Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Gaskó magára maradt:

 2009.04.17. 14:50

A Mozdonyvezetők és a Vasutasok Szakszervezete sem csatlakozik a sztrájkhoz

Nem csatlakozik a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) és a Vasutas Szakszervezet (VSZ) a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) szervezetei által április 30-ra hirdetett sztrájkhoz.
 
A MÁV érdekeltségű vállalatoknál működő VDSZSZ szervezetei folyamatosan értékelik a tervezett megszorító intézkedések miatt kialakuló helyzetet, és az országos sztrájkbizottság által április 30-ra meghirdetett sztrájk mellett foglalnak állást - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A MOSZ és a VSZ ugyanakkor nem csatlakozik a tervezett megmozduláshoz, mert úgy vélik: jelenleg folytatni kell az egyeztetéseket a kormánnyal.

Borsik János, a MOSZ ügyvezető alelnöke az MTI-nek annyit mondott: nem csatlakoznak a sztrájkhoz, a tárgyalások jelenleg is folynak a minisztériummal, ennél bővebben azonban nem kívánt nyilatkozni. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének honlapján a közlekedési tárcával folytatott csütörtöki egyeztetésekről az olvasható, hogy az új miniszter államtitkára útján közölte, a tárcánál nem folyik előkészület a vasút 2009-es támogatásának csökkentésére. Erre érdemben az új miniszter nem is lát lehetőséget, viszont mindent meg fog tenni azért, hogy a jelenlegi támogatásért a vasút jobb szolgáltatást nyújtson.

Karácsony Szilárd, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) szervezetpolitikai alelnöke az MTI-nek elmondta: a VSZ sem csatlakozik az április 30-i sztrájkhoz. Kifejtette: egyrészt a VDSZSZ nem egyeztetett a többi szervezettel - így a VSZ-szel sem - a sztrájk meghirdetése előtt, másrészt még túl sok a bizonytalan tényező a kormány MÁV-val kapcsolatban tervezett intézkedéseit illetően.

Hozzátette: folyamatosan tárgyalnak a minisztériummal, csütörtökön a vasúti menetkedvezmény megújításáról, illetve az új menetkedvezményi miniszteri rendelet kiadásáról, valamint a vasutat érintő esetleges kormányzati megszorítások tartalmáról egyeztettek. Karácsony Szilád ugyanakkor elmondta, hogy ha a vasutasokat negatívan érintik a végleges kormányprogram vonatkozó lépései, nem zárható ki, hogy a sztrájk eszközéhez folyamodnak.

(MTI)

Címkék: budapest mti máv sztrájk vasút mosz vdszsz vsz gaskó


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr921070906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jocee (törölt) 2009.04.17. 16:35:19

Viszont a MÁV-GÉPÉSZET beáll a töketlen Gaskó mellé,így a mozdonyok egy része a "depóban"fog vesztegelni!

budaf(u)ck 2009.04.17. 17:27:53

Gaskó for PRESIDENT!:):)

petya.bacsi 2009.04.17. 17:44:38

Vihar a biliben. Azért ez mekkora gáz, hogy nagy dirrel-durral beharangozta most 2 héttel előbb, és mégsem csatlakozik senki sem a bulihoz.

Fogadok, ha a családi ingyenjegy elvételéről lenne szó, akkor nagyobb lenne a buli, dizsi, haverok, na meg a Panka.
Sebaj, arra is előbb-utóbb csak sor kerül majd :D

juhaszcs 2009.04.17. 18:34:31

Gaskó egy fidesz bérenc.
Amikor a fidesz kormány szarozott a mávval nem ment tüntetni ez a szar paraszt.

combo 2009.04.17. 19:02:11

Egy érdekes tanulsága a Gaskó féle sztrájkoknak, hogy megtudjuk, mely vonalakon fontos/nélkülözhetetlen a MÁV. Az eredmény lesújtóbb a vártnál, szinte csak a főváros-megyeszékhelyek vonatkozásban szokott fejtörést okozni a helyettesítés.

A korábbi posztban emlegetett Kisszénás-Kondoros vonalon valahogy nem szokott nagy felháborodás/káosz kerekedni...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.17. 19:58:18

@petya.bacsi:

Én a vasutasok családtagjaitól minden további nélkül elvenném a szabadjegyet. Sőt, én a BKV-sok családtagjainak se adnék ingyen bérletet.

