Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Olvasónk augusztusban Csehországba szeretne utazni vonattal. Megnézte az Elvirán a menetrendet, de nem lett tőle okosabb. A rendszer még a keresett város nevét sem találta, nem hogy az oda induló vonatok menetrendjét. Szerencsére az utas tudta a „cseh Elvira” címét, ahol talált magának vonatot a Keletiben (Hungária EC) ami megáll az érintett állomáson. Kár, hogy csak a MÁV nem tud róla.

Augusztus 20-án tervezem, hogy Csehországba utazom, mégpedig Moravská Třebovába. Megnéztem a MÁV-Start honlapján a lehetőségeket, itt mondjuk a fent nevezett település nincs benne az adatbázisban, ellenben Česká Třebovát több nemzetközi vonat is érinti. Nem sok találatot kaptam, ráadásul mind délutáni indulás. Ezután megnéztem a "cseh elvirá"-ban (idos.cz) is, és érdekes dologra lettem figyelmes: a Budapest-Keleti pályaudvarról induló Hungária EC megáll Česká Třebovában, erről azonban a Start (úgy látszik) nem tud. És ráadásul szűk másfél órával később indul is a Moravská Třebová-i vonat, tehát van átszállási lehetőség. Jelenleg a cseheknek hiszek jobban, mivel mégiscsak az ő "felségterületük"-ön járunk. Mindenesetre érdekes, hogy egy Budapestről induló vonat menetrendje hibásan szerepel a MÁV-Start adatbázisában...

Ha valaki kíváncsi, hogy az Elvira mit javasolt, a mav-start.hu honlapon írja be Budapestet kiindulási állomásnak és Ceska Trebova (sic!) az úticél. Esetleg az érkező és induló vonatok jegyzékéből elő lehet kotorni az EC 170 (HUNGÁRIA) menetrendjét, melyet az alábbi linkkel vethetünk össze:

http://jizdnirady.idnes.cz/draha/?p=MCUxOTQzMiU1NTAwMDAzJTU0NTM5MTMlMCU2NDE2JSU5OjI4JTE0OjQ0&irk=NDA4MjU5MzY3

Nos?

Üdv: Pap Dávid

Címkék: utazás máv külföld vonat vasút érdekesség utas panasz elvira észrevétel


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr131190477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megmondom a véleményem. Akkoris! 2009.06.17. 12:03:54

"Egy vonat amiről a MÁV-Start sem tud"
Ezzel szemben az internetes menetrendből kimaradt egy megállása a vonatnak.

A posztoló panasza teljes mértékben jogos. Azt tanácsolom neki, hogy legközelebb egyből MÁV-Startnak írjon, hogy javítsa a netes menetrendjét, mert hibás. Általában rövid időn belül jön a válaszlevél, és láss csodát, a neten is hamar "kijavítódik" a hibás adat.

Marr 2009.06.17. 12:05:13

Elég ciki... Bahn.de és a németek precizitása is azt ajánlja, mint a csehek.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.06.17. 12:22:16

@Megmondom a véleményem. Akkoris!:

Jogos, csak ha rákeresel az útra, akkor amiatt, hogy nincs ilyen megálló, a vonatot sem találja a rendszer. Persze igazad van, a vonat attól még ott van. Javítottam is a címet, nehogy ezen vesszünk itt össze.

scooby doo 2009.06.17. 13:55:15

Az elvira egy rakás szar. Engem nem 1X átvágott már, vagy nem volt olyan amit kiírt vagy volt olyan amit nem írt ki (annak mondjuk örültem, ha előbb jött)

Adani 2009.06.17. 14:04:39

@scooby doo:

Orosházán mondta nekünk egy vasutas mikor a 4:30-as vonatot kerestük, h hát az nincs 5:20-kor megy az első.

