Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 Egy vasutas az ingyen utazásról

 2009.05.02. 09:40

Néhány napja a blogon megjelent egy egyoldalú vélemény a vasutasok családtagjainak ingyen utazásáról. Nagyon megoszlottak a vélemények. Sokan azt mondták, vegyék el ezt a kedvezményt, mások azon a véleményen voltak, hogy maradjon. Jöjjön most egy vasutas véleménye:

Kedves MÁV-figyelő!

Őszinte megdöbbenéssel olvastam a vasutas családtagok arcképesével kapcsolatos postot a MÁV-figyelő oldalon.

Sajnálatos módon kifelejtődött, hogy a vasút (a MÁV és a GYSEV) is jelenleg egyike azon kevés munkahelyeknek, ahol egy-egy szolgálat, azaz munkanap 12 órán keresztül tart. Ehhez kapcsolódik még a munkába való utazás és a visszautazás. Ez a legjobb esetben is mondjuk 14 óra munkanaponként.

A vasutas családtagok közül csak a szorosan vett családtagok utazhatnak ingyen - látszólag. Ez az arcképes ugyanis nem ingyen kerül kiadásra, hanem havi háromezer forintot von le a vasúttársaság a kapcsolódó, családtagi arcképesek után a kedvezményre jogosult munkavállaló béréből. Azaz ez egy béren kívüli juttatásnak is számít. Ebből adódóan tévhit, hogy a családtagok ingyen utaznának. A különbség csak annyi, hogy nem a pénztárnál fizetik be az utazás árát. Nem mellesleg egy három tagú családnál, ahol csak az egyik szülő vasutas, ez 3000 x 12 x 2 = 72000 forint évente. Nem hiszem, hogy ez ingyen lenne

Mindemellett az arcképes igazolványokhoz való hozzáférés is korlátozott. Élettársaknak csak igazolt, öt éves együttélés után jár az igazolvány; ezen kívül házastársaknak jár, valamint olyan gyermekeknek, akik 25. életévüket nem töltötték be és folyamatos, megszakítás nélküli nappali tagozatos tanulói/hallgatói jogviszonyuk van. Ezen felül a nyugdíjas vasutasoknak és a vasutasok özvegyének jár még arcképes igazolvány, azonban ezeket csak térítés ellenében érvényesíti a vasúttársaság.

A családtagoknak nyújtott kedvezmény egyébként felfogható egyfajta ellentételezésként azért, mert a család egyik tagja bizony nem segíti a többieket a normálisnál megszokott munkaidőtől jóval hosszabb időszakban. Hiszen ha éjszakás szolgálatba megy valaki, jó eséllyel sem előző, sem a szolgálatot követő napon nem tud részt venni az egyébként megszokott családi munkákban sem.

Tévesen állítod, hogy Pedig ha az utóbbit megtennék (a családtagok), akkor több munkahely maradhatna meg. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen az utazási kedvezmények miatt meg nem jelenő bevétel és az ebből beszedett bevétel rendkívül minimális mértékű. Tudni érdemes, hogy a családtagi arcképes igazolványokat egyre kevesebben használják, hiszen a legtöbb család rendelkezik autóval, így az arcképest a legtöbb esetben munkába járáshoz használják a vasutas dolgozók.

Emellett érdemes körülnézni külföldön is: a vasúti dolgozók közvetlen családja ott is kedvezményesen, a legtöbb helyen (Ausztriában és Szlovákiában bizonnyal) utazhatnak. Tehát ez nem magyar sajátosság és nem az elmúlt negyven év átka. Természetesen vannak olyan országok és szolgáltatók, ahol ezek a családtagi kedvezmények nem állnak rendelkezésre (pl. ismereteim szerint a DB AG és a magánvasutak), azonban itt az alkalmazottak fizetése az országos átlaghoz képest olyan mértékű, hogy a vasúti utazásért fizetendő összeg nem megterhelő. És emellett persze a fizetésekhez képest a vasúti utazás költsége arányaiban jóval alacsonyabb, a megfizetett összegért pedig valódi szolgáltatást kap az illető. Ezeken a helyeken pedig a munkába járást a közlekedési szövetségek speciális tarifái segítik. Vajon ezek közül melyik is adott ma Magyarországon? Segítek: egyik sem.

Megjegyzem, sokkal nagyobb bevételkiesést jelent a 65 év felettiek ingyenes utazása. Sokkal több, személyivel utazó utast látok magam is a vonatokon, mint arcképessel utazót. Ezek után az utazások után a MÁV-nak (és a többi közlekedési társaságnak) csak átlalányösszeget kapnak, hiszen az utazások számának rögzítése, viszonylata nem lehetséges. Sokkal pontosabb és korrekt elszámolást tenne lehetővé, hogy ha ezt az ingyenes és valóban pazarló utazási lehetőséget szüntetnénk meg. Erre a kérdésre vajon miért nem tér ki a fenti post?

Remélem, sikerült megvilágítani a felvetett kérdéskört más nézőpontból is. Amennyiben kérdésed van, szívesen állok rendelkezésre ezügyben.

Üdvözlettel, Halász Péter

Címkék: utazás máv vonat vasút panasz bérlet vasutas észrevétel szabadjegy arcképes


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr821098348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.05.02. 14:15:17

Gaskó István utolsó megkísértése Csak azt feledte volna, azt a mozdonyvezetőt.  Aki már mindkét veséjét eladta, és most télen egy tehervagon tövében, meztelenül, sebes kézzel csócsált egy fagyott marharépát, és amit kidobott mákszemnyi gyomra,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flimo13 2009.05.02. 11:10:26

Szeretnék én ilyen igazolványt havi háromezerért, mert most egy tízes elmegy havonta hazaútra. Meg az arcképesre gondolom a kaller is kedvesen mosolyogna, és nem lenne egy tapló paraszt. Szóval mindjárt megsajnállak.

á.m 2009.05.02. 11:14:33

"Ebből adódóan tévhit, hogy a családtagok ingyen utaznának. A különbség csak annyi, hogy nem a pénztárnál fizetik be az utazás árát. Nem mellesleg egy három tagú családnál, ahol csak az egyik szülő vasutas, ez 3000 x 12 x 2 = 72000 forint évente. Nem hiszem, hogy ez ingyen lenne"

igaz! 200km teljesárú vagy 400km 50%-os jegy áráért. ugye ez innentől nem érv?

kell egy átmeneti év, amiben az összes kedvezmény megmarad, de kötelező mindenkinek jegyet váltania. mávosnak, családtagnak, nyugdíjasnak, mindenkinek. rá kell szánni pár milliót a jegyekre, meg a többlet pénztárosokra.
az eredmény valószínűleg nem lesz 100%-osan pontos, de legalább nem hasra ütésből jön.

heliox 2009.05.02. 11:21:47

Én azt látom, hogy a szüleim (65 év felett) azért csinálnak vidéki kirándulós programokat, mert a vonat ingyenes. De amikor még nem volt az (fiatalabbak voltak), akkor nem mentek. Ha megint nem lesz ingyenes, megint nem mennek. Ebből tehát nem lesz plusz bevétele a MÁV-nak, mert nincs miből kifizetniük. A kérdés csak az, hogy a tömött vonatokon mások elől veszik el az ülőhelyet, vagy a szabad kapacitást használják el részben a nyugdíjasok, amely kapacitásnak a határköltsége nulla.

Szerintem ez utóbbi, amiből az következik, hogy ha megszüntetik a 65 év felettiek ingyen utazását, attól nem lesz több bevétele az államnak, a máv-nak, meg senkinek, és egy kicsit rosszabbul fogunk élni (a nyugdíjasok). A GDP is egy picikét kisebb lesz, hiszen amit leutaznak a nyugdíjasok, az is része a GDP-nek.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2009.05.02. 11:24:14

Mivel nem ingyen van, változzon meg kedvezményes bérletre, amit MÁV-igazolvány ellenében adnak ki a pénztárnál. És akkor megjelenik a bevétel, és ugyanúgy megmarad a kedvezményes utazási lehetőség, csak máshogy mutatkozik.

Netuddki. 2009.05.02. 11:33:16

Sokan dolgoznak 3 műszakban. Nemcsak vasutasok.

Nemá! Többek között ezért is tart itt a máV ahol. Túlságosan is a sajátjuknak érzik a vasutasok a céget.
Én meg fizetem őket az adómból (nem, nem utazok vasúton!), amit a mindenkori kormány odaajándékoz nekik támogatás címén. Meg persze a pártkasszába visszacsorgatás miatt.

sncf 2009.05.02. 11:34:17

"És emellett persze a fizetésekhez képest a vasúti utazás költsége arányaiban jóval alacsonyabb, a megfizetett összegért pedig valódi szolgáltatást kap az illető."
Tehát esetleg normális színvonalat kellene nyújtani. Ha a MÁV-os is azt mondja, hogy sz@ar, amit nyújt, akkor lehet, hogy a hiba ott van és nem a kedvezményekben?

cso zsi 2009.05.02. 11:35:29

Nálunk a négy nagyszülőből még csak egy van 65 felett.
Ha vinnék az unokát, akkor csomagokkal együtt csak kocsival lehet, ha csak kertöntözés a telken, és egy reggelire valónál nem kell több kaja, akkor jöhet számításba a busz, vagy a vonat.
Mekkora veszteség ez?

Netuddki. 2009.05.02. 11:36:54

@bandeenator: Én nem adnék nekik semmilyen kedvezményt. A munkábajárást amúgy is fizeti a vállalat jobb helyeken a törvényi előírásoknak megfelelően.
Most meg gyakorlatilag a nem vasutas családok fizetik a vasutasok családjának az utazását. Ez, ha jól emlékszem egy másik rendszer sajátossága volt.

halaloszto 2009.05.02. 11:37:17

Ha en vasutas lennek, durvan kovetelnem az eltorleset. Hogy miert?

1. elfogadjuk hogy ez egy juttatas, amit a kemeny munkaert adnak. ugye.

2. hogy a picsaba van, hogy a 25 eves fiatal egyedulallo vasutas egy fityinget sem kap, a haromgyerekes 35 eves meg egy rahedli lovet sporol ezen a kedvezmenyen?

Iszonyat szar lehet olyan melohelyen dolgozni, ahol a juttatas attol fugg, hogy hany kozvetlen csaladtagod van, nem attol hogy mennyit es hogyan dolgozol.

vajk

Jurtás 2009.05.02. 11:39:28

Valahogy az íróval értek egyet. Szinte minden cég ad saját alapú támogatást. Legyen az kedvezmény utazás vagy nagyker áron vásárlás. De mindez a bér rovására megy. Tehát eleve belekalkulálják a bér szerkezetbe és valószínűleg ennyivel kevesebb a béred. Ennek a mai megfelelője a cafetéria rendszer.
Viszont nincs még egy olyan ország Európában ahol bármilyen korhatár felett ingyen utaznának. Idetévedő külföldiek teljesen megvannak döbbenve amikor sírunk , hogy milyen szarul állunk , pocsék a máv és a bkv szolgáltatása de ingyen utaznak rajta.
Egyébként elgondolkoztató baromság, hogy 62 éves kortól vagy nyÖgdíjas de már 65-től ingyen utazol. 3 évért fenntartunk egy röhejes rendszert.
Már többször próbálták átalakítani a dolgot de amíg a szavazóbázis 35-40%-a nyugdíjas vagy nyugdij közeli korosztály addig a politikusok nem mernek hozzányúlni a rendszerhez.
És én elhiszem , hogy vannak gyenge anyagi helyzetben élők de ez van minden korosztályban, és bocsika a pesti Lehel úti, Fővám téri , Garay piac környékén a trolimra felszálló és ingyen utazó nyugdíjasok cekkerei láttán nem az jön át , hogy hvai 2-3 ezer ft-os bérlet nagyon megvágná őket.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.05.02. 11:40:24

"... a megfizetett összegért pedig valódi szolgáltatást kap az illető"

Azért erről elég nagy részben a vasutas tehet. Elvégre ő nyújtja a szolgáltatást. És itt van a kutya elásva. Az emberek nem azért vannak a szabadjegy ellen, mert azzal akkorát lehet spórolni. Hanem azért, mert szarul szolgáltat a MÁV. Olyan ez, mint a politikában. Ha jól menne az ország szekere, akkor a kutyát nem érdekelné, hogy mennyi pénzt visznek haza a képviselők. De ha szarul megy, akkor attól hangosminden, hogy ki mennyit lop.
És a másik, hogy ha azt várják az emberektől, hogy mindenki hozzon áldozatot, akkor abba a vasutasok is beletartoznak. Attól függetlenül, hogy sztrájkolnak, vagy sem a vélt, vagy valós igényeik mellett.

paranoid 2009.05.02. 11:47:51

Most akkor, ha jól értem évi 72 ezerbe van a máv dolgozónak a buli. És mi van, ha nem is utazik amúgy vonattal? Vagy egyébként nem utazna csak azért teszi, mert ezt már úgyis kifizette?
Én úgy reformálnám meg, hogy évente x alkalommal utazhasson ingyen a máv dolgozó, a családtagok pedig ugyanennyiszer kedvezményesen. Az ezen felüli utazások pedig a dolgozónak járnának kedvezménnyel, a családtagoknak teljes áron. (Erre lehetne egy kis füzetet adni ingyen, amelyben követhetők lennének a felhasznált utazások.)
Más elbírálás alá esne természetesen, ha a mávos dolgozó a munkábajáráshoz veszi igénybe a szolgáltatást, ebben az esetben én ingyen, vagy legalább 70-80 %-os kedvezménnyel utaztatnám, de szigorúan csak a lakóhelye és a munkahelye közötti vonalon.

A 65 felettieknek szintén hasonló szisztémát dolgoznék, ki évi x számú ingyenes utazással, a kihasználatlan vonalakra, hogy tényleg ne az legyen, hogy az amúgy is zsúfolt járatokon kirándulgatnak ingyen, és foglalják a helyet a munkába járóktól, hanem a szabad kapacitást használhassák. Gondolom ki lehetne dolgozni, akár évenkénti frissítéssel egy ilyen táblázatot, hogy melyek a kihasználatlan vonalak.

frutella 2009.05.02. 11:52:42

A MÁV-osok családtagjainak jár a kedvezmény, a BKV-sok családtagjainak szintén jár az "ingyen" bérlet, a villamosenergiaipari dolgozóknak a kedvezményes villamosenergia, az élelmezésben dolgozóknak a kedvezményes étkeztetés... csoda hogy itt tartunk?
És közben csendben gondolkodom, hogy az eü. dolgozóknak vajon miért nem olcsóbb a tb, a gyógyszerészek miért nem önköltségi áron kapják a gyógyszert, az apeh dolgozók miért nem kapnak adókedvezményt...

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.02. 11:53:54

A személyivel utazóktól kéne megvonni.

Emellett több érv is szól.

A 65 év felettieknek is kéne jelképes árért jegyet venni, ezzel máris elszámolhatóvá válna valójában mennyien veszik igénybe a MÁV szolgáltatásait, így az állami támogatás is igazságosabb lenne. (Persze ez esetbe a Volán és BKV kedvezményeit át kéne alakítani)

Egyébként meg összességében ha megszűnne a családtagok arcképese, attól a más egy cseppet sem kerülne jobb helyzetbe.

Főleg hogy ez esetben sem készítettek felméréseket az utasok összetételéről, vagy arról hogy az így kiesők vajon továbbra is a MÁV szolgáltatásait vennék igénybe. Nem térnének e rá a Volánra vagy ülnének inkább autóba.