Okés, hogy a dolgozó ingyen utazik, de a feleségnek, a gyerekeknek nem kéne.

Kocsisnak volt is ilyen terve, hogy a BKV-sok családtagjaitól megvonják a bérletet.

jocee (törölt) 2009.04.17. 20:13:58

@BKV figyelő: Nyitott kapukat döngetsz,a START el akarja venni a családtagi arcképest,vagy ki kell fizetni az eszmei értékét!1.200.00Ft

lurkó 2009.04.17. 21:16:22

@juhaszcs: Tévedsz vagy csak roszul emlékszel!

petya.bacsi 2009.04.17. 21:16:38

@BKV figyelő: óóóó, végre valaki, kérek egy pacsit! :)

petya.bacsi 2009.04.17. 21:19:37

@petya.bacsi: viszont annyit azért hozzátennék, ha a dolgozóktól elveszik ezt, akkor a vezetőség ne 15% vagy hány százaléknyi fizetéscsökkentést kapjon, hanem legalább 50%-ot, ugorjon a szolgálati kocsi, miegymás. Veszteséges cégnél a cég vezetése se szórja a pénzt.

Még a 1,5 milliós havi fizetés is pofátlanul magas. Ja, hogy a versenyszférában több a fizetés a vezetőknél, ott az ajtó, lehet menni, ha nem tetszik...

Faparaszt 2009.04.18. 08:44:06

Nem maradt egyedül, lehet, hogy a Raaberbahn is csatlakozik. Éljen az elfogulatlan és hiteles média!! (tudjuk, ez egy interaktív blog meg miegymás, meg majd megmutatod a laptopodon stb) Ejj, már megint ez a bulvároskodás xD

@BKV figyelő: Ezaz, az nem gáz, hogy a vezigen milyen juttatások vannak. Érdekes ott nincs válság, csak azoknál, akik ténylegesen dolgoznak is valamit.

@jocee: Aminek egy részét levonják a fizetésből.

Ezekután vegyük el az ELMŰ dolgozóktól is a kedvezményes áramot (ott is az egész család használja, nem csak ő). Akik miatt ide jutott a vasút, azok kapják csak nyugodtan a havi 1,5 - 2 millát...
Nóómális? :S

Van egy ötletem: A blogból származó reklámbevételt ajánld fel a MÁV-nak fejlesztésre, takarításra.
Most kiderül, hogy ki az, aki tényleg tesz is valamit a vasút jövőjéért.

Faparaszt 2009.04.18. 08:51:55

Ugyi ezért sem fog senkise sírni? Ez nyílvánvalóan egy helyes döntés (gyk. ez irónia volt)
50%-al kevesebb vonat:

www.vdszsz.hu/drupal/?q=node/390

Üdv!
Faparaszt, a Gaskó és FIDESZ-bérenc xD

petya.bacsi 2009.04.18. 09:33:11

@Faparaszt: igen, minden állami cég dolgozóitól el kell venni a cég által nyújtott kedvezményeket. Így az általad említett cég dolgozóitól is. Bár szerintem az nyereséges cég. Ne az adófizetők szponzorálják már ezeket a "luxus" dolgokat.

A postás már rég nem küldözgethet ész nélkül leveleket, csomagokat ingyen, pedig az tudtommal egy nyereséges cég.

A második kommentedre: lehet, hogy az is csak hangulatkeltés. A MÁV-ba orrán-száján öntik bele a pénzt, milliárdokat, mégsem működik. Persze, hogy verik a dobot, hiszen ez a költségcsökkentés a vasutasokra veszélyes, mivel jó pár embernek megköszönik a munkájukat. Hozzáteszem: mindenhol ez van sajnos, és mindenkinek fáj, de nagyon.

Amit meg az utolsó bekezdésben ír, a béreket a legtöbb helyen befagyasztották, a nyugdíjkorhatárt nem csak a vasutasoknál emelik fel. Én a korengedményes nyugdíjat is elfelejteném, mégpedig azért, mert miért és minek megy el egy életerős rendőr/katona negyven egynéhány évesen nyugdíjba, elég szép nyugdíjjal? Náluk is meg kéne szüntetni a korengedményes nyugdíjat!

