Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Olvasónk felháborodott azon, hogy a MÁV késés esetén a pótjegy árát nem, csak az olcsóbb helyjegyét fizeti vissza. Bár a probléma nem új, szerintem igaza van. Ha a cég plusz pénzt fizetett vele, amiért cserébe emelt szintű szolgáltatást ígér, akkor teljesítsen. Ha pedig nem tud, akkor fizesse vissza az extra szolgáltatásokért beszedett díjat.

Kedves MÁV-figyelő!

Kissé feldühítettek a tegnap történtek, ezért gondoltam, hogy megosztom veletek a történetet.

Keleti pu., 9:45-ös IC Pécsre. Azt, hogy ez a szerencsétlen járat egyszerűen képtelen időben elindulni, már kezdem megszokni. Mint ahogy azt is, hogy ha kiírják az info táblára, hogy 10 percet késik, az "mávul" legalább fél órát jelent. Azt is elfogadtam már, hogy a vonat indulásának helyét megtalálni körülbelül akkora kihívást jelent, mint anno Harry Potternek a 9 és háromnegyedik vágány, mivel rendszerint a 10.-re írják ki, ehhez képest múltkor a 8.-ról, most pedig a 13.-ról indult. Sebaj. Egész jó társasjáték mázsás bőröndökkel a nyakunkban ide-oda szaladgálva kutatni a pécsi IC után. Már ezen is túltettem magam, mert elfogadtam, hogy országunk szeretve óvott, egyszülött gyermeke monopol helyzeténél fogva ezt is megteheti velünk. Ami azonban kiverte a biztosítékot nálam, az a "pótjegy" és a "helyjegy" közé felállított, számomra logikailag nem feldolgozható különbségtétel.

Tegnapi 9:45-ös IC-s kalandom 25 perces késve indulás (10:10) után 1 óra 10 perces késve érkezéssel (13:45) zárult. Akárhogy is számolom, a "beígért" 2 óra 50 perces vonatozás helyett 3 óráig és 35 percig élvezhettem a MÁV fantasztikus vendégszeretetét. Igen, dühös voltam, mert nem azért fizetek a mélyen tisztelt vasúttársaságnak plusz 390 Ft.-ot, hogy majdnem ugyanott legyek, mintha gyorsvonatra szálltam volna. Ha nekem du. 1 órakor van dolgom abban a városban, akkor nekem ciki, hogy 1 órát késtem. És ezért még fizetek is.

Ezeket a gondolatokat a fejemben forgatva, gáz vagy sem, elhatároztam, hogy igenis visszakérem a MÁV-tól a plusz költséget, amit kifizettettek velem, mivel a vállalt többletszolgáltatást (2:50 perces menetidő) valahogy nem sikerült teljesíteniük. Utoljára csóró egyetemista koromban csináltam ilyet, de úgy gondoltam nem az én pofámnak kell égnie emiatt.

Be is álltam szépen a pénztárhoz, ahol a kedves hölgy (tényleg kedves volt) közölte, hogy mivel ez - most tessék figyelni! - "pótjegy" és nem "helyjegy", ezért a pénz nem jár vissza. MIVAN?! Akkor amiatt, hogy a fecnimre nem az van nyomtatva, hogy pl. 22-es kocsi 35-ös hely, hanem az, hogy 2. osztály nemdohányzó 1 fő, viszont 350 helyett (a múltkori oda utam helyjegye ennyibe került) 390 Ft.-ot fizettem érte, a pénz nem jár vissza? (Az is érdekes egyébként, hogy a notórius késő 9:45-ös pécsi IC szerelvényt telepakolják "vissza nem térítendő pótjegyes" vagonokkal. Vagy ez már csak a paranoiiám?) Miféle többlet szolgáltatást nyújtott nekem a MÁV, amit a "helyjegyesek" nem kaptak meg, amiért nekem a késés ellenére nem jár vissza a plusz költség, az IC vagonban helyet foglalóknak pedig igen? Tévedés ne essék, nem sajnálom tőlük, és szerencsére bele sem fogok halni 390 Ft. veszteségbe.

Az elvvel van a problémám, ami szerint a népet ismét hülyének nézik. Mert megtehetik.