Az állam feladata normális esetben a tömegközlekedés elősegítése lenne, ezzel viszont könnyen lehet hogy nem a bevétele nőne, hanem több autó kerülne az utakra. Ami mindenképp drágább az államnak, mint a máv kieső bevétele.

joungen 2009.05.02. 11:54:41

Nagyon megható bejegyzés, könnyezek a szegény MÁV-ért :( Javaslom emeljék meg a MÁV-os támogatásokat 30%-al, növeljék a béreket és a juttatásokat! Szegény MÁV-os dolgozók! Jaj istenem :( Mi lesz velük???? A sok szorgos hangya! A sok élmunkás!

jozicsenko 2009.05.02. 11:55:04

hhmmm, nehéz itt bármit is mondani

egy példa:

amikor a diákjegy támogatását visszább vették, akkor a hivatalos propaganda arról szólt, hogy dehát csak a 67%os kedvezményt vették vissza 50%-ra

nomármost ez egy diáknál azt jelenti, hogy pl egy Veszprém-Bp jegy 1000Ftos ára nem 330 Ftba,hanem 500Ftba került

arányaiban ez a srácoknak bizony 50%os áremelés volt! - a nagy többség megértette, ok

az is vita volt ott, hogy nyáron, a diákság miért menjen/ ne menjen nyaralni támogatott jegyáron, stb: bár azt nem láttam, hogy mennyiben változtak a diákok nyári, belföldi utazásai, de biztos megértették, hogy nőtt a jegyára, (max 2 sör), de viszont az belföldi turizmus javát (a fapadosokat, ok, akkoris: pénz az pénz és tömegben a diákság sokat költ, gondoljatok a nyári fesztiválokra szerte az országban -nem a szigetre, mert az már luxus, csak a helyi kisebbekre)

no, szétszaladtak a gondolataim, a lényeg

túl sok a kedvezmény, ok
a legjava ingyenes (a nyugdíjasok)
akik azzal jönnek, hogy háááááááát ők dolgoztak (inkább dolgozgattak, mind emlékszünk, mi volt 89elött)
iszonyat sok féle kedvezmény van

szoval

szerintem mindent össze kellene vonni, és pl 50%os kedvezményt adni, MAX

csökkenne a rendszert kihasználók száma, egyszerubb lenne az elszámolás, kisebb a bürökrácia, stb, stb

és a vasutasoknak: az az 50% is kedvezmény, lehet neki örülni...

aty 2009.05.02. 11:56:50

Nyugdíjasok már pedig fizessenek 90%-os jegyet! Nem hiszem el, hogy megterhelő lenne 300Ft-ot kifizetni a hévízi leutazásért Pestről. Cserébe szépen követhető lenne a járatok kihasználtsága.
Volánbuszokon a sofőrök nem nyomtatnák tonna számra a 0 forintos jegyeket se például.

Netuddki. 2009.05.02. 12:03:56

@GayBears: "Az állam feladata normális esetben a tömegközlekedés elősegítése lenne, ezzel viszont könnyen lehet hogy nem a bevétele nőne, hanem több autó kerülne az utakra. Ami mindenképp drágább az államnak, mint a máv kieső bevétele."

Na akkor gondolkodjunk.
A vasutas és hozzátartozói autóra ülnek. Fizetik az autóval járó fenntartási költségeket, ÁFÁ-t, az üzemanyagba beépített irreális adókat.

Ezzel együtt a vonatokon nem foglalják a helyet a fizető utas elől. Ez van, pl. jó múltkor csak dohányzóba adtak jegyet. Na azóta sem mentem többet vonattal.
Mivel több a fizető utas, kevesebb támogatást kell adni. Mondjuk én már most sem adnék egy vasat se nekik.

Na akkor miért is lenne drágább az államnak?

whiteCat 2009.05.02. 12:07:13

Amíg az én adómból is lenyúlnak a MÁV támogatására addig ne utazzon a vasutas sem ingyen mert én sem tehetem pedig fizetek érte lehet többet mint aki ezt kihasználja.

oolajtoo 2009.05.02. 12:16:20

"Élettársaknak csak igazolt, öt éves együttélés után jár az igazolvány;"

wtf? élettársi viszony elfogadott? miafsz?

paranoid 2009.05.02. 12:20:25

"Ki mivel dolgozik, azzal piszkolódik." - mondják. Most miért pont a vasutasoktól sajnáljuk a kedvezményt?
A pék sem jár a boltba kenyérért, az apeh dolgozó is nagyobb eséllyel kap kedvező elbírálást a méltányossági kérelmére mint a műbútorasztalos és az orvosokat is nagyobb gondossággal kezeli bármely eü intézmény, mint a többi halandót. Ez van.

A korlátlan ingyenesség azonban mind a mávosok mind a nyugdíjasok esetében teljesen abszurd.

bla 2009.05.02. 12:28:43

@jozicsenko:

Svédországban 50%-os 26 év alatti kedvezmény van, nem diákkedvezmény. ennek az lehet az oka, hogy rászoktassák a tömegközlekedés használatára a fiatalokat, akik kevésbé tehetősek (vagy tanulnak vagy pályakezdők).

egy hatalmas előnye van a rendszernek, ugyanis nem kell azon görcsölni, hogy ki diák, kinek van matricája, ki hamisítja, stb.

Leonce 2009.05.02. 12:33:54

Az a baj, hogy a MÁV nem működik normális átlagos cégként. Ha ki tudnák gazdálkodni a dolgozóknak járó kedvezményeket, akkor tegyék, bár a teljes ingyenesség sosem jó módszer, én egy 10%-os hozzájárulást azért jónak tartanék, hisz ebből látható lenne, hogy valójában mennyi kiesésről is van szó. Ebben az esetben a havi 3000-es levonás természetesen nem kellene.
Másrészt ami felháborít: a kedvezmény NEM JOGOSÍT első osztályon való utazásra, de mocsok módon mégis ott ülnek a nem tisztelt vasutasok, miközben én a feláras jegyemmel állhattam már párszor az első osztályon. /Hétfő reggeli utazások esetén./ A 65 év felettiek utazását nem módosítanám, ezzel tényleg nem veszít sokat az állam.

zümmmi 2009.05.02. 12:39:35

@heliox: na ja. kevesebb (free)utas, kevesebb forgalom,nem is kell annyi vonat. akkor végre tényleg leállíthatjuk azokat a járatokat, amik miatt már jóideje megy a cirkusz. dehát ugye mi már régen nem vagyunk népköztársaság.ez is mutatja,hogy nem azért vannak a dolgok,hogy jó legyen,hanem hogy költséghatékony. a cociális problémákat meg oldja meg az, akinek van rá pénze. az a baj, hogy a rendszerváltás óta arra volt büszke az ország, hogy "ócsók vagyunk"! na most itt az eredménye. Ócsók vagyunk, nincs is pénzünk semmire!

Rabbeleben 2009.05.02. 12:46:20

@Visegrádi:
"Másrészt ami felháborít: a kedvezmény NEM JOGOSÍT első osztályon való utazásra, de mocsok módon mégis ott ülnek a nem tisztelt vasutasok"

Érdekes!
Az enyém érvényes első osztályra is.
Tehát JOGOSÍT.
Már megint a féligazságok ...

szobatars 2009.05.02. 12:54:12

@flimo13:

tanulj meg olvasni: családtagonként 3000..szóval ha csak Te vonatozol, akkor 9000-be lenne neked...ja, és oktatási szünetben is, amikor nem költessz el 10 ezret a bérletre

zsoltix 2009.05.02. 12:55:24

Mikor 144 km-t utazom teljesárú jeggyel, amiért persze 160 km-t kell fizetni,rettentően tudom sajnálni a kedves siránkozó vasutasokat.

szobatars 2009.05.02. 12:56:45

@kovi1970:

lehet. hogy sokan dolgoznak 3 műszakban. de

- nem 12 órát, hanem 8-at
- kapnak délutáni és éjszakai műszakpótlékot

szóval ne legyen bérlet, de csökkenjen a munkidő és emelkedjen a vasutasok bére.. erősen kétlem, hogy olcsóbb lenne a MÁV fenntartása..

szóval a hülyeségek szajkózása előtt egy kicsit a tényekre is figyelni kellene.

danielkiskutyam 2009.05.02. 12:58:12

Tisztelt Máv-Figyelő!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy miért van az, hogy nálunk 2 embert alkalmaz a MÁV a sorompó tekeresére?
A történet az hogy ahol lakom (Szentes - Csongrád megye) az állomástól nem messze még mindig kézzel tekerik a sorompót fel és le. 2 pár sín van, és két különböző átjáró (egy az autósoknak és egy gyalogosoknak / bicikliseknek). És az érdekelne, hogy lehetséges az, hogy megéri sokszor 2 (!!) embert fizetni azért hogy a sorompókat tekerje. Miért nem automatizálják és akkor eleve 1 ember megnyom egy (vagy 2) gombot és hoppá, felmegy. Mivel az állomástól nem messze van, így van hogy tolatás zajlik itt.
Arról nem is beszélve hogy sokszor amíg kijön, megkeresi a kulcsot, beleteszi ilyenek elmegy vele nagyon sok idő... Ha gondolod egyszer majd lefilmezem, és talán tud valaki választ adni rá.

petya.bacsi 2009.05.02. 12:58:23

Egy ismerősöm 3 műszakozik, lehúz 8 órát a munkahelyén és 1,5 órát bkv-val, és 3,5 órát pedig vonaton tölt. Így ő 13 órát dolgozik, a fránya munkahely mégis csak 8 órát fizet neki. Még ilyet! BKV-bérletét nem fizeti a cég, a MÁV-bérletéből a kötelező részt téríti a cég. Kidob 5 órát az életéből (+ késés).

@kovi1970: nem iiiis! Csak a MÁV-nál van 3 műszak, vagy 12 óra. Nekik jár ez, meg a korengedményes nyugdíj is. Máshol mindenhol Kánaán és mézet árasztó patak van nyakon nöntve egy adag jóléttel!

petya.bacsi 2009.05.02. 12:59:39

@szobatars: A MÁV-nál nincs pótlék... Na, ezt nem hiszem el! Ismerősöm a pótlékért csinálja az éjszakai műszakokat a MÁV-nál, amiből marad jócskán idő alvásra is...

petya.bacsi 2009.05.02. 13:02:10

Egyébként pedig a levélíró emlegeti a külföldi vasúttársaságokat. Azok
1., nem MÁV
2., ahogy írja a családtagok KEDVEZMÉNYESEN és nem az adófizetők pénzén utazgatnak INGYÉ. Mennyivel másabb a leányzó fekvése...

Legyen 12 alkalmas 50%-os utazgatási kedvezmény, és csókolom.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.02. 13:02:45

@kovi1970: Ezen az elven az összes tömegközlekedési eszközt felszámolhatnánk, mert nagyobb adóteher van az üzemanyagon.

Sőt a BKV-t kéne elsőnek, mert ők nem fizetnek ilyeneket... és ha mindenki átülne kocsiba, egycsapásra be lehetne tömni a költségvetés hiányát.

Viszont ha gondolkodásra adtad a fejed, akkor elárulom hogy a helyjegyes járatokon nem foglalja el előled a helyet senki, ugyanis azokon nem érvényes az arcképes igazolvány!

Azokon a járatokon a MÁV családtagoknak illetve az 1.osztályos igazolvánnyal rendelkezőknek is jegyet, illetve helyjegyet kell váltaniuk!

Szóval nem minden esetben ingyen utaznak!

Ákibard! 2009.05.02. 13:04:40

@paranoid:
A vasutas dolgozótól nem tudja elvenni mert az önköltségi utazásokat és a munkábajárást fedeznie kellene ami viszon t elszámoltatással többe lenne mint az a nyomorult szabadjegy...

Ákibard! 2009.05.02. 13:05:40

@petya.bacsi:
"amiből marad jócskán idő alvásra is... "
CSak azt felejti el elmesélni a jóbarátod, hogy amíg durmol addig csak egy alap készenléti díjat kap és nem a teljes fizetését.
Megint hallottál valamit és rögtön készpénznek vetted. Ezzel nincs baj, csak másnak ne hangoztasd ezt a baromságot.

Ákibard! 2009.05.02. 13:11:29

@Visegrádi:
Böszme.
A vasutas arcképes elsőosztályú. Amin nincs csík az 1.o vasutas, amin egy csík van az 1.o hozzátartozói, a 2 csíkos meg 2.o partneri.
Úgy értendő, hogy pl a MAHARTosok kapták ezt, mert a megállapodás részesei voltak.
Tehát 1.o-ra jogosít. Megint az okosság megint az okosság, csak tudás nincs mögötte...

petya.bacsi 2009.05.02. 13:13:51

@Ákibard!: aha, persze. Tehát a MÁV minden éjszakai dolgozóra berendezést szerel, hogy amikor eléri a REM státuszt, akkor onnantól ugrik az éjszakai pótlék, és csak készenléti díjat kap. Persze.

Lúzer Júzer · http://luzer.blog.hu/ 2009.05.02. 13:16:48

nektek most komolyan ez fáj? ekkora gyökerek vagytok? szerintem itt a többség többet keres, mint egy átlag MÁV-alkalmazott... egyébként teljesen normálisnak tartom, hogy egy cég az alkalmazottainak kedvezményesen biztosítja a szolgáltatásait. BKV is ad bérletet a dolgozóinak és azok családtagjainak (mindenféle megkötésekkel ofkorz). Gondolom az ő anyjukat is. Meg a bankok anyját is, akik fél százalékkal kisebb kamatra adnak hitelt az alkalmazottaiknak. Meg úgy általában mindenkinek az anyját, akinek valami juttatás jár, ami nektek nem. komolyan. titeket negróval kell körberakni, hogy legyen mellettetek valami világos is.

szobatars 2009.05.02. 13:16:54

@kovi1970:

az autók és autóbuszok, kevés kivétellel nem fizetnek úthasználati díjat (max. autópályákon) azért ezt illeni "költségként" elszámolni, nem?? Vagy az utak nem az adófizetők pénzéből épültek? És miért fizessen a szabolcsi kis faluban élő, mindenhova biciklivel járó Mari néni azért, hogy Te autópályán mehess pl. Győrből Bécsig? vagy az autópályák csak úgy teremnek ebben az országban?

szobatars 2009.05.02. 13:18:03

@petya.bacsi: szimpla hülyeség amit írsz, de biztos Te vagy a felkészültebb.

szobatars 2009.05.02. 13:20:30

@bla: amúgy Európa legtöbb országában van 50 % kedvezmény 26 év alattiak és 65 év felettiek számára.. be kell vezetni ezt a rendszert és kész..semmi külön nyilvántartás nem kell hozzá, személyije mindenkinek van már 14 éves korától..

szobatars 2009.05.02. 13:24:09

@petya.bacsi: a közösségi közlekadést MINDEN EU tag, sőt maga az EU is támogatja..gyengébbek kedvéért:

A magyar adófizető is támogatja az ír vasúti kedvezményeket, miként a spanyol is a németet...stb. stb. stb...

Art Mooney 2009.05.02. 13:24:17

kár, h ez el fog süllyedni, de azért csak leírom..

szomorú vagyok, h tanult emberek nem látják a jelenség mögött az okot.

oszd meg és uralkodj: a hatalom egymásnak ugrasztja a különböző csoportokat, lebegtetve a megszorításokat különösebb konkrétumok nélkül. az emberek egymásnak ugranak, majd "győztesen" felvisítanak ha a másikat hátrány éri.

a hatalom meg hátradől, és csendben számolgatja a milliárdjait, amit rajtatok keresett, a ti hiszékenységeteken, a végsőkig manipulálva benneteket.

szomorú. egy változás esélye a tanultabb rétegek kezében van. amíg titeket kielégít az adócsalás pluszjövedelme, az ekho, és/vagy az, h hörögve követelitek pld. h a nyugger csengessen a mindent elnyelő kalapba mééég, addig nincs remény.

Leonce 2009.05.02. 13:25:22

@Ákibard!: Te aztán tuti fazon vagy, ja és böszme is. VAsutas haverok mondták, hogy NEM jogosít első osztályú utazásra az arckéépes. De akkor már tudom miért van tele az első osztályú kocsi olyanokkal, akiknek ott nem lenne helyük: mert FOGALMUK sincs róla, hogy mire való és mire nem a kedvezményük! Bakker, ilyen barmokat!

Ákibard! 2009.05.02. 13:26:02

@Szoohee:
"és talán tud valaki választ adni rá. "
Azért, mert 2 vasutas bérköltsége hasamra ütök, évi 5 millió forint. Ennél nagyon nem több.
Egy automata sorompó létesítési engedélyezései és minden költséggel minimum 60 millió forint, ez ugye 12 évnyi bérktsg.
Amíg fővonalakról is hiányzik a sorompó, fényjelző, addig nem prioritás egy mellékvonali tekerős sorompó likvidálása ráadásképp úgy, hogy 12 év múlva térülne meg. (Plusz üzemeltetési költségek, tehát bőven 15-17 év megtérülés lenne)
Hát ezért.

petya.bacsi 2009.05.02. 13:26:08

@szobatars: igen, de nem mindegy, hogy mennyivel...

Ákibard! 2009.05.02. 13:28:00

@Visegrádi:
Kedves barátom, barom a jó édes anyukád.

Ellenben veled tudok olvasni, rá van írva, hogy érvényes 1. osztályra. A VAsutasok az 0 és 1 csíkos kivitelt kapják mindkettő érvényes 1.o -ra.
Talán a nemlétező vasutas haverjaidat kéne ismét meginterjúvolni, lehet nem mondtak igazat. (Vagy nem is léteznek igy nincs arcképesük.)
Vasutas nem kap 2.o. arcképest.

szobatars 2009.05.02. 13:30:00

@Ákibard!: ha a vasútnál dolgozók a "normál rend" szerint kapnák a béreket és a ,űszakpótlékokat, az kb. 85 milliárd Ft-ba kerülne..és akkor még nem is számoltam, hogy a 8 órás munkarendbe jóval több alkalmazott kellene mint a mostani 12 órásba..

de vannak itt "nagyon okos" hozzászólók, akik a tények ismerete (esetleg matematikai, mit matematikai, számtani alapismeretek...) nélkül vitatkoznak.

