Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Olvasónk a CitySzerda szolgáltatást szerette volna igénybe venni, ami azért jó, mert ezen a napon az IC-re csak egy ingyenes pótjegyet kell váltani, tehát nem kerül semmibe. Olvasónk késésben volt ezért nem volt ideje „megvenni” az ingyenes jegyet, és bérletével szállt fel a vonatra. A kalauz Tatabányán leszállította:

Ha az ember sokat utazik rengeteg érdekes dolog történhet vele. Hol az utazás, hol egy útitárs vagy az útközben látottak maradnak meg érdekes emlékként. Az évek során nem egy ilyen élménnyel lettem gazdagabb. Viszont ami ma történt az nem ezekhez kapcsolódik. A történet főszereplője a MÁV-Start egyik kedves dolgozója aki akár a szolgáltató vasút emblematikus figurája is lehetne.

Minden hónap első szerdája a MÁV-Startnál "city szerda", amikor is bármilyen Intercity és Eurocity vonaton belföldön ingyen van a hely- és pótjegy. Persze a jegyet ilyenkor is meg kell "venni", de nem kerül pénzbe.

Ennyit arról amit feltétlen ismerni kell a történethez.

Ma, "city szerdán" úgy gondoltam élek a lehetőséggel és a gyorsvonat helyett az IC-t választom Bp.-Kelenföld és Győr között. Elindultam hazulról busszal, annyi időt ráhagyva, hogy a jegyet is meg tudjam venni és még egy pici időm is maradjon. A busz otthonról még időben indult, de beérve Kelenföld városközpontba már kissé késésben volt. Ez az amit a BKV menetrenden a városi közlekedés sajátosságaira fognak, és végül is igaz is, ezzel nincs is baj. De a busz annyit késett, hogy az orrom előtt elment a 7E és 103as sem jött. (erre mondják, hogy amikor minden összejön....). Várok, végre jön valami. Elindulunk a pályaudvarra. Én az órámat nézem és már tudom, hogy vagy pótjegyet veszek a vonatra és valami másra kell majd hasznosítanom otthon ezt a bizonyos papírt, vagy netán utazni fogok a kiszemelt vonattal csak épp jegy nélkül. Utóbbit választottam, így - igaz futva - de elértem. Jó talán rendben leszek - gondoltam. Nem jól.... Jön a kalauz, kéri a jegyeket. Mutatom a bérletem, hozzá a diákom és mesélem neki az állomásra vezető út történetét. Remélem, hogy talán ma amikor amúgy sem kerülne pénzbe a pótjegy nem okoz gondot annak hiánya. Egy rövid kis beszélgetés után megfogalmazódott két álláspont. Ő pótdíjat kért volna, én inkább Tatabányán leszálltam. Beismerem, hogy nem volt nálam a nevezett szolgáltatás igénybevételéhez minden ami szükséges de azért ezt nem vártam volna.... Tatabányán fél órám volt a következő vonatig, addig legalább elintéztem néhány dolgot. Mikor végeztem még volt 15 percem, így kiültem a peronra. Miközben vártam a vonatot a világ nagy dolgain elmélkedtem és persze az addig történteken. Eszembe jutott, hogy vannak arcképessel utazók akik az IC-n soha nem vettek még pótjegyet, holott az arcképes mellé is kellene (!) én pedig most ülhetek és várhatom a következő vonatot...

Sokszor hallani a szolgáltató vasútról is. Ebből én eddig nem láttam mást csak a koszos vécéket szappan és víz nélkül. A használhatatlan állapotban lévő kocsikat és a szándékosan összemocskolt utasteret (ütköző zsír végig kenve az összes ülésen). A mai eset ismét egy jó példa ezekhez és kíváncsian várom mi újat tudnak még mutatni a szolgáltató vasút rejtelmes világából. Egy biztos, legalább a szabályokat betartják! Persze nem akkor amikor kéne! Épp csak egy pici rugalmasság hiányzik, amit igazából nem is értek, hogy erre miért számítottam....

Címkék: budapest máv akció vonat ic vasút utas panasz bérlet jegy kalauz észrevétel pótjegy


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr261111199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emvé 2009.05.09. 11:35:00

Ismeritek a szlogent? Az az idő már elmúlt, amikor a MÁV egy szociális intézmény ként működik. Sajnos piaci érdekek diktálnak. Ez van: kőkemény piacgazdaság ... Ha nem tetszik lehet más szolgáltatót választani. (ez is a piacgazdaság része...)

Komolyra fordítva a szót: ha esetleg a te helyeden ül valaki, és neked meséli el ugyanezt a történetet, akkor gondolom te is megérted, és Győrig állva utazol.

A kalauz meg azért nem engedett tovább utazni, mert ha kap egy ellenőrzést, akkor bizony megüti a bokáját (az nem fogja érdekelni a fővizsgálót, hogy a jegy 0Ft-ba került volna). Azt meg ki bizonyítja be, hogy nem pénzért engedett továbbutazni...

Ha nem nyomnátok fel egyből mindenkit (akinek nem inge ...), aki valamilyen szabályt nem tart be, akkor esetleg ők is rugalmasabbak lennének az ilyen helyzetekben.

De jelenleg mi van?
Ha az fszt elfelejt bemondani egy áthaladó vonatot, másnap poszt van belőle. Ha nem ég mind a 3 fény a mozdony elején, pár óra múlva megy az anyázás, hogy ez a forgalom veszélyeztetése. Ha elsőszedővel megy a mozdony, ugyanez.

Lehet, hogy ez nektek itt szenzáció, meg érdekes, de az ilyen ügyeknek "odafent" van folytatása, még akkor is, ha nem lesz belőle válaszlevél. Ezek után csodálkoztok, hogy egy ilyen esetben is ragaszkodnak a szabályhoz. Ők se hülyék, hogy saját maguknak okozzanak bajt...

Sherlock20 2009.05.09. 12:07:45

@emvé: egyetértek. örüljünk neki, hogy vannak még olyan kalauzok, akik betartják a munkaköri leírásukat. ha nincs jegy, kalap-kabát viszlát. az mellékes, hogy a hely-pótjegy 0 ft, ha kell IC-re, akkor kell, ilyenkor nincs mese...
vagy legközelebb indulj el még hamarabb, kalkuláld bele, hogy BKV-val garantált, h 15 perccel később érkezel...

indapass90210 2009.05.09. 13:43:58

Látom csak sikerül kihozni, hogy hüje a posztoló :D

v2peti 2009.05.09. 13:45:36

Annyira nem abszurd, mert Bécsben ilyenért büntettek is. (Tramwaytag - Villamosnap volt, és a péntáraknál kirakott jeggyel ingyen lehetett utazni Bécsben.)

emvé 2009.05.09. 13:51:06

@Dövan: Akkor mondom másképpen:
Amikor (pót)jegy nélkül utazol (attól, h 0 Ft még meg kell "venni" -helybiztosítás végett pl.- ), akkor a kalauz tartja érted a hátát. Ő jelen esetben nem akart emiatt bajba kerülni, ezért nem vállalta be. Kb. ennyi.

Tudod: ha a kaller engedte volna utazni, most arról lenne poszt, hogy a szemét mutyizós kaller megint nem
tartotta be a szabályokat. :D

A bulvár már csak ilyen. Mindig kell valami érdekes téma, amin lehet nyammogni. Ha van rajta sapka azért, h nincs, azért ... :D

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.09. 13:52:12

Csak mellékesen, a kalauzoknál is van (a munkaköri leírásban is szerepel ez a fogalom:) méltányosság. Tehát nem kötelezően büntetni szabálysértés esetén.

Ez az eset meg nem károsította meg a MÁV-ot. Tehát nyugodtan gyakorolhatott volna méltányosságot az ellenőr.

Ennek az akciónak, hogy nem kell pótjegyért fizetni, éppen az lenne a célja hogy utasokat toborozzanak az InterCity szolgáltatásra...

Ez pont olyan MÁVosra sikerült.

Dorsz 2009.05.09. 13:53:01

@Dövan: Nem hülye, csak 19re kért lapot és nem jött be.
Az viszont örök talány marad számomra, hogy ha jegyet lehet venni a kalauznál, hely- és pótjegyet miért nem?

Salesman 2009.05.09. 13:55:18

Jogos volt. Nem hallottál még a helybiztosításról? Elküldetelek volna a faszomba ha a helyemen ülsz.

indapass90210 2009.05.09. 13:56:53

@emvé: hádde mérnem ad a kaller jegyet???

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.05.09. 13:59:21

Nem azé, de ez szerintem nem abszurd, és nem csak itt szokás.

Az IC egy (elvileg) minőségi szolgáltatás, kötelező helybiztosítással. Ennek nem csak az a lényege, hogy aki előre gondolkodik, annak lesz helye, hanem az is, hogy nem lesz tele a vagon olyanokkal, akiknek nincs helyük.

Amikor 99 Ft-os repülőjegyek voltak mindenféle helyekre, az sem úgy ment, hogy beszálltál a repcsibe, aztán az utaskisérő kezébe nyomtál egy százast, ugye...

Még a kalauzt sem nevezném bunkónak, mert nem pótdíjazott rögtön, hanem hagyott téged leszállni.

Ez pedig szerintem elég egyértelmű:
"City-szerda napokon az InterCity szolgáltatás érvényes menetjegy ellenében, 0 forintos helyjeggyel, pótjeggyel, illetve pót- és helyjeggyel vehető igénybe."

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.05.09. 14:01:01

ja, és rögtön itt a következő mondat is:
"A vonatra menetjegy, illetve 0 forintos helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy nélkül felszálló utasok részére utánfizetés esetén az érintett napokon csak az érvényes pótdíjat számítjuk fel, a pótjegy díját azonban nem."

indapass90210 2009.05.09. 14:01:04

@Dorsz: nincs meg hozzája a tekknika. Vajon egy kaller hány száz év alatt tanulná meg, hogy hogyan kell poketpécét bekapcsolni????

Dorsz 2009.05.09. 14:05:34

@Dövan: Ha rendes jegyet tud a kis kütyüjével nyomtatni, szerintem nem kell hozzá űrtechnológia és külön egyetem, hogy a hely- és pótjegy is menjen.

indapass90210 2009.05.09. 14:09:21

@Dorsz: csak ott a probléma, hogy a kütyüje feltehetőleg nem tudja, melyik hely lett már kiadva, és melyik nem... Hozzáteszem, hogy nem tudom, csak gondolom, hogy így van.

emvé 2009.05.09. 14:13:02

@Dövan: Mert nem adhat (azaz pótdíj nélkül nem). IC-re csak csak az állomáson lehet jegyet venni. Ez a helyfolglalás miatt fontos, ugyanis azt csak az állomásokon látják, hogy melyik helyre adták már el a jegyet. (Néha így is sikerül egy helyjegyet kétszer eladni.)

@Dorsz: Ez a "kis kütyü" eltárolja, hogy mikor milyen jegyet adott el. Az meg "kissé" életszérűtlen, hogy az IC-n pótdíj nélkül adott el jegyet. Ezért nem.

ytike 2009.05.09. 14:14:16

Én is játrtam úgy,hogy a kasszás nem adta oda a 0 ft-os pótjegyet,én meg nem tudtam hogy kell és a nagyon kedves kalauz megbüntetett 500 ft bírságra,mert nem volt nálam a szaros nulla forintot igazoló pótjegy.

Dorsz 2009.05.09. 14:15:50

@Dövan: Szerintem is ilyesmi lehet a gond. Persze meg lehetne oldani ezt is, csak ahhoz már sok minden kellene, és annyit nem ér az egész. :) Aki IC-zni akar, szánjon rá pénzt és időt. B)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.05.09. 14:17:28

És ha úgy dönt, hogy inkább áll egész úton? Vagy a "szabadon maradt ülőhelyet foglalja el"?

Ha jól értem Kelenföldtől Tbányáig nem állt meg a vonat, tehát aki addig nem ült le...

Dorsz 2009.05.09. 14:18:30

@emvé: Akkor most már ezt is tudom, köszi. :)

indapass90210 2009.05.09. 14:22:37

@emvé: persze, hogy nem lehet jegyet eladni pótdíj nélkül, mert az az alapállás, hogy aki jegy nélkül szállt fel, az potyázni akar....

Kow 2009.05.09. 14:27:14

@BKV figyelő: Ugyanez jutott eszembe. Ha nem vette el senkitől a helyet, akkor mi itt a gond? Gyanítom nem általános ez az eset.

Ha egy kocsmában csak egy asztal van szabadon, az is "foglalt", akkor ÁLTALÁBAN ülhetek ott addig, amíg nem jön az asztaltársaság.

Leeroy of SMV Design 2009.05.09. 14:30:15

"A használhatatlan állapotban lévő kocsikat és a szándékosan összemocskolt utasteret (ütköző zsír végig kenve az összes ülésen)."

Nem gondolnám, hogy ezt a kalauzok, a mozdonyvezetők, sőt maga az állomásfőnök tenné. Megsúgom, hogy erről az utazóközönség tehet. Igen, ilyenek vagyunk... tisztelet a (remélem nagyobb számú) kivételnek. Ahogyan a budapesti forgalomba állt Volvo BKV-buszok zömét is összeb@szták-taggelték egyesek. Nem számít ugye, nem a miénk, majd a hülyék letisztítják/lecserélik...

kyanzes (törölt) 2009.05.09. 14:39:46

Megbüntethették volna a kallert, ha ellenőrzést kap. Sajnos ez a helyes eljárásmód.

Nandesz 2009.05.09. 14:42:29

Én le nem szálltam volna. Ha már bevállaltam, hogy pótjegy nélkül megpróbálom, és nem jön be, akkor inkább kifizetem az 500 Ft-os pótdíjat a vonaton, minthogy később érjek haza. Ha a postolónak nem ér meg ennyit, hogy előbb hazaérjen, akkor minek erőködött, hogy elérje az IC-t?

Dr Kangörény 2009.05.09. 14:47:53

Agyatlan barmok vagytok. Szabály az szabály, mi? Ha rajtatok múlna még a földesúr dugná a barátnőtöket esküvő után először. Mert régen ugye ez volt a szabály-helyes eljárásdmód.Hányinger.

Dr Kangörény 2009.05.09. 14:50:04

Mellesleg melyik idióta olvasta azt, hogy bárki le akart volna ülni a jegy nélkül elfoglalt helyre??? Ha az valaki másé és az le akar ülni, akkor csórikám feláll és odébbmegy. Akinek ez nem természetes, az gondolom nem így tenne, de ez az ember nem a posztoló, hanem az őt kritizálók.

Deszkás 2009.05.09. 14:51:18

@GayBears: A kalauz méltányos volt, nem büntetett, inkább leszállította az utast. És nagyon helyesen tette, hiszen a szolgáltatás igénybevételéhez nem rendelkezett jeggyel.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.05.09. 14:52:40

Meglepődve olvasom, látom, h még egy ilyen sületlen lükeségnek is akadnak támogatói a kommentezők között.
Meg-e vagytok-e buggyanva-e, ti? Hö?

Deszkás 2009.05.09. 14:54:35

@kow: Khmm. Ha egy kocsmában, étteremben egy asztalon kint van a foglalt tábla, akkor oda nem illik, és nem is szabad leülni.

is 2009.05.09. 14:56:26

gondoljuk végig mindkét irányból: egyik irányból ugye nincs pótjegy, de mivel az ingyenes, ezért nem tötént károkozás, minek szívatnak. ez van a posztban.

a másik oldalról: ha a kaller szó nékül elenged, akkor minek a pótjegy egyáltalán, hiszen azzal is ingyen, meg anélkül is ingyen. akkor viszont a többi utassal szúrunk ki, akik rendesen betartották a szabályokat, megvették az ingyen pótjegyet.

