Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Vasárnap próbáltam meg bejutni Érdről a fővárosba. A 15:54-es martonvásári személyvonatot választottam. (Vagy 16:03, a menetrend sem tudja pontosan, mikor jön a vonat, lásd a képen).

A vonat persze nem jött. Se ’54-kor, de ’03-kor. Kimaradt, de erről mi utasok ne tudhatunk meg semmit, szolgálati titok. Az állomás épülete előtt kell hallgatózni, ha információhoz akarunk jutni, ugyanis a bent üllő kolléga eszeveszettül telefonál. A következő vonat is 60 percet késik, ezt már a hangosból tudtuk meg (ezt bemondták valamiért). Hallgatóztam tovább és közben a menetrendet olvasgattam, ekkor lettem figyelmes merre:


Az egyik menetrend szerint '54-kor, a másik szerint '03-kor megy a vonat.


Két, egymás alatt lévő nyári menetrend. Az egyik ismeri a 16:03-as Pest felé induló vonatot (van ilyen Budapest - Székesfehérvár vonat is) a másik csak ’54-esről tud. Miközben én meglepődtem a menetrenden nagyon, hallom, hogy kolléganő bent a váltást hívja, hogy azonnal szálljon fel az első vonatra amit lát, ne is nézze a menetrendet, mert percek kérdése, és teljesen összeomlik a menetrend szerinti közlekedés, ő meg már menne haza. (Én meg Pestre, de hát ez kit érdekel?)

Persze ekkor már nem is reménykedtem abban, hogy az én ’54-es vonatomról megtudok valamit, ezért inkább felmentem Érd felsőre, ott van egy személy ’34-kor azt röhögve elérem. Természetesen ez a vonat is késve jött, ’45 körül gurult be az állomásra így 1 órás szívás után elértem a fővárost.

Nem tudom miért borult fel a menetrend, de, hogy őszinte legyek, nem is nagyon érdekel. Az érdekelne, hogy a vonat kimaradását és a menetrend teljes összeomlását miért nem kommunikálták az utasok felé? Miért hallgatózva kell megtudnom, hogy az a vonat, amire várok nem fog jönni? Legalább annyit mondanának, hogy menjünk busszal, az biztosabb.

Címkék: közlekedés máv saját vonat menetrend vasút panasz tájékoztatás észrevétel érd


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr881245058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humorpalanta 2009.07.14. 12:50:33

Ez van. Ilyen állapotok mellett nem lehet mit csinálni. Már csak az kell, hogy elvegyék a MÁV-tól, azt a pénzt. Még eladni egy-két részét, és teljesen összeomlik a vasúti közlekedés. Szerintem ez 5 éven belül be fog következni. Kíváncsi vok, hogy melyik omlik össze hamarabb. A vasút, vagy az állam...

petya.bacsi 2009.07.14. 13:02:55

@humorpalanta: ez nem pénz kérdése, mármint az utasokhoz való hozzáállás.

Talicskázhatnának ebbe a fantasztikus cégbe 125x ennyi pénzt, akkor sem változna semmi. Már-már sportot űznek ebből, és az utas hőzönghet.

Szerintem ha lenne más kultúrált, utasbarát szolgáltató, a MÁV lehúzhatná a rolót.

Múltkor én is vártam a számlámra, erre a jegyes utasokat a drága pénztáros kiszolgálta, aztán közölte, hogy ő leadja a műszakot, leszámolt, majd a kolléganője megcsinálja nekem a számlát.

Ez egy ilyen cég, csodákat ne várjál. Ha az az útikönyv író, akit megvágtak a BKV ellenőrök vonattal ment volna, akkor most mindenkinek a MÁV miatt égne a képe.

CuckOO 2009.07.14. 13:39:20

Pénteken én is 50 percet ültem az állomásokon legalább.

Kinéztem magamnak a 17:34-es vonatot, mert hát ugye nyári menetrend és ebben az időben pont nincs a megszokott Székesfehérvári, ami csak itt-ott áll meg. Kiértem az állomásra, ki volt írva, hogy egy gyors, ami nem délibe megy, hanem keletin keresztül nem tudom hova 40 percet késik. Áááh mondom jól kezdődik, bár az Nagykanizsáról jön nem hittem volna, hogy akadályozza a pusztaszabolcsi közlekedést. Nem telik el 4 perc, bemondják, hogy a pusztaszabolcsi is késik 15 percet. Lesétáltam alsóra az 53-as vonathoz, az 18:05-kor begurult az állomásra és senki nem szólt, hogy késik.

Ákibard! 2009.07.14. 14:40:20

@petya.bacsi:

Hamarosan az eTicket is tudni fogja az ÁFA-s számlát, kis türelem, mert egyzserre kerül be több fejlesztéssel.

