Nem vagyok az a fajta, aki bárkivel is vitatkozni szokott, sőt kifejezetten olyan vagyok, akivel bármit meg lehet tenni, de ennél a pontnál mondtam azt, hogy nem vagyok hajlandó fizetni 1000 Ft-ot azért mert nincs 0 Ft-os jegyem. Kérdeztem tőle, hogy Ő is érzi-e hogy ez baromság és bár nem mondta ki konkrétan, de az arckifejezéséből és a válaszából – ami az volt, hogy „Ez a szabály” – azért kiérződött, hogy Ő is viccesnek tartja a dolgot. Mondtam neki, hogy elismerem, hogy hibáztunk, és ha nem CITY szerda lenne és kárt okoztam volna a MÁV-nak azzal, hogy nem váltottam pótjegyet akkor fizetnék, de így, hogy 0 Ft lett volna a pótjegy, nem vagyok hajlandó fizetni, mert ez egy teljesen abszurd helyzet, amit részéről is egy vállrándítással kellene elintézni. Ekkor vetette fel a másik lehetőséget, a vitás esetek megoldására szolgáló úgynevezett ügyfél leadási lapot (erre a szóra külön rá kellett mégegyszer kérdeznem, mert először nem értettem) ami 6000 Ft. Ezt meg már kifejezetten pofátlanságnak tartom, mert ezzel kényszerítik az embert arra, hogy a két rossz közül a kisebbiket válassza (inkább az 1000 Ft bírság), és semmiképp ne álljon ki a vélt igaza mellett.

A lényeg, hogy ettől is elzárkóztam és erre a kalauz belátva, hogy ez nem lesz könnyű dolog azt mondta, hogy megy tovább intézni a dolgát és majd visszajön.

Nem voltunk benne biztosak, hogy majd visszajön, mert azt gondoltam, hogy majd azt is belátja, hogy a nulla forintos pótjegy meg nem váltásáért elegendő büntetés egy figyelmeztetés is, de Ő nem így gondolta és visszajött azzal a kérdéssel, hogy ”Na, mit csináljak magukkal? Meggondolták, hogy mi legyen?” Természetesen, arra gondolt, hogy „Ugye beláttátok, hogy jobban jártok az ezressel, mint a hatezerrel”.  Valóban gondolkoztam azon, hogy mi van, ha nem nekem van igazam és lehet, hogy tényleg ki kellene a bírságot fizetni, de arra is gondoltam, hogy ha valakinek elmesélem, hogy a nulla forintos pótjegy hiányáért 1000 Ft-ot fizettem, minimum körberöhögnek. Szóval továbbra is megtagadtam bármiféle fizetést, amire már kezdte kényelmetlenül érezni magát és előrevetítette, hogy Ő nem tehet mást mint bírságolni, mert ha jön egy ellenőrzés, akkor Ő kerül bajba (szerintem ez is olyan szokásos szöveg). Azt is megjegyezte, hogy ha Szolnoknál lesz főellenőr, akkor ide fogja küldeni hozzánk (ez már konkrét rosszindulat vo
lt részéről). Végülis ettől sem ijedtem meg igazán, mert nem sok esélyt láttam arra, hogy szerda este (amikor alig van utas a vonaton – és nyilván az ingyenes IC szerdát is ezért erre a napra tették) főellenőrök vizsgálódjanak. Meg persze a főellenőr is csak egy ugyanolyan, mint ez a kalauz és ha azt sem sikerül meggyőzni, akkor legrosszabb esetben is csak ki kell fizetni a bírságot, tehát nincs igazi vesztenivalónk.

A lényeg, hogy nem jött főellenőr Szolnokon és így a kalauzunk gyakorlatilag nem tudott velünk mit kezdeni, beletörődött a dolog megoldatlanságába.

Túl sok ideje azonban nem is volt rágódni a dolgon, mert nem sokkal ezek után jött közölni a hírt, hogy Tiszatenyőnél bizonytalan ideig áll a vonat, mert az előttünk lévő vihar miatt Csárdaszállásnál rádőlt egy fa a felsővezetékre és addig nem mehetünk tovább, amíg azt ki nem javítják. Becslés szerint 1-2 óra. Végül két és fél órával a menetrend szerinti időpont után érkeztünk haza Békéscsabára. A hosszú várakozás közben elemezgettük a MÁV felelősségét a fa kidőlésével kapcsolatban, ami elsőre ugyan szimpla természeti csapásnak tűnik, de azért vannak olyan fogalmak, hogy űrszelvény, meg védőtávolság, tehát konkrétan, azért felmerül a kérdés, hogy miért van a felsővezeték közelében olyan fa, amely vihar esetén rádőlhet a vezetékre, ezzel veszélyeztetve az ott közlekedő vonatokat és a benne ülő utasokat?

Zárásul annyi, hogy ha váltottunk volna 0 Ft-os pótjegyet vagy kifizettem volna az 1000 Ft-os bírságot, akkor igazolni tudtam volna, hogy ezen a vonaton ültem és megpróbálkozhattam volna a menetjegy árának visszatérítésével, a hosszú késés miatt.

