Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Rendszeresen jeggyel utazók előtt biztos ismert a jegyvisszaváltásra vonatkozó szabály. Az előre megváltott jegyet csakis a kiindulási állomáson lehet visszaváltani. Olvasónk megvette a jegyét, majd később kiderült, autóval utazik. A jegyet nem tudta visszaváltani késő este, ezért a végállomáson próbálkozott meg vele, persze sikertelenül.

Kérdés: Mindenki, akinek van egy fel nem használt jegye, lop, csal, hazudik? Érthető, hogy a végállomáson azért nem váltható vissza a jegy, mert ha nem jön kalauz, akkor lehetnek visszaélések, de ezzel a szabállyal csak a becsületes utasokkal csesznek ki. Mi köze az utasnak ahhoz, hogy nem jött kalauz? „Oldja meg a MÁV”, szokták mondani.

Kedves MÁV-figyelő!

Egy észrevételt szeretnék megosztani veletek:

2009. Július 25. -én Nagykanizsa-Balatonmáriafürdő között váltottam teljesárú retúr jegyet. Végül úgy alakultak a dolgaim, hogy kocsival fuvaroztak vissza Nagykanizsára, hirtelen jött lehetőség volt, nyilván ezt választom minthogy várjak a vonatra az éjszaka közepén, és másfél órát utazzak hazáig a 40 perces autóút helyett. Gondoltam is még egyetemista koromból, hogy a jegyemet ráérek majd visszaváltani Nagykanizsán, akkor ez gyakran előfordult (időközben változtak a dolgok...)

Mivel a jegyet a jegyváltástól számított 3. napig lehet visszaváltani, így hát 28 -án letekertem az állomásra, hogy visszaváltsam.

A pénztárnál a hölgy közölte, hogy ő ezt nem teheti, ezt csak a célállomáson tudom. Kérdésemre, hogy miért van ez így?? Azt a választ kaptam, hogy akár most is leszállhattam volna a vonatról a kezeletlen jegyemmel azt visszaváltani. Ezt értetlenül fogadtam (az eltelt 7 év alatt, amíg igénybevettem a MÁV szolgáltatásait kb. 4-5 alkalommal fordult elő, hogy nem kezelték le a jegyemet), továbbá sehol sem olvastam erről, a jegyen sem található információ, éjszaka az állomás zárva van, így ha tudomásom lett volna róla, akkor sem tudtam volna visszaváltani. Azt meg csak nem várhatja el a MÁV, hogy a megérkezésem pillanatában szaladjak be az állomásra visszaváltatni a jegyemet, nyilván nem ezért vettem retúrjegyet...értem én, hogy a MÁV így kerülné el a nem kezelt jegyek visszaváltását, de az én esetemben nem ez történt.

Később felhívtam az ügyfélszolgálatot és ott is ezeket az információkat kaptam. Ilyen esetekben az utasnak semmilyen lehetősége nincs arra, hogy visszaváltsa a fel nem használt jegyét. Tanulság: mindig csak egy útra szóló jegyet vegyetek!

Köszönettel: N.Norbert

Címkék: közlekedés máv ügyfélszolgálat pénz vonat vasút utas panasz jegy pénztár visszaváltás


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr21275288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TA-TB 2009.07.29. 12:33:50

Ezen nem kell felháborodni. A MÁV nem jótékonysági hivatal, hogy odamegy Jóska, aki "nem használta fel" a jegyét, és kéri a pénzt vissza, közben most szállt le a vonatról, és hiába mész oda Te, aki tényleg nem használta fel a jegyet. Ez így van rendjén, a visszaélések elkerülése végett.

Helike13 2009.07.29. 12:39:10

Én is csak odaútra veszek jegyet, és lehetőleg olyan állomáson szállok fel, ahol nincsen jegykiadás, és onnan veszek jegyet, ahonnan jön a jv., persze ehhez tudni kell, hogy hol nincs éppen pénztár.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.29. 13:07:21

@TA-TB:

Még mindig nem értem, hogy miért az utas hibája, ha nem jön a kalauz?