és én is ide lyukadok ki: szerintem ma Mo-n a legfontosabb, hogy megmutassuk, hogy nincs kibúvó, nincs kiskapu a szabályok alól. ez az ország attól szenved, hogy minden szabály mellett kisakpuzunk, "na, figyelj má, ne gecizzél" hozzáállással próbálkozunk (mert nálunk a szabály számonkérése gecizés). szóval kallernál a két pont, és persze utas szabadon dönthetett, és ez is a kallernek két pont, mert azért a józan észt ő is betartotta, nem akart mindenáron büntetni. csak nem lehet, hogy szabályáthágással ugyanazt megkapd, mint amit a szabályt betartók.

Ákibard! 2009.05.09. 15:05:14

@is:
"legfontosabb, hogy megmutassuk, hogy nincs kibúvó, nincs kiskapu a szabályok alól."

5*-ös a hozzászólásod!

Nem nagyon akartam hozzászólni (Az Index No Comment topikjában már kiveséztük a történetet) de egyetértek azzal amit írtál.
Egyaz nem fair azokkal szemben, akik egy 0 ft-os helyjegyért sorbanálltak, másik meg az, hogy most csak a 0 ft-os pótjegy miatt legyen jóarc a kaller, holnap meg már 520 lenne, de jajjistene, a busz miatt lekéstem volna, akkor is leyen jóarc, ne bűntessen, holnapután már a bérletem is lejárt, és pótjegyem sincs, de akkor meg azért legyen jóarc, mert nem vettem észre a bérlet lejárását, pluszt a busz miatt nem tudtam pótjegyet venni.

A szabályok a szabályt betartókat védik. Mit szólna a méltányossághoz az az utas, aki 10 percig állt sorban a Keletiben a 0 ft-os pótjegyért? Biztosan lelekesen fogadná...

joungen 2009.05.09. 15:06:46

bezzeg amikor a MÁV úgy indít egy IC-t (Pécs felé eléggé gyakori!), hogy nem egyeznek a pótjegyen látható számok a valósággal, vagy simán eladják ugyanazt a helyet 2x egy-egy utasnak akkor nincs ennyi okos posztoló... ugye? jaj, hányszor előfordult ez...kb. minden 2. utazásnál van valami showműsor...

Legjobban ez teteszett:
"Ha nem nyomnátok fel egyből mindenkit (akinek nem inge ...), aki valamilyen szabályt nem tart be, akkor esetleg ők is rugalmasabbak lennének az ilyen helyzetekben."

Szóval ha nincs mutyi akkor szopjon az utas... ez aaaaz, igazi intelligens hozzállás...csak keményen! A MÁV egy rakás szánalom, tényleg csak a helyét kellene sóval felhinteni és agyő, a "példás" alkalmazottaival együtt.

Mizu 2009.05.09. 15:10:55

Vélemnyemszerint nem kellett volna megbűntetni.. ha egy mocskos 150 kilós kancigány van a srác helyében ugyan mit mond az ellenőr? Fogadni merek hogy alkalmazza a méltányossági dolgot! Szal a szabályokról ennyit...

Ui: undorító, hogy még mindig csak a nemzetközi ic kocsikban van áram a konektorokban 2009-ben, és mindemellet az is hogy a büfékocsis vén szatyor nem tudott se magyarul, se anolul (és kizavart laptopostul)!!

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.05.09. 15:18:28

Szerintem a jegyvizsgáló teljesen korrekten járt el. A lehetőségei a következők voltak:
- elnézi, hogy a kötelező helybiztosításos vonaton az utas helyjegy nélkül utazik. Ez egyrészt szabálytalan, másrészt, ha ezt szerdán emgteheti valaki, akkor miért ne tehetné meg mondjuk pénteken?
- leszállítja az utast - végül ez lett a végkifejlet, de itt rögtön méltányos volt, hiszen az utazás már megtörtént (még ha csak részben is), így pótdíjaznia ilyenkor is kellett volna. Ehhez képest jó fej volt.
- pótdíjat fizettet - ez 300 magyar forint lett volna. Ezt, amint a posztból kiderül, az utas visszautasította. Namost ha neki derogál a saját hülyeségéért kifizetni háromszáz jó magyar forintot, akkor ne itt sírjon!

Ákibard! 2009.05.09. 15:18:49

@Mizu:
Nem zavar, hogy nem bűntették meg?

Amúgy a úgy egy éve egyre több MÁV IC kocsi van felszerelve konnektorral, a falon a függönynél...

Ákibard! 2009.05.09. 15:19:59

@Benbe:
"- pótdíjat fizettet - ez 300 magyar forint lett volna. Ezt, amint a posztból kiderül, az utas visszautasította. Namost ha neki derogál a saját hülyeségéért kifizetni háromszáz jó magyar forintot, akkor ne itt sírjon! "

500 Ft a pótdíj.
Amúgy a Zindexen azt írta, nem volt nála egy vas sem...

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.05.09. 15:24:01

Akkor ötszázat - végülis mindegy, aprópénz ahhoz képest, hogy ő hibázott. Vannak 6000 forintos díjtételek is.

Ez csekken is rendezhető, nem? Mert akkor a pénzhiány nem ok, meg egyébként is, ez megint nem a kaller gondja.

balintjozs 2009.05.09. 15:25:44

Véleményem szerint a jegyvizsgálónak igaza volt. Saját magát védte.
Az ingyen pótjegynek meg statisztikai céljai is vannak. Állami cég lévén minden szarról statisztikát kell csinálni. Például arról h mennyivel többen veszik igénybe a szolgáltatást. Valamint mivel ez egy nagy cég nem lehet minden ICre külön szabályozást készíteni. Lehet h az említett járat soha sincs tele, viszont vannak olyanok amik egyébként is, hát még ilyenkor. Na már ha nem kéne rá helyjegy, akkor milyen módon biztosítaná az ülőhelyet? Holott ez az ICk egyik "előnye", hogy biztos lesz helyed és nem dugja senki a szádba a valagát mert heringek módjára kell utazni.

A miért nem tud helyjegyet adni oka az h egyrészt az üzletszabályzatban ez van leírva. Másrészt technikailag nincs rá lehetősége. Az MJR gépek amiket használnak nincsenek összekapcsolva a helyközponttal, így nem tudják mit adhatnak ki. PocketPCt meg ha kapnának is meg kéne tanulni használni. Na már most ezekkel a viszonylag egyszerűen működő gépekkel is sokan nehezen bírtak megbékélni mert soha nem használtak még ilyen szintű technikát. Mindenki csak gondoljon arra h nagyszülei, illetve szülei hogyan bánnak a mobilokkal. Sokaknak még sms-t írni is nehéz. Persze köztük vannak ügyesek, de ők vannak kevesebben. Most el lehet képzelni mit csinálnának egy Windows Mobile 6tal mondjuk. Arról nem is beszélve h hatalmas összeg lenne beszerezni őket és a rendszert kiépíteni európai hozzáállással, hát akkor még a magyar beszerzési módszerekkel.

Persze mondhatják páran h a Gysev-es jegyvizsgálók közül mindegyik kapott szolgálatit, ráadásul mindig náluk lehet (hazavihetik), de ők is csak utasszámlálásra használják.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.09. 15:31:44

@Deszkás: Már csak azt nem értem, hogy egyes IC-en az a szabály hogy a szabadon maradt helyeket el lehet foglalni, más esetekben meg ha tök üres a vonat, akkor is kell helyjegy.

De ez már nyilván másik sztori.

De azért ez az eset nem egészen az az eset amikor valaki nem vesz jegyet! Az utazásra volt érvényes bérlete, csak helyjegye vagy pótjegye nem volt.

Egyszer valaki perelhetne is hogy egy szolgáltatást miért adnak el kétszer. Pl. a pótjegy minek? Ha elvesztem a jegyet legyen másik?

Veronka 2009.05.09. 15:35:34

Eszembe jutott, hogy vannak arcképessel utazók akik az IC-n soha nem vettek még pótjegyet, holott az arcképes mellé is kellene (!)

Lehet, hogy felszállókártyájuk van

serwer 2009.05.09. 15:37:57

Nincs nálam minden igazolvány és emiatt le kell szállnom, de egyébként is koszos a WC és nincs szappan :D
A kalauzt mennyire érdekli a te meséd?
Szar pénzért dolgozik, ne várd el hogy ő téged az UTASKÉNT kezeljen.
Talán, ha a máv vezérig. kezeli a jegyeket és veszi az rtl.
Egyszerűen behányok az öntudatos, szolgáltatást igénybevevőktől és a teszkó pénztárost fikázóktól.

Deszkás 2009.05.09. 15:43:22

@Mizu: Azok az IC kocsik már jó régen épültek. Az új IC kocsikban már van 230V-os aljzat. Ezek felismerhetők teljesen új színsémáról, sötétített ablakairól. Ezek az úgynevezett 3G IC kocsik. Ezek Miskolc Budapest Pécs viszonylaton közlekednek.

Deszkás 2009.05.09. 15:45:16

@Kangörény_: Tehát te vagy az, aki szerint a szabály azért van, hogy áthágjuk őket, ugye? Szánalmas vagy! És még te nevezed a többieket agyatlan baromnak?! Már ne haragudj, de ezzel a mentalitással inkább ne, mert még visszafelé sül el a dolog!

Ákibard! 2009.05.09. 15:48:54

@Deszkás:
A DVJ'93-as kocsikat is sorra szerelik fel konnektorral.
Hogy jobb példát ne mondjak: A Monorierdőnél szerencsétlenül járt IC kocsi is konnektoros volt.

W Joe 2009.05.09. 15:51:17

Persze ingyenes helyjegyet ki kell váltani, mert ha valaki vált, akkor nem illik a helyére ülni. De ennek akkor lett volna csak értelme, ha tele van a vonat. Miért nem volt elég a kalauznak elég, hogy annyit mond legközelebb legyen szíves váltani.?

Ákibard! 2009.05.09. 16:05:01

@Wita.hu Joe:
"Miért nem volt elég a kalauznak elég, hogy annyit mond legközelebb legyen szíves váltani.? "

Mert ha ilyen lazán veszi, akkor az utas joggal gondolhatja, hogy majd holnap, amikor már 520-at kellene fizetni a pótjegyért, akkor is elrendezik annyival, hogy legközelebb vegyen.
Emellett Te mint utas lehet, hogy 10 percet álltál sorba a 0 ft-os pótjegyért, akkor jól esne, ha az előtted ülővel pedig egy legyintéssel elrendezik a pótjegy hiányát?

Emellett a jegyvágó bármikor bekaphat egy főellenőrzést, és akkor minden utasnak rendelkeznie kell pótjeggyel és menetjeggyel. Ha ilyen esetben az utasnak nincs pótjegye vagy menetjegye a jegyvágó alaposan megütheti a bokáját.
És az elmúlt 2 hónapban az egyes vonalon elég sok főellenőrzéssel találkoztam, heti 2-4 alkalommal utazok én is az említett viszonylatban.

insect02 · http://autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/363-ferrari 2009.05.09. 16:08:41

Azthiszem a kalauzoknak ideje lenne végre tanítani egy kis pszichológiát vagy hasonlót, ami az emberi bánásmóddal kapcsoaltban lehet. Szerintem egy ilyen munkakörben minden szinten rugalmasnak kellene lenni (nyilván abban az esetben hogyha a céget nem éri aanyagi kár)... magyarul lehessen már a vonaton is jegyet venni meg ilyenek... nevetséges hogy még pluszban lehúznak ha nem volt időd jegyet venni, amikor a kallertől is kapsz...

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.05.09. 16:14:20

@Wita.hu Joe: igyenes pót- és helyjegyet nem azért kell venni, mert nem illik más helyét elfoglalni, vagy mert a statisztika szent, vagy pedig, mert a szolgáltatás szerves része a megszerzéséért folyó küzdelem és a sorbanállás, hanem egyszerűen azért, mert ez a szabály, a szabályok betartatóit pedig illene megdícsérni - ha már egyszer a legtöbbször úgyis azzal mentegetőznek a kommentek, hogy "nade nekem miért, ha neki nem?"

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2009.05.09. 16:15:25

@insect02: a Start álruhás lebuktatóembereket keres, múltkor a váci ingán láttuk az egyik kalauzt direkt szakadt ruhában több társával, próbálkozva egy "jaj csak két megállóra szálltam fel, engedje már meg drága kalauz úr" dumával, aki azelőtti nap a fehérvári személyen volt szolgálatban. Így nem fogja az emberséget gyakorolni senki. Te se tennéd, ha az állásod állna rajta.

egri Fehér 2009.05.09. 16:22:25

a nullás jegy azért kell, hogy könnyen és egyértelműen mérhető legyen a vonat igénybevétele
szerintem mindenkinek nullás jegyet kéne vennie, aki jelenleg ingyen utazik...

jegy nélkül nincs utazás és kész. kerüljön is akármennyibe ;)

vhm 2009.05.09. 16:30:31

ez megint a HÜLYE A POSTOLÓ esete. nincs rajta mit magyarázni. és ezt csak a címből megmondom, a postot el sem olvastam...

Manyizga (törölt) 2009.05.09. 16:44:30

@Ákibard!: ha nem volt nála egy vas sem, akkor eleve arra számított, hogy ingyen fog utazni, mert tudta, hogy szerdán ingyen van. Micsoda felkészültség... :)

Ilyenkor csekket kellett volna kérni, és utólag befizetni a pótdíjat. Ha már utazni akar. ;)

a petya 2009.05.09. 16:49:03

Ha kalauzt megbüntették volna ha nem büntet,akkor az is fasság. Nehogy máregy értelmetlen és méltánytalan büntetés jogosságát egy másik értelmetlen és méltánytalan büntetés igazolja...

Értem én a helyfoglalást,de ha voltülőhely, akkor ki nem szarja le,most komolyan? És ha nincs,akkorálljon akinek nincs pótjegye,de utazhasson már.

A 99 Ft-os repülőjegy persze jó példalenne, csak mégsem az, egyrészt mert sosem volt 99 Ft-os, másrészt a légiközlekedés kicsit bonyolultabbra van szervezve (security és hasonlók), másrészt sokkal kevésbé szorosan része az életünknek. A reptér sem a város közepén van, hogy csak úgy beugorjunk és utazzunk.

Nguyen 2009.05.09. 16:55:57

Gratulálok! A kommentelők többsége ismét megmutatta, hogy a logikátlanság és az agyatlan bürokrácia mellett tette le a voksát. Csak gratulálni tudok! Hol esett szó arról, hogy más helyére ült a posztoló? Ha meg valaki helyét elfoglalja, odébbül egyel, és ennyi.
A tényállás a következő: adott egy utas, aki egyetlen fillérrel nem károsítota meg a MÁV-ot, egyetlen utasnak nem okozott kellemetlenséget, és a tisztelt jegyvizsgáló mégis mereven csak az előírt szabályt nézte. Hol van itt szó arról, hogy mást kitúrt a helyéről? Gyanítom, hogy ez is egy 20%-ban kihasznált járaton történt, ahol aztán harmatgyenge a tisztelt kommentelők érvelése. Gratulálok nekik, csak így tovább, legyen még nagyobb a bürokrácia, és még kevesebb a logika ebben a szép magyar tömegközlekedésben! Nem a kallert hibáztatom, hisz tény, hogy őt is ellenőrzik, hanem ezt az egész, ésszerűséget mellőző rendszert.

U.i.: eleve utálom az IC-t, hogy 10%-os kihasználtság mellett nem ülhetek oda, ahová akarok, és ezért még többet is kell hogy fizessek.

vhm 2009.05.09. 17:01:17

@Nguyen: Nem, adott egy MÁV, ahol csak ÉRVÉNYES JEGGYEL lehet utazni. Neki nem volt. Ennyi. Hogy beleszövi hány Ft a jegy az az ő faszsága. Erről szó nincs az utazási feltételekben.

Ha van jegye utazhat, ha nincs akkor nem. Senkit nem érdekel mennyiért vette.

mokas_gizi 2009.05.09. 17:04:51

Mi a neved zsidó...?