Megkerestem természetesen a CITY szerda hivatalos kiírását is, amin ez szerepel:

A vonatra menetjegy illetve 0 forintos helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy nélkül felszálló utasok részére utánfizetés esetén az érintett napokon csak az érvényes pótdíjat számítjuk fel, a pótjegy díját azonban nem.

Sajnos nem vagyok annyira képzett MÁV témában, hogy ezt a mondatot a saját helyzetemre nézve értelmezni tudjam, azonban a kiírás egy másik mondatából kiderül, hogy ezeken az akciós napokon a vonat késése miatt nem lehet visszaigényelni a menetjegy árát.

A történetet azért gondoltam megosztani a MÁV-figyelő blogon, mert kíváncsi vagyok a véleményekre, ugyanis továbbra sem tudom, hogy csak én gondolom-e hogy 0 Ft-os pótjegy hiányáért aránytalan büntetés lett volna 1000 Ft-ot fizetni.

Címkék: közlekedés máv büntetés vonat vasút utas panasz jegy észrevétel city szerda


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr51229485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scooby doo 2009.07.06. 12:17:25

Jó vicc is lenne...de ha 0 Ft-os a pótjegy, mi a fasznak kell egyáltalán megváltani? A MÁV és a logika...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.06. 12:31:59

@scooby doo:

Elvileg azért, hogy mindenkinek legyen helye, de ha volt üres hely hazáig, akkor nem értem, miért kell büntetni.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.07.06. 13:01:09

De miért ne lehetne a visszaútra is pótjegyet váltani helyben?

Egyértelmű, hogy a pénztáros is hibázott, ha ők menettérti IC jegyet kértek.

adört 2009.07.06. 13:03:03

Látszik, hogy tényleg ritkán utazik a beküldő vonattal, ugyanis nem a menetjegy árát kapja vissza késés esetén, hanem a pótjegyét (épp ezért nem is kaphatja vissza szerdán, vagyis ha annyira akarja, akkor visszakaphatja azt a 0 forintot, ha végigállja a sort érte :)

8Gbit 2009.07.06. 13:06:47

Először is utazás előtt tájékozódni kell az utazás feltételiről ez az utas dolga.

A pénztáros nem tudja,ha nem mondják neki,h a visszaút is IC-vel lesz. Ez számomra nem derült ki első olvasásra.

A főellenőrös dolgoról annyit,hogy ha lebukik a kaller, akkor akár ki is rúghatják.

Az 1000Ft-os büntetés még nem is sok lett volna.

A jegy árát nem térítették volna vissza, mert ez asszem vis-major vagyis nem a MÁV hibája,h a fa rádőlt a pályára.

Én ennyit látok első körben

Editor Bob 2009.07.06. 13:08:45

Nyilván szeretnék tudni, mennyi ingyen utasuk volt aznap, ezért kell a jegy. Lehet, hogy tesztelik, hogy az IC jegy ingyenessége esetén a szokásoshoz képest mennyivel több az utas. Ebbe a kísérletbe meg a kedves postoló belerondított.

8Gbit 2009.07.06. 13:16:19

Ja és egy másik dolog,amit rühellek. Ha valaki hibázik,akkor miért nem vallja be és vállalja büntetést? ( Mellesleg az 1000 Ft a pótjegy árához képest kb. ugyanannyi) Miért kel parasztkodni, hogyő nem fizet?
Hová lett a betyár becsület?:):)

A másik dolog, ha a kaller bunkó lett volna rendőrség hív a Szolnoki állomásra, aztán kaptál volna csak igazán:)

8Gbit 2009.07.06. 13:16:54

Ja és egy másik dolog,amit rühellek. Ha valaki hibázik,akkor miért nem vallja be és vállalja büntetést? ( Mellesleg az 1000 Ft a pótjegy árához képest kb. ugyanannyi) Miért kel parasztkodni, hogyő nem fizet?
Hová lett a betyár becsület?:):)

A másik dolog, ha a kaller bunkó lett volna rendőrség hív a Szolnoki állomásra, aztán kaptál volna csak igazán:)

8Gbit 2009.07.06. 13:21:48

Bocsi a dupla kommentért.

snuffi · http://mentolosmacska.sfblogs.net 2009.07.06. 13:23:41

Itt megint csak az elviekről van szó. Én kifizettem volna ijedtemben az ezrest, de nem éreztem volna jogosnak egy nulla forintos pótjegy miatt. Nyilván ti is mind fel lennétek háborodva, csak jólesik mást baszogatni, mert ilyen dolgok ugyebár mindig csak másvalakivel történnek...

Dr_utcai_arcos 2009.07.06. 13:29:17

Idézet a beküldőtől:"A vonatra menetjegy illetve 0 forintos helyjegy,pótjegy, pót és helyjegy nélkül felszálló utasok részére utánfizetés esetén az érintett napokon csak az érvényes pótdíjat számítjuk fel, a pótjegy díját azonban nem". Másolni tud a posztoló érteni nem? Erre nem mentség hogy nem utazik túl sokat. Én sem vezetek túl sokat, de tudom, ha gyorsan megyek és elkapnak, +tolnak....