Mondtuk, h dehát az Elvira...
Erre mondta, h kérem Elvira is csak nőből van előfordul ,h hazudik. :)

Megmondom a véleményem. Akkoris! 2009.06.17. 15:34:47

@BKV figyelő: Okés, köszi :)

Az Elvira amúgy télleg egy rakás szar. A külföldi példákat elnézve van hova fejlődnie. Például az osztrák az átszállásnál (ha másik állomásról megy a csatlakozó vonat) kiad egy konkrét útvonaltervet a városon belülre is. Arról nem is beszélve, hogy a konkrét vágányszámokat is megadja.*

*: Mondjuk ez nem a menetrend hibája, először a technikát kellene olyan szintre fejleszteni, hogy ne boruljon fel az ütemterv, ami (többekközt) a vágányt is tartalmazza.

matteo14 2009.06.17. 15:46:51

A cseh idos szerint megáll a Hungária EC Česká Třebovában de sem a magyar elvira,sem a MÁV menetrend könyve sem említi a Česká Třebovai megállást.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.06.17. 16:17:49

Ha érdekel reggeli indulás:
5:28 Budapest - EC 174 Ján Jesenius
10:43 Česká Třebová

innen
1.
12:05 - kor indul Třebovice v Čechách 12:10-kor érkezik, gondolom közel van
12:16 -kor indul ide: Moravská Třebová

2. lehetőség (1 átszállás)
13:23 - kor indul Moravská Třebovába

Megjegyzés: a számítógépes ČD menetrendem mondja ezt nekem (állítólag már a frissített,de semmi sem biztos).
Párszor utaztam ezzel a vonattal, úgy rémlik nekem is,hogy megáll Česká Třebovában

A PC-s menetrend szerint is megáll a Hungária. De azért ellenőrizd le kicsit később is, mert most június 14-én változott a menetrend. és lehet, hogy a mávos már az aktuális és a cseh még nem ;). Itt sem tökéletes minden: pl. a MÁV-os sztrájkról ( a legutóbbiról ) sokan csak a vonaton szereztek infót.

Ákibard! 2009.06.17. 16:47:45

Az Elvira egy BELFÖLDI menetrendi kereső.
Nemzetközi utazás keresésére a bahn.de oldalt ajánlja az elvira is.
Akkor miről beszélünk kéremszépen?

Grg76 2009.06.18. 10:03:03

@Ákibard!: Rendben, legyen, de akkor miért tudja a -teljesség igénye nélkül- Thesszalonikibe, Szófiába, Burgaszba vagy épp az 5 berlini pu.-ra menő vonatokat?!
Akkor vagy egyen csak belföldi, vagy pedig mindent tudjon, de igy összevissza...
Elég vicces, hogy külföldi oldalakról kell összeszedni a dolgokat.

Ákibard! 2009.06.18. 11:14:04

@Grg76:
Honnan tudod hogy azokat is pontosan minden megállóra lebontva tudja?
Miért vicces az hogy klf oldalon kell keresni klf vonatot?

Marr 2009.06.18. 11:51:11

@Ákibard!: Az Elvira azt vállalja, hogy "a Magyarországra érkező és innen induló vonatokat ismeri, de más országokban közlekedő egyéb vonatokat nem."
Mivel Magyarországról induló vonatról van szó, ezért az Elvirának ismernie kellett volna annak minden megállóját. Igen, a külföldi megállóit is. Erről van szó.

Ákibard! 2009.06.18. 13:59:13

@Marr:
"Elvirának ismernie kellett volna annak minden megállóját. Igen, a külföldi megállóit is. Erről van szó. "

Igen ismeri a BELFÖLDI megállóit, hiszen alapvetően BELFÖLDI menetrendi kereső. KÜLFÖLDI utazás keresésére a bahn.de keresője szolgál.
Magát a vonatot ismeri tudja honnan hová közlekedik, de a külföldi megállóhelyekről nem tud, hiszen belföldi kereső.
Ahogy az alatni GYIK bejegyzésben is olvasható:

"Az ELVIRA alapvetően belföldi utastájékoztatási rendszer. Természetesen, a Magyarországra érkező és innen induló vonatokat ismeri, de más országokban közlekedő egyéb vonatokat nem.

Nemzetközi utazáshoz az európai vasúttársaságok megbízásából a német vasút által üzemeltetett szolgáltatást ajánljuk: bahn.hafas.de "

süti beállítások módosítása