Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



A lenti levél jó példa arra, hogy időnként mekkora fejetlenség van a MÁV-nál. Múlthét pénteken a Déliből azért indult később az egyik vonat, mert a kalauz nem érkezett meg időben. Az utasnak mindig azt mondják, hogy menjen ki időben a vonathoz, tervezze úgy az útját, hogy legyen ideje mindenre. A vasutasra ez miért nem vonatkozik?

Kedves MÁV-figyelő!

Péntek este Székesfehérvárra kellett mennem, és az alapos belvárosi esőzés okozta ronggyáázás után a legkézenfekvőbb járat a 21:38-as Déli pályaudvarról induló csodálatos személy vonat volt. Általában híresen az utolsó, sőt az utolsó utánni pillanatban tudok érkezni, ezért most megembereltem magam és taxival mentem, hogy biztosan oda érjek.

Indulás előtt 10 perccel sikeresen befutottam, megvettem a jegyem, elhelyezkedtem az egyébként elég szépen tele lévő, világítás nélküli, és minősíthetelen állapotban lévő wcvel megáldott szerelvényen. Eljött az idő, várjuk a sípszót, semmi. Múlnak a percek, már negyed órnál járunk, és még mindig annyit sem mondanak, hogy fapapucs. Egész, vagyis este 10 előtt pár perccel szaladt végig a kalauz a vonat mellett kivülről, majd loholás közben annyit elárult, hogy a BKV miatt késett...

Ja, hogy kérem szépen, az utas legyen itt, és fizessen, a kalauz, akinek meg ez a munkája, az teljes léleknyugalommal letudhatja annyival, hogy "a BKV miatt késtem". Ezután a szerelvényen meglehetősen sokaknál leszállt a vörös köd, és vastag anyázás, valamit a jegy és bérlet átadás megtagadására vonatkozó buzdítások hangzottak el. Már csak azt vártam mikor fogják felkoncolni a kalauzt, ami  - azért, valljuk be - meglehetősen jót tett volna az utazó közönség igazság érzetének.

Amikor jött jegyet kezelni, megkérdeztem tőle, hogy mégis mikor érünk fehérvárra, mire ő pofátlanul benyögte a menetrend szerinti időpontot. Ami távolról sem fedte a valóságot. És már csak azért is dühítő, mert lefelé, nem hogy faragtunk volna ebből a szépséges 20 perc késésből, hanem még jött is hozzá, így fél 12 után pár perccel, vagyis közel fél óra késéssel gurultunk be. Well done!

Üdvözlettel, DjZoNe

Címkék: máv vonat késés vasút utas panasz kalauz észrevétel személyszállítás


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr201231039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jim Raynor 2009.07.08. 12:20:43

no, majd jön ákibard, és megmagyarázza, hogy hülye a posztoló, hogy képzeli a pontos indulást, meg különben is, nem a máv tehet arról, hogy a bkv miatt késett a kaller......

mav 2009.07.08. 12:43:01

Járjál kocsival én fél éve se BKV se MÁV, pontos, kényelmes, gyors és OLCSÓBB

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2009.07.08. 13:07:37

Egyébként, a mav-start.hu tanulsága szerint 21:38 az indulás és 23:06 az érkezési dátum :)

rickyramirez 2009.07.08. 13:15:35

Bár az eset kellemetlen az utasoknak, de mégis azt lehet mondani: bármikor bárkivel előfordulhat objektív okokból, hogy késik. Nyilván nem arról van szó, hogy ha hetente valaki kétszer késik, az elfogadható, de ilyen akkor is megeshet.
Ott követte el a hibát a jegyvizsgáló, hogy ezt elárulta, így az utasok haragja rázúdult. Nem kellett volna semmit mondania, vagy ha kérdezik, hivatkozhatott volna technikai okokra, így elkerülhette volna a kellemetlenségeket.

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2009.07.08. 14:40:04

A legsúlyosabb probléma szerintem ebben az, hogy a máv nem tudott helyettesítést biztosítani.

Mondjuk ne adj Isten, eltöri a lábát útközben, akkor a vonat indulással kivárjuk a 6 hetet, amíg leveszik a gipszet? :D

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.07.08. 15:48:00

@DjZoNe: Ott a pont.

A JV késhet a munkából, de úgy kell megoldani, hogy ilyenkor legyen helyettesítés, lehetőleg nem pont avonat indulására kelljen odaérnie (legyen némi tartalék a rendszerben), stb.