Dredd 2009.05.09. 17:04:56

A postoló elkúrta, nem kicsit , nagyon.ÉS meg el is sírja.
Nem tehet róla, ezt örökölte, genetika kérdése.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.05.09. 17:10:47

Sokan azt mondják mi van ha áll? Az van, ha áll, hogy pl. IC kocsiban nincsenek kapaszkodók, nincsenek meg azok az eszközök amik az állva utazás feltételeit megteremtették.

A kötelező helybiztosítás emberi élet védelme szempontjából is fontos, kötelező érvénnyű szabály.

Sokan mondják: Addig ül ott amíg a hely szabad.

A másik pedig aki megvette a pótjegyet és számít arra, hogy tisztán kapja az ülést néz, miért nem sikerült.

Azoknak van igaza, akik azt mondják azért tart itt az ország mert mindeki megmagyarázza rá miért nem vonatkozik a szabály.

2009.05.09. 17:21:49

Beszéltem a kallerral azt mondta hogy minden köcsög belső ellenőr ilyen és hasonló dumával próbálkozik amikor Ő szolgálatban van............

pumdavid 2009.05.09. 17:22:39

"City-szerda napokon az InterCity szolgáltatás érvényes menetjegy ellenében, 0 forintos helyjeggyel, pótjeggyel, illetve pót- és helyjeggyel vehető igénybe."
forrás: www.mav-start.hu/

Szerintem ez mindent elmon

changebug (törölt) 2009.05.09. 17:23:20

Be kéne már szüntetni az összes kedvezményt vagy utazott km-hez kötni (bérletesek). Akinek van pénze utazik akinek nincs otthon marad. Ami veszteséges bezárni, aki felesleges elküldeni és végre a vasútra költeni a zsét. Azt akkor nem lenne ilyen elégedetlenkedő post sem.

pumdavid 2009.05.09. 17:23:59

@Nguyen: "U.i.: eleve utálom az IC-t, hogy 10%-os kihasználtság mellett nem ülhetek oda, ahová akarok, és ezért még többet is kell hogy fizessek."

Nyilván jobb egy mocskos utasterű személyvonat, aminek a menetideje 2-szer hosszabb... De hát ha neked az a jó...

Torreador 2009.05.09. 17:27:30

Igazi seggfej vagy! Büntetett volna meg a kalauzbácsi pár lepedőre! És ha kiraknak Kelenföldön belefuthattál volna néhány füstösbe, akik ekérik a pénzed, tefonodat, MP3-lejátszódat, stb. Kölcsönörökbe! Aki ilyen gyengeelmélyű ezt érdemli.

world2.0 2009.05.09. 17:39:50

"Eszembe jutott, hogy vannak arcképessel utazók akik az IC-n soha nem vettek még pótjegyet, holott az arcképes mellé is kellene (!) én pedig most ülhetek és várhatom a következő vonatot..."

ugyanígy megbírságolják az arcképest is. tapasztalatból tudom.

persze vannak ellenpéldák:
most már szerintem nincs akadálya, hogy leírjam, nyomozhat a MÁV amíg akar:) 2004 tavaszán igen sürgős dolgom akadt Pécsett, vesztemre ugyanígy volt ezzel még kb 1000 utastársam. délelőtt fél 12kor tértem haza Svédországból, és este 6ra mindenképpen Pécsre kellett érnem. Arcképessel gondoltam, nem lesz baj. de lett. a helyjegy egyszerűen elfogyott, kitették a megtelt táblát, én meg ott álltam a peronon, mint a lakodalmas f***, egy másik hasonló helyzetű sráccal. Kallert megkeres hogy ugyan már mit lehet tenni?
előálltunk hárman egy leleményes megoldással: az alap bünti ha nincs helyjegyed 500, de ugye nem lehet csak úgy jegyet váltani a kallernél (a pénztárosok elhajtottak), így pedig már 6000(!) lett volna a bünti... az lett a megoldás, hogy helyjegyet (a srác jegyet is) váltottunk a következő vonatra, és a kaller a jó szívével felengedett az étkezőkocsiba, mert az IC-n az állóhely, mint fogalom nem létezett. elvi fronton azért, ha rossz vonatra szállsz, járt volna az 500 ft bünti, de azt mondta, az étkezőben min 2 óránként fogyasztani kell, az lesz úgyis annyi mint a bünti, felejtsük el:)
ettől függetlenül ez kizárólag a jó szív esete, nem alap.

scooby doo 2009.05.09. 17:46:42

@Torreador: Kelenföldi pu.-n rablásról még nem hallottam, mondjuk az az aluljáró nem vmi bizalomgerjesztő.

Kot Marlboro 2009.05.09. 18:17:58

Az hülyeség, hogy arcképessel nem kell megvenni az ic-pótjegyet. Én máv-os szüleim révén arcképessel utaztam igen sokat, nekem is volt, hogy már baromira nem lett volna időm a pénztárnál sorban állni pótjegyért, így úgy döntöttem felugrok anélkül a vonatra, csak meg lehet beszélni. Hát nem lehetett: megbüntettek kétezer valahányszáz forintra (ez volt vagy 6 éve - pont ennyi volt az össz pénz nálam...), hiába volt nálam arcképes. Szóval maximum az ismerőseivel kivételezhetett az, aki nem kért arcképeshez pótjegyet - de egyébként meg mindenféle jegy nélkül is előfordulhat olyan, hogy épp jófej a kalauz, nincs kilátásban ellenőrzés, és meg lehet dumálni valamit, ez egyéntől függ. Különben meg vagy két éve már kilátásban van, hogy elveszik az arcképest teljesen - a legutóbbi határidő május vége.

czj 2009.05.09. 18:25:27

Csúcstechnika. 2009. S ez nem csak a MÁV-ot minősíti. én a szobámból szoktam kinyomtatni a francia vasúttársaságnál tett utazásaim során a jegyet stb. S nem kell a jegyet utána az indulás elött átvenni, stb. S láss csodát, a kalauz is felismeri. És van benne helyjegy, meg mindenféle.Pedig az egy más tipusu szolgáltatás (TVG). S számoljunk csak. Ha 60 nappal elötte veszem a jegyet Paris-Marseille-Paris 49 Euro/fő. Itthon mennyi is egy 700 km-es retur?

is 2009.05.09. 18:28:06

@Torreador: bocs, gyengeelméJű. nehéz ám még parasztkodni is ezekkel a fránya magyar helysírási szabályokkal, ugye.

is 2009.05.09. 18:37:25

@Nguyen: (meg még aki hasonlóan gondolkodik). igen, élhetnénk úgy az életet, hogy minden helyzetet egyesével, minden körülmény mérlegelésével, minden paraméter átvizsgálásával, az eltérő álláspontok és helyzetmegítélések közös nevezőre hozásával oldunk meg. akkor a kalauz röpke két hónap alatt át is tudja vizsgálni egy tömöttebb vonat utasainak jegyét, hiszen mindenkinek lesz egyéni élethelyzete, konkrét problémája, indoka, hogy milyen jegyet és miért vett vagy nem vett, és mi a problémája a szolgáltatással, és hogy ezért szerinte mi jogos és mi nem.

nyilván te is szeretnéd, hogy abban a munkakörben, amiben te dolgozol, ne legyenek szabályok, hogy mikor végzed jól a munkád, és mikor nem; a főnököd minden délután 4-kor behívat, és este 11-ig, éjfélig megbeszélitek, hogy az aznapi munkád most akkor jó volt vagy sem, az éppen aktuális napi álláspontok szerint. csak azért tart ilyen sokáig, mert a kollégáid is elmondhatják a véleményüket, javaslatokat tehetnek arra, hogy holnap hogyan legyen, mi legyen a helyes egy konkrét helyzetben, ha bekövetkezik. te is javaslatokat fogalmazol meg már munkatársadi számára, akik örömmel veszik minden egyes jobbító javaslatod.

talán ennyiből is nagyon jól látjuk, hogy a csúnya, rigid szabályok helyett mennyivel jobb a megértő, a konkrét helyzeteket egyesével mérlegelő munkavégző, aki flexibilisen, a munkáját körülállók véleményének 5 percenkénti elemzésével végzi a társadalom épülésére-szépülésére munkáját.

röviden a fenti gondolatmenetet egy Aesopus nevű faszi már össze is foglalta, A molnár, a fia, meg a szamár történetében. olvasgassuk, elmélkedjünk rajta.

egri Fehér 2009.05.09. 18:51:17

@Nguyen: öcsém, honnan lehet tudni, hogy 20%-os a kihasználtság, ha nincs rá semmilyen mérőeszköz?

Nguyen 2009.05.09. 19:06:34

@is: néha gondolkodni is kéne, mielőtt marhaságokat írsz! Amellett, hogy a túlzás és a sarkítás eszközét is meglehetősen gyengécskén használod, gondolj bele abba, amit mondtál! Itt összesen 2, azaz kettő körülményt kellett volna figyelembe venned: 1.: van-e szabad ülőhely. Nyilván ha az utas valaki másnak a helyét foglalja, le kell szállítani, vagy átültetni máshová. Ha a vasúti szerelvény bővelkedik üres hellyel, nyilván semmi hátrányt nem okoz utasunk jelenléte. 2.: mennyi összeget bliccelt el az utas? 0 forintot. Nyilván a hülyének is egyértelmű, hogy ez nem a klasszikus értelemben vett bliccelés esete, ahol a jegy árának ki nem fizetése a cél. 0 forinton meg normális esetben egy értelmes ember nem fog vacakolni.
Mennyi ideig tart ezt az adott helyzetben átgondolni? Nekem kb. 10 másodperc volt, és ha a szerelvényen 20 hasonló problémával küzdő utas található, az is még csak 200 másodperc extra idő, amit jegyvizsgálónk a helyzet mérlegelésével töltött. Hogy most Te, kedves kommentelő a jegyvizsgálót tartod debilnek, hogy hasonló esetben egy eseten 3 napig mérlegelne (úgy jön ki az általad említett 2 hónap), vagy te magad nem tudsz számolni, netán logikai képességeid szenvedtek csorbát, azt nem tudom, mindenesetre az érvelésed nagyon sántít.
Amúgy az általad használt, úgynevezett szalmabáb-érvelés hatékony eszköz, csak sajna hibás. Többre mentél volna, ha valós érvekes és ellenérveket keresel...

Nguyen 2009.05.09. 19:11:32

@pumdavid: "Nyilván jobb egy mocskos utasterű személyvonat, aminek a menetideje 2-szer hosszabb... De hát ha neked az a jó..."
Látom, az értő olvasás neked sem megy. Akkor elmondom lassan, hogy Te is értsd: jelen esetben az ülőhelybiztosításon volt a hangsúly, és nem a tisztaságon. Nem a koszt hiányoltam az IC-ből, hanem a szabad helyválasztás hiányát. (Ami amúgy az EC-n megvan, ráadásul épp emiatt a pótjegy olcsóbb rá.)
Az már egy másik kérdés, hogy miért is kötelező, hogy egy alapáras személyvonat ülése ragadjon a kosztól? Az elfogadható tisztaságnak alapvető dolognak kéne lenni, és nem extra szolgáltatásnak.

Nguyen 2009.05.09. 19:13:07

@egri Fehér: Utazz sokat IC-vel! Nézz körül, hogy nagyjából minden hányadik ülésen ül utas! Ez alapján becsüld meg az átlagos kihasználtságot! Nehéz feladat? Neked lehet.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.05.09. 20:04:35

El sem merem hinni, hogy vannak kommentelők akik szerint ez a normális eljárásra példa.
A pótdíjnak, büntetésnek az a célja, hogy ne legyen visszaélés, ne okozzanak kárt a bliccelők a MÁVnak. Itt most mi is történt?

Emberünk felszállt érvényes bérlettel, csak éppen az ingyenes helyfoglalásról feledkezett meg. Ami valószínűleg nem okozott gondot, mert nem valaki legfoglalt helyére ült le. A MÁVnak kárt nem okozott, egy 0 Ft-os 'díjat' bliccelt el. Hibázott, de közel nem volt indokolt az eljárás. Normális eljárás szerint a kalauznak szólnia kellett volna, hogy ezt legközelebb ne csinálja, mert nem véletlenül van helyfoglalásra szükség. De leszállítani? Ez tényleg Abszurdisztán.

Csomorkány 2009.05.09. 20:48:45

Tiszta hülyék vagytok. Tény, a srác nem állt sorba tíz percet, pontosabban önhibájából elcseszte a BKV-s időzítést, de ezért volt is az élet természetességével kapott büntije: egész úton izgulhatott, hogy fölállítja-e valaki, akinek elfoglalta a helyét. Ez arányos bünti, Élet tanár úrtól kapta, elszenvedte, megtanulta belőle, hogy legközelebb érdemes azt a tíz percet rászánni.

Amit a kalauz csinált, az baromság.

Ha a MÁV kényszerítette erre a baromságra, akkor a MÁV-szabályzat a baromság, de a helyzetet nem menti.

Méltányos eljárás az lett volna, ha a kalauz ráerősít Élet tanár úrra: "Fiam, ugye tisztában vagy vele, hogy ha egy utasnak ide szól a jegye, akkor neked sipirc?"

pacorro 2009.05.09. 21:05:03

@missparker: Megpróbálom egyszerűen leírni. Van egy szolgáltatás, ami bizonyos feltételekkel vehető igénybe. Teljesen mindegy, hogy te miért nem tudtad teljesíteni a feltételeket, teljesen mindegy, hogy mennyi a szolgáltatás ára (lehet 0 is). A szolgáltatást senki sem kényszeríti rád, nem muszáj igénybe venned, de ha igénybe veszed, akkor meg kell felelned a szolgáltató által támasztott követelményeknek (itt: érvényes jegy megléte). Ennyi.
Ja: az utast senki nem szállíttatta le, ő nem akart pódíjat fizetni, mert nem volt érvényes jegye, inkább leszállt.

pacorro 2009.05.09. 21:08:36

@Csomorkány: "Tiszta hülyék vagytok."

Tehát aki nem ért veled egyet, az hülye. Gratulálok, igazi elegáns, abszurdisztáni hozzáállás.
Én is minősíthetném, amit te írtál (nem téged, hanem csak az irományodat), de nem teszem. Jobb ez így mindkettőnknek.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.05.09. 21:10:18

A múlt héten az egyik elővárosi állomásról a másikra utaztunk át (személyvonattal), be se mentünk a kocsiba. Jött a kaller, nézi, a két kilencven százalékos jegy kb 30 forint lett volna, és mire kinyomtatja, pont szállunk is le. Elengedte :-)

Csomorkány 2009.05.09. 21:17:25

pacorro:
Tudod, én is szeretnék olyan országban élni, amelyik működik. Csak ahhoz kell bizonyos nagyvonalúság. Arányosság. Ami helyette történik, arról már Krisztus Urunk beszélt: "A szúnyogot megszűritek, a tevét lenyelitek." Lao-ce ugyanerről: "Amíg az emberek ismerték az Utat, nem volt szükség erkölcsre."

A lehülyézésért bocsánatot kérek, ámbár a "hülyeség" jelzőt fönntartom mindazon véleményekre, amik szerint "így kell ezt csinálni".

azallamenvagyok 2009.05.09. 21:22:23

tiszta képlet:
-nem szerezzük be az ingyenes jegyet
-a nyilvántartásba nem kerül bele, hogy az adott járattal utaztunk
-közben nyaggatjuk a politikát, hogy szar a vasút
-erre a politika racionalizálást követel
-megállapításra kerül, hogy a szerdai ic-t meg is lehet szűntetni, mert annak ellenére sem utazik rajta (nem vesz rá pótjegyet) senki, hogy ingyé van:)

petyo 2009.05.09. 21:22:49

A működő országokban nem nagyvonalúság meg arányosság van hanem pontos szabályok, pontosan betertva. Ha kell a 0 forintos jegy akkor kell. Nem kell pampogni.
Azért tartunk itt mert ezt nem értitek, és ilyen kibaszott nagy sztori lesz belőle.
A méltányosság és arányosság magyar értelmezésének van nemzetközileg elfogadott formájú kifejezése is: korrupció.

azallamenvagyok 2009.05.09. 21:25:16

ja, bocs az utolsó pont kimaradt:

-aztán beírunk valamelyik blogra, hogy az idióta máv pont azt a vonatot szüntette meg, amin tök sokan voltak, és a kurvaanyjukat, mi is mindig ezzel utaztunk.