Szóval jó lenne, ha valaki illetékes elmagyarázná nekem a cselekvési gyakorlat mögött rejlő logikát, de valahogy úgy, hogy megértsem. Ha ez nem megy, megkérdezem a fogyasztóvédőket, hátha ők tudják a választ erre a kérdésre.

Üdv: vasutazó

Címkék: közlekedés máv vonat késés ic vasút utas panasz pótjegy


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr681238101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

8Gbit 2009.07.10. 12:53:08

Sajnos ez megy, megoldás: autó ha kiszámolod semmivel nem gázosabb.

Ákibard! 2009.07.10. 15:09:54

"Szóval jó lenne, ha valaki illetékes elmagyarázná nekem a cselekvési gyakorlat mögött rejlő logikát, de valahogy úgy, hogy megértsem. Ha ez nem megy, megkérdezem a fogyasztóvédőket, hátha ők tudják a választ erre a kérdésre."

Nem logika, hanem a törvény diktál.

A Vasúti törvény egy cikkelye azt mondja, hogy ilyen esetekben a helybiztosítással közlekedő vonatoknál kell visszafizetni a pót és helyjegy árát. Ugye a 390-ben nincsen helyjegy, így a törvény szerint visszatérítés nem jár.

Hogy a törvény alkotói miért gondoltál így? Jó kérdés...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.07.10. 20:11:52

Hát, akad aki a blogon írta, hogy szerinte nagyjából rendben van az IC szolgáltatás, de elég rendszeresen az ICkre a panaszok, és nem nagyon van olyan IC kis hazánkban ami körül ne lennének igen komoly problémák.

ruzsomák 2009.07.11. 15:51:06

Ha az ember Pécsre megy, az az első hogy tudja, a vonat Miskolcról jön, tehát ha késve indul a keletiből mert késve ér be akkor nyilván BAZ megye felé kúrtak el valamit. A 2. az hogy nem az induláshoz keresed hogy hányas vágányról megy, hanem az érkezőn megmézed a Miskolci IC-t ami kb. 9:30 ra szokott "hivatalosan" a Keleitbe érni. Az nagyon sokszor a 12-13-as vágány, jobbra hátul. Szépen belövöd az érkezőt mert az az "összemiskolcozott" szerelvény megy tovább Pécsre, odamész, megvárod míg az érkezők lemásznak aztán hopp föl.

3.Ez egy nemzetközi vonat ahol belföldi közlekedésben csak helybiztosítás nélküli pótjegy váltható (ezt be is szokta mondani a hangos) ezt pedig nem térítik vissza, mert a vonat egyik része Kassáról jön, nyilván emiatt, mert nemzetközi szerelvény, nemcsak a MÁV sara ha nem ér be időben. Szeretem egyébként ezt a járatot mert a szlovák vasút vagonjai tisztábbak és oda ülök ahova akarok.

Nem puffogni kéne hanem tájékozódni. Azért néznek hülyének mert az is vagy.

Azokat szeretem még akik azért műsoroznak mert hátrafelé álló ülésre kaptak helyjegyet, megfájdul a micsodájuk és nekiállnak csereberélni a nyamvadtak.

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2009.07.11. 16:43:28

A poszt szerzőjének szerintem igaza van. Ez az egész egy így ostobaság. Először is vannak Miskolc és Pécs között közvetlen vonatok, de ezt a menetrend nem jelöli egyértelműen. Másodszor a Miskolc - Pécs tengelyen közlekednek nemzetközi vonatok. A posztíró által szidott vonat Kassáról jön Budapestre. Ugyanaz a szerelvény továbbközlekedik Pécsre, és visz 2 kocsit Szarajevóba.
Az első probléma, hogy a MÁV képtelen azt biztosítani, hogy a Hernád IC Kassáról időben beérjen. Az a vonat szinte mindig késik.
Másodszor van ez a butaság, hogy Pécs felé a belföldi vonatokra 350 a pót- és helyjegy, ez késés esetén visszajár. Nemzetközi vonatra azonban (és ilyen a kritizált Dráva IC) nem tudnak belföldi helyjegyet adni (ez is abszurd), csak pótjegyet, az meg drágább is (390 Ft), és nem is jár vissza.
Ez így együtt jogosan dühíti az utasokat, és nem értem, miért nem képesek rendezni.