Snake 2009.07.29. 13:20:12

@BKV figyelő: A JV nem lehet mindig mindenhol ott. Pl. egy 2 kocsis Bz-ben két állomás között csak az egyik kocsiban tud lenni. Vagy mikor éppen szolgálati célból fel kell mennie a vezér mellé, akkor nem tud közben jegyet kezelni. Van amikor át sem jut a JV a tömegen és csak az állomásokon tud a következő kocsiba menni. ez egy 10 kocsis vonatnál már 5 állomás(ketten vannak), ami ha gyorsvonat, akkor azt jelenti, hogy a már elhagyott kocsiba nem fog visszaérni.

Adani 2009.07.29. 13:21:15

@Helike13:

Na igen, így is működik, vagy pedig ha olyan helyen szállsz fel ahol van akkor megnézed, h melyik az első, ahol nincs, ill. melyiken nincs. Ha az első állomásig jön a kaller akkor adod a jegyet, ha később akkor kéred a legközelebbi már elhagyott olyan állomástól ,ahol nincs.

Egyébként ezt egy törzsvendég mesélte egy fóti kocsmában mikor Fótújfalun szerettem volna jegyet venni és felszállni a vonatra, de nem volt pénztár a vonatig meg volt még idő, hát bementem az első kocsmába pont a megállóhely mellett. Ott mondták ,h itt nem lehet majd vegyél a vonaton, de ha Alagimajorig nem jön akkor kérd onnan és mond ,h ott szálltál fel. Végül a nyugatiig nem jött a kaller, így nem vettem jegyet a karámőröknél meg simán átmentem az odafelé vettel.

Az említett vendég a kocsmában mondta azt is, h ő régen Vácon dolgozott és naponta ingázott Vácra. Mondta, h minden hónapban vett bérletet Csörög-Vác között, ha addig jött a kaller azt mutatta ha nem Csörögtől kért jegyet. Odafelé meg ugye nem volt pénztár a vonaton Csörögig kérte a jegyet, ha jött a kaller ha Csörögig nem akkor meg ott volt a bérlet.

Vannak ilyen trükközők ,de nincsennek sokan sztem, sokan félnek ,h mi lesz ha lebuknak. Lehet belőle kellemetlen helyzet, hiszen ha a kaller emlékszik, h neked eddig van jegyed és megint elkéri akkor vagy fizetsz 2000 ft-ot és veszel jegyet tovább vagy leszállsz, ami nem kellemes ha mondjuk egy puszta közepén történik.

A témánál maradva, én is azt mondom ,h ez így nem helyes, igen is vegyék vissza pláne ha nem vonat érkezés után percekkel jön visszaváltani valaki. Az ügyeskedőkkel meg, akik arra mennek, h ha kaller nem kezeli visszaváltják meg az a megoldás ,h nézzenek a kallerek körmére, h dolgozzanak, akár többször is végigmehetnek a vonaton sőt elkérhetik újra a jegyeket ( egy post volt korábban mikor azt kifogásolta az utas, h 3x is elkérték tőle, de sztem a többségnek nem lenne gond). Mert sokszor csak annyi van ,h benéz a kaller, h kezeletlen jegyeket kérem majd pár mp után ha nem mozdul senki megy is ki. Vagy pedig végigmegy egyszer aztán leül és szarik a melóra. Pl. Volt mikor Szeged-Bcs között az első két megálló után már végigment utána pedig csak ült, és nem is kezelte a többi jegyet. Ha ez egy olyan vonalon történik, ahol sok pénztár nélküli állomás van akkor sokan jól járnak, a MÁV viszont rosszul.

Másik érdekes eset, h fórumtalálkozón voltam több vasútbaráttal, kb. a csapat felének arcképese volt, a Bzmot vonat pótkocsijának végén voltunk mindannyian ugye a vágányt néztük és a szakértők magyarázták, h mit látunk. Jön a kaller, mutatják neki az arcképest ketten, csak annyit szól ,h mindenkinek ilyenje van? A választ meg se várta, mondta, h ok és kiment. A jegy a zsebben maradt, de az arcképest se nézte meg, h tényleg érvényes-e, nem hamis-e stb.

