Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Kávégépek helyett takarítást

 2008.12.12. 09:57

A legtöbb utas ugyan úgy felkapta a vizet a MÁV kérdőívén, ahogy én. Ha a MÁV fel szeretne zárkózni Európához, azt nem itt kell elkezdeni. Takarítani kell a vonatokat, meg kell szüntetni a késéseket, majd ha ezek megvannak, jöhetnek a kényelmi szolgáltatások. De amíg az állapotok ilyenek:

Múlt hétvégén Gyömrőre kellett utaznom, és abban a felejthetetlen élményben volt részem, hogy utazhattam a MÁV posta bhv-kból kiállított szerelvényével. Persze tudom, a Flirt-hez meg IC-hez szokott ember fintorog a bhv láttán, de az undor nem a kocsi formájától fogott el. Már kívülről is elég koszos volt a kocsi, de a belső bármely hetes busz becsületére vált volna. Felrémlett, hogy a Megint Állunk Vazze blog-ra egyszer valaki felfelrakott egy MÁV ügyfélszolgálattól kapott levelet, amelyben az ügyfélszolgálatos azt ecsetelte, hogy a kocsik régi kora az, ami miatt olyan a szolgáltatás, amilyen. Aham… de én egy pár éve felújított kocsira szálltam fel, amire nem lehet az a magyarázat, hogy túl régi. Akkor mégis, miért tarkóig szaros ?

Az első dolog a külső… hogy mosva a kocsi mikor volt, azt nem tudom, de egyetlen tiszta pont volt a kasztnin: a nyitógomb, mert ott az emberek szisztematikusan letapogatják a koszt. Még szerencse, hogy az ajtó nyomógombos, mert ennek a “kilincsének” a megfogása után az ember keze úgy nézhet ki, mint szénpakolás után.




 

Az emberre a döbbenet csak a kocsiba való felszállás után jön rá csak istenigazából: a kocsik belseje tiszta mocsok, takarításnak nyoma sincs. Ami az extra a dologban, hogy néhány a fűtéshez? tartozó rács hiányzik, mögöttük pedig simán belátni a kocsi oldalába.

 


Lehet azt mondani, hogy persze, hogy mertazokaszemét’ vandál utasok, azok. Persze… hogyne. Csak az a helyzet, hogy utaztam már külföldön egy-két vasúton. Nem mondható el, hogy Ausztriában, Németországban nincsenek vandálok, de az biztos, hogy ilyen kocsit ott nem engednek forgalomba. Hogy itthon maradjunk… nem balesetveszélyes ez? Bármi beeshet oda, egy gyerek simán benyúl abba a lyukba….

Hogy a kárpit mikor volt takarítva, azt nem tudom, de a mintázaton érdekes foltokat lehetett fellelni. Ezek az ülések voltak valaha is tisztítva?

Így legyen vasútbarát az ember… Azért kíváncsi volnék rá, hogy Kozák András vezérigazgató milyen arcot vágna, ha a szolgálati óttó’ egyik reggel így nézne ki. Vajon kíbírná röhögés nélkül ?

A non plus ultra a dologban az volt, amikor megláttam, hogy a másik vágányon, a ZSR egyik nemdohányzó vagonját takarítják - és mi füstölög a takarító kezében? Nem, nem a felmosórongy - hanem a cigaretta. Nesze neked nemdohányzó környezet.

 

Címkék: vonat kosz utas panasz takarítás mav észrevétel


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr90804957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2008.12.12. 10:16:22

:)))

Ez Photoshop, és nem itt készült!!! :D

Oh, kedvenc szerelvénytípusom. Mikor az ember felszáll, a bele egy az egyben kifordul a szagtól, a mocsoktól. Az ülésekre leülni életveszélyes, vagyis egy kiadós utazás után a nap végén ajánlott a teljes ruházatot kiöblíteni, vagy lángszóróval elégetni.

Tescós szatyor, ingyen újság a fenék alá, szemetes zsák a hátunkra, és talán a szag nem jön át. Vegyvédelmi ruha sem árt.

Régen röhögtem az idősebb - tapasztaltabb - embereken, hogy kész abroszt terítenek maguk köré... most már nem röhögök.

Ezeken a bhv-s álomjáratokon a gyönyörű kék színű fejtámla már fekete a mocsoktól.

A vezérkart kéne oda-vissza utaztatni ilyen körülmények között egy egész napon keresztül, az ingázó utasok között. De szép is volna!

1116001 2008.12.12. 10:24:40

Hmm, gyanúsan ismerős a post képei és szövege:)
Crash! Te írtad?:)

dontals 2008.12.12. 10:29:23

Na igen én emiatt is utálom a posta bhv-kat. Bár felénk inkább a sima bhv közlekeddik, ami ennél milliószor rosszabb.

Egyrészt hiába mondják, hogy részben fel vannak újítva a 40 éves roncsok, de hát legyünk őszinték: egy Trabantot akárhogy is turbóznak és újítgatnak fel, az mégis csak Trabant marad.

Az ülésekről kár, hogy nem készült fénykép

petya.bacsi 2008.12.12. 10:55:38

Dontals: azt ebéd előtt fogja kirakni a blog tulaja :D

Ákibard! 2008.12.12. 18:55:25

Igen, valóban szomorú állapotban vannak az 5-6 éve felújított kocsik :-(((

Sajnos a külső ganéj midaddig meg fog maradni, amíg nagy %-ban vannak tuskófékes kocsik... :-(

Narrátor (törölt) 2008.12.13. 14:08:42

Az igazán nagyformátumú emberek - akik megváltoztatják az emberek mindennapjait - általában kiérdemlik, hogy köztéri szobrot állítsanak emlékükre esetleg utcát nevezzenek el róluk. Ezeket sajnos elég nehézkes bizonyos személyek emlékének tiszteletére megvalósítani, de néha megfelelő számú lelkes rajongó részvételével sikerülhet, mint ahogyan pl. az Index portál fórumának látogatói egy utcát szereztek Rejtő Jenőnek.
Szeretnék én is valami hasonló összefogást elérni, indítsunk mozgalmat: nevezzünk el valamit Gaskó Istvánról, hogy méltóképpen megemlékezzünk hősünk kitartásáról, ragaszkodásához a vasutasok érdekeinek érvényesítéséhez.
Egy eldugott helyen lévő zsákutca helyett sokkal helyénvalóbb lenne elnevezni róla valamit, amivel naponta találkozunk és közvetve neki is köszönhetjük. Javaslom hívjuk ezentúl azt a koszt gaskónak, amit a vonatok ablakain, kapaszkodóin, ülésein látunk és élvezünk nap mint nap.
Ezzel kellőképpen megemlékeznénk Pityunkról, legalábbis addig, míg a remélhetően nem is olyan távoli jövőben végre eltakarítják a szutykot.

ZBR 2008.12.13. 14:15:56

Narrátor 2008.12.13. 14:08:42 >>>
Én sokkal szívesebben lánték egy modernkori Baross Gábort. Hajlandó lennék neki szobrot állítani, róla utcát elnevezni, még életében.
Aki ezeket az állapotokat meg tudja szüntetni, nagy ember.

ADAM02 2009.01.14. 19:38:59

Kik rongálják az üléseket? Kik öntik le a vonatokat?Kik fújják le a vonatokat? ezen kéne elgondolkodni..
süti beállítások módosítása