Ákibard! 2009.07.11. 19:36:37

@vonat blog:
"Először is vannak Miskolc és Pécs között közvetlen vonatok, de ezt a menetrend nem jelöli egyértelműen."
Szerintem teljesen egyértelműen jelöli...

"(ez is abszurd), "
Nem máv abszurditás, nemzetközi megállapodás...

"és nem értem, miért nem képesek rendezni. "
N+1-szer írtam már le a kontingensek működését...

Ákibard! 2009.07.11. 19:37:33

@ruzsomák:
"Azért néznek hülyének mert az is vagy."

Húvazze mit fogsz kapni ezért a hülyézésért... :-) Az én hülyézésemért vagy 3 oldalt írtak tele az atomfizikusok :D

adört 2009.07.11. 21:00:06

@Ákibard!: "Hogy a törvény alkotói miért gondoltál így? Jó kérdés... "

Itt a MÁV játszotta ki a törvényt azzal, hogy bevezette a helybiztosítás nélküli pótjegyet...

andrazs 2009.07.11. 23:41:08

Csütörtökön mentem Győrbe a Semmelweis EC-vel, beterveztem, hogy 25 perccel a megérkezés után felszállok az óránként járó, nekem szükséges Kisalföld Volános buszra. Hát az én drága EC-m késett 20 percet, (15 perc késéssel indultunk) szóval rohanhattam az aluljáróba le, fel, de szerencsére elértem a buszt...

Mylady 2009.07.12. 00:01:19

December 24-én utaztam haza vonattal. Indulás 10-kor. A vonat (nemzetközi IC) rettentő lepukkant volt. Elindultunk. 2 perc vonatozás után megálltunk, ácsorogtunk, félreálltunk, megint ácsorogtunk, majd visszahúztak minket a Keletibe.
Jött egy kalauz és szólt, hogy szálljunk át az elénk behúzott szerelvényre, mert nem ez megy, hanem az.
Átszálltunk, klassz IC kocsik voltak.
Elindultunk 55 perc késéssel (5 perccel utánunk indult a következő vonat). Jött a kalauz, kérdeztem, most ez mi volt? Közölte velem, hogy az összeállított szerelvény nem volt alkalmas nemzetközi forgalomra, ezért lecserélték. ???Mondom, erre csak indulás után jöttek rá???
Elhangzott, hogy természetesen nem fizetik vissza a pótjegy árát, hiszen ez pótjegy (ami ugye drágább, mint a helyjegy, de ez nem érdekes) és az is, hogy én ugye lekésem ezzel az akcióval a csatlakozásomat (2 órát kellett volna várnom a következőre), de ha továbbmegyek 2 várossal, ahonnan a következő vonathoz van csatlakozásom (ami ugye 5 perccel utánunk indult), akkor fizessem ki a plusz 20km-es útra a menetjegyet. Nem fizettem. Szerencsére az átszállásnál mikor elkezdtem mesélni a sztorit az ottani kalauznak, csak legyintett és nem problémázott azon, hogy hosszabban utazom (távolságban), mint amennyire jegyem van.

Így kívánt tavaly a MÁV kellemes karácsonyt a délalföldre utazóknak...