Egy háromműszakos (pl. nővér, gyári munkás stb.) a belét kidolgozza, és ő nem lesz nyugdíjas, mert nem éli meg! Más meg életerősen elmehet. Röhej, szégyen! :(

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.18. 09:33:35

@Faparaszt:

Látszik, hogy fingod nincs a médiáról és a hírekről. Nem baj, csak emiatt ne engem, és ne másokat hibáztass.

Nem fogok magyarázkodni, nem fogom neked elmesélni, mi a különbség, és nem magyarázom meg, mi az a hír. A bulvárt se nagyon ismered...

De annyit jó ha tudsz, ez egyelőre csak a két másik szakszervezetről szól. Akik kijelentették, biztosan nem csatlakoznak a sztrájkhoz. Az lenne a bulvár, ha arról írnánk, ki csatlakozhat a sztrájkhoz. Az még csak találgatás, ez meg már biztos. Ennek van hírértéke, annak nincs.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.18. 09:36:13

@petya.bacsi: Pont tegnap akartam írni, hogy ha a MÁV és a BKV dolgozót a szabadjeggyel cseszegetik, mindig azzal jön, hogy az energia-iparban dolgozóknak is olcsóbb az áram, stb.

Én erre mindig azt mondom, hogy de a postásnak sincs ingyen a bélyeg. Pedig apu postás -ezt már írtam- nekem még jó is lenne.

Megyek is tüntetni! ;)

petya.bacsi 2009.04.18. 10:13:02

@BKV figyelő: legyünk drasztikusak, vegyünk el mindenkitől minden cég adta pluszt. Korengedményes nyugdíjat a rendőröktől/katonáktól, ingyenáramot az ELMÜ-s dolgozóktól, ingyenjegyet a BKV/MÁV dolgozóktól :)

Viccet félretéve a korengedményest nyugdíjat tényleg át kéne gondolni, 40 éves nyugdíjas rendőr még életerős, és simán el tud menni pluszba dolgozni is, a nem kevés nyugdíja mellé.

Ennyi erővel mindenki elmehetne 40 évesen nyugdíjba, hogy még legyen mindenkinek pár éve élvezni a nyugdíjas életet. 65 év után - már ha megéli az ember - annyira lestrapálja magát a legtöbb ember, hogy jó, ha 5-10 évet él, egy végigdolgozott élet után...

Faparaszt 2009.04.18. 11:52:22

@BKV figyelő:
"De annyit jó ha tudsz, ez egyelőre csak a két másik szakszervezetről szól."
Akkor miért az a címe a posztnak, h egyedül maradt a VDSZSZ? Vagy az egész országban csak ez a 3 szakszervezet van? :o

"Nem fogok magyarázkodni, nem fogom neked elmesélni, mi a különbség, és nem magyarázom meg, mi az a hír. A bulvárt se nagyon ismered..."
Te inkább ne, az asszem mind a kettőnknek jobb lesz. Már így is kijöttél a sodrodból. Ejnye ... xD

"Megyek is tüntetni! ;)"
Csak nyugodtan:
www.vsz.hu/: " Felhívás!
A Vasutasok Szakszervezete Elnöksége (gyk.:ez nem a VDSZSZ) felszólítja alap- és középszervezeteiben, rétegszervezeteiben és az országos testületekben tevékenykedő összes tisztségviselőjét, hogy a 2009. április 18-án Budapesten, a Kossuth téren a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége által meghirdetett demonstráción személyesen vegyenek részt."

Úgylátszik ez már nem csak a VDSZSZ-nek szúrja a szemét...

petya.bacsi 2009.04.18. 12:36:36

@Faparaszt: a VDSzSz-nek minden szúrja a szemét.

A mai rendezvény nem csak a vasutasokért van. Khm, azért van különbség.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.18. 12:40:51

@Faparaszt:

A jelenlegi állás szerint marad magára. Azt jelképezi, hogy a nagy, vrt, össznépi sztrájkosdi elmarad. Szerintem ez igen nagy pofon. A cím egyébként átvett, de hibáztass ezért is engem. Hajrá;)

VDSzSz-ről és Gaskóról nem kell véleményt mondanom szerintem...

Faparaszt 2009.04.18. 13:06:46

@petya.bacsi: Mondom NEM csak a VDSzSz-nek...