Dr_utcai_arcos 2009.07.06. 13:31:03

@nyiflet: semmi köze az elvekhez.voltál már ingyen jeggyel pl moziban? ott is adnak egy tikettet, hogy valaki ne üljön az öledbe, még akkor is ha csak te leszel egyedül a moziban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.07.06. 13:31:49

"A vonatra menetjegy illetve 0 forintos helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy nélkül felszálló utasok részére utánfizetés esetén az érintett napokon csak az érvényes pótdíjat számítjuk fel, a pótjegy díját azonban nem.
Sajnos nem vagyok annyira képzett MÁV témában, hogy ezt a mondatot a saját helyzetemre nézve értelmezni tudjam"

Ez a mondat azt jelenti, hogy ha nem veszed meg a 0 forintos jegyet, akkor a pótdíjat ki kell fizetned, de a 0 forintos jegy árától a MÁV nagylelkűen eltekint :) (ha jegy nélkül utazol, akkor normál esetén pótdíj + a jegy ára a büntetés, de neked most csak pótdíjat kell fizetni)

ApaJoe 2009.07.06. 13:37:07

@Csaba82: Idézek a posztból: "...Menettérti jegyet kértünk és meg is kaptuk az oda-vissza szóló jegyet és a hozzá tartozó IC pótjegyet, ami 0 Ft-os volt..." Ebből azért a pénztáros csak gondolhatta volna, hogy visszafelé is IC-vel akarnak menni.

8Gbit 2009.07.06. 13:46:44

@ApaJoe: A pénztárosnak nem gondolnia kell, neki azt kell kiadnia,amit kérnek tőle:)
Max. rákérdezhetett volna,h visszafelé is IC lesz? :)

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.07.06. 13:50:42

@Editor Bob: ójessz, mielőtt megírtam volna, hogy így van-e (igen), átfutottam. És IGEN, valaki kiszúrta a megoldást. Amitől egyébként még béna a dolog (és lehetne a pótdíj is nulla forintos, éppenséggel).

metal · http://electric.blog.hu 2009.07.06. 13:52:25

@Csaba82: Szerinted a rendőrség foglalkozik ilyen piti dolgokkal?

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.07.06. 13:58:33

Én is ezt csináltam volna.

Tilinka 2009.07.06. 14:02:31

Igazán kellemetlen a történet, de íme egy örökérvényű igazság, amit még általános iskolában vertek belénk: a szabály nem tudása nem mentesít a szabály alól...

Tilinka 2009.07.06. 14:07:22

Igaz ami igaz, ez a szerdai 0 ft-os pótjegy bekavarhatja az embert. De talán tényleg az elfoglalt helyek számát akarják tudni abból, hogy "venni kell".

Tilinka 2009.07.06. 14:09:02

Mindenesetre a 0 ft-os jegy hiányát 1000 ft-ra büntetni logikátlan. Vagy sz@rrágóság.

Manyizga (törölt) 2009.07.06. 14:16:29

@scooby doo: "Jó vicc is lenne...de ha 0 Ft-os a pótjegy, mi a fasznak kell egyáltalán megváltani?"

Többek között azért, hogy készüljön statisztika arról, hogy 0 Ft-ért hányan utaztak IC-vel. Ők valószínűleg nem utaznának vele, ha fizetni kellene. Ha elég sok 0 Ft-os jegyet adnak el, akkor hozzáértő szakemberek láthatják, hogy nem érdemes felárat kérni az IC-ért, mert akkor több bevételük lenne összességében.

scooby doo 2009.07.06. 14:21:13

@BKV figyelő: Az ellenőr szempontjából persze szabály az szabály, de hát este nem hiszem h jönne főkaller. Így meg tényleg hülyeség büntetni hogyha van hely mindenkinek...

bérletes itthonmaradt · http://www.start-budapest.com/ 2009.07.06. 14:32:32

@Manyizga: ez simán látszik az ingyenes napra eladott jegyek vs. egyéb napokra eladott jegyek számából is.

Kentetsu 2009.07.06. 14:34:55

Nem is értem ezt a helyjegy dolgot.Minek tényleges,fizikális helyjegy.Nincs egy számítógépes rendszer,amiben eladáskor látja a hölgy mennyi hely van még és csak annyit értékesítenek,amennyi ülőhely van.
Valami olyasmi mint a moziban...
rendszerbe kötni a jegyértékesítő helyeket és kész.Mindenki látja,eladáskor csökken a szabad helyek száma,stb...
Nem kell papír,nyomtató,nyomtató patron...mennyit is lehetne ezzel is spórolni...mamám,még az is lehet,hogy futná takarítókra és tiszta vonatokon utazhatnánk?
Micsoda utópia :D

efi 2009.07.06. 14:39:26

Volna egy korszakalkotó javaslatom.
A 0 Ft-os jegy hiányáért 0 Ft-os büntetés járjon, aztán akkor az is le lesz könyvelve...:)
Vagy a MÁV azt is csinálhatta volna, hogy 1 Ft lenne a pótjegy, legalább tudják az emberek, hogy azért állnak sorba, mert fizetni kell...
Na jó, gondolom, azért büntetnek, hogy nehogy az legyen, hogy akkor tényleg nem is vesz senki 0 Ft-os pótjegyet, aztán ha meg 500-an szállnak föl a 300 helyre, akkor a MÁV lesz ahülye.

csárli hárper 2009.07.06. 14:41:25

"akkor hozzáértő szakemberek láthatják" ne tessék haragudni de jelen esetben a MÁV-ról van szó,így ezt némi túlzásnak érzem:):):)

recommented 2009.07.06. 14:46:05

Két dolog.