Heatherette 2009.07.12. 13:50:45

már nem azért, de miért az utas a hülye, h nem tudja kilogikázni, hogy ha a 8-as vágányra van vmi kiírva, akkor voltaképpen miért is nem oda kéne mennie, mert ugyebár köztudott, hogy a vonat Miskolcról jön, ami meg a 11-re érkezik, és ott kell felszállni rá. én ezt nem bírom megérteni, h más van kiírva, de még te vagy az íkúlájt idióta, akit jogosan néznek hülyének, h nem vagy tisztában azzal, h nem a kiírást kell követni. ezt lécci, ruzsomák, magyarázd már el nekem! azt meg fosom ketté, h hol történt a csúszás, a lényeg,h a vonatom nem indul el időben. tökmindegy, h Miskolcot, v a Keletit szidom emiatt, nekem édesmindegy, tényleg, de az tényleg ultragáz már, h MINDEN vonat MINDIG késik. legalábbis én akárhányszor vonatozom, az nem indul el időben.
az meg szintén én sem vágom, h miért csak a helyjegy árát adják vissza, a pótjegyét nem. tudtommal a pótjegyet azért vezették be, azért fizetsz többet,h előbb érj oda. tehát, ha te ezért többet fizetsz, és ők nem teljesítik, akkor pont hogy ennek az árát kéne visszatéríteni. nem értem, hogy is jön ide voltaképpen a helyjegy.
mindegy, tudom: hülye vagyok, és meg is érdemlem, h hülyének nézzenek.

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2009.07.12. 15:50:23

@Ákibard!:
Az utas számára nem egyértelmű, hogy a vonatok Pécs - Miskolc között járnak, és ugyanaz a szerelvény megy tovább más néven és számon. A menetrend "közvetlen kocsi"-ként mutatja, de ez csúsztatás, hiszen valójában közvetlen vonatról van szó.
A nemzetközi vonatokra lehetne adni nyugodtan belföldi helyjegyet, ha a belföldi helyjegykiadó rendszer és a nemzetközi helyjegykiadó rendszer egyazon adatbázisból hívná le a helyeket. Ezt egy pár vasútvállalat már megoldotta.

nemisbeka 2009.07.12. 17:10:57

Ami a kassai vonatot illeti: amikor mi mentünk, pontosan érkezett be, 13:27-kor. Pécsre 13:45-kor indul(t volna), ámde csak 13:40-kor kezdtek el hozzácsatolni plusz 3 kocsit, hogy a té utazóközönség felférjen (ugye annyi pótjegyet adnak el, amennyi utas van, tehát talán előre lehetett volna látni, hogy hányan fognak Pestről Pécsre utazni...). 35 perces késéssel indultunk, a légkondi a 36 fokban nem működött, viszont a világítás mindenhol ragyogott a vakító napsütésben. A kalauz a gyerekre tekintettel nagyvonalúan kinyitotta a folyosói mikroablakot. Hát ez volt az "emelt szintű" szolgáltatás 390 Ft-ért, ráadásul masszív tülekedés is volt, mivel a felszálláskor nem volt elég kocsi. Rendszeresen ingázó fülketársaink arról meséltek, hogy ez teljesen rendszeres. A telefonos ügyfélszolgálat nem tudta elmagyarázni, hogy miért fizetünk többet a kevesebbért (nincs biztos hely a sima pótjegynél). Hja, hogy az a szemlélet, hogy ne kelljen késés esetén visszafizetni? És igaza van az első kommentelőnek: autó, még ha bérelni is kell.

Matador 2009.07.12. 18:15:17

miért nem vertétek szét a pénztárfülke ablakát???

Ákibard! 2009.07.12. 20:05:56

@Matador:
Ez egy őszinte kérdés volt?
Ha a Postán nem szolgálnak ki azonnal vagy nem mosolyog a postáskisasszony ott is szétvered a berendezést?

Jóisten milyen világot élünk?! Még viccből sem jutna eszembe nemhogy komolyan...
De nyilván jó megoldás. Meg ugye baleset mkiatt nem megy a villamos és agyonverni a villamosvezetőt. Ez így helyes...

Ákibard! 2009.07.12. 20:08:31

@adört:
"Itt a MÁV játszotta ki a törvényt azzal, hogy bevezette a helybiztosítás nélküli pótjegyet... "

Nem teljesen. Nemzetközi vonatra technikailag nem tudsz helybiztosítást adni az n+31 x elmondott kontingensek miatt. Tehát nem törvénykijátszás hanem technika... (Nem tűnt fel senkinek, hogy szinte csak nemzetközi vonaton van 390-es pótjegy?)

Ákibard! 2009.07.12. 20:09:54

@vonat blog:
"Ezt egy pár vasútvállalat már megoldotta. "
Igen. De amíg nincs az összes partnervasúttal közös rendszered addig kár bevezetni. Az meg miylen már, hogy a bécs felé menő vonatokra adnak helyjegyet 520-ért a mittomén Prágába menőekre nem...

