Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



A lenti levél megválaszolását rátok bízom. Biztos vannak sokan, akikben hasonló kérdés felmerül, jó ha van egy hely ahol az ilyen kérdésekre választ kaphatnak az utasok:

Kedves MÁV-figyelő!
 
Egy kérdésem volna a Budapest-bérletek MÁV-on való használatához. Múlt vasárnap Kismarosra utaztunk (sikerült, minden rendben volt) ketten két db. 26 éven aluliaknak kiadható 33%-os kedvezményű jeggyel: egy embernek egy útra 535 ft volt, összesen 2140 ft. Kicsit meglepődtünk, mert az elvirán úgy néztem a jegy árát, hogy bejelöltem a Budapest-bérlet opciót, a 33%-ot és a Nyugati-Kismaros útvonalat. Az összeg pedig 425 ft volt (összesen 1700 ft). Mivel egyből ezt az opciót használtam az elvirán, remélve, hogy lesz egy állomás még a Nyugati és Budapest határa között, úgy gondoltam, hogy az esetleges legutolsó állomástól kérem a jegyet, hogy a kiírt 425 ft-nál is jobban járjunk. Ám nincs ilyen állomás, mert az első megálló Vác, a Nyugati-Vác viszonylaton pedig értelemszerűen nem használhatom a Budapest-bérletet. Vagy mégis? Hogy jöhet ki különböző ár? Csak az elvirán?

Szerintem érdekes kérdés. Kérlek válaszolj ha tudsz!
 
Üdv, Kornél
 

Címkék: bkv máv kérdés utas bérlet jegy pénztár elvira észrevétel budapest bérlet


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr221420241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NGabor 2009.10.01. 13:08:05

Az elméleti határig kell megvenni a jegyet. Hatvanba utazva többször vettem BEB kiegészítő jegyet. A gyorsvonatokon is (első megálló Gödöllő vagy Hatvan) csak a diákot és a bérletet kérték a jegy mellé.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.10.01. 13:54:07

Az IC-ken kívül a MÁV nem ad ki adott számú járatra jegyet, csak viszonylati, van ahol pedig csak km alapú jegykiadás van. Magyarul ha a BKSZ határán belül van a célállomásod, (Tehát pl Ferihegy-Kecskemét kiegészítő jegyet nem vehetsz, Nagykőrös a határ. Bár ha nem jön addig a kaller, akkor honnan tudja, hogy nem ott szálltál fel? Mindegy, csak tipp. :P) akkor megveheted a kiegészítő jegyet, mivel nincs rajta, hogy Vácig személlyel, onnan a zónázóval, vagy végig a zónázóval mész.

Ákibard! 2009.10.01. 15:50:31

Lényegtelen, hogy megáll-e a vonat Vácig, a Budapesten belüli utolsó állomástól kell a kiegészítő jegyet venni.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.10.01. 17:11:35

Szerintem egyszerűen figyelmetlen volt a pénztáros, és nem BKSZ-est adott.

ruba 2009.10.01. 18:28:11

Én is úgy tudom, hogy attól még, hogy nem áll meg a vonat, kérheted a jegyet Budapest határától, a hangosbemondó is úgy mondja be, hogy:"Zónázó vonat indul...a vonat Vácig nem áll meg...a vonat Budapest Egyesített bérlettel Rákospalota-Újpest állomásig igénybevehető" (Mondjuk ezt kb 1 éve halottam, azóta nem nagyon jártam a Nyugatiban, így mostmár lehet, hogy mást mond.

Z1985 2009.10.01. 19:13:22

Szerintem meg egszerűen elfelejtette a posztoló mondani hogy nek van Budapest bérlete. És ha nem mndja akkor a pénztáros csak az alapján tud jegyet adni amit az utas mond.

Z1985 2009.10.01. 19:17:27

@Z1985: Egyébként a kiegészítő jegyet azon a vonalon Szobig veheted meg. A többi vonalon Tbányáig, Székesfehérvárig, Hatvanig, Nagykőrösig, Kunszentmiklósig, Szolnokig és esztergomig veheted meg, hosszabb útra nem igénybevehető a budapest bérlet és a kiegészítő jegy.

anemo 2009.10.02. 00:22:15

Ákibard! mondja jól, a határponti megállóhely független attól, hogy az adott elővárosi járat megáll-e ott. a 30a-n nagyon sokat utazom, Érd-elág személyeknél Nagytétény-Érdliget a határpont.
Egyébként kérnénk a posztolót, hogy ha még rendelkezik a jeggyel, akkor nézze meg, hogy a jegyár felett ott van-e, hogy "BKSZ"!