Deszkás 2009.05.09. 21:26:13

@insect02: IC-re nem szokás egyébként sem 20-30 perccel az indulás előtt helyjegyet venni és kiadna, ha jól tudom.

Scrabantia 2009.05.09. 21:34:38

Tanulság, hogy nem kell vonattal járni...

Deszkás 2009.05.09. 21:39:18

@Nguyen: Te biztos sokat utazol IC-vel, mégse hiszem, hogy a te számolásod mérvadó lehetne, hiszen te sem utazol naponta az összes IC-vel, nem látod melyiken mennyien mennek, ergo a te átlagszámításod csak a saját tapasztalatod alapján tehető meg, de nem vonatkoztatható az egész rendszerre. Ne válaszolj erre, felesleges, nem tudod bebizonyítani, hogy igazad van. Átlagot nem úgy számolunk, hogy megnézzük naponta egy vonalon 1-2 utazást megtéve hány utas van egy vonatosztályon, mert ebből nem következik az, hogy más úticél felé, más időpontban is igaz az állításod, hisz nem tapasztaltad végig.

Ákibard! 2009.05.09. 21:43:54

@Deszkás:
Nem jól tudod. Az indulás időpontjáig, sőt bizonyos esetekben a hivatalos indulási idő után is kiadható a pótjegy.
Ilyen eset pl. a vonat késése. Ekkor a gép kiad egy üzenetet:
"AZ INDULÁS IDEJE MÁR ELMÚLT! KIADHATÓ A PÓTJEGY? I/N"

Csomorkány 2009.05.09. 21:48:38

Hozzászólásom a megelőzővel együtt értelmezendő. Arányosságnak és nagyvonalúságnak ebben az esetben azért van helye, mert a dolognak megvan a természetes büntetése: az utas ott izgulhat másfél órán keresztül, hogy jön-e valaki, akinek joga van a helyére.

Voltam így, kétszer adták el ugyanazt a helyjegyet, a kaller volt oly rugalmas, és beengedett az első osztályra, dehát szar volt, mert várhattam, hogy ki fog fölállítani.

Akinek csöpp esze van, igyekszik ezt a helyzetet elkerülni, ezért nem fenyeget az, amiről írtok, hogy a népek tömegesen elkerülik az ingyenes helyjegykiváltást. Mivel pedig ilyen veszély nincs, és mivel a MÁV felé nem történt károkozás, ezért a kaller a poszt írója esetében is lehetett volna nagyvonalú.

Ami meg a szabályokat illeti, ti félre vagytok tájékoztatva. Nem az a baj ebben az országban, hogy nincsenek. Az a baj, hogy szaporodnak, mint a nyulak. A PTK kiadásról kiadásra riasztóan nyúlik. Ami vészesen fogy, az a szabályok tekintélye. Ilyesmivel lehet őket lejáratni.

Ákibard! 2009.05.09. 21:56:09

@Csomorkány:
Valóban nagy izgalom lehetett, ugyanis nem volt tele a vonat, és csak Tatabányán állt meg a vonat... Húú mit össze igzulhatott... :D Úgy mosték fel a verejtéket :D

Akármennyire is hangoztatjátok az emberségességet, és egyéb dumákat, akkor sem engedhető meg a "lazaság" mert egyaz, hogy a szabály mindenkire vonatkozik. Milyen alapon térjen el attól a jegyvizsgáló, és miért helyezze hátrányba azokat, akik megváltották az ingyenes pótjegyet?
Ilyen alapon legközelebb amikor meg kellene vásárolni akkor sem teszi majd meg, mondván, majd az emberséges jegyvizsgálóval kidumálja, hogy engedje el neki...

A jegyvizsgáló már azzal emberséges volt, hogy utasleadási lap nélkül hagyta leszállni. Erre a szabály nem ad neki lehetőséget mégis a jegyvizsgáló megengedte, hogy bűntetés nélkül leszálljon. Sem a helyszínen nem fizetett pótdíjat sem utána.
Hova vártok még el emberségességet?
Nem bűnteti meg, nem ad neki pótjegyet pótdíjjal, nem szállítja le, és hagyja utazni?? Ugyanmár, gondolkodjatok egy kicsit...

Ákibard! 2009.05.09. 21:58:12

@Csomorkány:
" Ami vészesen fogy, az a szabályok tekintélye. Ilyesmivel lehet őket lejáratni. "
Ráadásul pont te mondod ezt.
A szabálynak úgy tudsz tekintélyt adni, hogy betartod őket. Azzal nem lesz tekintélye, ha azt mondod, hogy jólvan kisfiam, ugyan nincs pótjegyed, és a szabály szerint meg kell bűntesselek, de nembaj, én emberséges avgyok, utazz csak bátran.
Ezzel le lesz szarva a szabály, és épphogy nem tekintélyt szereznek neki.
A tekintélyszerzés pont ezzel valósult meg. Nem tartotta be a szabályt, le kellett szállnia.

a petya 2009.05.09. 22:01:17

@petyo: és mijafenének kell, mondd meg? És miért nem lehet a vonaton venni? (tudom,a helyfoglalás, hát oldják meg!) Másországokban meg lehet oldani, itt miért nem? Sztrájkolni persze szabályos, hogy rohadjanak meg... (jó demagóg voltam, de felbasztátok az agyamat ezzel akatonás a merev szabályazszabály-ozással).
A szabály az szabály, de kérem, tessenek értelmes és betartható szabályokat hozni,mert egyelőre se azok nincsenek,se a kallerek nem állnak a helyzet magaslatán.Miért csak olyankor kell betartani a szabályokat,amikor az utast büntetik? Érdekes, máskor milyen rugalmasak tudnak lenni...

Ákibard! 2009.05.09. 22:02:15

@a petya:
Minden további nélkül lehet a vonaton venni. 500 ft pótdíjjal.

a petya 2009.05.09. 22:06:03

@Ákibard!: kipihentétek magatokat tegnap,hogy ilyen sokan vagytok itt védeni a kollégát?

Egy olyan országban, ahol ma Budapestről Veresegyházára lassabban ér el a vonat mint Petőfi idejében, szerintem először nézzenek a MÁV-osok mélyen magukba, aztán csak utána hülyézzék le az utast, amikor az nem tart be egy amúgy értelmetlen szabályt. A szabályokat kurvára be tudjátok tartatni, szolgáltatni meg nem tudtok.

www.advertigo.net 2009.05.09. 22:07:10

Gyerekek! Ésszel már. Ne írjátok már,hogy a másik utas aki 10 percet várt,rosszul esik neki hogy a srácot lebaxták? Ingyenes = 0 ft. Ha nem gec a kaller, nem szívózik vele és kész. Statisztika? Nagy kalap szar az egész MÁV, veszteséges átok, maszkírozott statisztikák, semmit nem érnek, röhej... A vaskalapos kaller ragaszkodott a buzi szabályokhoz... Az a gáz hogy nem érdeke a dolgozóknak a minőségi szolgáltatás nyújtása... Nem fogják fel hogy az utasoknak köszönhetik az állásukat. Szemétládán viselkednek a kallerok,stb. A 0 ft-s jeggyel nem kellett volna szívózni. Amíg van hely üljön le... Másnap ha a posztoló esetleg nem veszi meg a pénzes jegyet és próbálkozik, büntesse meg joggal. Ne legyetek már ilyen vaskalaposak ti is :P

a petya 2009.05.09. 22:07:51

@Ákibard!: és az a pótdíj mire jó? Amikor fizetős a jegy akkor értem, de ha ingyenes, akkor minek pótdíj???

Ákibard! 2009.05.09. 22:08:31

@a petya:
Nem vagyok vasutas, de ne zavarjon :-)

Ellenben attól tartok a vasutasok qrvára nem tehetnek arról, hogy a vonat hogy ér le Veresegyházra...

Az a baj, hogy a szádat is csak értelmetlen fröcsögés hagyja el, gondolkodni viszont még korlátozottan sem tudsz. (Vagy nem vagy hajlandó).

Pszt! 2009.05.09. 22:09:51

Egyetértek a cikk írójával, hogy egy 0 Ft-os pótjegy miatt hűhót csinálni baromság.
Másrészről én naponta kétszer utazom vonattal, és még soha nem láttam zsírral szándékosan összekent üléseket. Kosz van az igaz, a szolgáltatás néha minősíthetetlen, de nem kell ordító hazugsággal hiteltelenné tenni a mondanivalónkat.

Ákibard! 2009.05.09. 22:10:34

@a petya:
Azért kérlek, mert nem váltottad meg úgy, ahogyan le van írva.
Ha nem lenne pótdíj, boldog-boldogtalan számolatlanul szállna fel a vonatra, mondván pótdíj nélkül majd úgyis megkapom.
Aztán ha a 200 ülőhelyre felszállna 400 pótjegy nélküli, akkor lenne nagyot nézés... ÉS mindenkinek igaza lenne, ugyanis ha fel szabadna szállni pótjegy nélkül akkor mindenki jogosan lenne ott... ÉS az IC nem lenne különb a személyvonattól zsúfoltség terén.

Gondolkodni nem kerül pénzbe...

a petya 2009.05.09. 22:12:43

Amikor a bicikliseket kell szivatni, meg amikor órákat késik a vonat, meg amikor telefonon érdeklődnék, mi is a pillanatnyi helyzet (mondjuk éppen arról,mennyit is késik az a vonat), akkor bezzeg elképesztő rugalmas mindenki. Akkor nincs szabályzat, csak széttárt karok, oldjam meg én a bajom.
Meg azok a szuper jegyvisszaváltási szabályok, nehogy márvalaki azt mondja, a MÁV figyelné az utasok érdekét.

www.advertigo.net 2009.05.09. 22:14:27

@Ákibard!: @Ákibard!: 0 ft miatt megbaxni valakit szemétség! Egyedi eset volt,nem kellett volna köcsögösködni. Ezért tart itt ez az ország,mert mindenki a saját picsáját félti. A MÁV SZOLGÁLTAT, vagyis szolgáltatnia kellenne. Nem köcsög primitív kalleroknak (kevesebb mint 8 általános iskolával) leugatnia meg kioktatnia az embert... Tömeg? Mert 1 faszi leült 1 üres helyre? Ne túlozz már :D

www.advertigo.net 2009.05.09. 22:16:44

@a petya: A MÁV azért tart itt színvonalban mert a 30-40 éves szabályrendszerét akarja betarttatni az emberekkel. Ezért egy nagy 0... Sztrájkolni persze tudnak... Abban profik...

hypochloride 2009.05.09. 22:18:05

Végigolvastam az írást. Végigolvastam a hozzászólásokat is. Igen sok okosságot olvastam, hogy tulajdonképpen kinek is van igaza és kinek nincsen ebben a történetben. Nekem csak annyi hozzáfűzni valóm van ehhez, hogy értem én azokat, akik szerint a kalauz helyesen cselekedett, persze. Csak éppen azért, mert olyan a MÁV amilyen, vettem egy autót másfél éve. Azóta egyetlen centit se mentem vonattal és nem is fogok. A MÁV tisztelt alkalmazottai meg feldughatják maguknak az összes szabályukat, amíg olyanok amilyenek, ők maguk és a cég is. És figyelmébe ajánlom a MÁV-ot védő tisztelt kommentelőknek, hogy ezzel egyre többen vannak így. Manapság jóformán csak a diákok meg az öregek járnak vonattal, az a néhány utas, aki egyik kategóriába se tartozik, az meg annyira elenyésző számú, hogy azok miatt tényleg nem lenne érdemes vasutat üzemeltetni. Lehet persze, hogy közvetlenül Budapest környékén ez nem pont így van, de másutt bizony ez a helyzet. Nem véletlen, hogy a 10 millió lakosra 3 millió autó jut...

www.advertigo.net 2009.05.09. 22:20:48

@hypochloride: Ki kellene baxni mindet és új felvételi eljárással toborozni a munkaerőt. :D Aki akar és tud dolgozni az menjen MÁV-osnak. A mostani bagázs nagy része csak sztrákolni tud. :D

Ákibard! 2009.05.09. 22:21:40

@pwiking:
EMBER!
NEM LETT MEGBŰNTETVE!
Olvassatok már! Mindenki beesik ide, elolvassa az utolsó hozzászólást, és osztja az észt!...
A jegyvágó már ott gyakorolt emberséget, hogy hagyta bűntetés nélkül leszállni...

A tömeget arr amondtam, hogy ha megszűntetnék a pótdíjat, tehát a vonaton ingyen vehetnél pótjegyet, akkor sneki nem venné mega pénztárban, mondván a vonaton úgyis adnak.
Akkor viszont korlátlanul szállnáénak fel az utasok mondjuk 200 helyre 400 utas. Mind jogosan lenne ott, hiszen fel szabadna szállni és a vonaton megvenni az utast. Csak épp zsúfolt lenne az ic mint egy személyvonat...

a petya 2009.05.09. 22:22:41

@Ákibard!: ki tehet róla, mondd? Az utasok? Szerintem ők a legkevésbé. Lehet, hogy Józsi bácsi aki bakter, nem tehet róla _annyira_, de még mindig ő képviseli jobban a MÁV-ot, mint a lüke utas.

És bárki is tehet róla, hol kéne kezdeni a rendbehozását? Az utasokkal kezdjük, akik egy ingyenes jegyet nem "vettek meg" és akik ezzel semmit nem ártottak senkinek, hiszen a vonat nem volt tele, mindenféle itt emlegetett korrupció nélkül is lehettek volna vele méltányosak, elnézők, hiszen a légynem sem ártott azzal amit tett.

Nézd, az én szakmámban, ha szar a szolgáltatás amit nyújtok, akkor kevesebbet várhatok el a vevőtől is, és nagyon igyekeznem kell, hogy a kedvében járjak.Ilyenkor nem hozok vaskalapos szabályokat, vagy ha mégis, akkor igyekszem rugalmasan és értelmesen alkalmazni őket, nem szivatok senkit fölöslegesen.

Akkor illik vaskalaposan betartatni minden szabályt, ha a sajátházam táján minden rendben van.

Ákibard! 2009.05.09. 22:23:11

@pwiking:
"A mostani bagázs nagy része csak sztrákolni tud. :D "
Gondolom az sem tűnt fel, hogy tegnap is alig sztrájkolt valaki... úgy 1-200 ember a 30000-ből. Menetrend szerint jártak a vonatok mind elővárosban mind távolsági forgalomban. Miért adta fel Gaskó? Mert minden ment ugy ahogy kellene...
De nembaj mondd csak büszkén az ökörségeid :-)

www.advertigo.net 2009.05.09. 22:25:14

@Ákibard!: Nem hiszem hogy vonattal jársz dolgozni, mert pl. Bp-ről Vácra nem jártak, vagyis nem kiszámíthatóan, több órás késéssel... 12 óráig sztrájk volt. ÉBRESZTŐ!

Ákibard! 2009.05.09. 22:27:08

@a petya:
" itt emlegetett korrupció nélkül is lehettek volna vele méltányosak, "
A méltányosság ott megvolt, hogy hagyta "szökni" leszállni minden retorzió nélkül.

Te mit szóltál volna ahhoz, ha sorbanálltál volna mondjuk 10 percet azért a nyomorult 0 ft-os helyjegyért, a meleltted ülőnek meg nem lenne, de egy legyintéssel elrendezné a jegyvágó?
Kondolom kitörö lelkesedéssel fogadnád, hogy ugyan én 10 percet álltam sorba, amikor egy legyintéssel elrendezhető lett volna...??

Gondolom egy pillanatig nem akadna meg a szemed az eseten...