Kzsolt 2009.07.08. 19:25:44

@DjZoNe:

Ja igaz, én is anno még JV koromban elkéstem, rajtam kívül álló okok miatt, a boss tiszta pánikban volt amikor felhívtam. Csak sápítozott, hogy most mit csinál, mondom felülteted a tartalékost. Ezt tette és nem volt semmi gond. Én írtam egy jelentést, hogy elkéstem de attól az élet még nem állt meg. Azért megkérdeztem tőle, hogy ha engem elüt egy autó és nem tudok bejönni (betelefonálni se) akkor járatok maradnak ki?
Persze nem tudott rá mit mondani...

mozdonyos józsi 2009.07.08. 19:27:24

A kalauzok is emberek, ők is késhetnek, ők is megbetegedhetnek, stb.

Ennyi megértés sincs bennetek?
Lehet jönni aztán, hogy "de hát bunkók a kalauzok" meg hasonló szövegek.

Ennyi erővel nyithatnánk "Közért-figyelő"-t és ilyen hasonló posztokkal teleírhatnánk: "10 percig blokkoltak, mert késett a pénztáros"

Aki unta a commentjeim, örülhet: nem olvasom tovább ezt a blogot, épp elég bulvár van már a TV-ben, nem kell ráadás. Őszintén sajnálom azokat a mávosokat, akik tisztességesen, hivatásból végezik a munkájukat, és az ilyen blogok miatt kapnak naponta a nyakukba hamis előítéleteket, és lenézést.

Kzsolt 2009.07.08. 19:28:25

Egyébként most végzett egy vezető jegyvizsgáló tanfolyam, miért nincs egy ember akit ilyen esetben ugrasztani lehet?

mozdonyos józsi 2009.07.08. 19:28:55

@DjZoNe: "Mondjuk ne adj Isten, eltöri a lábát útközben, akkor a vonat indulással kivárjuk a 6 hetet, amíg leveszik a gipszet? :D " Bunkó vagy...

Kzsolt 2009.07.08. 19:34:17

@mozdonyos józsi:

Bár a postban valóban a kalauz ellen szól a dolog, de úgy látom DjZoNe is rátapintott a lényegre:

"A legsúlyosabb probléma szerintem ebben az, hogy a máv nem tudott helyettesítést biztosítani.

Mondjuk ne adj Isten, eltöri a lábát útközben, akkor a vonat indulással kivárjuk a 6 hetet, amíg leveszik a gipszet? :D "

Itt is inkább szervezési gondok voltak/vannak. Sajna ez lett a sok leépítés eredménye.
Gondolom a vezérigazgatóságon vannak elegen.
Ott akár hárman is tudnak egyszerre kávét főzni. Szomorú :(

Ákibard! 2009.07.08. 20:01:48

@TheElf:
Igen, a gond valóban ott volt, hogy 1) elárulta miért késett, de ami nagyobb gond 2) hogy nem pótolták valakivel.

Magam is meglepődtem annó, hogy vannak olyan fordák, ahol a Jegyvágó a Keletibe érkezik de a következő vonata a Déliből indul! Van egy technológiai idő ami alatt meg kell járnia, ha nem sikerül akkor alakul ki ez a helyzet...
Bár épp nem csúcsidő volt, hogy több vonat várakozó jegyvizsgálója legyen ott, talán mégis meg lehetett volna oldani valahogyan...

Aztán lehet hogy keresték telefonon, vagy inkább ő szólt oda, hogy 20 percet késik, annyi idő alatt meg nehéz találni valakit, vagyis mire összeszedik megérkezik a késő delikvens.

Amúgy vasárnap Székesfehérvár felé barangoltam ott beborsult a ravatal minden 10-15-20 percet késett. Az egyik vonat mellett kérdezte egy utas a jegyvágót mi történt ő mondta, hogy egy reggeli vonatra nem vezényeltek mozdonyvezetőt, ezért úgy kellett találni valakit, akit később megint pótolni kellett, és így vitték tovább egész nap a késést. Este 18-kor még 10 perc késések voltak, gondolom üzemzárásig megmaradt... Ez súlyos hiba, emberi mulasztás,MÁV-osok is csak a szájukat húzzák rá... :-/

Ákibard! 2009.07.08. 20:03:40

@sünvadász:
:-)))))
Attól hogy még most végeztek nem jelenti, hogy feleslegben vannak :)

Persze tényleg kérdés miért nincs ilyenkor tartalék...

Kzsolt 2009.07.08. 20:30:53

Gyaksin vannak kallerek mellett, de azért tud annyit, hogy "legyen egy vonata" A mély vízben lehet megtanulni úszni.
Igaz ez nem a legjobb hasonlat.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2009.07.09. 00:30:14

@mozdonyos józsi: A mezei utast nem érdekli, miért késett, ha nem érkezik időben, legyen helyettes!