Szóval a tisztességes bérek fizetése nagyságrendekkel többe kerülne az államnak, mint pl. a szabadjegy, mint juttatás..

és persze az ideírogatók nem verik a "GDRMGZS" bolt ajtaját, hogy az alkalmazott félárú vásárlási lehetősége miatt ő miért fizet ilyen sokat a cipő, ruha, sál, tökömtudjamégmi, stb után..

Ákibard! 2009.05.02. 13:31:37

@petya.bacsi:
Egy kicsit tedd félre a cinizmusod, és gondolkodj.
A szolgálatnak van egy olyan része amikor a szolgálat szünetel. Ilyenkor nem sztrájkol, hanem a vonatmentes időben nem dolgzik, ergo készenléti díjat kap.
Nincs mindenkivel így, de ilyen pl, a pénztrásos is.
Vált este 18-kor, dolgozik az utolsó vonatig, 0:15-ig.
0:15-3:15-ig szolgálat szünetel, akkor jegykiadás sincs, vasutas aludhat van kis ágya, majd 3:15-tőkl ismét szolgálatban van, és dolgozik a szoli vééig reggel 6-ig.
A forgalomnál ilyen nincs, éjszaka is megy a forgalom.

PErsze lehet jobb hencegni azzal, hogy aélszok szolgálatban, csak valójában nincs így. És ezzel hencegni amúgy meg szánalmas...

szobatars 2009.05.02. 13:31:50

@Lúzer Júzer: nem fél százalékkal kisebb kamatra, hanem 1/2 % kamatra!

Ákibard! 2009.05.02. 13:32:52

@szobatars:
Persze hogy tudja, de jobb itt a hangulatot szítani...

Ha így lenne, hogy mindenki alszik a szoliban lenne pár katasztrófa naponta 2x...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.05.02. 13:32:59

tanulóktól meg kell vonni az engedményeket, minek utaznak azok minden hétvégén haza?
sok bulizós egyetemista, főiskolás, bkv engedményeket is meg kell vonni tőlük

Ákibard! 2009.05.02. 13:35:05

@szobatars:
Rendben megkapják a műszakpótlékokat, ehhez nem matematikai ismeret, hanem vasúti rálátás kell. Elképzelhető hogy a matematikai ismereted megvan, de vasúti ismereted hiányzik, így nem is kellene ilyen témában nyilatkoznod.

pater76 2009.05.02. 13:43:49

A vasutas családja ingyen utazhat az összes vonalon..OK, akkor ezt a gondolatmenetet tovább nézve a következőket javaslom bevezetni, ha már az állam ennyire gondoskodó és ilyen jól állunk:
- a rendőr családja ne fizesse be a kötelező biztosítást az autóikra, mert úgyis a rend derék őrei ellenőrzik ennek meglétét, tehát az állam így "segíti" ezt a réteget
- a vámos családja ne fizessen regadót, sőt a cigi/pia után jövedéki adót sem, mert az állam nekik így kedveskedik, fizeti helyettük
- az apeh dolgozó családja csökkentett SZJA-s fizessen, nekik ez jár, cserébe az állami rabszolga munkáért
- a bíró/ügyész családja évente egyszer 100ezer forintot nem meghaladó szabálysértések esetében mentességet élvez, nekik ez jár
- az egyetemi/főiskolai dolgozók családja ingyen járhat levelező szakra bármelyik állami fenntartású felsőoktatási intézményben, nekik így segít az állam
- az orvosok/gyógyszerészek családjának a gyógyszer havi 10ezer forintig államilag támogatott, vagyis még recept sem kell, csak egy arcképes igaolvány...
...és sorolhatnám

Lehet büfögni, hőbörögni, de végig lehet gondolni, hogy a bakter felesége/kölke milyen alapon utazik ingyen az én befizetett adómból??? Béren kiívüli juttatás? Akkor a fentiek is lehetnek azok. Ennyire nem áll jól az állam. Vagy vegyünk fel erre is IMF hitelt?

Ákibard! 2009.05.02. 13:46:43

@pater76:
HA a vasutasoktól sajnálo a befzetett adódból az utazást, akkor a politikusoktól is? Vagy ellenük nem hőbölögsz?
Ha én választhatnék akkor inkább a vasutasok családját utaztatnám ingyen vonaton az adómból mint a képviselők tetves seggét fekete mercedesben szintén az adómból...

Rabbeleben 2009.05.02. 13:47:29

@Ákibard!:
"Vasutas nem kap 2.o. arcképest."

Khm, izé.
Szóval ez így ebben a formában ...
Maradjunk annyiban, hogy aki megfelel a feltételeknek, az kap első osztályú zsugát.

Rabbeleben 2009.05.02. 13:48:49

@pater76:
A vasutasok is fizetnek adót.
Az általuk befizetett adóból támogatják a
-
-
-
-
Akkor most mi is van?

Közöd?? (törölt) 2009.05.02. 13:49:05

látom a topikból, hogy minden további reformnak és megszorításnak megvan az alapja nálunk, az az irigykedő seggfej réteg akinek a Mari néni meg a Józsi bácsi kétforintja fáj, mivel az akár ingyen is utazhat ő meg nem szóval lesz itt még szép új világ

1116001 2009.05.02. 14:02:01

Én a dolgozóknak megadnám az arcképest.
A hozzátartozóknak évi x darab ingyenutazás, vagy évi egy külföldi út.


A többi kedvezmény esetében:
-nyugdíjasoknak 90%os jegy vagy évi x darab ingyen utazás
-diák az maradhatna így de szerintem a 67%osra emelés nem nagy költség! Egy hétvégi sörözés, buli, vagy cigarettára többszörösét fizetik, fizetjük ki.
-az összes többi kedvezményt eltörölném
És inkább kedvezményes áron lehetne hozzájutni startklub kártyához.

Jurtás 2009.05.02. 14:03:06

Egyesek nemhogy egy pohár de ahogy látszik egy kanál vízben is képesek vihart kavarni. Biztos vagy benne , hogy az a néhány ezer igénybe vett utazás adja a máv minden évi 70-80 milliárd ft hiányát ???? (az , hogy kiadják nem egyenlő az utazással)
Viszont a diák kedvezményt tényleg érdemes lenne felül vizsgálni mivel engem erősen irritál , hogy tanítási időben hétvégente a tökrészeg magukat focidrukkernek nevező egyének ft-ért utaznak ,este pedig szétverik a vonatot,míg nyáron a különböző discókba utazgatnak szintén ft-ért. Ha van pénze a belépőre , meg a nem olcsó fogyasztásra legyen 1-2 ezer ft-ja jegyre is.
Egyébként Ha előveszel minden számlát akkor ki tudod számolni , hogy havi 100-200 ft-al fizeted az ott dolgozók kedvezményét.
KWh-ként 4-5 FILLÉRREL az elektromosok kedvezményét. Hasonló arányban a vízdijban is van,stb...
Most el kéne dönteni , hogy ettől a pár forinttól vagy szegényebb, ettől megy a csődbe az ország vagy attól , hogy a górék milyen extra jutalmat vesznek fel pl.: azért mert működik a hógép. Ezért nekik jár a jutalom.
Vagy a napokban bemutatott TV hír miszerint a napi 20-30 utasnak vonat jár ami napi 40-50 máv dolgozót jelent.

jozicsenko 2009.05.02. 14:03:26

@Visegrádi: mindenképpen modosítani kell, kettő nagyon fontos ok miatt:
1. pontosan tudni kellene, hányan utaznak a mávon, mert ugye az alapján van állami kiegészítés
2. nincs ingyen leves, azt a költséget amit ők nem fizetnek ki, én, az adófizető fizetem helyettük: igenis vegyék tudomásul, hogy az a rendszer, amiben mindenki ingyen kap mindent, nem müködik, 89ben belebuktak már ebbe
(igen, burkoltan kommunistázok)

B! 2009.05.02. 14:07:11

Mint kiderült, nincs ingyen az utazás.
Persze azt se lehetne mondani rá, hogy drága.
Ha valaki rendes helyen dolgozik, akkor pedig térít a munkavállaló 80%-ban. Tehát 3000-et akkor von le, ha 15000 lenne a bérlet. Az kábé 20km lehet a melóhelytől. Tehát aki ilyen messze jár az egálban van a MÁV-os irigyelt dolgozókkal?

Én is utaztam vonattal évekig.
20000Ft büntetést fizettem összesen a végén, de amennyi jogosulatlan kedvezményt igénybe vettem, én hatszámjegyűt spóroltam az biztos.

A megoldás az lenne, hogy a peronra csak érvényes jeggyel lehet kilépni, egyébként maradsz a váróban....

harcihippi 2009.05.02. 14:07:41

Azért szeretem, hogy itt mindenki képben van, pontosan tudja, hogyan működik, és hogy hogyan kellene működnie a rendszernek..

Tegye fel a kezét, aki belülről látja a rendszert. És nem csak azt, ami van, hanem azt is, amin a MÁV, az NKH, vagy a KHEM éppen változtatni próbál..

Ismétlem: belülről. Nem a haver haverjától, vagy véletlenül meghallott beszélgetésekből.

petya.bacsi 2009.05.02. 14:08:35

@Jurtás: szerintem azt is felülvizsgálják (tanulói kedvezmény), és csak a lakhely-suli között lesz kedvezményes utazásuk a nappali hallgatóknak is (legalább is nem lennék meglepve).

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.02. 14:10:59

"Megjegyzem, sokkal nagyobb bevételkiesést jelent a 65 év felettiek ingyenes utazása."


A tipikus nyuggerező köcsög... :(

harcihippi 2009.05.02. 14:11:24

@Jurtás: és azért, mert vannak olyan diákok, akik tökrészegen szétverik a vonatot, én pl. fizessek teljes árat? Kifizeted helyettem a különbözetet? Fizzafizeted a diákhitelt, amit fel kell vennem, hogy teljes árú bérletet vegyek?

Azért, mert a normális, értelmes diákok nem olyan feltűnőek, mint a részegeid, mi sokkal többen vagyunk.

Ákibard! 2009.05.02. 14:11:45

@petya.bacsi:
Diákként azt mondom, tőlem akár el is vehetnék a diákkedvezményem, pedig nagyon sokat utazok. (Évi kb 15-17 ezer km basúton)
Vegye el bátran, de akkor adja 10.000.-ért a Start kártyát egy évre, és ne 30.000-ért. Örömmel fizetném ki a tizest egy évi 50%-os kedvezményért.
De az nem megy, hogy mindent csak elvesz de nem ad semmit...

Ákibard! 2009.05.02. 14:14:14

@Jurtás:
"ami napi 40-50 máv dolgozót jelent. "
Nézd meg újra azt a riportot...

tamasasztro · http://tamasasztro.blogspot.com/ 2009.05.02. 14:21:59

Érdekesek a vélemények.
Amit tudni illik. A MÁV-nál a vezetőségnek van elfogadható fizetése. A melósnak, aki az igát húzza, az nem kap sok pénzt.
Mondjuk ez is nézőpont kérdése. Egy Budapesti diákmelóért több pénzt adnak, mint egy jegyvizsgálónak, vagy kocsirendezőnek.
Ugyan akkor azt is illene tudni, hogy az állam és a tulajdonában lévő, ám de politikai célokból privatizálni kötelező MÁV közötti jegyár elszámolás nincs törvényileg rendezve.

Azaz, a személyszállítás mindenhol, veszteséges (kivétel egyes rövid szakaszok) ezt az állam dotálja (mindenhol).
Az elszámolás a következő képen néz ki. A személyszállítás benyújtja az igényét az utasforgalom után. A kormány ezt elismeri, de mivel pénzre van szüksége azt mondja a költség 2/3-ad részét fizeti a többit teremtse elő a MÁV ahogyan akarja.
Ez csak az állam kiváltsága, mert ugye a boltban nem mondhatja senki, hogy jogos az ár, de én most csak ennyit adok érte.

Ezt akadályozta volna meg egy törvény ami leszabályozza a MÁV és az állam viszonyát.
Mit jelentett volna ez ?
Kötelező szolgáltatási szintet, amiért cserében dotált kiadások lettek volna.
Ezt mindig előhozzák, ám, de egyetlen egy kormány sem vállalta be.
Miért is?
Mert aMÁV minden kormány számára egyfajta pénzkiadó automata amin keresztül pénzt tud kivenni a nagy körforgásból...

Erről valahogyan senki sem beszél.

Ha ,már megszorítunk, akkor mindenhol, vagy sehol.
A távközlési cégek dolgozói és családtagjai se vehessenek igénybe kedvező - ingyenes telefonálást.
Ne utazzon minden közalkalmazott, pedagógus, katona, rendőr, menekült, stb. jelképes összegért.
Az ő jegyük árát is piaci ár alapján számítsák.
De ez vonatkozzon a hideg, büdös, és egyre lassabb vonatokra is.
Vonattal már azok utaznak akiknek nincs kocsijuk. Ezért is verik szét a vasutat, mert aki vonattal megy az nem tankol, és nem költ a benzinkútnál.

Szóval. Célszerű lenne, a nem csak fél infók mennének ki egyes dolgokról, hanem beszélnénk mindenről. A hibákról is.
Legyen megszorítás, de mindenkit egyformán érintsen. Minden embernek ugyan olyan arányú legyen.....
Hiszen az országban közösen vagyunk.

De ez utópisztikus gondolat.
Ehhez, még kis hazánk fiainak sokat kell fejlődnie.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.05.02. 14:25:22

"Amit tudni illik. A MÁV-nál a vezetőségnek van elfogadható fizetése. A melósnak, aki az igát húzza, az nem kap sok pénzt."

Ez minden munkahelyen így van. Vagy te tudsz olyat, ahol az alkalmazott jobban keres, mint a főnöke?

Enemy2009 2009.05.02. 14:25:49

Síneket felszedni, helyét sóval behinteni! Nevetséges az egész vasutas bagázs! Csak azért úszták meg a privatizációt, mert bármelyik új tulajdonos 75%-os leépítést végzett volna az első éveben, az új munkanélküli tömeg pedig egyik kormánynak sem merte bevállalni. Inkább fizetjük a veszteségüket, csak hogy ők vasutast játszhassanak! És ezeknek áll feljebb, ezek sztrájkolnak majd megint!

GC (törölt) 2009.05.02. 14:29:14

Egy kéttagú, Budapest vonzáskörzetében élő kéttagú, felnőtt család esetében:

9000 (BKV/Volán/MÁV) + 4400 (környéki BKV) x2 (mert ketten vagyunk) x12 (mert ennyi hónap van egy évben)

egyenlő 321600 Ft

Fizetnék én is inkább 72-t. Ajánlom azt, hogy mindenki fizessen, és akkor olcsóbb lenne a jegy/bérlet ára.
No és persze azt se feledjük, hogy hány ezer vasutas, és hány tízezer rokon használja havi 3000ért a céget. Ez az ami felháborít. A MÁVot használók fele dolgozó, és alig fizetnek érte, és a kieső bevételt a teljes magyar lakossággal fizettetik meg.

És szerintem a fizetésünk sem ugyanannyi, hanem HP fizetése azért magasabb.

Nórcsi88 2009.05.02. 14:29:31

nekem van egy kedves vasutas ismerősöm ( GYSEV dolgozó ) és neki az egész család ill. még néhány barátja és barátnője is ingyen utazik... lehet nekem is szólnom kéne neki... :D különben meg ő mondta,hogy nagyon is kijátszható ez a 3000 Ft / fő dolog...

beste 2009.05.02. 14:30:17

@Ákibard!:
amikor én a GySEV egyik igazgatóságánál dolgoztam, akkor végzettség/szolgálati idő alapján határozták meg a tiszti beosztásokat, és bizonyos fokig csak a másodosztály, felette első osztályú arcképes járt.
Ez már nem így van?

petya.bacsi 2009.05.02. 14:44:09

@Enemy2009: ez csak ideig-óráig tartható fent. És gondolom itt is lesz piacnyitás, akkor viszont akár tetszik, akár nem, meg kell lépniük.

Ákibard! 2009.05.02. 14:51:59

@Enemy2009:
Aha. Mert gondolod, hogy 4 vasutasból 3-at ki lehetne rúgni, mot a jelenlegi műszaki helyzet mellett ugye? Gratulálok.