Addig meg ne várj további emberséget, amíg a jegyvágó kerülhet szarba egy utas miatt aki lusta volt 5 perccel hamarabb elindulni... Vagy az ügyfél miatt te is szarbakevered magad?

a petya 2009.05.09. 22:27:26

@Ákibard!: szerintem az azért nem jutalom, hogy leszállt ott, ahol nem akart. Inkább amolyan büntetésszaga van, még ha pénzt konkrétan nem is kellett fizetnie.

A jelenlegi helyzetben meg nem látom nagy esélyét, hogy hirtelen ennyivel nőne az IC kihasználtsága, hogy 200 helyre hirtelen 400 ember akarna leülni. És ha mégis, arra még mindig ki lehet találni valami szabályt. Gondolkodni nem kerül pénzbe, nem csak nekem, a MÁV-nak sem.

Ákibard! 2009.05.09. 22:31:25

@pwiking:
Bp-Győr viszonlatban utazok ÉBRESZTŐ!
Minden óra 33. percében indultak vonatok.
Ha nem kiszámíthatóan, de akkor ismentek felétek vonatok. Nem állt meg az élet volt aki vitte a vonatot...

A 12 óra sztrájk pedig max 8 volt lévén olyan hajnal' 4-ig üzemszünet van... ÉBRESZTŐŐŐ!

Elunták a sztrájkot a vasutasok is. Az egész Gaskó és egy bizonyos párt politikai akciója... Vegyétek már észre... Egy politikai bábu rángatják, és úgy ugrál ahogy fütyülnek...
De alig-alig követi már valaki, mert nincsenek reális követelések.
2 éve amikor értelmes célokért sztrájkoltak, akkor még a közvélemény is melléjük állt. Egy emberként sztrájkoltak a vasutasok, és meg is egyeztek hipp-hopp!

Most, értelmetlen követelések mellé a VDSZSZ-en kívül senki nem áll oda. A többiek belátják, hogy nonszensz követelések vannak... És a VDSZSZ-esek közül is elenyésző aki felveszi a sztrájkot...

a petya 2009.05.09. 22:31:56

@Ákibard!: nem akadna meg a szemem, sőt akkor is szemétnek/hülyének/vaskalaposnak (nem kivánt törlendő) tartanám a kalauzt, ha leszállítja az utast.
Azt meg már mondtam, azt is marhaságnak tartom, hogy egy ilyenért a kalauzt megbüntetik.

Ákibard! 2009.05.09. 22:32:56

@a petya:
Ok, nem túlzok. 200 helyre felszáll 210.
Kinek nem lesz helye? Ki fog állni? Kinek lesz igaza? Hisz mindenki szabályosan száll fel... Na?

Az IC többletszolgáltatás. Egyik alapelv, hogy nem lehet álló utas, nem véletlenül. Ezzel menj szembe, és mondd meg, ki az a 10 akinek nem jut hely, holott szabályosa, a vonaton váltaná meg a pótjegyét... Nos?

Ákibard! 2009.05.09. 22:34:10

@pwiking:
Ok. És ahhoz mit szóltál volna, ha 520-ért megveszed, de a legyintés ugyanúgy megmarad, ha nincs pótjegy...?

Ugyanis egyszer elengedi, utána már a izetőset engedje el, uána már jegye sem lesz és így tovább...

Ákibard! 2009.05.09. 22:35:14

@a petya:
Ok. Viszont amíg keményen bűntetik, addig ne baszd le a jegyvágót, csak mert betartja a szabályt.
Szerencsétlen a saját seggét védi. Senki nem vállalna be egy hülye utas miatt fizetésmegvonást...

Ákibard! 2009.05.09. 22:37:38

@pwiking:
Az utazó ilyene setekben önmagát szívatja...

Nekem miért nem volt még ilyen esetem? Nos?
Ellenben olyan már volt, hogy kiértem az állomásra, beálltam a sorba, és elindult az EC-m...
Olyan is volt, hogy neten megvettem a jegyet, de mire kiértem, épp indult el... A pótjegyet meg kettétéptem mérgemben.
Első esetben felugorgattam volna, és bízhattam volna a jegyvizsgáló kegyelmében, de nem. Nem szálltam fel, tudtam, hogy én voltam a fasz, nem indultam el időben.

Nos, ennyi a különbség köztem és a postoló között. Pedig mindketten siettünk. Ő Győrbe, én meg Győrből hazafelé...

a petya 2009.05.09. 22:38:36

@Ákibard!: sajnos amellett, hogy igazad van, mivel ugyenezt megtehetem 500 Ft pótdíj ellenében, a felvázolt szituációelőállhat, csak sokkal többet fizetek érte :) Szóval nem oldottuk meg a problémát, csak bevételt termeltünk.

Ákibard! 2009.05.09. 22:38:59

@pwiking:
Ok, igazad van.
Továbbra is azt mondom, hogy amíg a jegyvágót ezért keményen seggberúgják, addig ne várjon el tőle senki empátiát. Az amúgy sme túl magas fizetése bánja, ha elkapják. És mint mondtam sűrű mostanában az ellenőrzés...

Ákibard! 2009.05.09. 22:40:43

@a petya:
Igen, csak a +500 ft visszatartó erő.
Sajnos nem eléggé, sokan felszállnak így is. Ezért fontolgatják a pótdíj megemelését. Túl sokan ugranak fel még igy is ptjegy nélkül.
Ellenben a + 500-al már annyit kiküszöböltünk, hogy vonatonként max 1-2 ember van iylen, amúgy meg lenne legalább a fél vonat.
Magyarok vagyunk, ne felejtsük el. Szeretünk potyázni, amit olcsón megkapunk az is ingyen kellene...

a petya 2009.05.09. 22:42:09

@Ákibard!: nem önmagában a kalauzzal van bajom, hanem a MÁV-al. A kalauzzal_is_, az őt megbüntető főellenőrrel_is_, az elmaradott és csak az ő alfelüket védő szabályaikkal _is_.

a petya 2009.05.09. 22:47:07

@Ákibard!: nehezen tudom elképzelni, hogy önmagában a pótdíj elengedése miatt hirtelen olyan sok embernek vonatozhatnékja támad. Hiszen a jegy már így is ingyen van, nem valószínűű, hogy a pár perces sorbanállás tartja vissza ma az embereket, hogy ide-oda vasutazzanak.
Az IC nem elővárosi vonat, hogy azt fontolgassam, BKV helyett ezzel megyek Rákosrendezőre, Miskolcra meg nem szoktam csak úgy hobbiból utazgatni, csak mert potyaút.

Ákibard! 2009.05.09. 22:49:01

@pwiking:
Alapvetően a szabályokat meg lehetne változtatni. De egyben az utazóközönségnek is változnia kellene.
Minden kétoldalú, tudod. Ideje lenne levetkőznie a társadalomnak bizonyos szemléleteket. Pl a cikkben kéviselt "majd jól megbeszélem akalauzzal". Meg amit valamely nap haloottam a vonaton: "Te, nem is jött a kaller' miafasznak vettünk jegyet?" . Ugyanis sokan még azzal a szemlélettel élnek, hogy a jegyet azért vesszük, mert jön a jegyvágó és megbűntet. Eszébe sem jut, hogy egy szolgáltatást vett igénybe, aminek ára van. Ezeket ideje lenne levetkőzni, és jó alaposan elfelejteni.
Utána millió-egy szabályt meg lehetne változtatni, lehetne alakulni. Ha azt nézed ennek a szabálynak nem is lenne létjogosultsága, ha mindenkinek alapeset lenne, hogy ha pótjegy kell a vonatra, akkor mindenki megvenné, vagy igényelne ingyenest. Akkor nem is kellene szabály ara, mi van ha nincs az utasnak...
Tehát alakulni mindkét oldalon ekll...

McCoy Capt 2009.05.09. 22:51:44

Természetesen igaza van a posztolónak. A méltányosságról csak annyit, hogy pont az utasok nap mint nap gyakorolnak méltányosságot a vasút felé. Bátrak nyugodtan beleolvashatnak a Máv-start személyszállítási üzletszabályzatába, hogy milyen módon kellene teljesíteni a szolgáltatást a vasútnak és elgondolkozhat, hogy hányszor nem tartják ezt be utazásai során. A fűtetlen vagy éppenséggel túlfűtött vagy legkondi nélküli IC-ken át az utastájékoztatáson keresztül, a késések következményéiig stb.
Arról nem is beszélve, hogy IC pótjegyet adnak el azonos osztályú nem IC kocsikra vagy éppenséggel a "nemzetközi" vonaton a tényleges ülőhelyek felére adnak ki a pénztárban pótjegyet, így természetesen az utasok másik fele pótjegy nélkül kénytelen felszállni a vonatra és ezért kifizettetik vele a pótjegy árán felül az 500ft pótdíjat is.
Épeszű ember nem utazik időre vonattal sehova, mert sose lehet tudni, hogy 5-10 vagy 40 percet fog-e késni csak úgy a vonat. Arról nem beszélve, hogy ha sima gyors vagy személyvonatról van szó, akkor olyan ótvar büdös lesz az ember, hogy mások közé nem mehet ruha váltás nélkül.

Ha valaki szerint attól működik jól a vasút, hogy a 0 forintos pótjegyre pótdíjat rónak ki, akkor...

...emberek! Gondolkozzunk már el!

Ákibard! 2009.05.09. 22:51:50

@a petya:
Meg fogsz lepődni, de a MÁV potyázóinak nagyrésze az elővárosi vonatokon van, rövid távon. Ez adódik a sűrű állomásközök adta rövid távokból és a zsúfoltságból. Könnyű kihazsnálni, hogy nem találkozik jegyvizsgálóval.
Amúgy félreértettél. Én nem azt mondtam, hogy ha ingyen van mindenki utazik,. Hanem azt, hogy az IC-t veszi igénybe olyan alapon, hogy majd a vonaton vesz helyjegyet. A gond ott van, hogy ha mindenki szabályosan szállna fel, nem tudnál dönteni kinek van igaza, ki álljon, ahogy fent irtam. Sőt, útközben szállhatnak fel olyanok, akik pénztárban megvették, és jogosan igényt tartanak a helyre...

a petya 2009.05.09. 22:53:09

@Ákibard!: ""Te, nem is jött a kaller' miafasznak vettünk jegyet?" . Ugyanis sokan még azzal a szemlélettel élnek, hogy a jegyet azért vesszük, mert jön a jegyvágó és megbűntet."

Erre mondom, amikor nem ingyenes a jegy, akkor természetesen jogos a pótdíj. De amikor ingyenes, a pótdíjat is lenulláznám.

Amúgy meg úgy látom, mostanság a MÁV-nak még mindig sokkal több változnivalója lenne, mint az utazóközönségnek.

Ákibard! 2009.05.09. 22:56:29

@zoci-mike:
"hogy IC pótjegyet adnak el azonos osztályú nem IC kocsikra "
Mutass ilyen konkrét esetet, légy olyan szíves!

"vagy éppenséggel a "nemzetközi" vonaton a tényleges ülőhelyek felére adnak ki a pénztárban pótjegyet, így természetesen az utasok másik fele pótjegy nélkül kénytelen felszállni a vonatra és ezért kifizettetik vele a pótjegy árán felül az 500ft pótdíjat is."
Álljunk meg egy szóra.!! Mi az hogy "KÉNYTELEN" ? Ki kényszeríti rá?
2) A nemzetközi vonat azért nemzetközi, mert több államon halad keresztül, arra helyeket minden érintett állam adhat el. Ezért van az, hogy a nk-i vonaton mindig van szabad hely. A vasutak megkapnak 1-1 kontingenst ami alatt az adott vasút által eladható helyeket értjük. Azt nem teheti meg egyik vasút sem, hogy eladja az összes helyet, mert háttérbe szorítja a partner vasút utasait.
Éppen ezért a nemzetközi vonatokra csak pótjegy van helyjegy nincs belföldön, ugyanis az indulásig nem tuni, mennyi helyet adtak el nemzetközi viszonylatban.
Mindennek megvan a miértje, és legtöbbször nem a szemétköcsöggeciMÁV az oka, egyszerűen a logika.

a petya 2009.05.09. 22:58:07

@Ákibard!: nem mondod, hogy az IC-vel potyáznak az elővárosi közlekedésben?
Mert én erről beszéltem, mert máskülönben logikus és ismert dolog, hiszen rövid távon van esély nem találkozni a kalauzzal. Miskolcig biztosan jön :)

De akkor te is félreértettél. Én azt gondolom, hogy az ingyenes napokon mindenki IC-vel utazik, aki utazik, hiszen nem kerül pénzbe, és a sorbanállásnme valószínű, hogy visszarisztja őket tőle. Tehát szerintem a pótdíj elengedése (ezeken a napokon) csak annyit eredményezne, hogy kevesebben állnának sorba, nem azt, hogy többen utaznának.

Ákibard! 2009.05.09. 23:01:22

@pwiking:
De teljhesen komolyan gondolom. Az a baj, hogy te sem értelmezed mit leírok, csak egy általánosításra válaszolsz.
Nyilván ha az utasok felhagynak az ilyen magatartással, akkor a vasút részéről megszűntethető ez a szabály.
Ha fordítva lenne, azt már leírtam fent... 200 helyre felszáll 210. Mindenki szabályosan utazik, majd a jegyvizsgálótól vesz pótjegyet címszóval. Aztán ki az a 10 aki áll. És a közbenső állomásokon szállnak még fel, akik felállítják a jogos helyén ülőket. Még több ember áll. A komfortnak meg lőttek, az IC-n is lihegnek a nyakadba.
Mint mondtam mindennek megvan a miértje. Nem a szemét MÁV a megoldás mindere...

Ákibard! 2009.05.09. 23:03:52

@a petya:
Értem amit mondasz. Ezeken a napokon is biztosítani kellene azt, hogy a komfort meglegyen az IC-n. Ha eltörlöd aznapra a ptdíjat, akkor lényegében a miskolci gyorsról joggal száll át az utas az IC-re. Csak nem mindegy hogy 10 vagy 120 száll át mondván ingyen van. A sorbanállás alapból szűr. NOMEG! és itt jön a lényeg: A pótjegyek száma. A pénztárnál megcsinálhatod, hogy bocsi, nincs több hely. A vonaton ácsorgóknál nem teheted meg, hisz észreveszik maguktól is. Ellenben ők már fent vannak a vonaton...

McCoy Capt 2009.05.09. 23:06:15

@Ákibard!:
""hogy IC pótjegyet adnak el azonos osztályú nem IC kocsikra "
Mutass ilyen konkrét esetet, légy olyan szíves!"

16:15 Pannónia IC Békéscsaba - Budapest keleti
minden vasárnap így van, a többi napot nem tudom: 220 forintos kedvezményes pótjegyet kell váltani az IC szerelvényre csatolt B jelű (műbőr pados 2. osztályú) kocsikra. Ezen a vonalon percre pontosan ugyanannyi a menetideje az IC-nek, mint a páratlan órában közlekedő gyorsnak.
Ugyanezen a vonaton az 1. osztályú "IC kocsi" ugyancsak nem IC kocsi (légkondicionálatlan)

Ákibard! 2009.05.09. 23:08:38

@zoci-mike:
Stimm. A Pannónia valóban ilyen, ezt magam sem értem miért van így... De jövőre valszeg nem lesz már gond rá...

a petya 2009.05.09. 23:11:39

@Ákibard!: tényleg azt gondolod, hogy ennyire sokan nem veszik igénybe az ingyenes napon sem az IC-t csak mert az ingyenes jegyért is sorba kell állni?

joszip 2009.05.09. 23:16:33

Na a sok kommunista megint itt van. Titeket az sem zavar ha a kallerek az ülésre szarnak, mert az egyenruhásnak akkor is igaza van! És ez a lényeg, meg a szabályzat, meg a párt! Nem a szolgáltatás színvonala. Rendnek köll lenni, a rend legyen meg akkor is, ha már egy utas se lesz, a kutyaúristenit!!!