@BKV figyelő: A jelenlegi állás szerint se maradt magára :D
Én nem hibáztatlak semmiért, csak elmondom a véleményemet a világ nagy dolgainak jelenlegi állásáról. Azt talán már csak szabad, nem? Ha nem te találtad ki a címet, akkor nem neked kell védekezni. Akinek nem inge, nem veszi magára, akinek meg az, az hordja egészséggel ugyebár. Nagyjából ennyi.

petya.bacsi 2009.04.18. 13:26:23

@Faparaszt: én az eddigiekről beszélek, nem a mostaniról.

Mt 2009.04.18. 17:59:56

@Faparaszt:

"50 milliárd költségtérítés-elvonás = 50 százalékkal kevesebb vonat"

Nekem ebből az jön le, h 100 milliárdból lehet közlekedtetni a vonatokat => mire megy el a többi pénz??

petya.bacsi 2009.04.18. 19:07:02

@Mt: jó kérdés.

De ahogy az index vezércikke is mondja, a MÁV közellenség :) Ezt a púpot, mint adófizető, és mint a MÁV egyik főszponzora és tulaja (akinek nem jár az eladott Cargo-ból 250 ezer forint, hiszen a tulajnak csak a veszteség jár) én is szívesen levetném magamról, ha tehetném. Adózzanak és tartsák fent a vasutasok ezt a pénznyelő zrt-t. Talán akkor jobban megbecsülnék.

Sok pénzt kap, mégsem működik, ezermilliárdokról van szó, az elmúlt tizen-huszon évekre visszamenőleg. Akkor - ahogy a cikkben Zs. írta -, akár ingyen is odaadná, csak tovább ne kelljen rákölteni egy fillért sem. Ezzel valahogy én is így vagyok.

Villamosos 2009.04.18. 19:18:06

Először is tisztázni kéne mit akarnak elvonni.
A családtag esetében még megértem, ha elveszik az ingyenes utazást. Ha a dolgozóktól is el akarják vonni az akcképest, az viszont megérne egy totális sztrájkot. Több vasutas ingázik naponta 80-100 km-ről. Vajon az egyszerű melós bruttó 75-80e Ft-os fizujából még 15e-t ki tud/akar fizetni bérletre? Sok jó szakembert veszíthet így a vasút.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.18. 19:30:57

@Villamosos:

A jobb munkahelyeken fizetik az utazást, bár csak a lakhely és a munkahely között. Szerintem egy MÁV, BKV dolgozónak igenis legyen ingyenes az utazása, főleg, ha az a bejáráshoz a tömegközlekedést veszi igénybe. Tehát én ellenzem, hogy a dolgozóktól megvonják ezt a kedvezményt.

Azt viszont támogatom, hogy a családtagok ne utazzanak ingyen. Vegyék meg a bérletet és fizessenek. vagy dolgozzanak ők is a MÁV-nál:)

kenshikun 2009.04.18. 20:45:38

@BKV figyelő: Ezzel én is egyetértek.
Ellenben egyenesen meghökkentőnek tartom, hogy Gaskó Úr nem azonnali sztrájkot hirdetett, hanem hagyott időt felkészülésre. Csak szerintem van itt valami a háttérben, vagy tényleg?

Ákibard! 2009.04.19. 14:52:15

@jocee:
Az eszmei értéke jelenleg kb 550.000 ft.
Túl sokat sulykolták a MÁV-osokba ezt az 1,2 Mft-os összeget, hogy már észre sem veszitek, hogy kicsit több mint fél millkóért megkapod a szabadjegyet MÁV-ra és a Gysevre együtt. (Két szelvényen.)

Ákibard! 2009.04.19. 14:55:48

@BKV figyelő:
Pedig a postás belső kódot Te is ismered, amivel ingyen megy a levél. Én nem vagyok postás, mégis kipróbáltam, és működik.

Akkor miről beszélünk?

MP 2009.04.19. 17:59:46

Nem azért de egy normális országban a Gaskó mögül már mindenki kihátrált volna.