Maj akkor, ha az összes vonalunk fel elsz szerelve KÖFE/KÖFI rendszerrel, azaz egy onalat vagy nagyobb vonalszakaszt iránítanak majd egy központból, amikor az egész Mo. teljes forgalmát irányítja majd 50 ember akkor ki lehet vagdosni az embereket. De ez 2090 emőtt nem fog megvalósulni. Mondhatnám ugy is, hogy talán az unokáim már látni fogják. Talán.

A vízfej részekről lehetne bőven selejteznim de pár %-ot maximum és nem 75-öt, ezt te sem gondolhattad komolyan...

Ákibard! 2009.05.02. 14:52:30

@beste:
Erről nem volt tudomásom, de fent Raab szólt hogy így van, erről én nem tudtam.

Perillustris 2009.05.02. 14:54:13

@Jurtás: "hogy az a néhány ezer igénybe vett utazás adja a máv minden évi 70-80 milliárd ft hiányát?"

Ha még csak annyi lenne...

*Lujzi* 2009.05.02. 14:54:25

Érdekes! Az nem zavar titeket, hogy idejön a német nyugdijas gyártulaj, és mert már 65 éves ingyen utazik? Vagy csak mert magyarnak vallja magát, és egy kanyi adót nem fizet 90%-ért utazik az egész pereputtya?

Ákibard! 2009.05.02. 14:55:44

@Perillustris:
"Ha még csak annyi lenne... "

Miért, Te pontosan tudod mennyi?
Csak azért kérdezem, mert a MÁV-nál jelenleg is azon gondolkodnak, hogyan lehetne hitelesen elszámolhatóvá tenni az ilyen utazásokat. Ha Te jobban tudod mennyi ilyen utazás történik, szerintem örömmel veszik a javaslatot a vasútnál!

Ákibard! 2009.05.02. 14:56:25

@*Lujzi*:
Végre egy gondolkodni képes ember!

*Lujzi* 2009.05.02. 15:00:03

@aty: A VOLÁN buszosok egy külön téma! Érdemes lenne egyszer rejtett kamerával valamelyik tévének felvenni, hogy hogy osztogatják a jegyet! Ad egy 90%-ost, de az utalványt nem kezeli le. Igy aztán annak "korlátlan" a felhasználhatósága! És ha vasuton utazik, és nem a pénztárnál veszi a jegyet, hanem a jegyvizsgálónál, és az előirás szerint kezeli az utalványát, akkor aztán van szöveg!

Ákibard! 2009.05.02. 15:02:17

@*Lujzi*:
A volános még nekem is 90%-ost adott, de a diák árát kérte el. Amikor szóltam neki, hogy jó lenne diákot nyomtatnia még ő volt felháborodva...

bürger 2009.05.02. 15:03:09

@heliox: Kedves heliox! Semmi sincs ingyen. A MÁV.on és a BKV-n valóságos nyugdíjas utazási láz ütött ki már évek óta. A korrupt, minden aljasságra képes politikusok szavazat szerzési szándékkal vásárolták meg az ugyan olyan korrupt nyugdíjasokat. Részben ezért züllik le a tömegközlekedés, mert ócska szociálpolitikai eszköz is.
Minden civilizált országban a Nyugdíjasok /Európa/ 50százalék kedvezményt kapnak meghatározott utszámra.

nyuddíjas

Perillustris 2009.05.02. 15:05:02

@Ákibard!: Kérlek fuss neki mégegyszer az olvasásnak!

*Lujzi* 2009.05.02. 15:06:22

@Ákibard!: Amikor bevezettték a nyugdijas ingyenes utazást, akkor elsőnek "Dijmentes" jegyet kaptak a pénztárnál.azt a felháborodást! Ment a szöveg, hogy ezzel hogy visszaélnek, meg mit képzelnek róluk, hogy fájós beteg lábbal még beálljanak a sorba!
Pedig ez lenne járható út, a tényleges felmérés, és finanszirozás kérdésében is.

*Lujzi* 2009.05.02. 15:07:49

@Ákibard!: Biztos hiánya volt a kasszában, és baleknek nézett.

*Lujzi* 2009.05.02. 15:09:24

@bürger: Igazad van! kelll a szavazat! A nyugdijas, meg a "határainkontúlimagyar"-é.

Ákibard! 2009.05.02. 15:13:09

@Perillustris:
Sorry, félreértettem. Bár, ha Te is nekifutsz mégegyszer értelmezhető úgy is, hogy erre írod:

"néhány ezer igénybe vett utazás "

Ákibard! 2009.05.02. 15:13:52

@*Lujzi*: Szerencsére a határon túliak szavazata itt nem számít...

bz3255 2009.05.02. 15:14:11

mindenféle kedvezményt meg kell szüntetni; megvan mindennek a piaci ára, tessék azt kifizetni. mindenhol a kedvezményeket , ingyenességet keresni... semmi nincs ingyen, vki mindig áll a kasszánál. ezért ment csődbe ez az ország, mert mindenki csak tartja a markát, de adni senki nem ad...

Adani 2009.05.02. 15:15:09

@Ákibard!:

"Egy automata sorompó létesítési engedélyezései és minden költséggel minimum 60 millió forint, ez ugye 12 évnyi bérktsg.
Amíg fővonalakról is hiányzik a sorompó, fényjelző, addig nem prioritás egy mellékvonali tekerős sorompó likvidálása ráadásképp úgy, hogy 12 év múlva térülne meg. (Plusz üzemeltetési költségek, tehát bőven 15-17 év megtérülés lenne)"


Nem egészen így megy, mert épp mostanában zajlik a teljes tekerős soormpók likvidálása, meg vannak számlálva a napjaik a tekerős sorompóknak. Főleg ha csak amiatt van egy állomáson szolgálat, akkor inkább fénysorompót telepítenek félsorompóval és bezár az állomás ( nemrég így járt Tiszaug és Sarkadkeresztúr). Egyre több helyen szűntetik meg a teljes sorompókat, mert megspórolható a munkabére a sorompóőrnek és mellesleg az automatika megbízhatóbb is.

A Köfe/Köfi valóban jó ötlet, megspórolható több ember is vele, de pl. mellékvonalaknál ilyen a MERÁFI is, amit teszt jelleggel megcsináltak a 121-es vonalon bevált a dolog, mégsem alkalmazzák máshol, pedig jelentősen lehet vele spórolni. Rugós váltók rádiós forgalmi jelentés szintén egy központból irányítanak egy vonalszakaszt a keresztezése is megoldottak.

Ákibard! 2009.05.02. 15:16:34

@*Lujzi*:
Igen... Bár azt is elszomorítónak tartanáém, hogy a drága jegyalapot nullforintos jegyekre hazsnáljuk el. Fizessenek 80%-ot, vagy valamit...
Nővérem mesélte, Ő Fehérvárra járt minden nap, egy öreg nénike kezdett el beszélgetni vele, először egy kedélyes beszélgetésnek indult, ám amikor megkérdezte, hogy hova utazik, mondta a nénike, hogy Nagykanizsára. Nővérem kérdezte, miért indult ilyen hosszú útra. A válasz volt a kiakasztó:
Csak utazgat, mert ingyen van, meleg van, otthon csak egyedül lenne, mert férje már nem él. Így meleg helyen van társasága van, és elrepül az idő...
No, én itt döntöttem el, hogy nyugdíjas minimum 80%-os jegy!

Ákibard! 2009.05.02. 15:18:33

@Adani:
Igen ezt akartam írni, hogy jelenleg is szűntetnek meg, de még mindig azt mondom, hogy pár hónapja Szemeretelepnél a 100a fővonalon tekerős sorompó volt, akkor ne a mellékvonal legyen az első... Hosszú megtérülése lenne. Persze szép lassan haladjanak, de a Balantonra vagy bárhová inkább tennék sorompót, ahol egyáltalán nincs, és nem a tekerőset szűntetném meg.

Ákibard! 2009.05.02. 15:19:43

@*Lujzi*:
Igen, erre gondoltam én is... Feltételezem, ha félúton megállítják az ellenőrök a buszt (ahogyan szokták) akkor nem mondta volna, hogy fiúk, ő 50%-ot fizetett, csak 90%-ost kapott...

*Lujzi* 2009.05.02. 15:19:58

@Ákibard!: De kéne nekik a szavazati jog!De adót fizetni azt nem! Nem akarok OFF lenni,de megérne ez is egy misét! Én csak azért vagyok felháborodva, mikor megveszem a drága jegyet akár buszon, metron, villamoson, vonaton, mellettem meg ott pöffeszkedik a "potyautas".
De arra is volt példa, hogy pl. a diák kedvezménnyel visszaéltek!Pl. ahol sok utazással járt a tevékenység, ott diákot alkalmaztak. Hozta az 50%-os számlát, felébe került a cégnek, a diák meg pénzénél volt. Csakhogy bejött az a törvény, hogy kedvezményes jegyre számlát csak a felhasználónak lehet adni! Micsoda felháborodás volt! De miért adjak én pl. A 4Mancs alapitványnak ilyen jogcímen kedvezményt?

*Lujzi* 2009.05.02. 15:26:13

@Ákibard!: Na, erre nem mernék fogadni!

Ákibard! 2009.05.02. 15:26:50

@*Lujzi*:
Igen, nem véletlenül lett behozva ez a rendszer, hogy csak TÁ jegyről lehet számlát adni gazdálkodó szervezetnek...

A határon túliaktól a 90%-os magyarigazolványt is elvenném a francba. Ha részesedni akarnak az anyaországból, akkor most részesedjenek a megszorításokból is...

Ákibard! 2009.05.02. 15:27:43

@*Lujzi*: Én is cinikusan mondtam... :-S Végül adott egy 50%-ost, de ő volt a világ legsértettebb embere...

*Lujzi* 2009.05.02. 15:28:27

@Adani: Nem számoltátok az üzemeltetés és a fenntartás költségét!

Ákibard! 2009.05.02. 15:31:24

@*Lujzi*:
"Nem számoltátok az üzemeltetés és a fenntartás költségét! "

De:
"(Plusz üzemeltetési költségek, tehát bőven 15-17 év megtérülés lenne) "

*Lujzi* 2009.05.02. 15:31:28

@Ákibard!: Rendes és emberséges volt! Le is rugdoshatot volna!

*Lujzi* 2009.05.02. 15:32:32

@Ákibard!: Ha addig el nem lopják.

*Lujzi* 2009.05.02. 15:34:22

@Ákibard!: Erről beszéltem! Pl. a Ruzsa jány mennyi adót fizetett?

Ákibard! 2009.05.02. 15:35:27

@*Lujzi*:
Jó hát azért szerencsére nem szokás a sorompókat ellopni, igaz a csapórudak a rongálás miatt rendesen fogynak...

*Lujzi* 2009.05.02. 15:38:15

@Ákibard!: Dehogynem! Kábelek, dobok, stb. Meg az optikák szétverése.Bár a LED-est nehéz, de azért próbálkoznak.

Ákibard! 2009.05.02. 15:40:17

@*Lujzi*: Jó, alkatrészeket mindenhonnan lopnak, nem csak a sorompókból...
A LED-es optkákkal még olyan gond is van, hogy ha azt szétverik egyben cserélni kell, és nem lehet már semmire felhasználni az alattalévő amúgy működőképes LED-eket...
Persze van olyan is, ahol a lencse marad, de az izzó helyére kerül a LED. Gyártmánytól függ.

4Kattus1 2009.05.02. 16:01:06

@aty: Bocs!Eszedbe sem jutott,hogy az a nyugdíjas,akinek pl.50 ezer a havi "juttatása"nem Hévizre,vagy Keszthelyre jár,hanem mondjuk onkológiára,vagy piacra krumpliért!!
Jogosnak tartom ,hogy ne ingyen utazzunk,
De,itt is elkellne egy kis,körültekintő
kategorizálás!!!!

Adani 2009.05.02. 16:01:25

Akksikat szoktak még lopni a fénysorompóból, volt már emiatt vonatszerencsétlenség is. Régebben sima autós ólomakksikkal működtek, de mára már egyedi másra szinte egyáltalán nem alkalmazható akksikat használnak ,ennek ellenére előfordul, h lába kel párnak. Tartósan kis terhelésre van méretezve ( ugye izzók LED-es villogtatása ahhoz nem kell sok áram) nagyobb terhelést szinte egyáltalán nem bírja vagy csak rövid ideig így nem igen jó másra.

boldii9 2009.05.02. 16:13:44

Aki az egyetemen tanít, annak családjának jár oktatási kedvezmény?

A pénzügyminisztériumi dolgozok kapnak kiemelt kamatot a bankoktól?

Az APEH dolgozók családja kap adókedvezményt?

A rendőr családja kap hivatalosan mentesülést kisebb szabálysértési ügyekben?

A szemetesek családjának nincs szemétszállítási díja?

Akkor meg miért éppen a vasutas családja utazzon occsóért vagy ingyen az én pénzemből?!

Tudom, a volt Elmü dolgozó nyugdíjasok olcsóbban kapják viszont az áramot.

PanelProli 2009.05.02. 16:23:09

@Ákibard!: "Aha. Mert gondolod, hogy 4 vasutasból 3-at ki lehetne rúgni, mot a jelenlegi műszaki helyzet mellett ugye? Gratulálok. "

A vasutasok háromnegyed részét nyugodtan ki lehetne rúgni, mert ugyanis a vasút háromnegyed része úgy ahogy van, felesleges. És akkor mindjárt a műszaki helyzet is sokkal jobb lenne a tényleg szükséges megmaradó egynegyed részen.

(Mielőtt felháborodottan válaszolnál, a legendás Kisszénás-Kondoros vonalról is mondj pár szót :-)))

Nyúlontúli 2009.05.02. 16:42:46

Ákibárd! Egy automat sorompó megtérülési ideje telepítéstől függően. 1,5-3 év hivatalos adatok szerint.

Ákibard! 2009.05.02. 16:44:36

@Nyúlontúli:
Aha... Csak nem mindegy hogy hova telepítik. Ahol kiváltja esetleg 2 ember munkáját vagy ahol vonalra kerül ahol eddig semmi nem volt. A hivatalos adatok pedig mint tudjuk...

Ákibard! 2009.05.02. 16:48:01

@PanelProli:
Kérlek készíts egy térképet, amiről törlöd a mai vasúthálózat 3/4-ét. Kíváncsi vagyok miket törölnél ki. Természetesen hiteles utasszámokkal, és megtakarítási mutatókkal együtt. Addig hiteltelen vagy.

Kiszszénás-Kondorost hagyjuk, ha megszűnik, a forgalmi dolgozók átkerülnek máshová, a motorkocsiátkerül, továbbra is kell bele GO, a jegyvágó átkerül...
És így lesz a remélt milliárdos megtakarításból pár milla...

Nyúlontúli 2009.05.02. 16:55:15

Pedig ott a hiba. A szárnyvonalak nagyrésze kihasználatlan. És az államnak egy utaskilométer 23 Ft-ba kerül a MÁV-on, mig 7Ft-be volánon.
Szóval ezek bezárásával a kis falvakban és helyatesítésükkel buszokkal. Évi 40-50 Millárd lenne megtakarítható.
Csak ugye ez nem MÁV kompetencia mert nem ők döntik el hogy hol járatják a vonatokat. A vonat ott megy ahol a "tisztelt képvislők" megrendelik...
Szóval náluk kéne valaki villanyt kapcsoljon, hogy ne kényszerítsék a MÁVot kihasználatlan veszteséges járatok üzemletetésére....

Ákibard! 2009.05.02. 16:58:42

@Nyúlontúli:
Persze. Csak elfelejtik hozzászámolni az utak építését fenntartását, stb stb. Akkor a volánoknál is kijönne a 23 ft...

PanelProli 2009.05.02. 17:04:18

@Ákibard!: Helyes, tehát azt te is elismered, hogy bizony vannak olyan vonalak, amelyeket minden probléma nélkül meg lehetne szüntetni.

Mostmár csak a vonalak kiválasztása van hátra :-)))

Természetesen én, mint laikus is kiválaszthatom a megszüntetendő vonalakat, de mint te is célzol rá, ez nem a legjobb megoldás.

Tehát:

az lenne a legjobb, ha a vasút szakemberei mondanák meg, hogy mely vonalakat kellene megszüntetni.

Csakhogy eddig, ha ilyenről volt szó, akkor jött a vasutasok részéről a halálhörgés, meg a sztrájk, hogy vasutasok tízezrei kerülnek az utcára, nehogymár egy vonalat is engedjenek megszüntetni.

Gondolom, hogy belátod, hogy ez így nem mehet tovább!!!