Ha a kallerek végeznék rendesen a munkájukat akkor nem lehetne trükközni a jegyvisszaváltással és akkor nem lenne ebből gond, h nem váltják csak ott vissza. Egyszer én is megszívtam, de rövidebb távon. Kecskemét-Szolnok kocsival elvittek a szolnoki állomásig, szintén nem vették vissza mondván ezt csak Kecskeméten. És csak másnap estig volt érvényes. Mondtam is ,h jó, de most menjek vissza azért, h visszaváltsák? Mondta a pénztáros, h igen. De az nekem hol lett volna jó. Menjek vissza vagyis vegyek még egy jegyet, ott visszadják, ekkor 0-n vagyok ,de hát vissza is kéne menjek, vagyis még egy jegy és akkor már ugyanott vagyok. És ez kb. 3 éve volt. Azóta tudom, h ilyen esetben vissza kell váltani még ott, ráadásul pont az állomás előtt szedtek fel, szal. simán megtehettem volna, h besétálok és közlöm, h bocs mégse kell.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.29. 13:24:29

@Snake:

Ez még elfogadható válasz is lenne, na de egy 1,5, 2 órás út alatt azért el lehet kérni a jegyet, ha múltkori utast 30 perc alatt háromszor is tudták ellenőrizni:)

Úgy hiszem, hogy a MÁV hiányosságai, hibái miatt (ebben az esetben) az utason csattan az ostor, pedig más megoldást is lehetne találni.

vasutassrác 2009.07.29. 14:25:24

Egyértelműen le van az Üzletszabályzatban írva a visszaváltás módja. Ebbe a könyvbe mindenki beleolvashat az állomásokon, a netről le is töltheti. Innetől kezdve ne írjanak olyat, hogy "én bezzeg nem tudtam".

martinasz 2009.07.29. 17:38:13

Sziasztok! Ne haragudjatok kedves figyelő ,de én ezt most nagyon nem értem! Szerintem baj van a címmel! Azért olvastam el ezt most nagyon figyelmesen mert azt iród,hogy "jegyvisszaváltás csak a kindulási állomáson"...és pont nem így van, nekem sem váltották vissza a keletiben a returjegyemet aztmondták csak a célállomáson lehet mint ahogy a T.Poszt író is írta! Szóval pont az a helyzet,hogy a kiinduló állomáson nem váltják vissza!...azért egyet én is kérdeznék a T.Vasutas kommentezőktöl! mi van akkor ha oda kérek returjegyet ahol nincs jegypénzár,akkor hol váltják vissza ha neadjúristen kocsival jövök haza mint nem egy esetben! Köszi!

Ákibard! 2009.07.29. 20:04:33

Momentán az a helyzet, hofgy a jelenlegi szabály úgy jó ahogyan van.

A szabály nem a jegyvizsgálót védi, aki szerintetek a pöcsét veri, hanem azt aki a 10 kocsis vonaton nem tud végigvergődni. Menjetek el egyszer próbáljátok ki, egy jobbféle gyorsvonaton menjetek a jegyvágó után.
Egy egyszerű székesfehérvári személlyel mentem, és nem ért végig a jegyvágó normál tempóban. Nekem panaszkodott, és igaza is volt, lévén egy csomó TM megálló van, mindenhol ő ad jegyet, millió utasnak. Nem megy 3 mp alatt. Közben meneszt, fel-le száll.

A szolgáltatást amit igénybeveszel azért fizetni kell. Alap tézis. Ha te visszautaztál, akkor igénybevetted a szolgáltatást de ha esetleg jegyvágóval nem találkoztál attól még az utazásodnak ára volt.
Tudom, a történet nem erről szólt. Ezesetben azt tudom mondani, ne vegyen mtti jegyet. Vegye meg indulás előtt a visszaútit. Jelenleg (SAJNOS) semmi kedvezményt nem ad a mtti jegy, semmi értelme, én magam sem szoktam mtti-t venni. Semmi értelme, csak a gáz van vele.