McCoy Capt 2009.05.09. 23:17:33

@Ákibard!:
""vagy éppenséggel a "nemzetközi" vonaton a tényleges ülőhelyek felére adnak ki a pénztárban pótjegyet, így természetesen az utasok másik fele pótjegy nélkül kénytelen felszállni a vonatra és ezért kifizettetik vele a pótjegy árán felül az 500ft pótdíjat is."
Álljunk meg egy szóra.!! Mi az hogy "KÉNYTELEN" ? Ki kényszeríti rá?"

Az utasok már kitapasztalták, hogy ha csütörtök délig nem vettek jegyet a péntek délutáni vonatra, akkor a pénztárban már nem adtak ki jegyet, ám ha mégis sikerült feljutni a vonatra, kiderült, hogy félig üres az egész.

A kontingenses dolgot pedig már nagyon únom. Ne akarja nekem senki megmagyarázni, hogy a nemzetközi utasoknak a vonat felét fenn kell tartani, amikor ha vonat szinten 20 ilyen utas van, akkor sokat mondtam...
... érdekes módon a decemberi menetrend módosítás óta ugyanezeken a vonatokon ki van adva minden hely, valami mégiscsak el volt cseszve, ha meg tudták oldani. Mindenesetre kb két éven keresztül az utasok nagy része 390ft helyet 890ft-ot fizetett ezért, ami növelte a máv bevételét.

joszip 2009.05.09. 23:23:18

Ki nem szarja le mennyi a kaller fizetése, nem az ő zsebét tömöm a jegy árával! Egyél bazmeg romlott tejfölt, vagy szakadjon rád a födém, mert az árufeltöltőnek vagy a kőművesnek szar a fizetése mi?

Ákibard! 2009.05.09. 23:28:02

@a petya:
Sokan azért nem veszik igénybe mert NEM kapnak pótjegyet. A sorbanállás csak egy kicsi szelete a dolognak, a nagyobbik visszatartás az, hogy nem kap pótjegyet.
A pénztárban meg van határozva mennyi a kiadható, ha elfogy a gép nem ad ki töbet. Ellenben ha felszállnak akkor már hiába nincs hely, ott lesznek többen...

egri Fehér 2009.05.09. 23:29:07

@Deszkás: ott a pont. normális és megbízható statisztikák nélkül még _az_elvi_esélye_sem_lesz_meg_soha annak, hogy a MÁV valaha is normálisközelien működjön.

Ákibard! 2009.05.09. 23:30:42

@joszip:
Ekkora fasz vagy tényleg, vagy csak szimplán tetteted?
A jegyvizsgáló feladata, hogy a vasút megbízásából ellenőrizze a jegyeket, akinek nincs jegye azt megbűnesse vagy megvetesse vele a jegyet. Ha ezt nem teszi meg azért anyagi felelősséggel tartozik.
A pénztáros sem vehet ki a kasszából 20000-t mert a cége pénzét kezeli. A jegyvizsgáló is, azért a saját pénzével is felel a Munka Tvkönyve szerint.

Ákibard! 2009.05.09. 23:34:08

@zoci-mike:
Erősen kétlem, hogy a vonat fele lenne fenntartva. De azt a vonatot nem egy vasút közlekedteti, hanem kettő avgy mégtöbb. Abba egyik cég sem megy bele, hogy a MÁV eladja az összes helyet, a szomszéd vasút meg dögöljön meg, nincs amit eladjon. Ha így lenne a szomszédnak nem lenne érdeke közlekedtetni a vonatot...

Adott egy koncert. Adnak el jegyet Mo-n, és Szlovákiában. A magyaroknál minden jegy elfogyott, a Szlovákonál megmaradt 25 jegy. A 25 jegy eladatlan lett, 25 hely is üresen maradt. A Magyar nem adhatja el azt a 25 helyet, ha 40-en akarják megvenni akkor sem...
(Tekintsünk el attól, hogy a magyar kimegy megvenni a jegyet, ugye avasútnál belföldi forgalomban ilyen nincs)

Ákibard! 2009.05.09. 23:35:43

@zoci-mike:
Jah, és én rendszeresen EC-zek, és igencsak NEM 20 utast látok Nk jeggyel. Még a kocsinként 20 sem túl reális, jóval több...

A menetrendváltásos esetednél nem tudom melyik vonatkról van szó igy nyilatkozni sem tudok.

egri Fehér 2009.05.09. 23:37:23

@joszip: pont, hogy mi nem vagyunk kommerek. egy vállalkozásnál alapvető, hogy ismerje a vezetőség, hogy egy-egy termékből pontosan mennyi fogyott.
ezt a vasútnál a jegyek számával lehet mérni. ezért kéne szerintem pl. a nyugdíjasoknak is nulla ft-os jegyet venniük (és akkor a jegyük állami kiegészítése is pontos lenne)

Ákibard! 2009.05.09. 23:40:09

@egri Fehér:
"pl. a nyugdíjasoknak is nulla ft-os jegyet venniük (és akkor a jegyük állami kiegészítése is pontos lenne) "

Sajnos a jegyük árkiegje akkor sem lenne pontos. Jelenleg az állam semmilyen kedezményes után nem fizeti meg pontosan a kieget. Ugyanis pl. a diákjegy után megtehetné, de nem teszi meg. Azt mondja, kifizet 1.000.000 diákjegy árkieget. Ha 2.492.015-öt adtál el, akkor a különbözetet elbuktad, így jártál... :-S
A VOLÁNNÁL is ez a helyzet, hiába a 0ft-os nyuggerjegy.

a petya 2009.05.09. 23:43:08

@Ákibard!: hát, manapság nem olyan tömöttek az IC-k. Ha azok lennének, nem lenne ingyenes nap sem...

De mindegy, a szabályon még elvitatkozgathatunk, ezzel együtt szerintem az adott esetben, amikor volt szabad hely, ingyenes volt a jegy, simán lehetett volna hagyni továbbutazni aposztolót, természetesen úgy, hogy a kalauz se üsse meg aztán a bokáját. Méltányosságból, rugalmasságból, ésszerűségből, kedvességből, nevezhetjük bárhogyan.

Legyen ez a kalauz személyes felelőssége, ellenőrizzék őt jó sűrűn, de ne akkor büntessék meg, amikor jó fej, hanem amikor korrupt és amikor nem jólvégzi a munkáját. Szerintem igen egyszerűen különbséget lehet tenni ezek között.

Ákibard! 2009.05.09. 23:45:30

@a petya:
"Szerintem igen egyszerűen különbséget lehet tenni ezek között."
Valóban, elméletben ezt így elmondva szép és jó, szabályokba foglalni annál nehezebb.
Felnőtt fejjel pdig nem érdemes visszakérdezni: miért kell szabályba foglalni? Mert valami alapján kell munkát végetni, ami számon is kérhető. Le kell irni mit szabad és mit nem, és ebbe nem szabad szubjektív dolgokat belevinni...

_CaD_ 2009.05.09. 23:50:12

Az ingyen jegyre azértis van szükség ugyanis helyjegyet csak abban az esetben adhatnak ki ha NYILVÁN van még SZABAD ÜLŐHELY!! Ha mindenki így állna hozzá hogy "nem veszek ingyen jegyet", akkor ugyanolyan káosz lenne az IC-ken mint a redvás gyors és személyvonatokon! A postoló felháborodása jogtalan, kaller helyében mondjuk nem raktam volna le a vonatról, de ezért postot írni....

McCoy Capt 2009.05.09. 23:53:09

@Ákibard!:
"Erősen kétlem, hogy a vonat fele lenne fenntartva."

Saját tapasztalatból mondom, nem muszály elhinned.
Nem adtak már pótjegyet a pénztárban, de én felszálltam rá,(mert nem akartam 1 órát várni és aztán meg 3 órát állni a gyorsvonat folyosóján)és a legelső kocsiban már üres fülkék voltak.
Később persze mások is felszálltak, így a pénteki vonaton is sokan utaztak, szerencsétlen kalauznak meg, mint egy mozgó pénztár, minden második embernek pótjegyet kellett nyomtasson és egyenként elmagyarázni, hogy nem ő tehet róla, hogy szarul van kitalálva az egész.

A koncertes példád azért nem áll, mert ott pont működik ez a dolog, ugyanis a komolyabb koncertekre az eventim hálózatában árulják a jegyeket, ahol ülőhely szerint láthatja bármelyik eladó Magyarországon, Szlovákiában, Ausztrában vagy bárhol a világon, hogy aktuálisan melyik hely üres még és értékesítheti.

Mondom, december óta ez normalizálódott viszont most meg a fent említett "ócska kocsik Ic pótjeggyel" című lehúzás a régi-új műsorszám.

McCoy Capt 2009.05.09. 23:55:11

@Ákibard!:
A Budapest-Szolnok-Lőkösháza vonalon vannak tapasztalataim

a petya 2009.05.09. 23:55:35

@Ákibard!: Szerintem meg szabad és kell is. Illetve a szabályokat kell úgy meghozni, azokból a jófejség is levezethető legyen, meg a korrupció és a nem megfelelő munkavégzés. Mert a jelenlegi szabályok ugyan megvédik a kalauz fenekét, de korántsem szolgálják az utazók (a jogosan, jóhiszeműen utazók) érdekeit.

Ákibard! 2009.05.10. 00:07:09

@a petya:
Nem jóhiszemmel kell lenni, egyszerűen tudva, hogy kell az a pótjegy, és be kell állni a sorba.
Az PEH felé is be kell nyújtanod a 0 ft-os adóbevallást is (aki diákmelón dolgozik, az ismeri) és ha nem nyújdob be, és elkapnak, megbírásgolnak. Anyagi hátránya az APEH-nek nem származik belőle, mégis megbűntet.

Ákibard! 2009.05.10. 00:08:27

@zoci-mike:
"nem muszály elhinned."
Nem is hiszem el, mert én is nemzetközin utazok és nem ezt tapasztalom...

A koncertes példa a valós pontos helyzettől elvonatkoztat, aki nagyon akarja az megérti, aki nem, az úgysem...

a petya 2009.05.10. 00:18:25

@Ákibard!: erre mondom, hogy vaskalaposság. Az apeh nem túl jó példa, több okból sem.
A MÁV nem hatóság, hanem szolgáltató (illetve szolgáltatnia kéne) és eszerint kéne viselkednie is.

Ákibard! 2009.05.10. 00:19:29

@a petya:
Lényegtelen, hogy hatóság-e vagy sem.
Ottn is van egy szabály, be kell adnod, még ha 0 ft akkor is. Ha nem adod be bünti. Itt ugyanez van...

McCoy Capt 2009.05.10. 00:21:28

@Ákibard!: Márpedig Romániába nem utaznak ennél többen.

McCoy Capt 2009.05.10. 00:23:45

A koncertes példa pedig azt mutatja, hogy az internet világában meg lehet oldani, hogy ne kelljen feleslegesen fennetartani a helyet.

a petya 2009.05.10. 00:32:57

@Ákibard!: csak éppen a célja más a két dolognak, ebből következően a szabályai is, és a működésének a módja is, valamint a célközönséghez való hozzáállás módja is.

Az APEH az állam érdekeit képviseli velem szemben, az a feladata, hogy számonkérje a kötelezettségeimet, a MÁV meg az én igényeimet kéne hogy kiszolgálja. Ne mondd, hogy ez ugyanaz.

a petya 2009.05.10. 00:35:15

@zoci-mike: hát igen. vicces, hogy az ELVIRA például a nemzetközi jegyek árát sem tudja megmondani, mondván, hogy annak a képzése "túl bonyolult",kérdezzük meg a pénztárban... No comment.

Ákibard! 2009.05.10. 00:40:28

@a petya:
"mondván, hogy annak a képzése "túl bonyolult",kérdezzük meg a pénztárban... No comment. "

Ezt nem tudom kim mondta neked, de hogy nem mondott igazat az biztos...
Az ELVIRA belföldi menetrendi kereső, ennek ellenére ad utazási ajánlatokat külföldre is. És a menetjegy adatokat is szolgáltat bizonyos viszonylatokra, így ilyenformán kijelentésed helytelen.

Ákibard! 2009.05.10. 00:41:40

@a petya:
"Az APEH az állam érdekeit képviseli velem szemben,"
Igen, mégpedig azon érdekeit, hogy jogos bevételeit beszedje, és a szabályoknak Te megfeleljél.

A máv célja ugynaez. Beszedje jogos bevételét, és megfelelj a szabályoknak.
Ennyi...

neurotikk! (törölt) 2009.05.10. 00:52:41

A potjegy az helyfoglalas is. Ugyebar.
Nem kell ennek megertesehez meg erettsegi sem. Nemde?
Ezt ugy latom a blogtulaj sem erti, eleg gaz.
Ennyire szellemi godor mar ez az orszag, hogy ennyit sem tudnak feldolgozni es maguktol kitalalni az emberek? Ha mar keptelenek elore tervezni es utana masokat kritizalnak a miatt ami a sajat inkompetenciajuk kovetkezmenye... szanalmas.

Valaki mondta, hogyhogy nem lehet a vonaton venni potjegyet ha jegyet lehet. Hogy adjon helyre szolo jegyet a vonaton a kalauz? (megfelelo technikai eszkozokkel talan, de ott meg tavol sem tartunk, a potjegy az nem olyan mint a normal jegy amit barmikor lehet adni es nem kell szamon tartani ki melyik helyre vett mar, azt hittem belathato)

Mindegy, ugy latom lenyeg hogy legyen min panaszkodni, kell az olvasottsag, mint a bulvarmedianak.
Gratulalok a szellemi melyrepuleshez, jol sikerult.
Meg az onlejaratas is.
Innentol meg a jogos hozzaszolasok is ketkedessel lesznek fogadtatva, a szerkeszto maga ellen dolgozott.

Ákibard! 2009.05.10. 00:52:52

@a petya:
Persze hozzáteszem, a nemzetközi menetdíjképzés valóban bonyolultabb a belföldinél, azonban a pénztrig nem érdemes elmenni, maximum a mav-start.hu-ig, ott naprakész pontos infók vannak a menetdíjakról.

a petya 2009.05.10. 01:09:33

Gyakori kérdések és válaszok:

"Miért nem tudja ELVIRA, hogy egy nemzetközi utazás mennyibe kerül, és
hogyan tudhatom meg mégis?

ELVIRA alapvetoen belföldi utastájékoztatási rendszer. A nemzetközi díjszabás még a belföldi díjszabásnál is sokkal bonyolultabb: országonként, vonatonként, viszonylatonként más és más, gyakran változik. Egyszóval nehezen algoritmizálható és még nehezebben tartható naprakészen.

Az érdeklodok a MÁV-START ZRt. Személyszállítási Információs Központjához fordulhatnak az informacio@mav-start.hu címen, vagy a (40) 49 49 49 számú telefonon. "

Ha a pénztáros meg a telefonos információ tudhatja akkor informatikailag sem nehéz leprogramozni hidd el.

a petya 2009.05.10. 01:12:36

"A máv célja ugynaez. Beszedje jogos bevételét, és megfelelj a szabályoknak.
Ennyi... "

Ezt ugye te sem gondolod komolyan. Illetve sajnos jelenleg igazad van. De egy szolgáltató cégnél ennek icipicit másképpen kéne működnie. Amit mondasz, ahhoz ugyanis vonatok sem kellenének...

a petya 2009.05.10. 01:14:57

@Beela: "Valaki mondta, hogyhogy nem lehet a vonaton venni potjegyet ha jegyet lehet. Hogy adjon helyre szolo jegyet a vonaton a kalauz? (megfelelo technikai eszkozokkel talan, de ott meg tavol sem tartunk, a potjegy az nem olyan mint a normal jegy amit barmikor lehet adni es nem kell szamon tartani ki melyik helyre vett mar, azt hittem belathato)"

Egyeztessetek már Ákibard!-al, mert szerinte lehet, 500Ft-ért. Bárkicsit úgy látom,mindegy,lehet-e vagy sem, csak a MÁV-nak igaza legyen...

Ákibard! 2009.05.10. 01:31:55

@a petya:
Lehetni lehet, pótdíjjal. De igaza van neki is, tehát ha feltételezzük, hogy az összes helyjegy el lett adva, mindenhol ülnek, és ugy szállsz fel akkor bünti mellett is végig állni fogsz. Tehát ott a vonaton nem helyjegyet kapsz csak beszedik tőled amit nem vettél meg...