Ákibard! 2009.05.02. 17:11:50

@PanelProli:
Szerintem félreértettél.
Én nem támogattam semmit, egyedül azt mondtam, hogy ha ilyen okosnak gondolod magad, hogy szerinted a vonalak 75%-a likvidálható, akkor szakmai szempontokkal támaszd alá hogy melyiket miért zárnád be. Én ennyit mondtam.

Magam részéről nem támogatom a vonalbezárósdikat, ugyanis a vonalak nagy része a menetrend miatt kihazsnálatlan, és azért mert tudatosan teszik tönkre őket.
Egyszer írtam is, hogy ha nagyon akarok alkotok neked olyan menetrendet, hogy senki nem fog vonattal járni egész Mo-n. Tehát utas az van bőven, csak nem mindegy milyen menetrendet tolsz a fenekük alá.
A vonalbezárás előtt olvastam egy levelet egy vasútbarát irt a minisztériumnak, hogy miért enm jó a menetrend a vonalon. Minden vontot indokolt hogy miért nem megfelelő. Pl. a vonat vasárnap este 19:50-re ért be,a kollégistáknak 20:00-ig ekllett megérkezni. Előtte jóval korábban volt vonat. És hasonlók.
Hát ennyi.

Ákibard! 2009.05.02. 17:13:25

@Ákibard!: Jah és a csattanót hagytam le: Szerinted válaszoltak neki a minisztrériumból?

PanelProli 2009.05.02. 17:15:55

@Ákibard!: tehát akkor szerinted feltétlenül szükség van a Kisszénás-Kondoros vasútvonal és az ottani vasúti közlekedés fenntartására.

Légy szíves indokold már meg, hogy szerinted ott, ahol vonatonként 0,7 fő az utasszám (!!!!!), ott miért is kell fenntartani a vasúti közlekedést!

Ákibard! 2009.05.02. 17:20:22

@PanelProli:
Kezdjük inkább onnan, hogy miért kellett olyan menetrendet kiadni, ahol a vonat beér 8:05-re amikor az ember 8-ra jár dolgozni.
Szerinted miért kellett még 6 éve 2x annyi vonat Kisszénás-Kondorosra? (6 vonatpár volt, most 3 vonatpár.)
Akkor rendes menetrend volt, most már kevésbé.
Jelen formájában értelme nincs, ellenben megfelelő menetrenddel lehetne segíteni rajta. Vagy nem, mert aki akkor még vonatozott az inkább vett autót...

PanelProli 2009.05.02. 17:24:12

@Ákibard!: Bocsi, de látom, hogy fogalmad sincs a helyzetről és csak a mundér becsülete védelmében vitatkozol :-(((

Kisszénásról nincs szilárd burkolatú közút (onnan csak a vasút megy), tehát az emberek nem autóval közlekednek vonat helyett.

Egyszerűen nem lakik már ott senki, tehát felesleges a vasút!!! Ezen a legkiválóbb menetrend sem tudna segíteni!!!

herut 2009.05.02. 17:30:23

A húskombinát dolgozói ne fizessenek a kolbászért,az egyetem dolgozóinak gyerekei ne fizessenek tandíjat,a pékek családtagjainak ingyen péksüteményt,a rendőrök családtagjait ne lehessen megbüntetni,stb. !!! A vasút nem szociális intézmény,hanem nyereség érdekelt vállalat. Volna...,de nem Magyarországon!
Az ország szégyene a vasút!

wip 2009.05.02. 17:30:39

A vasutasnak adok igazat abban, hogy egyrészt nem ingyenes a szabadjegy, másrészt a 65 éven felülieknek igenis szüntessék meg az ingyenes utazási lehetőséget, nem vagyunk olyan gazdagok, hogy még a nyugdíjas kedvezményen KÍVÜL még ezt is fizessük.Másrészt a közösség megtartó ereje így nem is tud érvényesülni, mert a nyugdíjasok 1 kávéért meg 1 kg sóért képesek elmenni, mert INGYEN van a vonat, busz, stb... wip

Lajosbácsi 2009.05.02. 17:31:46

A postás családja, de még maga a postás sem adhat fel ingyen levelet, akkor miért járna a vasutasnak meg a teljes családjának az ingyen utazgatás, amit az adófizetők termelnek ki?

A vasutas egyébként sokkal jobban keres, mint a postás úgy általában és még ezen felül az egész családja ingyen utazgat az adófizetők pénzéből.

emvé 2009.05.02. 17:34:03

@boldii: Egy bizonyos szint alatt van, akivel nem lehet vitatkozni. Minden ellenérve csak a már húszszor elmondott érveit mormolja. Az ilyenre szokták ráhagyni a hülyeségeit.

Ezt a pár sort, amit írtál kereteztesd be, és vedd elő akkor, amikor a munkahelyeden úgy érzed, hogy megrövidítettek valamivel.

Ilyen logikával fizetést sem kell senkinek sem adni, mert van, akinek még munkája sincs! Dögöljön meg a szomszéd tehene is! Ezaz!

Persze csak a provokálni akarsz, akkor vedd semmisnek a válaszomat.

@bz3255: Főleg akiknek lenne miből adni, azok nem ...

Ákibard! 2009.05.02. 17:34:59

@Lajosbácsi:
N+1 alkalommal is. A postásoknk van egy belső kódjuk amivel ingyen lehet küldeni levelet. Kirpóbáltam, működik. És mivel senki nem nézi, hogy a postás vagy a lánya irja rá a kódot, így a család is hazsnálhatja.
Ideje megérteni.

Amúgy kíváncsi vagyok melyik beosztású vasutas keres jobbana postásnál. És vajon a postás hány tanfolyamot és vizsgát végez el azért, hogy leveleket pakolásszon...

Wester 2009.05.02. 17:37:43

Igen, aki a közértben dolgozik, az havonta 2x ingyen vásárolhasson. a benzinkutas tankolhasson a családi autókba. stb. stb.
Ingyen ebéd nem jár senkinek!

Ákibard! 2009.05.02. 17:38:43

@PanelProli:
Nem célom a mundért védeni nem vagyok vasutas.

Teljesen tisztában vagyok a körülményekkel, én is láttam a riportot, és ha te is láttad bizonyára emlékszel a tagra aki mondta, hogy ők is autóval járnak be Kondorosra.
Az hogy a TV-seknek nem siekrült elmenni inkább csak hatásvadászat minthogy valóság.

A kérdésre továbbra sincs válasz, vajon miért volt kihazsnált a vonal 6 éve hogy 6 pár vonat kellett...?

Bizonyára olvastad Adanit is, hogy komoly teherfuvarozás volt Kisszénáson, ellenben a MÁV egy tollvonással beszűntette. Tehát lenne ott forglom, most is lenne rá igény, csak a MÁV...

Aradebil 2009.05.02. 17:40:36

és mi lenne ha a sok személyvonalon bliccelő cigánybandákkal kezdenék a megszorításokat?

PanelProli 2009.05.02. 17:45:09

@Ákibard!: az, hogy 6 éve 6 vonatpár ment, az nem azt jelenti, hogy 6 éve az a 6 vonatpár kihasznált volt! (Sőt, szerintem akkor sem utazott senki...)

Amúgy nem tudom, hogy mi volt 6 éve Kondoroson, ami ma nincs, mert nyilván nem a Kisszénásiaktól akarom elvenni a vonatot (Kisszénásról megy vonat többfelé is), hanem a Kondorosiaktól. Ha a 126-os vonal megszűnik, akkor Kondoroson nem lesz vasút, Kisszénáson megmarad.

Ákibard! 2009.05.02. 17:53:32

@PanelProli:
OK. Vedd. De még mindig nem értem hogy mivel fogsz megtakarítást elérni, mert a mozdonyvezető átkerül máshova, a forgalmászok átkerüln ek máshová, a jegyvágó átkerl, a motorkocsi átkerül, abba GO továbbra is kell, a pálya fenntartása megmarad, mert a többi papíron megszűntetett vonalon is megmaradt a pályafenntartás. Sőt, még van ahol a gyomírtó szerelvény is végigment...
Nagy parasztvakítás ez a vonalbezárósdivegyétek már észre...
A riport is elmondta, hogy alif pármillkós megtakarítás volt, pedig milliárdokat reméletek. Na vajon miért?
Azt várták, hogy a Bz-be más vonalon nem kell majd gázolajat tankolni...??

PanelProli 2009.05.02. 18:01:53

@Ákibard!: Nekem egy vonal megszüntetése nem azt jelenti, hogy ami ott volt, az egyazegyben megy át a többi vonalra.

Ha ezt jelentené, akkor nem forszíroznám a vasúthálózat 75 %-ának a megszüntetését, mert akkor elfogadnám, hogy a maradék vonalra menne rá a megszüntetett vonalakról a GO, a motorkocsi, a jegyvágó (meg még sok olyan dolog, amiről fogalmam sincs, hogy micsoda :-)).

Nekem egy vonal megszüntetése azt jelenti, hogy a sínt felszedik, sínt a szerelvényekkel együtt eladják a MÉH-be, a baktert nyugdíjba küldik, tehát a költségek lecsökkennek. (Azt a BZ-t sem kell máshova küldeni, mert ott is felesleges lesz !!!)

Így biza már nem olyan parasztvakítás ez a vonalbezárósdi !!!

Adani 2009.05.02. 18:03:24

Na ja és ha a vonat veszteséges a helyette indított buszok is azok lesznek, azért pár hónap kirakatműködés után a volán szépen csendben megritkítja. Murony és Békés között ez történt. Alig maradt busz azok is lehetetlen és senkinek sem jó időpontokban mennek, közben szépen csendben, kivették a menetrendből a vasútállomási kanyart is ( igaz mivel egyik beérkező vonathoz sem csatlakozik érdemi időn belül kár is).

Egyébként a Kisszénás-Kondoros vonal személyforgalma valóban nem sok, nem is lesz soha gazdaságos személyszállításra. De közúttal nem lehet kiváltani, vagy vasúti kapcsolat lesz Kondorossal vagy semmilyen. Viszont teherforgalomra lehetne használni és régen hassználták is még 2002-ben is intenzív teherforgalom volt meg lehet nézni mennyit rakodtak már akkor is ( pedig az egyik nagy fuvaroztatót akkor el is üldözték mikor nem akartak több kocsi adni). De vki kitalálta, h spóroljukn pár fillért és rendeletileg betiltotta a teherforgalmat Kondoroson, h majd vigyék át közúton Nagyszénásra és elvisszük onnan. Vagyis a MÁV beintett, válaszul pedig az összes fuvaroztató közölt, h nyasgem ha kamiont kell béreljek akkor jobb ha elviszi a megrendelőig az árut. Meg lehet most is nézni Kondoros állomást. A rakodó tele van kamionokkal viszik el a szóját meg a gabonát meg ami csak van, nem kis tétel tizesével, húszasával jönnek a kamionok. Az állomás mellette Tüzép is működik még, és mindig is vasúton szállított ameddig tehette, most közúton viszik oda is az árut.

Ákibard! 2009.05.02. 18:04:24

@PanelProli:
De a vágányokat nem szedheted fel, mert van nem egy vonal ahol teherszállítás azóta is folyamatos... Sőt, a pápai vonalon mostanság akarják ismét beindítani a személyszállítást mert fontos lenne, és igény lenne rá...

respecta /01 2009.05.02. 18:11:36

Tapasztalatomat osztanám meg, mert engem nem zavar ki, milyen kedvezményt kap, de van határa a tűrőképességemnek:

Muszáj volt vonattal utaznom. Jegyem jó drága pénzen IC I.osztály.
Indulás után benyit a fülkébe egy nő
és megkérdezi, hogy van-e szabad hely. Ez rendben. Rajtunk kívül senki más. ÉS LE akar ülni velem szemben. Udvarias kérésemre azt válaszolja, persze neki mindegy hol ül. Két perc után jó hangosan elkezdett telefonálni (hajnali vonat). Nehezen bírtam a több, mint fél órát, meg kíváncsi sem voltam a témára. Közben a kalauz is jött, kiderült, hogy szabadjegyes hozzátartozó. A következő állomáson leszállt. Inkább maradt volna...
Felszállt a következő kolléga az egész családdal és a szabadjegyével. Muszáj kiírni magamból: rettenetes volt!! A családfő 2 perc múlva már evett! Bár inkább más szót használnék legszívesebben. Egymásután falta a szendvicseket olyan disznóólat
csinálva, hogy majd' leesett az állam. A szagot már nem is említem... Folyamatosan szidta a két nagy gyereket, mert ők nem voltak éhesek.
Döbbenet volt számomra, a kalauzzal csak összenéztünk, aki zavarba is jött, de jeleztem, hogy hagyja, ne szóljon.
Szóval én az első osztálytól színvonalat vártam volna! No, meg függönyt is.

záporjózsi 2009.05.02. 18:12:52

"Megjegyzem, sokkal nagyobb bevételkiesést jelent a 65 év felettiek ingyenes utazása. Sokkal több, személyivel utazó utast látok magam is a vonatokon, mint arcképessel utazót."
Ez minden bizonnyal van olyan pontos számítás, mint az ingyenes után járó állai pénz megállapítása...

"Ezek után az utazások után a MÁV-nak (és a többi közlekedési társaságnak) csak átlalányösszeget kapnak, hiszen az utazások számának rögzítése, viszonylata nem lehetséges."
Ez így, ebben a formában természetesen nem igaz. A Volánoknál létezik pl. 0-s helyjegy, amelyről viszonylatra meg lehet mondani, hogy honnan hová ment az utas. Ezért ez csúsztatás.

"Sokkal pontosabb és korrekt elszámolást tenne lehetővé, hogy ha ezt az ingyenes és valóban pazarló utazási lehetőséget szüntetnénk meg."
Erre volt már terv, csak valószínűleg nem szakmai síkon dőlt el, ugyanúgy, mint a 67,5%-os diákbérlet.

" Erre a kérdésre vajon miért nem tér ki a fenti post?"
Valószínűleg azért, mert nem ez volt a témája.

Amúgy a 3.000 Ft-os befizetést is be lehet szépen építeni a fizetésbe, egyes viszonylatokban a diákbérlet olcsóbb, gyakorlatilag ott nincs is értelme az arcképesnek...

PanelProli 2009.05.02. 18:13:18

@Adani: Továbbra sem értem, hogy miért kell Kisszénás és Kondoros közé vasútvonal...

Kisszénásról mehetnek az emberek vonattal két irányba is. A Kondorosiaknak nem fog hiányozni! 6 éve még 6 vonatpár ment Kondorosról. Most könnybe lábadt a szemem :-)) hiszen Kondorosról csak Békéscsabára napi 23 alkalommal megy autóbusz.

Szóval a Kondorosiaknak abszolúte nem fog hiányozni a vonat.

A TÜZÉP... Szerintetek hány TÜZÉP van az országban? Kb. 100x annyi, mint vasútállomás. Pont a Kondorosi TÜZÉP nem lesz meg majd vasút nélkül :-)))

PanelProli 2009.05.02. 18:16:12

@Ákibard!: Mint látod, itt fel lehet szedni a sínt (se engedély, se kereslet nincs a teherszállításra).

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.05.02. 18:16:48

@pater76:
A vámos ( vpops ) tényleg nem fizet regadót : életében egyszer egy autót regadó nélkül hozhat be az országba.

Ákibard! 2009.05.02. 18:17:56

@PanelProli:
Kereslet van a teherszállításra, engedély pedig mindig csak egy tollvonás...

záporjózsi 2009.05.02. 18:19:08

@heliox: Ugyan már, ha 90%-os mérséklésű lenne, mennének. És lehessen 90%-os bérletet is venniük, mert akkor ha minden nap el kell menniük pl. gyereket segíteni, akkor könnyebb és olcsóbb. De innentől kezdve már regisztrált. Az írónak ennyiben igaza van. A többi vasutas látszat-önérzet.

záporjózsi 2009.05.02. 18:21:18

@Nyúlontúli: Ezek a számok erős csúsztatásokon alapulnak. Azért dobták be őket, hogy megragadjanak a nép emlékeiben és így lehessen manipulálni...

Lajosbácsi 2009.05.02. 18:21:35

@Ákibard!: a lényeg lényeg marad, hogy a vasutasok olyan kíviló munkát végeznek, hogy lassan belerokkan az ország a támogatásukba.

Régebben türelmesebb és elnézőbb voltam az élősködéssel kapcsolatban, de amióta a Gyurcsány csomag megszabadított legalább 10% nettó fizetéstől és most jön a Bajnai csomag még ráadásnak, habnak a tortán.

Egyáltalán nem érdekel, hogy kinek és miért sír a szája, amíg az én adóimat emelik őrült módon és például milyen áldozatokat hoztak edddig azért, hogy ne kelljen évi 170 milliárddal támogatni a vasutat ?