Én sem támogatom, hogy az érkezési állomáson visszafizessék az indulótól szóló jegyet.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.29. 21:16:33

@martinasz:

Mindig beszóltok, hogy nem olvasok utána a dolgoknak. Ma publikálás előtt megtettem, éppen azért lett a cím ami. Több forrás is ezt a szöveget adja:

"Szerződéstől való elállás (14.§)

162. KF. a/ Ha az utas menetjegyét utazásra nem használta fel, annak érvénytartamán belül a kiindulási állomáson a fizetett menetdíj visszatérítését kérheti."

Lehet, hogy a belső szabályzattal van a baj, lehet, hogy velem, és nem tudom értelmezni, de ez is kiindulási állomást ír.

Ákibárd! Tegyél igazságot! ;)

Ákibard! 2009.07.29. 21:32:41

@BKV figyelő:
Utazásokról beszélünk. Attól hogy a jegy menettérti, és egyik nap odafelé utazol, másnap vissza az állomások felcserélődnek.

Példaképp:
Nyugati-Pilis.

Egyik nap mész Pilisra, kiindulási állomás Nyugati, célállomás Pilis.
Másnap visszajössz, Pilis lesz a kiindulási állomás, és Nyugati a célállomás.
Ilyesformán a cím most helyes, ugyanis az indulási (kiindulási) állomáson váltják vissza a jegyed nem a célállomáson. Ugyebár ha volt már egy odautad az leutazott menetjegyrész az lényegében senkit nem érdekel.

vanek ur 2009.07.29. 21:45:30

Legalább visszaváltják. Érdekes módon senki nincs felháborodva azon, hogy a repülőjegyet pl. nem lehet viszaváltani (vagy dupla annyiba kerül az olyan, amit vissza lehet). A fapadosoknál többezer forintos átírási illeték van.
De hogy maradjunk a vonatnál: Belgiumba készülök, néztem, milyenek az ottani vonatjegyárak. Ha interneten veszed a jegyet, névre szól, és nem váltható vissza. A pénztárban vett jegyekről nem találtam ilyen infót.
Szerintem ehhez képest egyáltalán nem rossz a jelenlegi rendszer: ha valaki szemmel láthatóan nem vette igénybe a szolgáltatást (és az indulás helyén ez elég egyértelmű), akkor visszakaphatja a pénzét.

martinasz 2009.07.29. 22:08:38

@BKV figyelő: Köszi Figyelő,és Ákibard! Én most már megértettem,ha returjegyet veszek és visszafelé jövök akkor az lesz a kiindulási állomás ami tegnap még célállomás volt!....Kedves Ákibard! Azé valami csak nemstimmült Az van a Posztban,hogy azt monták neki,hogy a Célállomáson adják vissza,(olvasd csak el mégegyszer)te is azt írod,hogy visszafelé a Nyugati a célállomás! ....összezavarodtam!

Ákibard! 2009.07.29. 22:46:51

@martinasz:
Igen mert az alaputazásának kiindulási állomásán mondták, hogy célállomás. Ahová a jegy szól. Az a megfogalmazás is helyes.

hatja 2009.07.31. 09:33:37

én az esztergomi vonalon jártam így párszor, heti egyszer kétszer szoktam menni rajta és mindig veszek jegyet újpesten persze ha van pénztár. de kaller nem mindig jön és ilyenkor naívan másnap felhasználnám a jegyet ha már az áll rajtam hogy másnap is érvényes. a kallereket persze ez nem érdekli röhögve eltépik, hogy biztos tegnap is utaztam csak nem jöttek. tényleg nem, na de attól még elvileg érvényes a jegyem, nem? amúgy egy kétszáz forintos bksz kiegről van szó nem az évszázad sikkasztásáról.