Ákibard! 2009.05.10. 01:56:44

@a petya: Nyilván érted, hogy a szolgáltatásért járó jogos bevételről van szó........

hufnagel@citromail.hu 2009.05.10. 06:04:09

Azért én igencsak kiváncsi lettem volna arra, ha ez a 0 forintos jegy hiánya miatt leszállított komentező kivételesen nem fehérember, hanem valami kigyúrt cigány lett volna. Akkor mi lett volna a szitu?
Vajon azt is leszállítja a kaller?

gpetersz 2009.05.10. 06:04:47

A sok rendmániás, aki most minden szabályt betartatna... röhej. Egy moslékországban élünk, és itt veri magát mindenki a fórumon (aki ennek részese), hogy a "szabály az szabály"!

A magyarnak két nagy baja van.

1. Nem tart be semmi szabályt és baszik rá.

2. Követeli a szabályok halálbüntetés által való betartatását, de legalábbis megszegésük életfogytal való büntetését.

A fenti poszthoz:

1. Ha készik a BKV, akkor ez van... akkor majd a legközelebbi havi első szerdán mész InterCity-vel. Vagy: indulj 1 órával hamarabb, hogy ne késhessen annyit. Persze, ilyenkor lehet, hogy az InterCity előnye vész el, mivel az utazás ideje pont annyi lesz, node, azért legalább törekedjünk a szabályok betartására. Lehet, hogy nem Te vagy a piaca ennek a szolgáltatásnak, vagy legközelebb mázlid lesz és eléred. Ezt az utas szemszögéből.

2. Ha már így alakult... akkor nézzük a MÁV szemszögéből. A veszteség: 0 Ft, és egy bürökratikus papírszeletke, amivel mindenki mindent kitöröl, mivel a céget szerintem tanítani kellene a világban, hogy HOGYAN NE működjön egy cég. A szép magyar vasútashagyományok (ha valaha is voltak) már a múkt ködébe vesznek...
Vagyis: nincs tényleges veszteség. Mit tenne ilyenkor egy SZOLGÁLTATÓ cég embere (aki meg is van fizetve, és tudatában van a cégvezetés annak, hogy van konkurencia). Egy olyan országban ahol legalább két vasútcég van (most is van konkurencia, úgy hívják Volán busz, csak az a mázli, hogy az hasonlóan magyar, illetve a személyautó, ami meg drága)? Mérlegelne az alkalmazott (aki jól keres, és tudatában van annak, hogyha geci vagyok akkor legközelebb nem velünk jön MÁSKOR, a bérletét máshová viszi, engem meg leépítenek).
Azt mondaná, hogy oké, maradjon, ha valakinek ide szól a jegye akkor keres másikat, ha nincs akkor a folyosón álldogál. Vagyis megoldja a vevő/ügyfél problémáját (leviszi Győrbe), de érzékelteti vele, hogy itt most (finoman) szívességet kapott. Ezzel az ügyfél legközelebb talán JOBBAN törekszik arra, hogy megfeleljen a szabályoknak (hiszen az alapbeállítottsága megvolt, volt bérlete). Tudjátok van az eladásnak pszichológiája, és itt a kalauz most pont ennek baszott be. Továbbmegyek. Ha pénzért kellett volna megváltani, de egy terhes-anyuka, öreg-nagyi, 14 év alatti gyerek lett volna aki ott üldögél jegy nélkül, akkor könnyen lehet, hogy akkor is engedni kellett volna, mivel ez az a rugalmasság ami miatt egy szolgáltatót szeret a nép, avagy nem (pláne ha MI FIZETJÜK egyébként is, ha utazunk ha nem!). Hogy miért kell szeretni? Mivel ez fontos összetevője mindennapjaink hangulatának. Nem jó érzés, hogy még egyrészt szar is (koszos, késik, sztrájkol), de még vaskalapos, rugalmatlan is.

Ha pedig 400-an kezdik ezt űzni, hogy felülnek ingyenjegy nélkül, akkor meg lehet szüntetni az ingyenjegyet! Van kereslet!

yanchi345 2009.05.10. 08:48:07

@a petya: Most mit vársz tőlük? Tudod, hülye, hülyébb, leghülyébb = rendőr, postás, vasutas...
De most tényleg, aki azt gondolja, hogy azért a teljesítményért, amit produkálnak, nekik még mindenféle pluszok járnak, és sztrájkkal teszik tönkre a rendesen, színvonalasan dolgozó emberek életét, ahelyett, hogy a MÁV helyét beszántanák, sóval behintenék, és valami rendes vasúttársaságot (MÁV kivételével szinte bármelyik európai) megkérnének, hogy talán csinálnának Magyarországon vasutat, mert nekünk nem ment...
Húsz éve Németországban utaztam vagy 150 km-t vonaton. Nem tudok németül, csak pár alapvető szót, mégis vette a fáradságot a jegyet kiadó hölgy, hogy elmagyarázza, hogy ne teljes árú jegyet vegyek, mert nekem kedvezmény jár, mert fiatalabb voltam 26 évesnél.
Mikor jutunk el ide? (Akkor, ha a DB közlekedik a magyar síneken...) Szétzavarni az összes idiótát, aki itt magyarázgatja a saját alkalmatlanságát, ez az egy megoldás.

muy caliente el negro special · http://bazdmeg.blog.hu 2009.05.10. 08:53:40

"vannak arcképessel utazók akik az IC-n soha nem vettek még pótjegyet, holott az arcképes mellé is kellene (!)"

hehehe szép gyerek vagy

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.10. 09:07:04

Ezért tart itt ez az ország, ahol tart, mert a különböző állami cégeknél ilyen alkalmazottak dolgoznak. Tisztán emberség kérdése a dolog. Történt egyszer talán a kilencvenes évek közepén, hogy Tatabányán elvesztettem a tárcám egy rohanás közben, benne a jegyemmel, igazolvánnyal, stb. Gondoltam haza kell jönnöm valahogy pestre. Felültem egy gyorsvonatra, és vártam a csodát, hátha nem szállít le az ellenőr. Érdekes volt, hogy amikor elmondtam neki, hogy mi történt velem, egyszerűen behívott a poggyászkocsinál lévő helységbe, nehogy az esetleges ellenőrzés számon kérje rajta, hogy miért nincs jegyem, legfeljebb ha bejönnek, azt mondja, hogy egy haverja vagyok. Mai napig hálás vagyok ennek az ellenőrnek, nagyon emberséges volt. Sajna egyre kevesebb az ilyen, inkább tapos, mert őt is tapossák.

Jegkoko 2009.05.10. 09:14:13

Elég bunkóság volt ez a kallertől, amikor én is jól tudom, hogy bizony tud helyjegyet és pótjegyet is adni.Amikor egyszer hegyesmajombol jöttem haza , az állománál a pénztár zárva volt és a kaller szó nélkül adta a hely jegyet

Maresz 2009.05.10. 09:40:40

errol az egesz vitarol az jut eszembe, hogy minden muveszet es tudomany elsajatitasa soran eloszor az alapokat, a hagyomanyost kell megtanulni es begyakorolni, es utanna lehet kreativnak lenni, elterni a megszokottol, es ezzel uj erteket teremteni, karokozas nelkul
azaz, bar tenyleg begyoposodottnek tunik a kaller, barcsak mindenki mindenben ilyen szabalykoveto lenne magyarorszagon. ha majd oda eljutunk, akkor kepesek leszunk a meltanyossag korrekt alkalmazasara is. ezt hibvjak bolcsessegnek - amikor tudjuk, hogy mi a helyes, es tudjuk/akarjuk cselekedni is...
szoval, szvsz, ebben a vitaban, hazank fejlettsegi sizntjen, a kallernak volt igaza... nem volt bolcs, de legalabb szabalykoveto, azaz igy is jobb volt mint hazank nepessegenek nagy %-a (jo, errol a szar szabalyok is tehetnek...)

Ákibard! 2009.05.10. 09:40:49

@Jegkoko:
Gondolkodni nem bűn, itt sem... :-(

Elszámolás szempontjából =/= (Gy.K. Nem egyenlő) az az eset, amikor van nyitva pénztár (postoló esete) vagy nincs nyitva pénztár (Te eseted).

Előbbinél csak pótdíjjal adhatja ki, mert volt lehetősége megvenni (a 0 ft-osat beszerezni) utbbinál vasút hibázpott, nem volt lehetőség rá,

Ezzel együtt a vonaton TE SEM Pót és helyjegyet kaptál, maximum nevében volt az, ugyanis a jegyágó NEM ÁLL KAPCSOLATBAN a helyjegyközponttal.

Amúgy jól tudod, tudott volna neki adni, +500 ft-ért ugyanis nem az állomáson vette meg, holott erre volt lehetősége.

Az pedig tahó dolgo felróni neki, hogy szabályosan végzi a munkáját. Amíg ezek a szabályok ezeket kell betartaniuk, ezért a jegyvágót hibáztatni "ősi román szokás" egy indexes forulával élve...

antaldaniel 2009.05.10. 09:43:04

A MÁV-on sokat lehet gúnyolódni, de ebben az esetben tökéletesen igazuk volt. Az IC pótjegyet az ember azért veszi (kapja), hogy pontosan megjelölt, névre szóló helye legyen, ahol nem ül más egy olyan vonaton, ahol nem állnak körülötte fürtökben. Vagyis akinek ilyenje van, az ülve utazhat, akinek nincs, az nem utazhat ezen a vonaton.

A nulla forintos jegyeket sok politikus próbálta már rákényszeríteni a MÁV-ra, mert így tudni lehetne, hogy hány ember is utazik valójában a vonaton, mennyi után számlázzák ki a tetemes, az adófizetők által térített kiegészítést; ugyanis az adófizetők a bemondásos, nulla forintos jeggyel nem alátámasztott nulla forintért utazókért is fizetnek.

Ennek itt semmi köze Lao-ce-hez, sokkal inkább Mao örökségéhez.

Ákibard! 2009.05.10. 09:44:35

@0o0o:
"inkább tapos, mert őt is tapossák."

Örülök, hogy a lényeget legalább érted.

Az emberséget pedig ott gyakorolta, ahol tudta: Hagyta leszállni Tatabányán. Mivel már nincs poggyászkocsi, ahol elrejtheti, és az ellenőrzéskor mgbukhat, ezt tudta tenni maimum emberséggel: Hagyta utazni tatabányáig.

Ákibard! 2009.05.10. 09:48:15

@antaldaniel:
"hogy hány ember is utazik valójában a vonaton, mennyi után számlázzák ki a tetemes, az adófizetők által térített kiegészítést; ugyanis az adófizetők a bemondásos, nulla forintos jeggyel nem alátámasztott nulla forintért utazókért is fizetnek. "

Ha megengeded, akkor lefordítom a mai magyar valóságra a helyzetet:

Az állam most meghatároz egy számot, ami alapján fizet. Azt mondja 1,2 millió 50% jegy, 2 millió 90% jegy. Hasraütés számok.
Emeleltt TE mint MÁV, eladtál 3 millió 50%-ost, és 3.8 millió 90%-est. A kettő közötti különbség a Te veszteséged.

Az állam amióta világ a világ SOHA nem fizette meg az állami érkiegészítést még azok a jegyek után sem, amiket pontosan elszámoltak neki. (Ugyanis az 50% és a 90%jegyeket kiadják igy pontosan elszámoltak!)

TEhát a 0 ft-os jeggyel is annyira menne a vasút, hogy tudná, menyi az a reális szám, amihez képest egy csökevényt fizet meg az állam...

Asidotus 2009.05.10. 10:13:47

Az IC-pótjegy nem arra való, hogy a helyedet biztosítsa? Hogy attól IC az a vonat, hogy nem ülnek az öledben is, nem állnak a lábadon is, mert csak annyian szállhatnak fel rá, amennyien kulturáltan fel is férnek?
Az, hogy éppen aznap valaki ezt neked kifizeti (Állam), attól még kell.
Buta a posztoló, mert ha mindenki az ő logikáját követte volna, akkor atom-tömötten ment volna az az IC, és most itt sírna a szája, hogy milyen IC már ez, inkább fizetne érte, csak...

AdmiralRobert 2009.05.10. 10:18:03

@Pszt!: "Másrészről én naponta kétszer utazom vonattal, és még soha nem láttam zsírral szándékosan összekent üléseket. [...] de nem kell ordító hazugsággal hiteltelenné tenni a mondanivalónkat. "

Tipikus érvelési hiba. Az, hogy Te még nem láttál egy bizonyos dolgot, nem jelenti azt, hogy az soha sem fordul elő. Vagy talán, minden nap felülsz az ország összes vasúti kocsijára...?

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2009.05.10. 10:27:50

szerintem itt nem arrol van szó, hogy ingyen van.e vagy nem.. a jegy kell, max nem kell érte fizetni a pénztárnál. attól, hogy Te késésben vagy, azért a MÁVnak nem árt tudnia, hogy hány szabad hely van a vonaton.

de csak hogy olyat is olvass, amit olvasni szeretnél: PERSZE, NEKED VAN IGAZAD!!!!!!! :)

szép vasárnapot

Fehérszakál 2009.05.10. 10:29:01

Én beleuntam a napi 7 órai utazást munkába meg haza amikor vonattal jártam. (átszállás, szar menetrend...) Most autóval járok ugyanazon a távolságon és 2 órát utazok csak naponta. Ráadásul nem kell koszos büdös kocsikban izzadnom, fagyoskodnom, nem basznak ki velem a hülye eszetlen fafejű vasutasok.

a petya 2009.05.10. 10:51:47

@Ákibard!: Ahhoz ugye először valami szolgáltatás kéne :)

És míg egy hatóságnak nincs mérlegelési joga a szabályok betartását és a büntetéseket illetően (egyébként még nekik is van), egy szolgáltatónak igenis van, ott a szabályok nem felső hatalomtól jönnek és a szolgáltatónak nem a szabályok betartatása az elsődleges feladata.

Egy szolgáltató esetében a szabályok a működést hivatottak segíteni, a működés pedig alapvetően az ügyfelek kiszolgálását jelenti. Tehát olyan szabályokat kell alkotni, amik figyelembe veszik az ügyfélérdekeit, és csak annyira kell szigorúan betartatni, amíg valóban veszélyezteti a működést. Pont arra találták ki a méltányosságot, hogy ezt értelmesen le lehessen rendezni. Ez esetben a tett se a működést nem veszélyeztette, sem bevételkiesést nem okozott, tehát fölösleges bármiféle szankció.

a petya 2009.05.10. 10:53:39

@Ákibard!: ha az IC-n nem lehet állva utazni, de pótdíjjal meg mégis, akkor borul az egész logika. Az nem segít, hogy a valószínűséget csökkenti, mert nem nullára csökkenti.

a petya 2009.05.10. 10:58:43

@gpetersz: tökéletesen egyetértek.

a petya 2009.05.10. 11:04:13

Imádom hogy sokan nem olvasnak, csak írnak :)

Amúgy a MÁV pontosan tudhatja,mennyi szabad hely van a vonatokon. Rengeteg, mivel egyre kevesebben utaznak vasúton.

Ákibard! 2009.05.10. 11:22:15

@a petya:
Remek. Szerintem szállj fel egy munkanap délután a Győr felé menő személyre kezdd el hangoztatni, hogy szerinted egyre kevesebben utaznak, és egyre több szabad hely van.
Ugyanezt pl. egy szolnoki személlyel.
Amit kapsz az a tiéd lesz.

Ákibard! 2009.05.10. 11:24:29

@a petya:
Amúgy magyarból is kiváló lehettél ugyanis szerinted a rengeteg egy pontos szám...
Grat! :-))

Imádom, ha valakinek elfogy az érve, és már csak a fröcsögés marad hátra...