1. Ha valamilyen szolgáltatást veszünk igénybe, akkor ismernünk kell a szolgáltatás igénybevételének feltételeit.

2. Ha nem ismerjük, az nem mentesít a következmények alól.

Minden más csak nyavalygás. A kaller nagyon rendes volt (igen, megtehette volna, hogy nem is akar megbüntetni, de egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy félt az ellenőrzéstől, ne őt büntessék már az utasok trehánysága miatt!), ha jól értettem, felajánlotta, az 500 forintos pótdíjat, ez nem egy nagy összeg, nem volt a kedves posztolónak jegye, ki kellett volna fizetni. Ha viszont nem akar fizetni, akkor bizony 6000.

Szép magyar szokás, hogy hibázunk, és ezért nem vállaljuk a felelősséget, hanem másra kenjük a dolgot, legyen hülye a pénztáros, a kalauz, a MÁV, mindenki, csak ne kelljen kifizetni azt az 1000 forintot. Ezért tart itt ez az ország. Minden itt kezdődik, ezeknél a kis ezreseknél...

A magam részéről gusztustalannak tartom, hogy mindenki kibúvókat keres ahelyett, hogy megpróbálna felelősséget vállalni.

fxsz 2009.07.06. 14:59:49

@recommented: szerintem meg azért tart itt az ország ahol tart, mert tele van olyanokkal, akik fejet hajtva követik a nyilvánvalóan igazságtalan és barom szabályokat, ahelyett hogy szembeszállnának velük.

APImásik 2009.07.06. 15:02:02

Ez a mondat: "A vonatra menetjegy illetve 0 forintos helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy nélkül felszálló utasok részére utánfizetés esetén az érintett napokon csak az érvényes pótdíjat számítjuk fel, a pótjegy díját azonban nem." egy két extra vesszővel ellátva egyébként tök érthető...:)

A vonatra menetjegy,/veeesszőőő/ illetve 0 forintos helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy nélkül felszálló utasok részére utánfizetés esetén,/veeesszőőő/ az érintett napokon csak az érvényes pótdíjat számítjuk fel, a pótjegy díját azonban nem.

vagy szimplán () jelbetenni...

A vonatra menetjegy (0 forintos helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy )nélkül felszálló utasok részére utánfizetés esetén az érintett napokon csak az érvényes pótdíjat számítjuk fel, a pótjegy díját azonban nem."

... de ettől függetlenül... egyszer diák koromban... nem volt időm sorban állni a Nyugatinál... és a kallert megkérdeztem, hogy lehet -e a vonaton megvenni a jegyet nála... /mert régen erre is volt példa...:)/ és erre a barátunk azt mondta, hogy persze... és a Köki után a pusztán robogva frankón ki kellett fizetnem a bírságot és a pótjegyet /addig ott állt mellettem/... ami nem volt egy nagy költség , csak épp a 67%os kedvezmény helyett fizettem vagy 4xes árat... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.06. 15:02:36

@Tilinka: Az elfoglalt helyek száma eleve el van baszcsizva.
Pl. Egy nyírségből Budapestre tartó vonat esetén, ha én mondjuk Debrecen és Szolnok közt utazom az Ic-n , akkor minde Debrecen előtt, mind Szolnok után üresen megy a helyem, mert a kedves máv rendszere olyan rossz, hogy nem tud szakaszra foglalni helyet....
Aztán persze , hogy fut kihazsnálatlanul a kocsi.

SZEGECS · http://szegecs.de 2009.07.06. 15:07:08

Csak nekem fura az, hogy a hozzászóló állítása szerint nincs tisztában a vasúti utazás mikéntjével, mert ritkán utazik, de olyan szakszavakat, mint "védőtávolság", vagy "űrszelvény" mégis ismer?

Egyébként azért kell IC-pótjegy, mert ebben helybiztosítás is van, márpedig ha előfordulna olyan csoda, hogy szerdai napon több ingyenes jegyet adnának el, mint amennyi hely ténylegesen van a vonaton, akkor menne a sírás, hogy nem volt helyünk az IC-n....

Volánoknál utasszámlálás idején a díjmentes utazók is kapnak egy 0Ft-s jegyet, éppen azért, hogy a máshol meg nem jelenő utasokról is legyen statisztikai adat.

gabest1 2009.07.06. 15:09:13

Én már ott elakadtam hogy "Menettérti", ilyen szó nincs is.

Dorsz 2009.07.06. 15:14:33

@adört: És ha szerencséje van, még ki is kell fizetnie a kezelési költséget. ;) (Egyszer váltottam vissza jegyet, és vmi 10%-ot vontak le/számoltak fel.)

winston01 2009.07.06. 15:16:01

@gabest1 2009.07.06. 15:09:13

Nem láttál még vonatjegyet?

winston01 2009.07.06. 15:17:08

@APImásik 2009.07.06. 15:02:02

Bagoly mondja verébnek... A második helyre nem kell vessző.