Már láttam ott kiadott számlákat, nagyon pofás :) És könnyű lesz. Vásárláskor megmondod kell-e számla, és ha kérsz, a kioszk kinyomja helyben.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2009.07.14. 17:12:35

Nem lehet, hogy a fehér-sárga a hivatalosan kiadott menetrend, alatta a fekete-fehér meg a vágányzári? Ez rá kell legyen írva. A vágányzári felülírja az alapot. Amúgy meg a vonalon felújítás zajlik, perpillanat Gárdony és Martonvásár állomások vágányhálózatát újitják fel. Elég egyetlen késés, műszaki hiba, vagy mittudoménmi, hogy az egész vonal forgalma beboruljon.

De megvígasztalom a T. posztolót: a felújítás során Székesfehérvártól Tárnokig szinte mindent át fognak építeni jobb, gyorsabb pályára, Lesz új megálló (Börgönd) Dinnyés állomás megszűnik, helyette egy megálló épül a faluhoz közelebb, Kápolnásnyék új állomásépületet kap, és sok helyen megszűnnek a szintbeni közúti-vasúti keresztezések. Mindez röpke néhány év alatt lepörög. Addig kérjük kedves utasaink megértését és türelmét. (Nem, nem vagyok vasutas, csak vasútbarát...)

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2009.07.14. 17:19:18

"[...]ugyanis a bent üllő kolléga eszeveszettül telefonál."
"Hallgatóztam tovább [...]"
"Nem tudom miért borult fel a menetrend, de, hogy őszinte legyek, nem is nagyon érdekel. Az érdekelne, hogy a vonat kimaradását és a menetrend teljes összeomlását miért nem kommunikálták az utasok felé?"

Lúzer vagy. Kötötte volna ki a forgalmász a szolgálati telefont a hangosra? Valszeg nem bájcsevegett a telefonon, hanem információkat kapott a vonal forgalmáról (hallgatózásod eredményeképp megtudtál valamit, mégpedig a vonatról).

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.14. 19:26:24

@chipetke:

Mindkét menetrend ugyan az, ma néztem meg. Ugyan az az érvényességi idejük és egyik sem vágányzári. Az a különbség, hogy a fehér-sárgán csak az alsós vonatok vannak, a másikon pedig az Érd felsősek is szerepelnek, az a fekete csík melletti halványszürke.

Engem egyébként nem igazán vigasztal így Érd és Budapest között utazva, hogy mi lesz fehérvár felé. 20 éve ígérik, hogy 2 vágány lesz Pestig. De még nincs. Így ha 1 vonat késik, az összes többi is késik (te is írtad).

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.14. 19:28:31

@chipetke:

Nem vagyok lúzer, kikérem magamnak. Nem kell kikötni a telefont a hangosra, csak bele kell szólni, hogy gyerekek, nem jön a vonat. Ő tudta, ezért hívta a kollégáját, majd ott voltam még 20 percig (már nem telefonált) és nem mondott még mindig semmit. Ezután mentem fel felsőre.

Nehogy már hallgatóznom kelljen ahhoz, hogy megtudjam, kimarad a vonatom.

Vityaz 2009.07.14. 20:53:09

@BKV figyelő: figyelj, mert látom, nem tanulsz :D
A máv nem kérdez (lásd BS) és nem mond semmit. Neki információi vannak, ami ugye értékes, a többiekkel meg minek ezt megosztani.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2009.07.15. 00:29:45

@BKV figyelő: Sajnálom, kicsit talán erős volt...

Az viszont tény, hogy most Gárdonyban is csak egy vágányt használnak, Martonvásáron nem tudom mi a hlyzet, mert arra a barátnőm jár (mondjuk Martonnak van saját vonatja, így gondolom ott kettőt hagynak, ha nekikezdenek, de ugye ha ott áll a vonat akkor ott is csak egy van, plusz még amivel a menetrend is számol: Tárnok után egy vágány Érd alsónak és nem tudom hogy milyen vonalvezetéssel Érd felsőnek. Az eredeti egy-kettő helyett még plusz egy-kettő szűk keresztmetszet, és ha gixer van akkor bizony könnyen borul az egész hóbelevanc úgy ahogy van.
Értem, hogy mi a problémád.
És valahol megértem a vasutast is, amikor beparázik, hogy most mi lesz, és idegességében leblokkol.
Egyébként nálunk még bemondás sincs. Ha késik a vonat azt onnan vesszük észre, hogy nincs ott időben.