Ákibard! 2009.05.10. 11:26:16

@a petya:
Ebben igazad van, de ezt fent megírtam. Ha szerencsétlen már felszállt, nem tudsz vele mit kezdeni. Ellenben ha nem száll fel mert nincs pótjegy nem lesz ilyen gond rögtön. De ő felszáll, vagy lusta sorbanállni vagy nem akar venni pótot vagy nem kapott. Innentől hogy a vonaton van sokmindent nem tudsz csinálni vele, minthogy nem fizet é lerakod, vagy kifizeti fent a pótdíjat, és áll. Úgy gondolom, ez annyira nem bonyolult gondolatmenet, hogy ne lehessen megérteni...

Ákibard! 2009.05.10. 11:27:29

@a petya:
" ott a szabályok nem felső hatalomtól jönnek és a szolgáltatónak nem a szabályok betartatása az elsődleges feladata. "
Hát sajnos itt bakot lőttél, ugyanis a szabályok a GKM-től jönnek (vagy épp aktuális utódjától). Attól tartok egy minisztérium kellően felső hatalom nem?

Ákibard! 2009.05.10. 11:30:46

@a petya:
"tehát fölösleges bármiféle szankció."
Szankció nem is volt, a méltányosságot azzal gyakorolta, hogy engedte bűntetés nélkül leszállni.

De nehéz megérteni, hajjajjj...

A szabály nem engedi azt, hogy csak úgy felemeld a se..ed és leszállj, ha már elkaptak úgyis. A jegyvágó ezt megengedte, méltányosság megvolt.
Vagy mit vártál, hagyja győrig elmenni, majd ha ott kitaláélja, hogy sopronig menne, akkor méltányosságból hagyja elmenni sopronig, plusz oda még jegyes sem lenne, de ezt is nézze el neki? Bazz...

emvé 2009.05.10. 12:04:03

@Dövan: Nem. Az alapfelállás az, hogy ahol van pénztár az állomáson, ott az utas a pénztárban vegye meg a jegyet. A pítdíjat azért találták, ki, mert különben mindenki a vonaton venné meg a jegyét. Azt meg gondolom nem kell magyarázni, hogy miért nem jó, ha a kaller bizonyos esetekben több százezer forinttal mászkál a vonaton.

Ezen most órákat is vitatkozhatunk, de amíg ez a szabály, addig ezt fogják követni, ha nem akarnak bajt maguknak. Ha esetleg mégis ad jegyet, azt a saját felelősségére teszi. Azt meg hagy döntse már el ő, hogy szabálytalankodik-e, vagy nem.

a petya 2009.05.10. 13:21:18

@Ákibard!: "Remek. Szerintem szállj fel egy munkanap délután a Győr felé menő személyre kezdd el hangoztatni, hogy szerinted egyre kevesebben utaznak, és egyre több szabad hely van.
Ugyanezt pl. egy szolnoki személlyel.
Amit kapsz az a tiéd lesz. "

IC, IC, IC. Erről beszélünk, nem a személyről.

a petya 2009.05.10. 13:25:57

@Ákibard!: a rengeteg nem pontos szám, de amíg a MÁV-nak a saját vonatállományáról sincs pontos adata, és amíg az IC kihasználtsága alacsony, nem sokat számít, pontosan tudják-e, mennyien utaznak. Ráadásul ha csak utólagos nyilvántartáshoz kell, a kalauz is számolhatja, éppen hányan utaztak.

Folyton azt mondod, fröcsögök,pedig te véded agyatlanul a hülye szabályokat,néha azzal védve a kalauzt, hogy mit tehet ő ha seggbe rúgják a hülye szabály miatt, néha meg a szabályt, hogy de az bizony úgy jó ahogy van. Én nem bántom a kalauzt, ellenben azt mondom, sokkal jobban is lehetne szabályozni a vasutat.

a petya 2009.05.10. 13:27:47

@Ákibard!: így van. Nem azt mondom, hogy tudsz mást is csinálni, hanme azt, hogy ha úgysem tudsz mit csinálni, akkor hülyeség a szigorú szabályozás egész addig, amíg nem okoz problémát a lazább működés.

a petya 2009.05.10. 13:31:53

@Ákibard!:
1. a működési szabályok nem mind jönnek a minisztériumtól
2. ha onnan jönnek, akkor is lehet befolyásuk, milyen szabályok legyenek
3. tök másrólbeszéltem, ezt ugye érted, más az, hogy az állam törvényeit véded az állam érdekében, amik ráadásul nagyon szigorú törvények és korántsem az ügyfelek érdekében jöttek létre. Hasogathatod a szőrszálakat, de azért ugye az érthető, hogy egy szolgáltató intézmény és egy hatóság nem ugyanaz. Ha ezt nem érted, akkor nagy vaj van.

a petya 2009.05.10. 13:40:42

@Ákibard!: ha Győrig akarok menni, akkor igenis büntetés, ha le kell szállnom Tatabányán.
És igen, azt vártam volna, mivel senki nem károsodott volna, ha el is mehet Győrig. Sopronig már nem, hiszen azért már fizetnie kellett volna.

De nehéz megérteni, hogy a l'art pour l'art büntetés nem adekvát egy szolgáltató intézménynél. Pont az a baj a MÁV-al (meg a Postával, meg pármásik régi nagy állami szörnyeteggel), hogy még mindig úgy csinálnak, mintha hatóság lennének. Pedig az egyenruha önmagában nem tesz hatalommá, a MÁV-nak ugyanúgy mint egy étteremnek, vagy a taxisoknak, vagy bárkinek, az ügyfél_kiszolgálása_ a feladata, nem a fölösleges vegzálás. Büntetni (igen vazze, a leszállításmég mindig büntetés, ha szerinted nem az, akkor majd egyszer elfuvarozlak valahova a puszta közepébe és kiraklak, hogy örülj) akkor kell, ha az ember megkárosítja az intézményt, ha veszélyezteti a működését, ha rongál, ha zavarja a feladatok rendes ellátását. Nem látom a társadalmi veszélyességét (de még a MÁV bármiféle hátrányát sem), ha valaki egyszer (nem, nem rendszeresen) nem "veszi meg" az egyébként 0 forintba kerülő jegyet.

krtek24 2009.05.10. 15:41:12

@pwiking:

Hagyjuk már ezt a demagóg dumát.
Bármilyen furcsán is hangzik, a Start a ráfordított költségekhez képest - a nagyok közül - Európa egyik legminőségibb vasúti szolgáltatását nyújtja, azt hiszem, ezzel nehéz vitatkozni. Majd ha méretarányosan ugyanannyi pénzből gazdálkodik (és most itt hagyjuk a "huh, ellopják dumát"), mint egy tőlünk nyugatabbra levő cég (is itt most nem a DB a példa, elég, ha csak a ratyi Trenitaliára gondolunk), akkor lehet ennél százszor minőségibb szolgáltatást elvárni. Mert a költségei sajnos szinte ugyanakkorák, mint bárhol máshol, pláne ha fejlesztésről van szó.

A leszállított utast meg igazán sajnálom, máskor majd tudomásul veszi az egyébként e tekintetben teljesen logikus szabályozást.
Csak megjegyzem, hogy amíg Németországban az ICE-k egy része kötelező helybiztosítással ment és a menetjegy megváltásával egyidejűleg ingyen kiadták a helyjegyet is, nos akkor ott ugyanez a szisztéma működött. Érdekes: mindig mindenki zokszó nélkül fizetett a vonaton, aki helyjegy nélkül szállt fel (mivel a jegyváltásnál nem tudta még, hogy mivel fog utazni). Mentalitás...

rickyramirez 2009.05.10. 20:55:21

Nem irigylem a jegyvizsgálókat, hogy a kevés fizetésük mellett ilyen utasokkal kell veszekedniük, mint a posztoló. Az ilyen "kidumálós" felfogás miatt tart többek között itt ez az ország. Hogy egyesek képtelenek vállalni a saját cselekedeteik következményeit. Ha nem volt jegye (az mellékes, hogy 0 forintba "került" volna), és büntetést kell fizetni az utazási szabályzat alapján, akkor legyen benne annyi egyenesség, hogy kifizeti, vagy ha nem akar a pótjegy hiánya miatt fizetni, akkor eleve ne szálljon fel.

a petya 2009.05.11. 00:44:57

@rickyramirez: így van, a rohadék, tudatosan meg akarta károsítani a MÁV-ot, a papírgyárat amelyik a jegyet nyomtatja, és még ki tudja kiket. Miatta lesznek munkanélküliek a pénztárosok is! Mi lenne itt, ha senki nem állna sorban azért, hogy ne fizessen!? Hova jutna ez az amúgy is megtépázott szegény ország? Pedig a szabályaink kitűnőek, minden tökéletes lenne, csak az ilyen dekadens nemtörődöm pernahajderek, akik szívinfarktusba kergetik a jólelkű kalauzokat, akik direkt a dugóban indulnak el busszal a pályaudvarra, csak hogy zongorázhassanak az áldozatos munkát végző vasúti alkalmazottak idegein, ezek a senkiháziak teszik tönkre az elkészült vívmányainkat is. Nem lennék meglepve, ha az úttesten is átkelne ez a szemét, ott is ahol nincs zebra, sőt, talán már piros jelzés ellenére is átszaladt már! Az ilyeneket már a pályaudvaron ki kéne szűrni, mert rosszindulatukkal, negatív kisugárzásukkal még megfertőzik a szegény ártatlan, tisztalelkű és szabálytisztelő vasúti alkalmazottakat, valamint rossz példát mutatnak a tisztességes utazóközönségnek, amelyik fegyelmezetten sorban áll, nem beszél vissza a kalauznak, mindig van nála aprópénz, csendben ül a helyén és zokszó nélkül veszi tudomásul, hogy a vonat nem akkor indul a pályaudvarról amikor ki van írva, nem akkor érkezik amikor kellene és azért sem szól, ha a vagon nem túl tiszta, ha a kalauz udvariatlan, ha a wc használhatatlan, a zsömle ehetetlen de drága, hanem fegyelmezetten viselkedik és engedelmesen szolgálja a MÁV-ot, ahogy az illik, hiszen az egésznek a célja nem az, hogy bizonyos számú ember kellemesen eljusson a-ból b-be, hanem hogy rend legyen, mert rendnek kell lenni, a kutyaúristenit neki!

a petya 2009.05.11. 01:03:31

Ja, és ne gondolkodjunk azon, lehetne-e jobb szabályokat hozni, hiszen a szabályaink tökéletesek, már vagy 40 éve remekül működnek, minden rendben van velük, csak azt a fránya utazóközönséget kellene kiküszöbölni, mert csak a baj van velük. Ne gondoljuk, hogy annyi pénzért amennyit egy vasutas keres, elvárható lenne, hogy a rendszer rendesen működjön, hogy jól végezze a munkáját, hát mit képzelünk mi??? Örüljünk, hogy van egyáltalán takarítószemélyzet, nehogy már azt gondoljuk, hogy azért az alamizsnáért még majd takarítani is fog??? Mi meg még a végén beleszarnánk abba a tiszta WC-be, semmibe véve az ő munkáját!!! Meg hogy ha a pénztáros kiadta a kerékpárjegyet, akkor a kalauz majd csak úgy felenged a vonatra biciklivel? Hogyisne! Azért az éhbérért? Meg hogy majd nyáron pont a nagy melegben működjön a légkondi? Pont amikor a legtöbbet fogyasztana és a legnagyobb a meghibásodás veszélye? Hát tönkre akarjuk mi tenni szegény MÁV-ot? A tönk szélére akarjuk vinni? Lássuk be, fogalmunk sincs, mi az a fegyelem! Pedig csak példát kéne vennünk dicső vasutasainkról, ennyi az egész!

Vagy ott van például az a Deutsche Bahn! Ott bezzeg fegyelmezettek az utasok, meg is van az eredménye! Ott bezzeg tiszták a vonatok, pontosan közlekednek! Nem is csoda, hiszen a német utazók betartják a szabályokat! Láthatjuk, ennyin múlik az egész, csak magunkat hibáztathatjuk, hogy nálunk még nem vagyunk elég érettek a vonatozásra! Pedig a derék MÁV alkalmazottak mindent megtesznek, hogy belénk sulykolják a szabályokat, de fafejűek vagyunk, felelőtlenek, nem vesszük észre, hogy miattunk tart ott a vasút, ahol!

Pantográf 2009.05.11. 08:33:06

Ha jól tudom az ÖBB-nél minimális különbség van,hogy a pénztárnál veszel jegyet vagy a kallernél.(talán 3 euro)Arra törekednek,hogy mindegy hol de vegyél jegyet.Természetesen ha így sem akar jegyet venni,mocsokul megb.szák!Tehát itt sem ártana elgondolkodni az agyasoknak,hogy ne mindenáron büntessenek!

Ákibard! 2009.05.11. 09:20:15

@Pantográf:
".(talán 3 euro)"

Nálunk meg 500 Ft, ami a mai árfolyamon is kevesebb mint 2 euró...

Pantográf 2009.05.11. 11:48:34

@Ákibard!: Ha a vonaton veszed meg a JEGYET,az +2000Ft pótdíj.Én arra akarok kilyukadni,hogy lehet itt utazási morálról papolni de ha a vonaton is lehetne jegyet venni(pótdíj nélkül),akkor talán a bevétel is több lehetne.De persze én nem érek fel a START nagyszerű üzletpolitikájához.

rickyramirez 2009.05.11. 12:17:55

@a petya:
Lehetetlen lenne téged meggyőzni, nem is próbálom, csak annyit: ez hozzáállás kérdése. Egyenes ember vagyok-e vagy kidumálós fajta? Én sem kétszer utaztam IC-n életemben, és mindig volt pótjegyem is, mert tudomásul veszem, hogy rám is vonatkoznak az utazási szabályok.
A másik pedig, hogy a vasút az közszolgáltatás. Ez nem olyan, mint pl. egy étterem, hogy legközelebb máshová megyek, ha egy helyen nem tetszett valami. Itt a színvonal (és most arra reagálok, amit a WC-kről, tisztaságról, késésről, stb... írtál) attól függ, hogy az állam biztosít-e megfelelő összeget a működésre. Magyarországon nem, Németországban igen. Az meg ugye nem kérdés, hogy ezt az egyébként rendkívül tőkeigényes közlekedési formát máshogy működtetni nem lehet.

Ákibard! 2009.05.11. 14:19:42

@Pantográf:
"akkor talán a bevétel is több lehetne."
Persze. Vagy mégtöbben hajaznának arra, hogy hajj 3 megálló alatt úgysem jön kaller' vagy ha jön majd veszek tőle pótdíj nélkül.
Ahogy emvé is írta hozzáállás kérdése az egész. Ezek a szabályok feleslegesek lennének úgy, ha nem az lenne a felfogás amit irtam fent is:

"Minek vettem jegyet, még nem is jött a kalauz".

Sokan nem azért vesznek jegyet, mert az utazásának ára van, hanem azért mert megbűntet a kalauz. Most képzeld el ezeket, ha pótdíj nélkül lehetne jegyet venni...

a petya 2009.05.11. 20:37:49

@rickyramirez: a legutóbbi kimutatások szerint (is) rettenetesen pazarló módon bánik a MÁV a pénzzel. És a MÁV alkalmazottak azok is, akik szabotálják a szükséges változtatásokat, hogy hatékonyabban és jobban működhessen a cég. Nem biztos, hogy van annyi pénz a világon, amiből a jelenlegi szervezet valóban minőséget javítana. De ez nem ennek a posztnak a témája, hosszú és keserves dolog.

Persze igazad van, normálisan az ember megveszi a jegyét, nem is ezzel van a bajom, ebben egyetértünk, nem vagyok én sem egy notórius renitens ember, ha van rá mód, betartom a szabályokat. Szerintem a posztoló is ilyen, kivételek viszont akadnak, és tényleg nem érzem, hogy megrengett volna a föld, ha elmehet Győrig ezzel a vonattal.

a petya 2009.05.11. 20:38:59

@Ákibard!: na ebben tökéletesen egyetértünk.
süti beállítások módosítása