Ezen kéne először elgondolkodni és azután sírni csak a családtagok ingyenjegyéért, ami például az én adómól valósul meg.

Sajnálom, de ilyen iszonyatos adózás mellett nem tudok toleráns lenni.

Ákibard! 2009.05.02. 18:21:45

@záporjózsi:
"A Volánoknál létezik pl. 0-s helyjegy, amelyről viszonylatra meg lehet mondani, hogy honnan hová ment az utas. Ezért ez csúsztatás."
Lehet elnéztem valamit, de ez egy MÁV blog nem? És úgy általában a MÁV-ról van szó. A MÁV-nál pedig nincs 0ft-os jegy. Mi a csúsztatás?

"egyes viszonylatokban a diákbérlet olcsóbb, gyakorlatilag ott nincs is értelme az arcképesnek... "
Valóbanm, de a kiváltása sem kötelező. Aki úgy gondolja a gyerkőc nem utazik annyit nem váltja ki. Csókolom.

PanelProli 2009.05.02. 18:22:37

@Ákibard!:
jelen helyzetben a MÁV-osok meg is fogják adni az engedélyt a teherszállításra.

Így havonta fog menni egy tehervonat és elmondhatják, hogy sokszorosan megnőtt a vonalon a teherszállítás :-)))

Ákibard! 2009.05.02. 18:24:05

@Lajosbácsi:
Szerinted én nem adózok? Szerinted a vasutasok mentesülnek az adó alól? Szerinted őket nem súlytja a megszorítás?
HA irigyled miért nem mész a vasúthoz? Te és a Családod is megkapja majd.
Nos?

záporjózsi 2009.05.02. 18:24:10

@harcihippi: Peeersze, minden bizonnyal az ilyen emberek rögtön nevet, címet, beosztást, stb. fognak írni, illetve hogy mely munkahelyen vagy BV üdülőkomplexumban kívánják folytatni pályafutásukat. Naív vagy vagy csak szimplán provokálsz?

Ákibard! 2009.05.02. 18:25:26

@PanelProli:
Ahogy adani is írta több tíz kamion áll sorban a termések szállítására. Ezt nem havi egy kiszolgáló vonattal lehetne megoldani, inkább heti 2-vel. De nembaj fújd a saját hülyeséged, hajrá!

záporjózsi 2009.05.02. 18:26:35

@Ákibard!: Szerintem az olvasást nézted el. Az író a közlekedési társaságOKról beszélt, amelyekre ez így már nem igaz. Az, hogy a vasút erre még nem készült fel, az lehet (mellesleg ez sem igaz, a vasút alapvetően nem készült fel, de egyes fejlesztések már lehetővé tennék).
Láttam elég sok olyat, akinek nem érte meg és kiváltotta, mert "hátha jó lesz valamire".

záporjózsi 2009.05.02. 18:28:34

@bürger: Ott nyugdíjat is szoktak fizetni. Meg fizetést is kapnak a nyugdíjasok gyerekei, hogy nevelhessenek saját gyereket, nem kell haza rohangászniuk.

PanelProli 2009.05.02. 18:28:43

@Ákibard!:

Ezt írta adani: "viszik a szóját és a gabonát..."

Szerinted egy évben hányszor van szója és gabona betakarítás?

Lehet, hogy ősszel lesz az havi 2 vonat is, de januárban egy se lesz, így bőven kijön a havi egy vonat átlagban :-)

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2009.05.02. 18:28:47

Jurtás, hogy te mekkora fasz vagy...

Ákibard! 2009.05.02. 18:30:13

@záporjózsi:
Aha... Ettől függetlenül ahogy a cikk is és te is írod, a társaságok aza a volán is általányt kap független a nyugdíjas 0 ft-os jegyektől...
Emellett a volán a járművein adja a jegyet pénztárgépből, a vasúton túlnyomó többségben manuális papíralapó jegyek vannak, amiknek nyomdai költsége van. Az állam tuti nem fogadna el egyszerű fénymásolópapírra készült 0 ft-os jegyet!
Megint többe lenne a leves mint a hús...

Ákibard! 2009.05.02. 18:31:29

@PanelProli:
Gabonasilókról, terménytározókról hallottál már valaha?
Nagyszüleimnél is télen-nyáron vitték mindig a terményt, kamionokkal. (Igaz arra nincs vasút)

záporjózsi 2009.05.02. 18:32:42

@Ákibard!: 0-s helyjegy a pályaudvarokon van, nem a fedélzeten. A vasútnak volt közel 20 éve a technikai váltásra. Nem tette. Így járt.

PanelProli 2009.05.02. 18:35:22

@Ákibard!: Nalátod, jól megvannak az emberek vasút nélkül is ősidők óta.

Bizony, a magyar települések 80 %-át nem érinti vasútvonal, mégis kiválóan élnek ezek a települések vonat nélkül.

Vagy te kaptál már olcsóbban kenyeret a boltban, arra való hivatkozással, hogy ez azért olcsóbb, mert a gabonát vasúton szállították ?!?!

Ákibard! 2009.05.02. 18:36:23

@záporjózsi:
Tudtommal 0ft-os jegyet adnak ki a buszon is. Ellenkező esetben semmi értelme nem lenne a dolognak...
(Sőt tuti adnak ki, mert mindig ezen megy a duma, hogy orrba-szájba nyomtatják a buszvezetőlk a 0 ft-os jegyeket)

Ákibard! 2009.05.02. 18:40:57

@PanelProli:
Szerintem most rekesszük le, mert részedről elfogyott a hivatkozási alap, és már a csúsztatásokkal jössz...
Hogy jön ide a gabona ára? Hogy jön ide, hogy milyen település van meg vasút nélkül?
De akár a volánt is megszűntethenték, és mindenhová bevihetnék helyette a vonatot. Ennyi... Abszolút nem realisztikus, de mindegy.

Majd ha a volán magának építi meg külön a pályáját lesz anynira biztonságos, akkor lehet ez a szöveg. Amíg az állam szarja le a pályát a volán csak a járművet adja, addig nem lesz korrekt dolog.
Addig volt rendben amig a vasút feleannyiba volt mint a volán. Amikor egy szintre emelték a kettőt onnantúl jöttek a gondok. Addig lehetett választani, és igen megérte vonattal menni... Neked diákként feleannyiba volt a vonat... (De állítólag 10%-kal emeltek, gyakorlatban ez 100%-ként mutatkozott)

PanelProli 2009.05.02. 18:50:51

@Ákibard!: Miért fogyott volna el a hivatkozási alap ?!?! Nekem nem fogyott el, te nem tudtál egy gyakorlati példát sem felhozni arra, hogy miért kell megtartani a 126-os vonalat (milenneha példát hoztál, dehát...)

Most jövök egy másik aduásszal! Adani említette a Murony-Békés vasútvonalat. Bizony, remekül látszik, hogy jó döntés volt megszüntetni, mert senkinek nem hiányzik!!!

Az utasok eltűntek, ha voltak egyáltalán, mert Békésről mindenki Békéscsabára utazik, oda pedig vagy 60 alkalommal el tud menni autóbusszal. Miért kavarna akkor vonattal?

Nyilván a pici kutya nem utazik busszal Békésről Muronyra, mert miért utazna oda. Muronyból meg megmaradt a vonat Békéscsabára, tehát a Muronyiak mehetnek vonattal kedvükre (már ha akarnak vonattal menni, mert busz is megy vagy 20 alkalommal :-)))

Adani 2009.05.02. 18:51:55

Mellesleg nem csak szóját és gabonát visznek Kondoroson hanem építőanyagokat és a Tüzép telepre pl. szenet és fát. Ha éppen nincs szója vagy gabonabetakarítás akkor vélhetően tél van vagyis megy a Tüzépre a tüzifa meg a szén. A gond ott van, h miután elüldözték az összes fuvaroztatót már nem lesz egyszerű visszacsábítani őket a vasúti szállításra ha egyáltalán lehet. Mi van ha azóta saját kamiont vettek? Vagy még érvényes szerződésük van a közúti fuvarozó céggel?

Egyébként az egy szintre hozott busz/vonatjegy tényleg hülyeség volt, hiszen a vasút olcsóbb és több embert is szállít mint a busz ( fővonalon biztosan). Egyébként ha már egy szintben van akkor nyugodtan lehetne térségi közlekedési társaságokat szervezni egy kézben minden busz és vonat, helyben készülne a menetrend párhuzamosságok megszüntetése ( ne menjen busz/vonat egy időben hanem ütemesen elosztva). Kombinált bérlet, ami érvényes buszon, vonaton. Annak nincs semmi értelme, amit manapság csinálnak, h szinte percre pontosan indul busz és vonat ugyanoda. Aztán mondjuk két óráig semmi. Mioért nem megy a busz egy órával később? Térségi közlekedési cégeknél ez elképzelhetetlen lenne, mert egy kézben lenne minden így nem riválisok lennének a vasút és a közút, hanem kiegészítenék egymást. Ez pdig mindenkinek jó lenne, ami most van az meg senkinek sem, mert megoszlik az amúgy sem sok utas. Úgy pedig nem oszlana meg és két veszteséges járatból akár egy nyereséges is lehetne.

Perillustris 2009.05.02. 18:53:11

@Nyúlontúli: Miután évek óta folyik a vasút elrohasztása, jól hangzanak a számaid.

Inkább a vasút felé kéne terelni az áruszállítást, az utazásokat, stb.

Persze úgy nem lehetne km-enként lenyúlni 1 milliárdot az útépítéseknél.

Adani 2009.05.02. 19:00:27

@PanelProli:

Azért nem ilyen egyxszerű. Valóban lehet Békéscsabára menni és ott vonatra szállni ,de ha kora reggel akarsz menni vonattal Szolnok felé akkor nem tudod megvalósítani. Pl. a reggeli Inster vonatot Békésről hogyé red el? 5:30 körül van Mezőberényben Csabáról 5 körül indul. Ilyen korán még nincs busz Békésről semerre. Régen volt hajnali vonat Muronyba ott felszállhattál a korai gyorsvonatra. Mára ez nincs. Mehetsz Berénybe busszal, de az állomásra olyan korán még taxival is necces kiérni, a buszpályaudvar messze van a vasúttól kb. 3 km és olyankor nem jár ki busz oda ( egy helyi buszjárat van erre, de nagyon ritkán közlekedik).

Eddig vagy 3x szaladtam bele ebbe, h nagoyn hamar 8-9 között Pestre kellett érjek, és bizony ehhez az 5:30-as vonattal kellett menjek. Ha nem vittek volna ki kocsival mindig a berényi állomásra nem tudtam volna megoldani sehogy a dolgot max. úgy, h bemegyek az utolsó busszal Csabára és a váróteremben ülök reggelig.

Muronyból meg a Békésre iskolába járó diákok szívnak de nagyon. Sőt a kamutiak is, mert ami megmaradt busz az Kamut-Békés, csak ezeket hagyták meg 3 járatpár/nap. Az első busz 6:50-re ér be. Az iskola meg 8kor kezdődik. A következő 9kor ér be. Régen volt 7:20-as vonat ill. helyette busz Muronyból, ami 7:30-ra ért be az az iskolásoknak jó volt ezt használták mégis megszűnt maradt a 6:50-re beérő amivel szívnak, mert értelmetlenül korán kel kelniük és egy órát lógatni a töküket a városban.

PanelProli 2009.05.02. 19:03:10

@Perillustris: Hogy tereled vonatra azt az utast, aki mondjuk Túrkevéről akar menni Kisújszállásra?

Perillustris 2009.05.02. 19:12:05

@PanelProli: Miből következtettél arra, hogy a fentiek azt jelentik: menjen mindenki mindig mindenhová vonattal.

PanelProli 2009.05.02. 19:13:11

@Adani: Abban tökre igazad van, hogy a közlekedési társaságok önmagukban alkotnak rendszert és tesznek a másikra. A busz a buszhoz csatlakozik, a vonat meg a vonathoz.

Vannak kezdeményezések a régionális közlekedés jobb megszervezésére, de a szolgáltatók (főként persze a Volánok) eléggé ellenérdekeltek. Ha jó csatlakozást adnának a vasúti fővonalakhoz, akkor a saját távolsági járataikat lehetetlenítenék el.

Van valami régionális közlekedésszervező hivatal, ami próbál jobb együttműködést kialakítani, de eszköz nincs a kezében.

Amúgy a Volánok eléggé piacérzékenyek, ha lenne tömeges igény hajnalban Békésről Mezőberénybe, akkor lenne járat is...

bleee 2009.05.02. 19:13:12

Mindannyiótoknak igaza van! Kár, hogy nem esik egybe a többiekével, ezért azután nem lehet egyikőtök kedvére sem tenni, anélkül, hogy a másik ne rinyáljon. Csépeljétek tovább vitézül az üres szalmát!

PanelProli 2009.05.02. 19:14:50

@Perillustris: Akkor hogy érted a terelést?

Adani 2009.05.02. 19:30:11

@PanelProli:

Nem mindig piacérzékenyek a Volánok sem. Helyi példa, h aláírásgyűjtés ment egy közvetlen Gyula-Békés járatra, sokan járnak Gyulára dolgozni átszállással lehet csak eljutni és kerülővel, több ezer aláírás lett ( olyan 5-6 ezer ha jól tudom) ha csak a tizede használná már az is tekintélyes szám. Sőt egy Békés-Békéscsaba éjszakai járatért idestove 6-8 éve könyörgünk lenne rá igény kereslet is, de nem, azért sem. Olyan javaslat is volt, h csak teljes árú jeggyel menjen ez a járat ( bérletesek is vegyenek rá jegyet), de eddig semmi.

A párhuzamosságok kezelése meg mindig annyiból állt ,h buszt indítottak melette és megszűnt a vonat. Pl. Mezőhegyes-Battonya között a Volán csak nemrég indított buszt a vonattal egyidőben, ezt nem kéne hagyni. Megoszlik az a kevés utas is mellesleg a busz és a vasútállomás egyik településen sincs vészesen messze egymástól. Azt szokták mondani ,h vasút legnagyobb ellensége a MÁV és bizony sokszor van is igazság ebben. Van olyan falu, amit kettészel a vasút még sincs megálló a központban hanem a falutól jó 2-3 km-re van az állomás. Sokszor kérték ,h legyen a falu közepén megállóhely peront is építettek és mindig leszavazzák egy elavult szabályra hivatkozva. Van bizonyos emelkedés, de a vonatnak nem okozna gondot megállni a gőzösöknek okozott még a 60-as években. Az is pozitívum ha néha észbe kapnak ás áthelyeznek megállókat. Pozitív példa Békés megyéből Fényes mh. ( 1 km-el került arrébb a régi Fényesi Szőlők mh. ami meleltt nem volt lakóház megszűnt) ill. Pitvaros ( 2006-ban helyezték közelebb a faluhoz, a régi állomást a falutól messze pedig 1971-ben zárták be.

Kivlov 2009.05.02. 19:35:05

A 65 feletti ingyenes utazást el kell törölni. "Nincs ingyen ebéd!"

nyudíjas 2009.05.02. 19:39:40

Tisztelt fórumozó, hogy miért van ilyen állapotban a MÁV nevű vasúti vállalat,talán elég annyi, hogy a legfontosabb összetartó erőt, a működtetés vezérfonalát a sokat kritizált menetrend készítését kivették a MÁV szervezetéből és külön cég készíti külön pénzért. Nos ? Ez picit olyan mint a vérkeringést a testünkön kívülről szervezni.

nyudíjas 2009.05.02. 19:53:09

@Adani: Az önkormányzatok talpraesettségén múlik sok intézkedés. A MÁV önmagától az ésszerűség irányába soha nem fogmozdulni - nincs módja a tehetetlen vízfeje miatt.A felső vezetése megosztott és "kívűlről" jött szakmán kívüli érdekcsoportok ( ingatlanok, eu -s pénzek megszerzése,...)képviselője.

nyudíjas 2009.05.02. 20:00:16

@PanelProli: a busz csak addig lesz versenyképes amíg a volán jegyekbe nem építik be a volán járatok által használt közutak fenntartási költségének arányos részét !Abban a pillanatban lesz esélyegyenlősége a kötöttpályás ( vasúti vágány )ágazatnak !

boldii9 2009.05.02. 20:01:50

@emvé: Nem akarok vitatkozni veled, de van egy ászom: Megmutathatnám az adóbevallásom. Nekem senki ne jöjjön sírni, hogy mit nem fog később ingyen kapni. NEM ÉRDEKEL A SZOCIALIZMUS. Piacgazdaságban vagyunk, és ne az én pénzemből éljen már mindenki!