SimiTomi 2009.04.19. 18:32:46

@MP: Látsz valahol a környéken normális országot?

jocee (törölt) 2009.04.19. 18:36:22

@Ákibard!: Tök mindegy,lehet akár 550e.is de a lényeg,hogy csak eszmei értékről beszélhetünk,mert a kutya sem fog ennyit kiperkálni.Most viszont érvényesítés címszó alatt lenyúlnak 1200Ft/fő.Melyik a több 0*550e. vagy 35e.fő*1200Ft.?

Dr. Ákói Sz. Igor 2009.04.19. 20:17:10

Eléggé ellentmondásos és homályos a dagadt és züllöttképű gaskó és a máv egymás közti viszonya. Először az a maffiózó dagadt gaskó a(z amúgy esélytelen) 250 ezerért sztrájkoltatta a híveit a máv ellen, majd most pedig a máv mellé áll (legalábbis látszólag) az állami támogatás megvonása miatt. De a módszereik egy valamiben közösek: mindkét szervezet célja az utasok szívatása.
Nem lennék meglepve, ha egyszer kiderülne, hogy a máv és a szemét gaskó közösen fáradoznak a vasúti közlekedés szétverésén, hogy aztán fillérekért privatizálni lehessen, lehetőleg saját zsebre és/vagy a vasúti közlekedést közúti megoldással helyettesítsék, ahogy az a kormány terveiben szerepelt nemrég.

Ákibard! 2009.04.19. 20:17:47

@jocee:
Igazából én azon is meg vagyok lepődve, mi a rinya az érvényesítésnél. Nekünk régen is kellett fizetni az érvényesítésnél, 600-1000 ft körül, minden évben emelkedett. Igaz Apu Marahrtos volt, tehát lehet azért, a miénk 2.o-ú volt. Meg soha nem is akarták adni. Meg már vagy 6 éve nem is érint, otthagyta az egész céget ahogy van. Vagyis már nem is nagyon van mostanában Mahart...

Rabbeleben 2009.04.20. 09:43:24

A dolgozók kedvezményének léte nem lehet kérdés, csak a mértéke.
Néhány sor a Vasúti Törvényből:
XIII. Fejezet
MUNKAVÁLLALÓI JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK
68. §
"(2) Az országos, térségi vagy elővárosi vasúti közszolgáltatást végző, valamint az országos vasúti pályahálózatot működtető vasúti társaság munkavállalóját, nyugdíjasát és igényjogosult hozzátartozóikat, továbbá a külön jogszabályban meghatározott személyeket utazási kedvezmény illeti meg. Az egyes vasúti társaságok munkavállalóit megillető utazási kedvezmények kölcsönös elismerésére, elszámolásának módjára és megtérítésére az érintett vasúti társaságok megállapodása irányadó."

Attól, hogy megszüntetik a családtagit, még nem egyértelmű a bevétel növekedése. feleségem pl 5 éve használta utoljára.
Az egész kedvezményrendszer (közalkalmazott, 65 év feletti, parlamenti képviselő, ...) újragondolása lehetne a megoldás.

Az is érdekes, hogy a mv elhúzhatja a START sz*ros-puccos vonatait, de hazafelé munkaidőben nem ülhet fel EC-re, IC-re.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.20. 10:43:17

@Ákibard!:

Hallottam róla, de eddig még nem használtam. Az internet korában, amikor van E-mail, az ember már nem igazán maszatol a levelekkel.

Évente 1-2 képeslapot, levelet küldök max, azt meg kifizetem.

Mellesleg egy levél az ország egyik végéből a másikba 100 Ft. Ugyan ez vasúton kicsit drágább. Ezért nem hasonlítanám az ingyen levelet az ingyenes utazáshoz:)

Ákibard! 2009.04.20. 11:57:00

@BKV figyelő:
Nalátod. Akkor csak van ingyen belső kód az ingyen leveleknek nem...?

De ha nem hasonlítanád, akkor ne is hasonlítgassátok, hogy a postás apukád sem küldhet ingyen levelet. De igenis van egy belső kódjuk amivel mehet a levél...

budaf(u)ck 2009.04.20. 23:15:58

MOZDONYVEZETŐKNEK INGYEN GÁZOLAJAT!

Kopi3.14 2009.04.21. 13:57:31

Nekem ingyen pálinkát, meg ignen malájkurvát.

Dr. Ákói Sz. Igor 2009.04.22. 13:31:02

A dagadt gaskó monnyon le.
süti beállítások módosítása