Dorsz 2009.07.06. 15:18:25

@ApaJoe: A pénztáros nem gondolhat semmit, főleg, hogy Bcsaba és Bp között kb. ugyanannyi IC és ugyanannyi gyors jár, ez utóbbira pedig nem kell hely- vagy pótjegy. Ha mindkét irányban "flancolni" akar a kedves utas, majd szól, vagy kérdez.

Dorsz 2009.07.06. 15:20:28

@Kentetsu: A moziban is helyjegyet kapsz, vagy nem? ;)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.06. 15:27:28

@SZEGECS:

Attól, hogy ritkán utazik, nem ismeri a vasúti kedvezményeket a szakszavakat még ismerheti. Szerintem :)

Dorsz 2009.07.06. 15:28:46

@SZEGECS: "Csak nekem fura az, hogy a hozzászóló állítása szerint nincs tisztában a vasúti utazás mikéntjével, mert ritkán utazik, de olyan szakszavakat, mint "védőtávolság", vagy "űrszelvény" mégis ismer?"

Dorsz 2009.07.06. 15:33:22

@Dorsz: És már megint lemaradt, amit írtam... Szóval fura, bár ismerhet szakszavakat, de akkor pláne vicces, hogy az IC-s utazás működési elve nem megy neki.

hablabla 2009.07.06. 15:47:05

A helyjegy megváltása kötelező, akkor is, ha 0 Ft. Ez így jó, mert limitált a férőhelyek száma.
Ennek az ellenkezője, amikor már ülnek a helyemen, és még én érzem szarul magam, amikor szembesítem saját hülyeségével a figyelmetlen utastársat érvénytelen helyjegyére.

Nem látom, de szerintem egy kedves hölgy írhatta a fentieket. És ha utólag belegondol, mindenben a kallernak volt igaza, a rendszer jó, a pótdíj rendszer egyértelmű. A kalauzok sem hülyék, sok sok mindent láttak, és valljuk be az utasok egy része szándékosan tetteti a hülyét.
Az ilyen felesleges kekeckedés az ami miatt nem érzi jól magát a jegyellenőr, utálják a vasutat az utasok, majd eltörlik a sok felesleges panasz miatt az ingyen helyjegy rendszerét, és 1000 Ft-ról 6000 Ft-ra emelik a pótdíjat.

borgir 2009.07.06. 15:55:35

Azért annyira nem végletesen bonyolult az IC utazás, hogy ne lehetne megérteni. A felszámolt helyjegy valójában két tételből áll össze, a helybiztosítás díjából (helyjegy) és az emelt komfortfokozatért járó díjból (pótjegy). Ezért vannak a különböző időpontokban közlekedő járatokon eltérő jegyárak. Bonyolítja a helyzetet, hogy néha alacsonyabb komfortfokozatú kocsikkal egészítik ki a szerelvényt, ilyenkor nyilván csak a helybiztosítást kell kifizetni. Azonban (bár ennek az összegszerű részét nem ismerem) menet közben is meg lehet váltani a jegyet, amikor is a pótdíjjal együtt legjobb emlékeim szerint 800 petákot kell fizetni. Szóval ettől ez még lehetett zsebre lehúzás, kivéve valóban ennyi a menet közben megváltás pótdíja. Egyébként dícséret a cégnek, mert régen több ezer forint volt ugyanez a kör. Szerették is a turisták rendesen.

==T== 2009.07.06. 15:59:47

Picit off.

Engem az érdekelne, hogy első osztályú arcképessel lehe-e ingyen és pótjegy nélkül IC-n utazni. Mert az arcképes hátára ugye már évek óta az van ráírva, hogy minden MÁV viszonylaton és bármely osztályon ingyenes. Persze tudom, hogya kaller kérné a pótjegyet, de a jog szerint nem kellene fizetni semmit....

aefyma 2009.07.06. 16:11:09

Először is a cím félrevezető.
Másodszor lehetne az is a bevezető, hogy az utas még ingyen pótjegyet sem váltott. Hogy elfelejtette, nem akart, környezetvédelmi okokból sajnálja az "elpazarolt" papírt, az nem érdekes.
Nem értem, miért esik valakinek olyan nehezére megérteni, hogy ha nem tartja be a szabályokat, akkor az bizonyos szankciókat von maga után?!

vanek ur 2009.07.06. 16:19:52

@fxsz: Ennek a szabálynak kivételesen van értelme.
Meg kell venni a 0 Ft-os helyjegyet, hogy
1. ne adjanak el több jegyet, mint ahány hely van;
2. tudják, hányan vették igénybe az akciót.

A forintosítható büntetés azért kell, mert sajnos ezeket a szempontokat józan paraszti ésszel többen képtelenek felfogni, ezért a pénztárcájukon keresztül kell őket jobb belátásra (a 0 Ft-os jegy megváltására) bírni.

Ennyi. A büntetés jogos, és van mögötte ráció.

vanek ur 2009.07.06. 16:24:01

@tildy:): Biztos, hogy szakaszolva tartják nyilván a helyeket, mert én - szintén a nyírségi IC-n utazva nem egyszer láttam, hogy a velem szemben ülő leszállt, és rögtön ült oda egy új felszálló.
Persze végig is lehet gondolni: ha Debrecen-Szolnok között utazol, akkor a helyedet nem tudják eladni egy Nyíregyháza-Budapest utasnak, vagy Hajdúszoboszló-Cegléd utasnak. De el lehet adni egy Nyíregyháza-Debrecen és egy Szolnok-Budapest utasnak - már ha van ilyen. Ha nincs, akkor nem fogják eladni, és tényleg üresen megy a hely Debrecenig és Szolnoktól.