@kukac@ 2009.07.15. 02:08:57

Én úgy vélem, hogy a "fehér-sárga" az az alap menetrend, ami 2008 december 14-től idén decemberig érvényes. Azonban a vonalon számos vonat menetrendje megváltozott június 20-ától és tart mindez egészen augusztus 23-áig, a nyári menetrend utolsó napjáig. Június 19-ig 15:54 volt a menetrend szerinti indulása a vonatnak, június 20. óta ez 16:03-ra módosult. Az általam leírtak az Elvirába is be vannak táplálva. Szoktam én is 1-2 hetente Budapest és Székesfehérvár között utazni, így kénytelen voltam észrevenni, hogy ez a helyzet. A Bp-Fehérvár közötti személyvonatok pl. teljesen rendszertelenek mostanában, az indulásuk és az érkezésük, sőőt, az útvonaluk is szinte óránként változik. Ebben nem vagyok biztos, de mintha úgy néztem volna, hogy némelyik órában nincs külön Martoni és Fehérvári vonat, hanem egybevonták, így lett belőle Érd-Alsó - Martonvásár útirányon át Székesfehérvárig közlekedő vonat.

Adani 2009.07.15. 08:20:58

Azt is hallottam, h a felújítás miatt megszűnik több régi stílusú állomásépület ( Velencefürdő, Velence, Gárdony) ez igaz? Kár lenne értük.

A felújítás viszont tényleg kell.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.15. 09:14:03

@@kukac@:

Írtam, mindkét menetrend júni 20-tól aug. 23-i érvényes. Az a különbség köztük, hogy a sárga csak az Érd alsós vonatokat mutatja, a fekete-fehér pedig egy "összmenetrend". (Ákibárd mindjárt kiokosít, hogy ennek nem is az a neve ;) )

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.15. 09:15:54

@chipetke:

De itt fel lett újítva a tájékoztató rendszer. Automata hang, kijelzők, stb. Azért van, hogy ilyenkor használják őket.

EvilHedgehog 2009.07.15. 12:35:19

Ha nagyon siet akkor a háta mögött lévő volán pályaudvarról induló busszal hamarabb bent lett volna. Persze az plusz pénz.

@kukac@ 2009.07.15. 13:04:40

@BKV figyelő: Értem, hogy az van kiírva, de egyszerre nem lehet mindkettő érvényes! :D Az Elvirában is úgy van, hogy van egyszer egy decembertől decemberig érvényes, de van egy, ami június 20-tól aug. 23-ig van érvényben, és az felülírja a másikat. Tehát a magyarázat valószínűleg ez. Viszont ezt papíralapon is jelezniük kellene, nagy piros betűkkel, mert így emberek százai hihetik, hogy kimaradnak a vonatok, miközben csak módosítottak a menetrenden.

@kukac@ 2009.07.15. 13:10:14

Mondjuk ha emellett még tényleg ki is marad, arra már a menetrend normális kitétele sem kínál megoldást... :D

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.07.15. 14:06:43

@@kukac@:

Kimaradt, mert ~'20-ig voltam ott, és addig nem jött. Tájékoztatás nem volt, csak onnan tudtam, hogy kimaradt, hogy hallgatóztam.

Ákibard! 2009.07.15. 18:02:58

@BKV figyelő:
"fekete-fehér pedig egy "összmenetrend". (Ákibárd mindjárt kiokosít, hogy ennek nem is az a neve ;) ) "

Ez nem hivatalos MÁV menetrend csak a ti vonalatokok ragasztgatja valami lelkes banda.

Ákibard! 2009.07.16. 10:40:43

@Balees:
Nem akarod inkább feldugni magadnak a telekocsi reklémspam kommentjeidet?

2009.07.16. 10:58:50

@Balees: Gyújtsad fel a szaros autódat, idióta (lehetőleg úgy, hogy TELE van - na, mit gondolsz, mivel?)! :)))

Balees 2009.07.16. 11:25:50

@Ákibard!, Selkath:
Értem én hogy buzultok a vonatokra, lelketek rajta. :)
Ákibard: gondolhattam volna hogy győrbe jársz, ott ez a szint!
Selkath: gyújtsd fel magadat, ha ennyire hülye vagy :D

scooby doo 2009.07.17. 21:52:47

@chipetke: Bassza meg. Az utasnak joga van megtudni, hogy mennyit késik az adott vonat, a többség ugyanis nem ér rá egész nap.
Ahogy Misi írta, akkor legalább mondjon annyit, hogy ez és az miatt nem tudjuk, hogy mikor érkezik vonat, ha gondolják, menjenek busszal (ott van a vasútállomás mögött a buszpályaudvar).
Többek között, főleg emiatt szoktam le gyakorlatilag 100%-ban a vonatról. Ez nekem nem kell. Elég sok programomat tette már tönkre, elég sokszor késtem miatta a suliból (jó, ez nem olyan nagy baj:D), úgyhogy ősztől marad a busz. Inkább kelek korábban, szenvedek a lassúsága miatt, de a busz maximum késni szokott (persze a Volán), vagy előbb elmenni, kimaradni a legritkább esetben.
süti beállítások módosítása