És főként ne vitatkozzon velem az (nem neked szól), aki szlovák rendszámmal minimálbéren rokkantkártyával parkolási engedélyt kér, meg ingyenes utazási igazolványt. Nem. NEM ADOK.

nemuccaszoc 2009.05.02. 20:10:35

Mindenkét oldalról lehet anyázni, viszont aki teszem azt 20-30 évet leszolgál úgymond a cégnél, az megérdemli az ingyen utazást, ami, mint látjuk nincs is annyira ingyen.

kaboca36 2009.05.02. 20:10:59

Nem olvastam végig az összes bejegyzest, igy csak mellékesen megjegyezném ,hogy szinte minden országban elég nagy állami segitséget kapnak az ilyen jellegü cégek ,lásd vonat ,busz metro.

San Franciscoban 40 dollar a havi buszbérlet . 2-3 órai kereslet, a metron 5-6 dollar a jegy a két legtávolabbi állomás között ami legallább 70-80 km. nics egy orai kereslet sem.

probáljunk meg lemeni balatonra 1 orai fizetésünkböl.

boldii9 2009.05.02. 20:11:33

Ja és mégegy: Amikor a rendőr aszongya, hogy bocs, hogy korrupt vagyok, de ilyen fizetés mellett, mit csináljak? No ezt sem tolerálom. Akkor húzzon a francba el és vállaljon munkát magasabb bérrel. Ha nem megy, akkor meg dolgozzon rendesen korrupció nélkül.
Érdekes módon az ápolók többsége sem lop, és nem hiszem, hogy többet keres.

Szóval le lehet szállni a kevés a bér de legalább ingyen utazunk dologról, kapjanak több bért, ha megérdemlik, nem érdekel, de ingyenes juttatásokat adni a családnak a mi pénzünkből bődületes baromság.

De ha már itt tartunk, természetesen az étkezési jegyet is úgy törölném, ahogy csak lehet. Most komolyan, miért kell bevezetni ilyen baromságot? Legyen csökkentve az adóalap alapból 12eFt/hóval és ugyanott tartunk, csak nem igazságtalan a rendszer és nem gazdagszik meg néhány ingyenélő.

tenkes kapitánya 2009.05.02. 20:28:25

Tisztelt vasutasok!
Gondoljatok a postára mikor megszüntették a ráfizetéses falusi kispostákat,menyire rinyált a posta meg a politika egyes oldala. most milesz a faluban menyire fog hiányozni.
Elárulom nektek semenyire sőt olyan vélemények vannak mostanság hálaisten sokkal jobb a mostani.
Szomoruan olvassa ezt a vasutas tudom de ezek tények.

Adani 2009.05.02. 20:51:28

@nyudíjas:

Ez igaz épp ezért írtam a térségi közlekedési vállalatot mint megoldást. Jobban tudnak reagálni a helyi igényekre, ott helyből jobban fel tudják mérni mik az igénye, mint valaki a fővárosban egy íróasztal mögül, aki talán meg se tudja mutatni pl. Kondorost vagy Mezőhegyest vagy Békést a térképen. Max. látja az adatokból, h pl. Pitvaros megállóhely kihasználtsága kicsi alig van ott utascsere. Aztán kimondja rá, h nem kell megszüntetni. Ha pedig kint a helyszínen megnézné akkor látná, h messze van a falutól, talán ha áthelyezzük mintegy 800 méterrel a falu közelébe akkor utaznak is vele. Pozitív példa 2006-ban észbekaptak és áthelyezték. De vajon hány megálló van még, ami messze van mindentől és áthelyezéssel jobban kihasználttá lehetne tenni. Térségi vállalatoknál pedig helyben vannak a menetrendszerkesztők meg, akik vizsgálják ,h hová mit kell járatni és milyen igények vannak. Ők ezt ott jobban látják.

Megemlíteném még azt, h ilyen rendszerben könnybben megvalósítható lenne az egyszerűsített üzemeltetés is, mert sokszor a szükségtelen előírások miatt drágul tovább a dolog. Pl. h kell kalauz a vonatra. Egy mellékvonalnál kevés utasszámnál pedig nem kéne feltétlen lásd. pl. Kisszénás-Kondoros. A mozdonyvezető is adhatna jegyet. Lehetnének feltételes megállók, csak akkor áll meg a vonat ha van utascsere és egyszerűsítve, megáll utascsere megy tovább rendszerben. A pályafenntartás is egyszerűbb lenne, ők maguk megszervezhetik és nem a központból dől el, h mikor hová hol. Lehetne egy fix keretet kapni, pl. annyit amennyiből most üzemel a térségben busz vonat és minden más. Ebből gazdálkodjanak úgy, ahogy tudnak. Biztosan lenne megspórolt pénz amit elkölthetnek pályafenntartásra akár új járművekre, vagy a meglévők modernizálására. Nem lenne akkora bürökrácia, mint most, ami miatt 30 ezer ft-ba kerül egy izzócsere, meg egy kiégett villanykörte cseréje is 10 ezrekbe és egy hétbe. Térségi rendszeren belül ha kiég a körte átmennek a szemközti boltba vesznek egye és becsavarják, azonnal megvan és nem kerül ezrekbe. Nem lenne olyan mint most, h kiadásként egy nem villamosított vonalnál ott virít, h felsővezetéktartó oszlopok festése milliós tételben.

Monthy 2009.05.02. 20:59:55

A vasutasok nem keresnek túl jól, a baj nem az hogy extra juttatást kapnak amin dőzsölni fognak. Inkább az, hogy a máv iszonyat veszteségeket termel és emellett rossz szolgáltatást nyújt. Ha tiszta vonatokon udvarias vasutasokkal, logikus menetrenddel találkoznánk és nem termelne ennyi veszteséget a vasút más lenne a helyzet. Ha a kallerek zöme nem zsebre dolgozna, ha nem üzemeltetnének tök üresen futó fonatokat tök értelmetlen megállókkal, ha a vízfej foglalkoztatásának lenne értelme.

Így viszont családtagoknak nem adnék kedvezményt (versenyszférában nem is tudok családtagoknak szóló bármilyen kedvezményről) vasutasoknak 50 százalékosat.

@heliox:
A nyugdíjasoknak rosszabb lenne, az adózóknak viszont jobb, mert több vonalat lehetne bezárni.

@Lúzer Júzer:
Normális ha acég dotálja az alkalmazottját, ha nem állami és csont veszteséges, így ugyanis az adózó dotálja, így nekem igenis fáj. Gondolom te nem versenyférában dolgozol vagy nem fizetsz adót.

@Ákibard!:
Ha úgy van ahgy írod az még gázabb - pilótáknak is úgy szól a szabadjegyük ha van szabad ülőhely. Mávos ne utazgasson az ingyenjegyével elsőosztályon, de ha tele a kocsi a másodosztályon se üljön le.
A vasutasok nagy részét meg tényleg ki lehetne tenni, sok vonalat bezárni, a vízfejet meg leereszteni.

@Enemy2009:
Teljesen egyetértek

@Közöd??:
AZt nem látod, hogy az ilyen kétforintokra hányszáz milliárd megy el évente, amit hasznosabban értelmesebben és igazságosabban is el lehetne osztani. Pl adózó gyerekeseket támogatni, kutatás fejlesztést stb. Ha norvég életszinvonalunk lenne akkor nem fájna a Mari néni ingyen utazása.

emvé 2009.05.02. 21:01:14

@boldii: "És főként ne vitatkozzon velem az (nem neked szól), aki szlovák rendszámmal minimálbéren rokkantkártyával parkolási engedélyt kér, meg ingyenes utazási igazolványt. Nem. NEM ADOK."
Igazad van, ezeknek én se adnék! De ezek közül a legtöbb (és akkor enyhén fogalmaztam) nem vasúti dolgozó, vagy legfeljebb a vízfejhez tartozik, ami meg csak a nevében vasutas.

Ebben az egészben szvsz. az a legszomorúbb, hogy az nem tűnik fel senkinek, amikor milliárdok tűnnek el odafent. Vagy a pénzből úgy építenek meg valamit, hogy még véletlenül se lehessen értelmesen használni.

Egy konkrét példa:
A 120-as vonal egyik felújított állomásán (is) a két fővágány közötti kettős átszelésből a felújítás után csak az egyik maradt meg. Hogy miért, azt senki ne kérdezze, meg azt se, hogy hova tűnt az a pénz, amit ezen a két váltón spóroltak. Ez az egész azért jó, mert az állomás bizonyos vágányairól csak a menetirány szerinti bal vágányra lehet kijárni. (Éljen a gondos előrelátó tervezés!) Így a vonatot kénytelen vagyok a bal vágányon továbbküldeni, ha valami miatt egy ilyen vágányra kellett hozni. Ha van ezzel a vonattal ellenkező irányú vonat is (aminek ugye az lenne a vágánya, amin az én vonatom megy), akkor az szépen várakozik a következő állomáson, amíg vonatunk oda nem ér, és ott visszatér a helyes (jobboldali) vágányra.

Vagy egy másik, ugyancsak erről a vonalról: A és B állomás között a felújítás előtt két térköz volt, azaz egyszerre két vonat mehetett az állomásközben (vörös térköz mellett vmax 15-el persze több is). Most ezeket megszüntették (mert így állítólag jobb), így az eddigi két vonat helyett már csak egy lehet a két állomás között, azaz csökken az áteresztőképesség.

A másik kedvenc történet, amikor a Btd 400-as vezérlőkocsihoz 1000-as Szilit adnak (ezekből a vezérlőkocsikból csak a 2000-esek vezérelhetők), mert csak olyan van, ami működik is. A mozdonynak így a végállomásokon át kell mennie a vonat másik végére. Ez pedig idő, ami nincs belekalkulálva a menetrendbe (alapesetben ugye a mozdonyvezető átmegy a vezérlőkocsiba, beüzemeli a vezetőállást, és mehetne is vissza a vonat). Nap végére már szép 25-30 perces késés összejöhet csak ebből.

Mindezekből az utas annyit lát, hogy a már így is késve érkezett vonat még 5 perc múlva is ott áll az állomáson, látszólag teljesen értelmetlenül. És teljesen érthető, hogy ezek után kinyílik a bicska a zsebében, amikor ilyen témáról van szó. Valahol ezt is megértem.

petya.bacsi 2009.05.02. 21:41:36

@Ákibard!: nincs ilyen kód, több postást megkérdeztem. VOLT ilyen, de most már nincs. Pár hónapja eltörölték azt, hogy ingyen küldhessenek X alkalommal csomagot, levelet.

petya.bacsi 2009.05.02. 21:44:33

@Ákibard!: egy postás nem tudom hány tanfolyamot végez, valószínűleg van egy gyorstalpaló képzésük (mint a vasutasoknál a belső hallással megáldott krampácsolóknak, hiszen nekik csilingelő hangot kell hallaniuk, mikor odavágnak a keréknek).

De ha már hasonlítgatni akarsz, a mozdonyvezető a postánál kb. a postavezetőnek felel meg, őket meg elég szépen fingatják, mire postavezető lesz. És bizony vizsgázniuk is kell elég sokszor.

Ákibard! 2009.05.02. 21:46:57

@petya.bacsi:
"VOLT ilyen, de most már nincs."
Pedig kipróbáltam, és megy.
Lehet megérezte a feldolgozóberendezés, hogy ez az én próbalevelem, és gyorsan elfogadta :D

Ákibard! 2009.05.02. 21:55:07

@petya.bacsi:
Kezdük ott, hogy krampácsoló már nincs a vasútnál, bár olykor kézi betonalj vagy talpfacserekor szoktak krampácsolni. Most gondolom jött a meglepetés mert ezt sem tudtuk mi az a krampácsolás...

Elmondom neked, hogy az általad krampácsolónak hívott kalapácsos ember nevezzük így hisz laikusnak csak kalapácsos ember szintén nem egy tanfolyamot végez el, és nem egy vizsgát tesz le, mire kalapácsos ember lesz. Az tévhit, hogy szimplán ennyiből áll a munkája, hogy kalapálja a kerekeket, és hallhatja hogy csilingel, mert ha a hangok érdekelnék elment volna zenésznek. Úgyhogy nem lenézve a postásokat, mert szép szakma az is, de a kalapácsos bácsi 10x annyit tanul és vizsgázik, mire kalapácsos bácsi lesz.
És ha már itt tartunk, a kalapácsos bácsi munkájától párezer ember élete függ, a postástól nemhiszem hogy ennyi, maximum aki valami életbevágóan fontos levelet vár, és már-már szívinkfartus kerülgeti ha nem kapja meg a levelét.

A Mozdonyvezetőt megintcsak azonosítani egy postavezetővel szintén több mint nevettséges. Nem tudom milyen tanfolyam szükségeltetik egy posta vezetéséhez, de eléggé kétlem, hogy 2 azaz kettő éven át tanulna, majd egy éven át csak egy kis falusi postán szolgálhatna ott is felügyelettel. És csak utána kerüklhetne át a városi postára dolgozni.
A mozdonyvezető így van. 2 évig vért húgyozik a tanfolyamokon, ahol keményen beléverik a gépészeti elektromos ismeretektől kezdve a forgalomig mindent, utána vizsgák majd a vizsga után egy évet csak tili-tolizik a mozdonyon. Egy év után kerül csak vonalra. És tőle is párezer ember élete függ.
Tehát szintén rossz hasonlat. Ha már hasonlítgatunk, ugye.

petya.bacsi 2009.05.02. 22:23:36

@Ákibard!: igazad van, mindenki hülye, meg tanulatlan faparaszt, csak a vasutasok tanulnak, vizsgázgatnak - látjuk a cégen.

És már ki is ugrottam a harmadikról, mert én is feleslegesen koptattam a felsőoktatási intézmény padjait, a vizsgáim, diplomám is gyújtósnak való, az összes tankönyvemet a szoba közepére hányom és felgyújtom őket, mert nem a MÁV-nál végeztem. És ezt most kell megtudnom, hogy feleslegesen dobtam ki ennyi évet az életemből!

Uram, miéééért?!

Ákibard! 2009.05.02. 22:33:36

@petya.bacsi:
"mindenki hülye, meg tanulatlan faparaszt, csak a vasutasok tanulnak, vizsgázgatnak "
Beidéznéd hol írtam ezt?
Annyit írtam, hogy nem hiszem, hogy egy posta vezetéséhez 2 évet tanul, 1 évet dolgozik felügyelettel egy vidéki postán majd a 3. év után kerül el önállóan dolgozni egy városi postára. Ennyi.
Ebből nem következik az hogy aki nem vasutas az tanulatlan hülye, maximum te következtettél erre. Te felvetettél egy példát én erre válaszoltam.
Felesleges ez a cinizmus.

Ákibard! 2009.05.02. 22:35:24

@petya.bacsi:
Az a baj, hogy alapesetben azt gondolod, és sokan mások is, hogy aki vasutas az tanulatlan szarparaszt. Egyszerű senkik, akik nem kellettsek sehová.
Aztán amikpor szembesítenek azzal, hogy milyen út vezet egy jeglyukasztgatáshoz vagy kerékkopogtatáshoz, akkor te vagy felháborodva.
Hogy megy ez mégis?

Rabbeleben 2009.05.03. 08:40:58

@Ákibard!:
Haggyad má'! :o)
Nem látod, hogy ez nem szakmáról és érvekről szól, csak hisztériáról és indulatokról?
Minden vasutas kocsog, oszt' jó napot.
Minden diplomás lángész, oszt' jó napot.
De a diplomás vasutasokkal mi a helyzet?

Rabbeleben 2009.05.03. 08:44:41

@emvé:
Szerinted ez kit érdekel?
Minden krampácsoló sínbohócnak lófax a seggébe. Ingyenélő banda!
Nem kedvezmény, meg ilyenek.
Mit képzelsz?
Csak azért, mert te vasutas vagy.
Mihez értesz?
Majd mások megmondják, hogy a sínt húzzák a vonat alatt vagy a kerék forog.
Ők jobban tudják.
Te csak napot lopni jársz be.
:o)

Rabbeleben 2009.05.03. 08:49:15

Ismét, immár sokadszorra.
Néhány sor a Vasút Törvényből:
XIII. Fejezet
MUNKAVÁLLALÓI JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK
68. §
"(2) Az országos, térségi vagy elővárosi vasúti közszolgáltatást végző, valamint az országos vasúti pályahálózatot működtető vasúti társaság munkavállalóját, nyugdíjasát és igényjogosult hozzátartozóikat, továbbá a külön jogszabályban meghatározott személyeket utazási kedvezmény illeti meg. Az egyes vasúti társaságok munkavállalóit megillető utazási kedvezmények kölcsönös elismerésére, elszámolásának módjára és megtérítésére az érintett vasúti társaságok megállapodása irányadó."

