Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete bejelentette, hogy sztrájkolni fognak, mivel a kollektív munkaügyi vitán a kormányzat részéről nem látszik a megállapodási szándék - közölte a szakszervezet pénteken, miközben még folytak a zárt ajtók mögötti tárgyalások a kormány és a vasutas reprezentatív szakszervezetek között.

A tárgyalásokon egyáltalán nem látszik a megállapodási szándék a kormányzat részéről - közölte Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás alelnöke, hozzátéve, addig fognak sztrájkolni, amíg eredmény nem lesz. A szakszervezetnél azt még nem tudták megmondani, hogy a bejelentés mikorra vonatkozik.

A közlemény szerint mindössze egy emlékeztető lehetett volna a pénteki tárgyalás egyenlege, ennek aláírását azonban a VDSZSZ megtagadta. A többi szakszervezet azt aláírta az emlékeztetőt, amelyben rögzítették, hogy a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter legkésőbb 2009. november 1-jén hatályba lépteti a vasúti utazási kedvezményekről szóló rendeletet, amely szabályozza a vasutas munkavállalók és családtagjaik menetkedvezményét. A vasutas szakszervezetek és a kormány között október 20-án és október 26-án folytatódik az egyeztetés a közösségi közlekedés átalakításáról, valamint a vasúti munkahelyekről a kollektív munkaügyi vita keretében.

A VDSZSZ közleménye szerint az említett dokumentum rögzíti ugyan, hogy november elsejéig kell kiadni a vasutasok és jogosult családtagjaik menetkedvezményével kapcsolatos rendelettervezetet, de a tárgyalás során a MÁV nem volt hajlandó átadni az általa véglegesnek tekintett tervezetet.

Az egyeztetésen megvitatták a közösségi közlekedés átalakítására, valamint a vasúti munkahelyek megtartásával kapcsolatos két további napirendi pontot is, ám itt sem történt előrelépés. Ezzel kapcsolatban a MÁV által készített emlékeztető pusztán arra korlátozódott, hogy a kormányzati oldal meghallgatja és rögzíti a szakszervezeti észrevételeket - olvasható a szakszervezet közleményében.

A felek abban sem értettek egyet, hogy mikor folytatódjon a kollektív munkaügyi vita. A VDSZSZ által elutasított emlékeztető szerint a Vasúti Egyeztető Bizottság október 20-i ülésén folytatnák az egyeztetést, ám a szakszervezet késeinek tartja az időpontot, konszenzus pedig nem született a folytatásról. Bárány Balázs szerint a kollektív munkaügyi vita jelenlegi formájában pusztán színjáték, a vasutasokat viszont nem kéne bohócnak nézni.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítják, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés, közte a MÁV és a kedvezmények tervezett átalakítását is.

A kollektív munkaügyi vita október elsején kezdődött, azóta több fordulóban egyeztettek a szakszervezetek és a kormány képviselője, de megállapodás nem született.

(Index - MTI)

Címkék: index mti máv vonat sztrájk vasút szakszervezet vdszsz munkabeszüntetés


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr111439000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kenshikun 2009.10.09. 18:56:53

Szokásos ki ha mi nem... de ezt már megszoktuk.

petya.bacsi 2009.10.09. 19:33:49

Elhamarkodott lépésnek tartom ezt, mivel a többi szakszervezet egyelőre kivár.

Lehet, nekik sem kellene egyelőre semmit sem tenni, ha pedig mégsem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnék, a többi szakszervezettel együtt hatékonyabban tudnának sztrájkolni. Szerintem.

kenshikun 2009.10.09. 23:00:18

@petya.bacsi: Nem várom el én már régóta a vdszsztől a gondolkodást, valami nagyon elszállt velük.
Ha tényleg vennék már a fáradtságot és összefognának valamely másik szakszervezettel tényleg hatékonyabb lenne a dolog, mármint az ő szemszögükből, én így is úgy is megszívom, mert bejárós vagyok és a busz nem alternatíva.
Érdekes, hogy általában gyökeresen más véleményen vannak, mint a többi szakszervezet, de egyszerűen nem tudom megérteni miért...