Silent Bob 2009.07.06. 16:25:07

@Dorsz: Hát ez aztán tényleg rendívül vicces. Esetleg mérnök? ;)

Szűcslaci 2009.07.06. 16:25:57

Az "űrszelvény" kb. 1 méter. Szerinted bonsai fácskák legyenek a sínek mentén?

vanek ur 2009.07.06. 16:26:33

Ebből az egész történetből és a rá érkezett kommentekből számomra (sokadszor) tűnik úgy, hogy panaszkodni mindenki nagyon tud, de előzetesen tájékozódni, esetleg utólag végiggondolni a dolgokat már lényegesen kevesebben.

Szűcslaci 2009.07.06. 16:27:56

@Dorsz:

Legalább 20 éve nem utaztam vonattal. addig se sűrűn. Viszont közlekedés gépészeti szakon végeztem és tanultunk vasútgépészetet is. Többek között űrszelvényt is.

Art Mooney 2009.07.06. 16:45:44

"az gondoltam, hogy csak viccel és vártam, hogy mikor fogja azt mondani, hogy „Köszönöm, további jó utat!”."

-mutyiorszag allampolgara-e vagy
-az 1000 ft nem aranytalan buntetes
-ha nem vennel helyjegyet, a rencer honnan tudna h mikor van tele a vonat?

konkluzio: a postiro hulye.

fxsz 2009.07.06. 16:53:46

@vanek ur: "Meg kell venni a 0 Ft-os helyjegyet, hogy
1. ne adjanak el több jegyet, mint ahány hely van;"

A szövegben pótjegy-ról van szó, ami úgy tudom nem egyezik a helyjeggyel. A helyjegy valóban arra szolgál, hogy legyen helyed a vonaton. A pótjegyet viszont az IC által nyújtott "magasabb" színvonalért kell fizetni és nincs rajta, hogy melyik székre ülhetsz vele. Tehát elvileg abból akárhányat eladhatnak.
(Javítsatok ki, ha tévedek)

"2. tudják, hányan vették igénybe az akciót.

A forintosítható büntetés azért kell, mert sajnos ezeket a szempontokat józan paraszti ésszel többen képtelenek felfogni, ezért a pénztárcájukon keresztül kell őket jobb belátásra (a 0 Ft-os jegy megváltására) bírni."

A helyszínen meg is lehetne csonkítani az ilyen renitenseket, hogy örök életre megjegyezzék a dolgot.
(A csonkítások számát meg hozzáadni a 0 Ft-os pótjegyekéhez, hogy a statisztika is meg legyen.)

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.07.06. 17:00:28

Én ezt nem értem. Elég világosan, 3 nyelven hirdetik, hogy mely vonatok vehetőek csak az arra a vonatra kiadott pótjeggyel igénybe. Hogy ez a pótjegy éppen mennyibe kerül: 0, 130, vagy 520 forint, az változó...

Michael Collins 2009.07.06. 17:03:07

@Csaba82: WOW! Itt az első "hülye a posztoló" megjegyzés :)!

(not_just_my)_one_and_only_rule 2009.07.06. 17:08:36

Nem értem. Ezt tényleg nem értem...

Elrontottam? Elrontottam. Vállalom a felelősséget? NEM. JOBBAN TUDOM, hogy a másik mit miért csinál, vagy hogy hogyan kéne csinálnia? MINDENT JOBBAN TUDOK.

Mi folyik itt? És még kérdéses, hogy kinek van igaza?

Bakker, vállaljuk már a felelősséget. És hadd ne tudjuk már jobban, hogy a szolgáltatónak hogyan kéne szolgáltatni.

Vagy 60-an leírták, hogy miért kell 0 forintos pótjegy. Csak annyit tennék hozzá, hogy a MÁV nem pusztán jószívűségből ad kedvezményt. Céllal teszi. És hogy mi a célja? Hogy a profitját növelje. Aligha lehet ezért elítélni. Ha meg feltételeket szab, tessék tudomásul venni.

Ami meg a jegypénztárost illeti, honnan tudja, hogy MELYIK IC-vel akar visszamenni a kedves utas? Onnan, hogy megmondják neki. Nem? Ha nem mondják meg neki, értelemszerűen IC pótjegyet sem adhat, még 0 forintosat sem.

kyanzes (törölt) 2009.07.06. 17:45:48

Nem értem. Valamiféle népítéletre vársz?

Hibáztál. Büntetés jár érte. Az, hogy filozófiai úton (szerintem is) igazad van, semmit sem változtat azon a tényen, hogy nem tartottad magad a MÁV szabályzatához. Elvben a MÁV szabályzat akármilyen bonyolultságú lehetne, ugyanis ők döntik el, hogy mit tartanak fontosnak és mit nem. Ha rögzítik, hogy mittudomén 8 különféle papírfecni kell az utazáshoz, akkor 8 különféle papírfecni kell az utazáshoz, és 7 kevés.