Természetesen ha valaki azt mondja h BKV miatt késett, megértem. De akkor is az van h ha bármi okból nem tud megjelenni a kalauz, muszáj lenne helyettesítésről gondoskodni.

Nem téged sértegetünk, az átlagfogyasztó nem láthat be minden mögé. Nyilván van amit elnézünk és van amit kevésbé.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.07.09. 02:10:09

Egyáltalán, miért ennyire fontos, hogy legyen jegyvizsgáló a vonaton? Monst nem attól a néhány utastól fog tönkremenni a MÁV, aki ezt kihasználva jegy nélkül utazik. Arról már nem is beszélve, hogy ha jól tudom, két kalauz van a vonaton, a poszt szerint meg csak egy késett, tehát elvileg egy ott volt. Akkor meg végképp nincs gond. Max annak az egynek kicsit több feladata lesz.

Mozvez 2009.07.09. 07:35:17

@Peti817172M:
Mert ő a kereskedelmi tevékenysége mellett forgalmi tevékenységet végez: felhatalmazza a vonatot indulásra, sokszor olyan helyen is ahol a forgalom embere dolgozik lásdd mickolc tiszai. T. kollégának hozta a forgalmász az irásbeli rendelkezést és félre állt, várta, hogy a iros sapkás menesze aztán a piros sapkás az ajtófelé mutatott... a kaller majd kiesett az ajtón úgy integetett:).
A kalauz emelett figyelésre kötelezett dolgozó is lehet bizonyos esetekben, amit a menetigazolványba be kell írni és a trakció fizet a startnak bánat pénzt. Miért is? Mert azon a szakaszon ennyien és ennyien szálltak fel ennyinek nem volt jegye és ennyi kiesés kelletkezet...

japó 2009.07.09. 11:43:32

Lesz*rom, hogy miért késett a kalauz. Nem érdekel, h mi van a bkvval az utast vigyék el a-ból b-be. Ezért fizet. Ha baleset van azt megértem, más tészta. És akkor mi történt volna, ha kaller nélkül megy el a gőzös? Semmi. Én naponta járok be Bicskéről és heti 2-3szor tuti, hogy nem jönnek. És így is megy tovább minden... Ha egy-2 percet késik azt senki nem fogja megírni,na de 20-at???

Ákibard! 2009.07.09. 11:47:35

@japó:
Önmagában nem az a probléma, hogy nincsen aki a jegyeket ellenőrizze. Az a baj, ahogy fent is írták, hogy ő forgalmi feladatokat is ellát. Személyszállító vonat jegyvizsgáló nélkül szabál szerint nem közlekedhet Magyarországon.

A probléma az volt miért nem pótolták?

scooby doo 2009.07.11. 01:15:24

Tudhatja a kalauz, hogy a BKV sem a pontosságról híres a kiváló műszaki állapotok meg ilyenek miatt. Ő is induljon el előbb.
Amúgy ezt így lehet a kalauzoknak? Hogy elugrálnak munkaidő közben? Így van kiszabva a munkaidő?

Ákibard! 2009.07.11. 19:30:52

@scooby doo:
"Hogy elugrálnak munkaidő közben? Így van kiszabva a munkaidő? "

Akkor mégegyszer:
Vannak olyan fordák, amikor a eletibe érkezel, onnan kalauztáskával, cókmókkal, egyenruhában átmetrózol a Délibe. Erre rendelkezésedre áll egy vonaljegy és a BKV nomeg egy adott technológiai idő, amivel a fordakészítő számol. Ha valami miatt (baleset, esemény stb) miatt nem érsz át, akkor áll elő a fenti helyzet.
Nyakamat teszem rá, hogy nem a Saturnba ugrott át a Moszkvára, főleg nem fél 10-kor...

scooby doo 2009.07.12. 01:05:33

@Ákibard!: Hát, ha így van, akkor valszeg nem indult el időben, mert mind a Nyugatiból, mind a Keletiből hamar át lehet érni, bár ha másik pályaudvarról, az más.
De ha Keleti vagy Nyugati, az valszeg az ő hibája, metrón nem nagyon szokott zűr lenni.

Ákibard! 2009.07.12. 04:18:45

@scooby doo:
"metrón nem nagyon szokott zűr lenni. "
A nem nagyon, az nem SOHA. Ha nem SOHA akkor lehet most következett be az a ritka alkalom.
A tények ismerete nélkül nem kellene vádolni szerencsétlent.
Neked sem buli 20 percet késni a munkahelyedről, hidd el, neki sem...
Szerintem valami zűr volt a metrón, vagy a BKV-n máshol, attól függ merről jött.

rexter 2009.07.12. 12:58:02

szinte pont ugyanez tortenttegnap is a delibe este. 20 percet kellett varni a kalauzra.
süti beállítások módosítása