Zsolt_ 2009.10.02. 12:33:13

@Z1985: És mi van akkor, ha én Debrecenbe utazok. Megveszem a kiegészítő jegyemet Szolnokig, majd veszek egy sima jegyet Szolnoktól Debrecenig. Bugos a rendszer...

anemo 2009.10.02. 12:38:13

@Zsolty: én is gondolkodtam már, hogy pl a kanizsai gyorsokon ha továbbmegyek akkor vennék két jegyet.. elvileg megb*sz a kaller..

Zsolt_ 2009.10.02. 13:53:16

@anemo: Milyen indokkal? Mivel bizonyítja, hogy nem ott szálltam fel? Ha leszállok és visszaszállok a megállóban, akkor mi van?
Meg amúgy is... Érvényes jegyed van. A felhasználási időtartamon felül, az adott szakaszon használod, ergo nincs semmi alapja a büntetésnek. Ha megbüntet, te bemutatod, hogy márpedig volt jegyed.

Ákibard! 2009.10.02. 16:25:32

@Zsolty:
Hát sajnos ez nem így van.
Ha nincsen összefüggésbe hozva a két jegy, akkor csak úgy utazhatsz, hogy ahol végetér a jegy, ott leszállsz és a következővel mész tovább.
Azonos vonattal, azonos vonatszámon két jeggyel nem utazhatsz.

2009.10.03. 14:19:32

A bksz honlapjáról:

"Minden BKSZ környéki utas – az utazása költségének figyelembe vételével – választhat:

· utazásához továbbra is a vasúti illetve helyközi autóbusz tarifa szerinti menetjegyet (bérletet) vált a helyközi járat Budapesten belüli tetszőleges megállóhelyéig, vagy

· megvásárolja BB-t a főváros közigazgatási határain belüli közlekedésre, és ehhez csatlakozó/kiegészítő menetjegyet (bérletet) vált a főváros határán belüli utolsó megállóhely és a BKSZ-en belüli agglomerációs megállóhely között. A főváros határán belüli utolsó megállóhely mindig a főváros határához legközelebb eső helyközi autóbusz, vagy vasúti megállóhely, attól függetlenül, hogy az adott helyközi járatok megállnak-e ezen a megállóhelyen, vagy nem."

Ezek szerint létezhet a kétféle ár, ami a posztban is szerepel.

@Zsolty, @Ákibard!: Én úgy szoktam utazni Debrecenbe Zuglóból a gyorsvonattal, hogy Ferihegy-Debrecen jegyet veszek, hiszen a Zugló-Ferihegy távra van bérletem. Ez se volna szabályos? Vagy csak az, ha úgy tennék, ahogy Zsolty írja (kiegészítő jegy Szolnokig, majd még egy jegy Szolnok-Debrecenre)?
Amúgy ez utóbbi miért gáz? A kallernak mutatom az első jegyet, aztán Szolnok után a másikat (ha kéri:) ). Nem életszagú, hogy 3-5-10 percig, amíg Szolnokon áll a vonat "meggondolom" magam és mégis inkább Debrecenig akarok utazni és gyorsan veszek egy jegyet Szolnok-Debr. útra? Igaz, a jegyen látszik, hol adták ki, de ez esetben ez nem lényeges, mert ha úgy tennék tehát, hogy az alatt az idő alatt veszek egy jegyet Szolnokon, amíg áll a vonat és továbbutazom vele, akkor is két jegyet használok egy vonaton...

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.10.03. 17:29:03

@az a tag aki a műlábában csempészte a heroint:
Igen, szabálytalan elvileg. Akkor nem kéne jegy a fővárosi szakaszra, ha max Szolnokig mennél.

Xmas 2009.10.07. 15:25:55

@Ákibard!: Miért ne utazhatnék egy vonalon két jeggyel? Ezt igazán nem tilthatja meg. Semmilyen alapot nem látok arra, hogy ne tehetném meg, hogy úgy vásárolok a szolgáltatásaiból, ahogy nekem kedvem tartja. Ha létezik ilyen jegy kombináció, és eladható, akkor meg is vehetem, és jogszerűen élek vele.

Egyébként az az igazán inkorrekt, hogy csak BKSZ-es helyi bérlet létezik pesten, és aki távolabbra utazik MÁV-val, az nem tudja kihasználni a helyi bérlet plussz költségét. (Nem is beszélve arról, aki sose utazik MÁV-val.)

Ákibard! 2009.10.07. 17:34:38

@Xmas:
Azért nem utazhatsz mert nem szabad. Kész. Mondhatjuk úgy is hogy a moziban sem nézhetsz meg két filmet egy jeggyel mert az a szabály. Itt az a szabály, hogy nem utazhatsz két jeggyel egy vonaton. Ugyanis emögött nyilván egy trükközés van ami nem megengedett. Vagy a BKSZ-el trükközöl vagy azon, hogy 185 km-re egy 180-as és egy 5 km-es jegyet veszel. De trükközöl.
Nem létezik ilyen jegykombináció.