Szélmalomharcnak tűnik ezzel vitatkozni.

Betartottad a szabályokat? Nem. Kifizetted a büntetést? Nem.

Akkor most mi van? Öntörvényű lettél, vagy mi? :)

And21 (törölt) 2009.07.06. 17:57:53

Sajnos nics eleg fejlett igazsagerzetem,hogy megmondjam az egyetlen elfogadhato valaszt.
Amit tudok:
van egy a mienknel sokkal roszabb orszag, ott beleptetokapuk, (az ev minden orajaban elerheto kartyat,keszpenzt elfogado) automatak vannak minden allomason, de ha valamiert nem tudtal jegyet venni akkor a kalauz/ellenor erkezesekor ezt minden extra koltseg nelkul megteheted kartyaval vagy kp-zel.
A szerelvenyek csendesebbek es sokkal tisztabbak.
Igaz az ellenor csak a sajat nyelven beszel, angolul ( esetleg lengyelul vagy forditva. ).

A buntetessel meg nem foglalkoznek, koltsd inkabb szolira,hogy szep egeszseges barna legyel akkor rogton megoldodnak a jegyvasarlasi problemaid, esetleg protein - creatin - amino combo.

Jó Estét 2009.07.06. 18:05:12

@(not_just_my)_one_and_only_rule:

egyetertek, ha ingyen kapok valamit, azzal a feltetellel, hogy valamit megteszek erte (ergo jegyet valtani 0Ft-ert) akkor megteszem, mert nyilvan szuksege van ra a MAV (statisztikai okokbol, meg hogy ne utazzon 3szor annyi utas mint ahanyan elfernek, de ez igazabol mindegy is). A fejenkent 500Huf buntetes meg sztem meg nevetsegesen keves is, mert pl ha mar tele a vonat siman felszallhatnak ra meg 1000en, az meg mar nem vicces...

SurRus-Ginagi BS (törölt) 2009.07.06. 18:09:26

micsoda nevetséges arrogancia, kedves posztíró már az első pillanattól a kalauz rosszindulatát feltételezte

Tipikus: nem teljesíti a feltételeket, és még ő pampog

Pipas 2009.07.06. 18:26:29

Nem értem, hogy miért kellene összefüggenie a büntetés árának a helyjegy árával. Az egyik 0 forintos, a másik meg nem. Ha mindkettő 0 forintos lenne, akkor senki sem kérne helyjegyet, ergo a magyar paraszt ott gyilkolná le egymást a 25-ös kocsi 13-as székére való leülésért.

Vagy úgy is fel lehet fogni, hogy ugye milyen bután nézne ki, hogy 'a MÁV a mai napon a büntetésekből x% kedvezményt ad'.

Nemá, hogy közlekedésmérnök létére ezt ne értse meg valaki... ;)

8Gbit 2009.07.06. 18:29:33

@Michael Collins: Ki mit olvas ki a bejegyzésből. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az igazság ideát van:)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.06. 18:37:33

Egyébként az 1000 forintos büntetés, az mire vonatkozik? Az a helyszíni bírság? Mert eddig csak a 2 ezres büntiről hallottam.

mildi 2009.07.06. 21:04:56

@BKV figyelő: asszem (remélem, h jól) 500 ft pótdíjat kell fizetni, ha egyébként érvényes menetjeggyel, de pótjegy köteles vonatra pótjegy nélkül száll fel.

vanek ur 2009.07.06. 22:49:49

@fxsz: Az eredeti felvetésed ez volt: "...akik fejet hajtva követik a nyilvánvalóan igazságtalan és barom szabályokat, ahelyett hogy szembeszállnának velük".

Adtam 2 logikus érvet, amivel igazolható az, hogy nem "igazságtalan és barom" szabály a 0 Ft-os jegy vásároltatása. Akkor ezzel a szabállyal szembe kell szállni, vagy sem?

Sok helyen és sokszor próbálkoztak már azzal, hogy az emberek józan belátására bízzák a szabálykövetést. Nem sok helyen sikerült. Ahol pedig nem jött össze, egyszer csak bedurrant valakinek az agya, és olyan szigorú ellenőrzéseket és szankciókat vezettek be, hogy mindenki attól koldult. (Legutóbb Franciaországban a közutakon raktak így rendet.) Az 500 Ft jegyenként épp csak egy ejnye-bejnyével ér fel.

"A helyszínen meg is lehetne csonkítani az ilyen renitenseket, hogy örök életre megjegyezzék a dolgot.
(A csonkítások számát meg hozzáadni a 0 Ft-os pótjegyekéhez, hogy a statisztika is meg legyen.)" Sajnos félő, hogy megszaporodnának a csonkolt végtagú emberek errefelé, ha bevezetnénk a "nincs jegye? levágjuk a kezét" büntetést.

A pótjegyről: "Tehát elvileg abból akárhányat eladhatnak.
(Javítsatok ki, ha tévedek)" Tévedsz, volt, hogy pótjegyes vonatra is azt mondták, hogy nincs jegy rá. Tehát valószínűleg pótjegyből is csak annyit adnak el, ahány hely van, csak nem mondják meg, hová ülj.