Kopi3.14 2009.07.13. 10:39:38

@Ákibard!:
egyértelmű jelölés?
külön vonatszám, bonatnév Pécs-Bp és Bp-miskolc között. Az egyértelmű?
Máv-stop oldalán csak közvetlen kocsi van feltűntetve, a vonat Bp-ig közlekedik. És nem tudsaz egyetlen helyjegyet venni Pécs-Miskolc közé. Ez pedig innentőlk már a Máv fogyasztók átverése akciója, a visszatérítések terén mutatkozó anomáliákkal együtt. Fogyasztóvédelmet és sünt nekik.

Kopi3.14 2009.07.13. 10:43:26

@Kopi3.14: Azt valaki magyarázza még el, hogy a Pécs-Miskolc vonat IC-vel hogy lehet első osztályon azonos árú, másodon olcsóbb, mint a km-ben rövidebb, csak személy+gyors kombós vonat.

Ákibard! 2009.07.13. 11:23:55

@Kopi3.14:
"Az egyértelmű?"

Önmagában nem, de a jegyet, pótjegyet nem a vonaszám és a vonatnév alapján kapjan az utas...

"És nem tudsaz egyetlen helyjegyet venni Pécs-Miskolc közé"

Látom cseppet sem zavar, hogy tudsz Pécstől-Miskolcig pótjegyet venni.
Éppen a közvetlen IC kocsik miatt. Az hogy a közvetlen kocsi 1-2-3 vagy egy egész vonatnyi kocsit jelent megmiért érdekli az utast?
Neki az a lényeg, hogy egyetlen pótjeggyel végigmehet a Pécstől-Ms-ig, nem kell átszállnia.

www.vasutbaratzrt.hu/potjegy.JPG

" Fogyasztóvédelmet és sünt nekik. "

Sünt neked, olvass utána mielőtt hülyeségekkel dobálózol...

Ákibard! 2009.07.13. 11:27:05

@Kopi3.14:
Mert Kelenföldön át tört menetdíjszámítást alkalmaznak, mert nem folytonos az utazás.
Az IC viszont fejpályaudvaron át megy, az utazás folytonos. Valószínűleg az előbbinél a két töréssel átklép egy másik km övezetbe míg az IC-vel nem.

@kukac@ 2009.07.15. 02:27:32

Ha már InterCity, akkor legyen MINDEN egyes ilyen vonaton helyfoglalási kötelezettség. Innentől kezdve pedig igenis hívják helyjegynek azt a cetlit, és igenis térítsék vissza az árát, ha olyan a szituáció. Mellesleg vicces, hogy a nevétől függ, hogy visszaadják-e az árát. InterCity-nél legyen alapvető, hogy késés esetén visszajár ez a felár. Sok IC-n nincs vagy rossz a klíma, ha még helyet sem lehet foglalni, és még rosszabb napokon késik is, akkor semmivel sem különb, mint egy mezei gyors-vagy személyvonat. Sőt, sokan azért nem mernek nyáron IC-re ülni, mert ha ott rossz a klíma, akkor nagy a szívás, ugyanis az ablakok alig nyithatók. Nagyon sok dolog vár rendetételre ezen a téren (is).

at3sz 2009.07.17. 10:06:09

Csak egy baj van a Cikkel, a plusz pénzért nem emelt színtű szolgáltatást ad (még ha így is nevezik), hanem az alapszintűt.

Volánnál nincs olyan, hogy a szép új légkondis buszra pótjegy kellene, a szétrohadt Ikarusra meg nem. Sőt ott a helyjegy is (amit lehet kérni a népligetben indulás előtt) is NULLA forintos.

Ezért van az, hogy egy-egy Fürdővárosi járat kb negyven darab nulljegyel indul minimum, mert a mamókák már hetekre előre felvásárolják, hogy menjenek Hévizra, stb.

HerrDoom 2009.07.20. 12:36:16

Tök egyszerű...a helyjeggyel helyet foglalsz...a póttal nem! Miért nem helyjegyet vettél? Még nyertél is volna vele!
süti beállítások módosítása