Píter 2009.10.09. 23:09:49

A qurva anyjukat sztrájkoljanak megint!!

petya.bacsi 2009.10.10. 07:09:23

@kenshikun: igen, ez a bejárókat fogja megint szépen érinteni, és ha tegnap jól hallottam a háttérzajként szóló tévét, kisebb meglepetésekkel készülnek, össze-vissza fognak rövid ideig sztrájkolni, tehát ezek a kis sztrájkok tulajdonképpen az egész napi közlekedést összebarmolják, a bejárók nagy örömére, és persze az 1 milliárdos hiány/adósságot ez még tovább fogja növelni, az adófizetők nagy-nagy örömére.

A gond az - szerintem -, hogy a VDSzSz már eleve lejáratta a vasutasokat, na meg a vasutas sztrájkokat. És persze magát a sztrájk fogalmát.
Beszéltem pár vasutassal, és hát nem Gaskó-fanok, féltik a munkájukat, és nagyon nem értenek egyet a szakszervezeti vezérrel egyéni akcióival, szerintük is ha összefognának a szakszervezetek nagyobb nyomást tudnának gyakorolni. De ugye, szerintem senki sem akar közösködni velük... :S

Ma már ha az ember meglátja Gaskót vagy a helyettesét a tévében, rohan hányni.

hegylako01 2009.10.10. 12:02:31

Amúgy nem értek egyetet a VDSzSz hülyeségeivel, de a szárnyvonalakért sztrájkolni jogos. A kis móka amit kitaláltak a pedig legjobb tudomásom szerint az, hogy vonatokkal fogják elállni a vasúti átjárókat.

Azt viszont nem tartom jogosnak, hogy azért menjen a balhé mert a vasúti dolgozóktól elakarják venni a szabad jegyet. Kapjanak úgy utazási hozzájárulást mint minden normális ember. Tudom, hogy nekik ez jövedelem kiegészítésnek minősül és nem is sajnálom tőlük. De azt kicsit pofátlannak tartom, hogy a közeli rokonság is szabad jegyet kap pedig ők nem is ott dolgoznak.

Szkájvóker Lajos (törölt) 2009.10.10. 14:04:21

@kenshikun:
"de egyszerűen nem tudom megérteni miért... "
Nézd meg, hogy kik a másik két szakszervezet vezetői, és hogy milyen múlttal rendelkeznek. Valszeg meg fogod érteni.

Tegnap az egészségügyet tették tönkre, ma a vasút van terítéken, ki tudja, holnap mi következik :S

kenshikun 2009.10.10. 20:57:22

@Szkájvóker Lajos: No azért az egészségügyön sem kellett sokat ügyökdni, hogy még rosszabb legyen, mint volt, de ez egy másik blog hatásköre, itt maradjunk a MÁV-eseténél.
A múlt sokat számít, de ez a vdszsz-re is elmondható. De engem speciel a múlt nem igazán érdekel, a jelenben dolgozzanak megfelelően.

kenshikun 2009.10.10. 20:58:54

És mielőtt bárki félreértene: a vonalakért sztrájkoljanak, abba még én is szívesen segítek, de azért a törvényes kereteken belül.

2009.10.10. 21:11:03

Jaj ne, már megint sztrájk??? Gaskókám, miért nem bírod már végre megérteni, hogy lassan már vasutas részről is nagyon ki van veled a f...??? GYÖKÉR!!! :(((

scooby doo 2009.10.10. 22:01:57

@kenshikun: Hát sajnos igen, ez a bejárókat érinti, valamilyen szinten talán engem is. Ilyenkor a buszon még többen vannak, mint szoktak, ami felénk tragédia, mert a busz már így is sokszor a piros hetesre hasonlít...Na mindegy, akkor maradok Pesten, úgyis az az otthonom.
Ez a bejárókkal viszont tényleg nagy kibaszás. Nem túl jó örökké erre hivatkozni egy munkahelyen. Mert még suliban csakcsak, de munkahelyen...

pizsama 2009.10.11. 08:57:37

Sok ember örül, hogy egyáltalán munkája van. Már akinek. Még.

Grg76 2009.10.12. 05:08:31

"hegylako01: A kis móka amit kitaláltak a pedig legjobb tudomásom szerint az, hogy vonatokkal fogják elállni a vasúti átjárókat."

Ez még mókának is rossz... Az ilyentől csak még jobban fogják utálni a vasutasokat.

RedWing 2009.10.13. 09:32:02

@hegylako01:
Azért szerintem ahhoz lesz 1-2 szava a feltorlódott autósoknak is... Biztos lesz vasutasverés! Mi az, hogy elállják az átjárókat? Ha nem megy a vasút, akkor ne mennyen a busz/autó sem?
A gaskót kellene kikötözni a sínekre, aztán amelyik vasutas sztrájkolni akar az megáll, a többi meg nem.