RedWing 2009.07.07. 09:07:31

@vanek ur: "Meg kell venni a 0 Ft-os helyjegyet, hogy
1. ne adjanak el több jegyet, mint ahány hely van;"

Ezzel csak annyi probléma van, hogy ha megveszed, akkor is több jegyet adnak ki, mint amennyi hely van. Velem előfordult, hogy 3 embernek adtak ki jegyet ugyan arra a helyre!

Ákibard! 2009.07.07. 18:41:33

@RedWing:
"hogy 3 embernek adtak ki jegyet ugyan arra a helyre! "

Ritkán, és egyre ritkábban előforduló hiba, de sajnos megesik.

Több itt nem részletezendő oka is van a kocsikiállítás változásától a helyközpont elavultságáig...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.07.07. 19:42:02

@RedWing:
Ákibard!-ot annyival egészíteném ki, hogy tényleg előfordul, de ez tisztán hibás működés (és ilyenkor kártérítés jár). A vasútnál -a légitársaságokkal ellentétben- nincs intézményesített túlfoglalás.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.07.07. 23:09:19

@BKV figyelő: Az nem 1000 forintos, ha voltak (2en) hanem 500 forintos, ami ugye akkor fizetendő, ha a vonaton utólag veszed meg a pótjegyet.

Azért drágább, mert utólag váltani veszélyezteti az IC szolgáltatás színvonalát. He nem lenne következménye az utólagos váltásnak, sokan nem váltanának előre helyjegyet, leülnének valahova... Nem nehéz előre látni a problémát.

Az, hogy ilyenkor pótdíjat kell fizetni, ilyenkor drágább a pótjegy az utasokat védő szolgáltatás.

A 6000 forint viszont fejenként értendő, és az ugye a pótjegyváltás megtagadásáért jár. Azért, mert az immár 500 forintos pótjegyet nem vetted meg.

Pech.

lurkó 2009.07.07. 23:42:04

@BKV figyelő: Olvasd el légyszi a "panaszt" Ketten voltak és 2X500=1000. Viszont azt nem jól irta hogy 6000 mert az igazából 2X6000=12000. De az egész sztori inkább dicsekvésnek tűnik mint panasznak. De legalább jó bulváros! Elszomorit hogy ilyen sok bellül sötét ember él ebben az országban. De hogy ne csodálkozzatok itt egy MAGYAR sztori: Ha egy ittas vezetőt elkapnak a rendőrök akkor személyeskedést nem, kerülve mindjárt az a reakció a rendőr felé hogy : "Ettől most jobb az életed , több a fizetésed hogy tönkre tetted az én életem?" Pillanatra sem jut eszébe hogy Ő maga az aki elcseszte az életét! Mindenki más hibás csak Ő nem. Ugyan az a sztori csak máshol kicsit kisebb mértékben.

lurkó 2009.07.07. 23:42:05

@BKV figyelő: Olvasd el légyszi a "panaszt" Ketten voltak és 2X500=1000. Viszont azt nem jól irta hogy 6000 mert az igazából 2X6000=12000. De az egész sztori inkább dicsekvésnek tűnik mint panasznak. De legalább jó bulváros! Elszomorit hogy ilyen sok bellül sötét ember él ebben az országban. De hogy ne csodálkozzatok itt egy MAGYAR sztori: Ha egy ittas vezetőt elkapnak a rendőrök akkor személyeskedést nem, kerülve mindjárt az a reakció a rendőr felé hogy : "Ettől most jobb az életed , több a fizetésed hogy tönkre tetted az én életem?" Pillanatra sem jut eszébe hogy Ő maga az aki elcseszte az életét! Mindenki más hibás csak Ő nem. Ugyan az a sztori csak máshol kicsit kisebb mértékben.

Alkotás mánia 2009.07.17. 19:05:06

A statisztika miatt kell megváltani a 0ft-os jegyet,hogy lássák mekkora igény van a vonatra.A kolléga nem hibázott,teljesen szabályosan járt el és eleget tett annak az etikai előírásnak is,hogy az utasra mindig mosolyogni kell.Ez nem rossz indulat hanem egy hülye előírás.Ilyen esetben egyébként tényleg 2 lehetőség van.1. kifizeti az 500ft pótdíjat 2.kiállíttatja az utasleadási lapot utólag bemegy a pénztárba elsírja magát és méltányosságot kér.Vagy kap vagy nem.Egyébként az 500ft fejenként nem sok ami egyéb napokon 890ft.Ha valaki olyan utalvánnyal utazik amit az orvos állít ki ingyen utazáshoz akkor sem fizet a jegyért,de utazás előtt kap egy 0ft-os jegyet hozzá a pénztárba.Ha nem megy vele a pénztárba akkor 6000ft a pótjegy.Egyébként meg mindenki érdeklődjön utazás előtt,mert ha a pénztáros mindenkit megkérdezne,hogy mikor kíván vissza utazni vagy,hogy tisztában van-e a vonatkozó szabályokkal akkor 3-szor tovább kellene a jegyért sorba állni,és ő is csak ember aki elfárad és lehet rossz napja.

Kentetsu 2009.08.12. 20:54:02

@Dorsz: De,de a te helyedre nem adnak el 3 másik embernek is jegyet...mert tudják mennyi hely van...Lehet azért mert szervezetten dolgoznak?
süti beállítások módosítása