Adani 2009.07.31. 11:17:10

A bp-Esztergom vonal kiváló terep a mutyizóknak kallereknek és utasoknak egyaránt. Sokan utaznak a vonalon, tele van olyan állomásokkal és megállóhelyekkel, ahol nincs jegykiadás és viszonylag sűrűn vannak a megállók. A kaller nem tud odaérni időben, így sokan spórolhatnak úgy, h legközelebbi már elhagyott megállóhelytől kérik csak jegyet. A kaller meg sokszor saját zsebre dolgozik kéccázé' jó lesz? módszerrel. Sőt sokan megúszhatják az utat ingyen ha nem utaznak sokat és nem jön a kaller, felszállnak ott ahol nincs jegykiadás és ha csak rövid ideig utaznak esélyes, h nem jön a kaller.

Alkotás mánia 2009.07.31. 11:58:04

@hatja: Én úgy tudom,hogy Budapest Esztergom távolsága nem több mint 100km.Ha jól megnézed az apró betűs részt akkor a jegyen az is rajta van,hogy az utazást az érvényesség első napján meg kell kezdeni.Vagyis ha ma veszel egy jegyet és egyik állomáson sem kérsz igazolást az út megszakításról és a kaller sem záradékolta akkor nem tudod bizonyítani,hogy te ma utaztál vele.Vagyis holnap már nem lesz érvényes.Olyan mintha már nem lenne jegyed.

hatja 2009.07.31. 13:20:29

ezt nem tudtam utazóbagoly, kösz. így már világos.

DragonZ 2009.08.14. 11:44:47

@Ákibard!: Erre is van megoldás.
Mondjuk több kaller, esetleg több kocsi, hogy az emberek ne nyomorogjanak és akkor már rögtön más a helyzet.

Szerintem a több kocsi a nyomorgás elkerülése végett, a több kaller, és a több ellenőr az igazi megoldás.
Véleményem szerint ez még csak olyan komoly plusz költséget sem jelentene.

A visszaváltási rendszerről azt gondolom, hogy jelen helyzetben jó, de hatékonyabb jegyvizsgálói munkával akár lehetne rugalmasabbá is tenni.

Példa:
A hibrid vonat Szeged és Budapest között. Az IC-n szoktam utazni és sokszor előfordul, hogy a jv. bejön a kocsiba, mondja, hogy a kezeletlen menetjegyeket kéri ellenőrzésre, de sokszor észre sem veszi, ha valaki épp elkezd a jegye után kotorászni, hanem továbbmegy.
Van olyan utasra is példa, aki direkt erre játszik. Egy közel tele IC kocsin alvást színlelve simán megússza az ellenőrzést egy Kiskunfélegyháza-Budapest, vagy Cegléd-Szeged úton. Természetesen az összes köztes megállóra érvényes a dolog.

Nem igazán érzem hatékonynak ezt a módszert, jobbat, hatékonyabbat pedig most nem tudok, csak az ellenőrök sűrűbb bevetését, vagy a többszöri jegyvizsgálói jegykezelést, ellenőrzést.

Adani 2009.08.14. 12:15:38

@DragonZ:

Volt ,h elmentem kirándulni vasútbarátokkal egy mellékvonalra, összejött a csapat felszálltunk a Bz-re a pótkocsi végébe, mondván látjuk a vágányt a szakik pedig mesélték ,h mit látunk, ilyen sín olyan sín, a vonal története stb. Benyit a kaller mutatják páran az arcképesüket, mert kb. jelenlévők 30%-ának az volt, a kaller megkérdezi ,h mindenkinek ilyen van? A választ meg se várva már ment is ki. A vonatjegy meg lapult tovább a zsebben. Meg is jegyeztük ,h ő sem szeret dolgozni ha nem muszáj. :) Nyugi volt jegye mindenkinek a másik kaller ugyanazon a vonaton megnézte. Pontosabban a másik mellékvonalra már szólóban ment a Bz a pótkocsit lekapcsolták. Új kaller jött ő végignézte, és hát sok dolga nem volt miután lecsekkolta azt a kevés utast, aki akkor volt és beszélgettünk vele a vonalról, h mikor hányan utaznak mi a helyzet errefelé.
süti beállítások módosítása