Alkotás mánia 2009.10.13. 20:34:34

Szerintem ez az átjárós sztori csak kacsa.A mozdonyvezetők nem akarnak egyenlőre sztrájkolni.Nélkülük viszont nem tudom elképzelni ki fogja oda vinni a mozdonyokat.Egy ilyen húzáshoz a gaskó nagyon kevés.
A vasúti kedvezményünk olyan dolog ami alkotmányosan megszerzett jognak számít és nem vehető el.Nem értem miért képez vita témát.Akinek már van attól elvileg nem lehetne szerintem elvenni.Az már más kérdés,hogy az újaknak adnak-e.A szakácstól sem sajnálja senki amit megeszik a konyhán.
Gaskó a vasutasok körében sem pozitív példa.Ha nem járna börtön érte szerintem már lelőtte volna valaki.Ne általánosítsatok kérlek egy hülye miatt.Ez a bohóc és csapata már számtalanszor elárult minket.
Ha a mellékvonalakért sztrájkolni kell akkor biztos teljes lesz az összefogás a vasutasok körében.Ez a cirkusz viszont csak arra jó,hogy lejárasson minket.Aki mégis megáll az nem a Gaskó kedvéért hanem mert valamit tenni kell a saját érdekünkben és sajnos nem sok "hatásos" lehetőségünk van.

timla 2009.10.18. 22:26:14

Nagyon jó hogy van sztrájk alap!

székelyrobi 2009.10.19. 05:40:32

Én úgy tudom elég pénzt önt az állam a mávba, az hogy a fönökeik hazahordják, azt oldják már meg házon belül! Mi fizetünk mint az állat és a sok szimpatikus, magasan képzett mávos obat minket, remek! Kirúgni mind, azt keressen állást a magán szektorban hasonló jutattásokkal!

Alkotás mánia 2009.10.25. 13:03:20

@székelyrobi: Mondj kérlek egyetlen egy céget ahol a melós akár csak egy szót is szólhat felfelé.A legtöbb vállalatnál ha valaki elégedetlenkedik valamiért azonnal lapátra kerül.Nekünk legalább itt van ez a sztrájk jog.Evvel megpróbálhatunk a munkahelyünkért fellépni.Nem a mesék világában élünk ahol el lehet zavarni a vezetőséget.Nagyon nem mindegy az átlag polgárnak sem,hogy mi folyik a vasút berkeiben,mert hatással van rá.Ha tetszik ha nem.Attól,hogy utálkoznak bizonyos személyek amiért élni póbálunk avval ami rendelkezésünkre áll,még nem leszünk előrébb.Szerintem nem csak a vasutasokat érinti ha valahol nem fog járni vonat!!!!

lyken 2010.04.09. 12:39:04

Peticiót indítottam a mavfigyelo újraindításáért. Nem tudom hogy mi volt a háttérben, de aki szeretne újra minőségi MÁV témákat az írja alá ha gondolja. Remélem Misit meggyőzi majd az aláírók száma és újraindítja a blogot.

www.petitiononline.com/mavblog/petition.html

——————-
Ha te is úgy érzed, hogy hiányzik egy olyan blog ami napi szinten, valósan foglalkozik a MÁV utasok érdekeivel és a vasutat érintő fontos kérdésekkel, akkor csatlakozz hozzánk egy aláírás erejéig.
Célunk elérni, hogy a 2009 ősze óta szünetelő mavfigyelo.blog.hu újrainduljon.
Amennyiben egyetértesz velünk, csatlakozz a peticiónkhoz. Aláíráshoz a blog.hu-n használt nick-nevet javasoljuk, a mailcímek kitöltés után nem jelennek meg nyilvánosan.
Peticiónkal nem kívánunk semmilyen hasonló témájú, jelenleg működő oldalt leminősíteni.
Köszönjük a támogatást!
——————-

clide 2011.09.29. 13:53:24

A MÁV felújítja a Kelenföld-Pusztasza-
bolcs vonalat, vagy legalábbis úgy
csinál. A munka azonban jelentéktelen, felszínes. A Nagytétény-Diósd állomá-
son az előzetes tervek, valamint hatósági előírások szerint jelentős
zajcsökkentést kellene végrehajtani,
amelyet szintén nem végeztek el!!!
Vajjon mit és mennyit számláznak???
És kinek a pénzéből???
süti beállítások módosítása