Ha nem tetszik, irány a Parlament, tessék megváltoztatni!
Vagy a Kossuth téren óbégatni, gyújtogatni.

trainz 2009.05.03. 10:28:57

@petya.bacsi:

Ha egészségügyi, mérnöki ,vagy mérnők-közgazdász diplomáid/tok vannak ugarhattok is azonnal....

a Témához visszatérve:

Az elsődleges baj a 40 nem fejlesztés.
A másodlagos baj a pályahasználat. A vasútnál van(államilag).
A közútnál meg gyakorlatilag ZÉRÓ.
A harmadlagos baj ,h tényleg ki kéne rakni párezer vasutast mert 5 ember munkáját min 8an végzik.

A negyedik a mellékvonalbázárás. Mivel ezekre a vonalakra Lóf@sz fenntartási pízt nem szánnak ezért hasonló veszteséget termelnek. Járművet ,gépet nem fognak kidobni egy Kondorosi vonal miatt....

A lényeg igen sarkosítva: A vonal költsége legyen 5 "pilótakeksz :D "
Bezárom ,tehát semmire se használom (spóroltam kb 1 pilótát:D). A pályát nem szedem fel mert az a Környezetvédelmi szabályok miatt rekultivációt igényel ami legalább 10 pilótakeksz (ha nem száz) Egyszóval nem éri meg felszedni a síneket sem...

Így meg elviszik a cégányok,meg a cigánykodóók a méhbe... Ami lehet ,h relatíve lófasz... De így is 10-100 millás tétel . Ugyanúgy mi "közvagyonunkból"...

Be lehet zárat,felszedni,de jóval többe kerül mindannyiunknak.

Gyakorlatilag ez a helyzet...

Egyébként én sem vagyok vasutas.


Aki nem érti vessen magára.

trainz 2009.05.03. 10:32:31

Hoppá a diplomás részről a kulcsszó lemaradt... Ha nem eme diplomákkal rendelkeztek ugorhattok...

Aztán nem kell megsértődni..

emvé 2009.05.03. 12:29:42

@trainz: "5 ember munkáját min 8an végzik"
Vagy 8 emberét öten. Előbb ismerd meg a vasút működését, utána jelentsél ki ilyeneket.

Nem is olyan rég (kb fél-hármonegyed éve...) volt téma (vagy itt, vagy más vasutas blogon), hogy Kőbánya-felső a hangosbemondós felcserélt két vonatot.

A szokásos 50-60 köcsögvasutasésmégezeksztrájkolnakaakurvannyátazösszesnekdefőlegagasóknakhogybasznákmeg hozzáböfögés után kiderült, hogy akkor a megszokott 3 szolgálattevő helyett csak 2 volt szolgálatban. Azaz 3 ember munkáját végezte kettő). És ez még nem is a biztonságot veszélyeztette, "csak" kellemetlen volt az utasoknak.

Na létszámleépítsünk tovább? A legtöbb helyen így is a minimális létszám dolgozik már régóta ...

@Rabbeleben: :D
Vasutasék munkájára senkinek nincs szüksége. De amikor pár napig (nem 3-4 hétig, mint más országokban, amikkel példálózni szoktunk) nem dolgoznak, egyből óbégat mindenki ... :D

petya.bacsi 2009.05.03. 12:36:33

@emvé: most a sztrájkra gondolsz? komoly...

ha már nyugati példát hoztál fel, ott nyugati a szolgáltatás színvonala is. lehet jönni, meg sírni, hogy kis pénz, kis foci, de ha több pénz lenne, akkor is ilyen szégyentelen színvonal lenne a MÁV-nál. ugyanis ott még a 60-as, 70-es évek hangulata uralkodik (szociális foglalkoztató üzem), holott 2009-et írunk, piacgazdaság van és verseny. erre majd ti is rájöttök pár év múlva... mert ilyen formában a MÁV nem versenyképes, most is csak azért van utas, mert nincs más, amivel utazhatna. ha lenne még 2, 3 cég, a MÁV egyedül maradna, és az állam meg is szabadulna tőle... mondjuk erre még sor kerülhet, és ha részlegesen is magánkézbe kerül, lesz repkedés ingyenjeggyel együtt...

nyugaton előre bejelentik a sztrájkot, akár napokkal, hetekkel, így a kedves utas felkészül. itt nem. mert mi van itt?
órákkal a sztrájk előtt jelentik ezt be, vagy néha "szerencsés véletlenek" játszanak a vasutas sztrájknál, hogy mikor is legyen.
odakint van támogatottsága és kultúrája egy-egy munkabeszüntetésnek, itt nincs. odakint van tekintélye a vasutasoknak, itt nincs, néhány kollégád eljátszotta.

miről is beszélünk?

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:42:47

Nem a vasutasokkal, meg az ingyen igazolvánnyal van a baj, hanem azzal, hogy kedves kormányunk innen is ellopja a pénzt. A sok semmittevő főnök, és vezérigazgató, meg irodai munkás, akik nap mint nap semmit sem dolgoznak. Ugyanis igazi kétkezi munkásból hiány van a mávnál. A sok semmittevő irodai munkásból meg sok van.

Namost: egy gépkezelő, akinek havi 80e a fizetése. Tudnia kell mozdonyt vezetni, darut kezelni, évente akár többször oktatásokra, vizsgákra járni (és mindezért naponta 6 órát utazik, és nem 8 órát dolgozik, inkább 12-őt). Illetve, ha bedöglik a mozdony, akkor viheti az ország másik felébe megjavíttatni. Havi 9000 Ft-ot fizet az "ingyenes" arcképesért (ha 3 nem vasutas van a családban), amit mind a hárman kb évente egyszer-kétszer használnak. Akárhogy nézzük, szerintem nem irigylésre méltóak.

Az állam (a nyugai országokkal szemben) szinte semmivel sem támogatja a vasutat, és az egyetlen nyereséges vasúti vállalatot, a máv cargot eladta. A vasúti teherszállítás a vizin kívül tényleg a legolcsóbb megoldás, ezért kellene fejleszteni. Csak nem a rohadt autópályákba kellene invesztálni a pénzt.

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:44:08

@petya.bacsi: Mikor jelentetti be órákkal előtte???
Ez enyhén szólva ferdítés. Inkább hetekkel előtte.... Ha te órákkal előtte tudtad meg az te te hibád....

petya.bacsi 2009.05.03. 12:46:21

@dozsa: vasárnap délután 1-kor jelentette be pár hónapja, hogy 0 órától sztrájkolnak... ez tényleg napokkal...

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:47:16

Bizonyos részeken évek óta nincs hivatalos utasítás, mert a kedves irodai munkások, és kft-k nem hajlandók megcsinálni. Ez azt jelenti, hogy az adott szakaszon közlekedő összes vonat illegálisan, és balesetveszélyesen közlekedik.

petya.bacsi 2009.05.03. 12:47:44

@dozsa: havi 80-ért a kezdő tanárnak/kezdő orvosnak/nővérnek is rengeteg mindent kell tudni...

petya.bacsi 2009.05.03. 12:48:37

@dozsa: és ez így van helyén, nem? ezért kéne sztrájkolni...

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:50:20

@petya.bacsi: Én ezt még nem tapasztaltam. Pedig most hetente kétszer utazok bp-re. Most is bejelentették időben, sőt még a minimális szolgáltatásokról is megegyeztek, amit nem értek, hiszen ha sztrájk, akkor legyen sztrájk. Nyugaton ilyenkor se vasút, se busz, se semmi nem közlekedik egyáltalán. És el is érik amit akarnak....

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:52:37

@petya.bacsi: A tanároknak a munkahely tuti visszafizeti az utazási költségeit, de sztem az orvosnak is :d. Csak a tanár kereshet 120-at, 140-et, az orvos is, de a vasutas örökké kezdő marad. Pedig gyakran több ember élete múlik rajta, mint egy orvoson

petya.bacsi 2009.05.03. 12:53:07

@dozsa: most bejelentették, de meghátráltak. eddig órákkal a sztrájk kezdete előtt jelentették be. én viszont - több anyázó utastársammal együtt - tapasztaltam. kapott is a büszke vdszsz-es kalauz a képére szépen.

emvé 2009.05.03. 12:53:35

@dozsa: Végre valaki, aki értelmesen gondolkozik.

Én nem a sztrádaépítésből venném el a pénzt a vasút javára, de ez most mellékes. Nem ez volt a fő monadnivaló.

A többi egyezik.

petya.bacsi 2009.05.03. 12:54:05

@dozsa: a vasutasoknak is, de az orvos, tanár, nővér, orvos családja mégsem utazik ingyen, vagy kap ingyen zsírkrétát, injekciót, Vicodin tablettákat, szikét...

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:56:14

@petya.bacsi: A vasutas sem ingyen kapja. Levonják a fizetéséből. ( most még emelni is fogják az árát kb 2-3e Ft-tal.)

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:58:22

Amikor a főnökök az újonnan épített szakaszt keresik ott ahol még a szakasz helye sincs kimérve, nemhogy elkészítve, akkor ott nem a vasutasokkal van a baj, hanem a kedves felsővezetéssel, és a kedves kormánnyal, akik egy teljes szakasz árát ellopták.

dxba (törölt) 2009.05.03. 12:59:48

@dozsa: És azért még tegyük hozzá, hogy a családtagok nagy része nem használja ki, éppen ezért ez bevétel a mávnak. Mit gondolsz, mért nem szüntették még meg???

petya.bacsi 2009.05.03. 13:00:55

@dozsa: a vízfej lehetne egy külön téma...

emvé 2009.05.03. 13:07:11

@petya.bacsi: Látom sikerült megtalálni a hozzászólásom zárójeles részét, és azt kiforgatni :D

Majd ha az infrastruktúra azon a színvonalon lesz, mint nyugaton, akkor majd esetleg visszatérhetünk erre a kérdésre :D

A szarból elég nehéz várat építeni, persze ha te tudod a frankót, várunk a csapatba :)

"piacgazdaság van és verseny. erre majd ti is rájöttök pár év múlva..."
Én már rájöttem, hidd el. De akkor miért is baj, ha néha sztrájk van? A MÁV már nem szociális intézmény. Ha az agyonmagasztalt üzleti érdekek sérülnek, akkor a piacgazdaságban biz ez jön.

miről is beszélünk akkor?

emvé 2009.05.03. 13:09:12

@petya.bacsi: Ahhoz képest, hogy ez mekkora probléma a vasútnál pár szóval elintézted a témát ...

dxba (törölt) 2009.05.03. 13:11:45

@petya.bacsi: Csak az a baj, hogy a kettő nagyon is összefügg... A vasutasok nagy részének már rég elege van abból a káoszból ami itt zajlik. Először feldarabolták a mávot, utána még el is adták. Ennek köszönhető minden.

trainz 2009.05.03. 13:15:06

@emvé:
ismerem a vasút működését,szóval tudom miről beszélek..
Infrastruktúrális okok miatt kell ennyi kicseszett szolgálattevő,meg váltókezelő..

Normális helyen nem kell ennyi ember Szerinted Bécsben hányan vannak a rendezőben szolgálatban egyszerre? Nemhinném ,h egy tucatnál többen...

Svájcban meg kb 3an és távirányítással noszogatják a toló,guritó gépeket 1 kicseszett toronyból.

A Nyugatban minek van még meg az állítóközpont? istántudja hányszor 10 ember dobálja a vasakat műszakban mikor elég lenne mindenre 3-4....

petya.bacsi 2009.05.03. 13:18:08

@dozsa: tudom, csak ez a poszt a vasutas családi kedvezményről szól, és ha belemegyünk a felsővezetés/vízjel hozzáértésébe/hozzá nem értésébe, akkor félresiklik az egész :) Lesz itt még szerintem erről szó, külön posztban :D

trainz 2009.05.03. 13:19:21

A MÁV zusammen egy tetves szeretetház.

Egyébként meg egy 2X2 osztályt végzett váltókezelő mucsán mi a szart akar sztrájkolni? Örüljön ,h dolgozhat a cégnél......... Máshol kukásnak se mehetne...

dxba (törölt) 2009.05.03. 13:25:19

@trainz: Szerintem ő azt sem tudja, h. mi a sztrájk.... De hogy visszatérjünk a témához: nem minden vasutas kap arcképest. A Kft-knél dolgozóknak nem jár!

Ákibard! 2009.05.03. 13:28:33

@dozsa:
" A Kft-knél dolgozóknak nem jár!
"
Ez ebben a formában nem igaz.

dxba (törölt) 2009.05.03. 13:29:26

@Ákibard!: Akkor úgy mondom, hogy nekik máshogy van, de sok helyen nem adják meg.

trainz 2009.05.03. 13:35:21

Tény, h rengeteg embert azért nem raknak ki mert az infrastruktura nem engedi.
Mindenkinek joga van sztrájkolni.
Mindemellett kötelességük is van.
ez a véleményem.

Ákibard! 2009.05.03. 13:43:15

@dozsa:
"de sok helyen nem adják meg. "
Ez így ebben a formában még mindig nem.

Meg van határozva egy dátum, ami előtt ott voltál a cégnél, akkor jár, a családtagjaidnak is, aki később jön oda, az nem kap.
Van ahol emellett szolgálati időhöz is kötött.
A Startnál jár alanyi jogon pl.

emvé 2009.05.03. 13:47:27

@trainz: Na, erről van szó. Nézd meg például Bécsben a Matzleinsdorf-i Zentralstellwerk-et, meg nálunk mondjuk Kőbánya-felsőt. De erről nem az a 10 váltókezelő tehet, meg nem is a forgalmászok. Azt nem írtam sehol, hogy ahol fejlesztik az infrastruktúrát, ott ne legyen létszámleépítés. De az úgy nem megy, hogy az infrastruktúrán nem javítunk, de a dolgozókat leépítjük.

A Nyugatinak már rég nem úgy kellene kinéznie, mint most. Vajon lesz-e valaha felelőse ennek... Kétlem. Ha normális vezetése lenne a vasútnak, akkor ott is már a 70-es évektől D70 üzemelt volna (fele annyi, vagy még kevesebb emberrel), mint a Keletiben.

Most itt páran az "egyszerű" vasutasokat akarják felelőssé tenni egy olyan dologért, amiért nem, vagy csak nagyon kis részben felelősek...

Pantográf 2009.05.04. 07:14:14

Vihetik az arcképes igazolványomat a francba!DE!Vele együtt a 780ezer közalkalmazott 50%-os kedvezményét,a nyugdíjas ingyenes utazását,a sok kis köcsög aki nem az iskola és a lakhely közt veszi igénybe a 50%ost,a menekültek ingyenes utazását,és még sorolhatnám!Az lenne a fene nagy kapitalizmus,ahol mindenki fizet mindenért?Ha a felsorolt kb4 millió emberkétől bevonják a kedvezményeket,akkor beszélhetünk a többiről!

petya.bacsi 2009.05.04. 07:24:07

@Pantográf: a családtagokról van szó, nem a vasutasok ingyenjegyéről.

Pantográf 2009.05.04. 08:10:28

@petya.bacsi: Csakhogy a tényleges dolgozóktól is elveszik(idő kérdése),csak a START-dolgozók kapják meg.

*Lujzi* 2009.05.04. 09:03:10

Hogy mennyire bőkezű állambácsi:
Ismerősi körben a leányzó (huszonéves) elvetette magát egy 70-en felüli pénzeszsákkal.Az élet ugye véges, és bekövetkezett a megváltoztathatatlan. Hősnőnk az első özvegyi nyugdijával megkapta a nyugdijas utazási igazolványt, amivel kedvezményesen tudott utazni. A vasut még csak-csak leigazolta az "ablak"-ot hogy kiadta a jegyet, de a buszosbácsik sose. ja meg hősnőnk kiváltotta a nyugdijas BKV bérlete, és azóta is azzal utazik!
Más. Tegnap utaztam a vonaton, bejött a fülkébe egy öregjány, és bár olvastam, elkezdett beszélni. Hogy ő egy szomszéd országban élt (Szerbia) de amikor nyugdijas lett idetelepedett, mert itt több kedvezményt kap mint nyugdijas. Itt van ugye az utazás...
Na ezektől venném el!

petya.bacsi 2009.05.04. 09:22:10

@Pantográf: a munkába járást a legtöbb cég fizeti, mármint egy bizonyos százalékát. Szerintem ez akkor is megmarad.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.05.04. 22:00:11

Arról, hogy mibe kerül évente a vasúti személyszállítás: emberitisztesseg.blog.hu/2009/01/08/a_bakterhaz_ara
Azért ott valami súlyos gond van, ahol a bevételek ennyire nem fedezik a költségeket!