A BKSZ pedig az ELŐVÁROSI utazások támogatására találták ki. Az hogy te elmész Szegedre az nem elővárosi utazás. Ezért nem vehetsz szegedig kiegészítőt BKSZ-hez.

Zsolt_ 2009.10.08. 10:39:25

@Ákibard!: Elhiszem amit mondasz és valószínűleg igazad is van. Azonban erről nem kellene egy rendes tájékoztató? Van ilyen valahol leírva? Csak mert eddig nem találkoztam ezzel a kétjegyes szabállyal. És simán van olyan élethelyzet, amikor ez a kétjegyes szabály korlátozhat a szolgáltatás igénybevételében. Pl. utazok Debrecenbe, kollégám Szolnokon fog felszállni. Nem tudom, hogy eléri-e, ezért nem veszem meg csak két részletben a jegyet, mert lehet, le kell szállnom, hogy a következővel menjünk tovább... Na ilyenkor pl mi van? Meg van tiltva, hogy továbbmehessek, ha eléri a vonatot?
A másik meg, hogy teljességgel betarthatatlan a szabály, mivel nincs az a kaller, aki bizonyítja, hogy nem ott szálltam fel. (Arról nem beszélve, hogy pont Szolnokon van kaller váltás) Betarthatatlan szabályokkal meg nem sokra mennek. Nem kötekedek, csak azt mondom, hogy bonyolult és nem ellenőrizhető szabályokkal nem lehet egy vasutat üzemeltetni, pláne ha nincs tájékoztatás.

Ákibard! 2009.10.08. 11:01:29

@Zsolty:
Az a helyzet, hogy ez a két jeggyel utazok egyetlen vonaton nem létezik. Ezért nincs is róla külön tájékoztatás hiszen a való életben ez nem fordulhat elő. Vagy egy jegyed van vagy több egymással összefüggésbe hozva a pénztár által.

Az általad vázolt esetben te megveszed a jegyet Debrecenig, majd ha a kollégád nem ért ki időben, leszállsz majd a vonat érkezésétől számítva fél órád van, hogy beballagj a forgalmiba/infóba hogy Útmegszakítási igazolást kérj. De! Ez sem kell feltétlenül, csak akkor, ha utazásodat nem a következő lehetőséggel folytatod. Tehát ha a kolegád nem érte el a vonatot, de a következő Debrecenbe induló vonattal már mentek tovább, akkor igazoltatni sem kell.

Az ellenőrzése más kérdés. Én találkoztam már olyannal aki belebukott, hogy nem ott szállt fel, csak trükközött...

Zsolt_ 2009.10.08. 12:46:34

@Ákibard!: Értem, köszönöm a választ. És ne vedd se személyeskedésnek se kötekedésnek, de továbbra is azt mondom, hogy attól még amiért van rá megoldás, ez nem logikus. Sehol nincs leírva, kihirdetve és valljuk be, józan észből nem az következik, hogy többet fizetek és majd valami igazolással játszadozok, hanem az, hogy annyit fizetek, amennyire szükségem van, majd ha kell még, akkor többet! A MÁV módszere szembe megy a kapitalista piacgazdaság alapjaival, emiatt senkinek nem jutna ez eszébe. Évek óta vonatozom, mégis most először és Tőled hallok erről a szabályozásról, ez a gond.
A trükközésről igazad van. Kockázatos és nem is tisztességes. Az egész témával csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a szabályozás kijátszható, nem átgondolt. Az általad leírt szabályok pedig nehezítik az átlag utas életét. Tudnék olyan esetet is mondani, amikor ez az útmegszakításos dolog se működik, mert pl. induláskor nem tudja valaki, hogy kocsival vagy vonattal akar továbbmenni. És ez nem kötekedés, hanem egyszerűen életszerű, előfordulhat...

AnTom 2009.10.21. 10:49:12

@Zsolty: Van olyan eset, hogy pl Ceglédig van bérleted, de Pestről utazol, akkor jogosan kérhetsz a pt-nál Ceglédtől Szolnokig egy jegyet. Amúgy erről a két jegyes dologról én már olvastam tájékoztatót, ha megtaláltam, írok! De én arra emlékszem, hogy amikor ezzel a módszerrel akartam Győrtől Nagymarosig jegyet venni (1. jegy: Győr-Tbánya, 2. jegy: Tbánya-Nmaros+BEB), akkor összesen DRÁGÁBB lett volna a két jegy, mintha együtt veszem meg a két jegyet!

A pt-osnak valóban mindig szólni kell, neki nem kötelessége megkérdezni, van-e ilyen bérleted. De ha automatánál veszed meg a jegyet, az automata egy feltűnő csíkon felajánlja, hogy erre a viszonylatra kiegészítő jegy váltható, innen már csak egy gombnyomás.

Amúgy a www.bksz.hu oldalon rengeteg hasznos info és térkép található az igénybe vehető szakaszokról, ugyanis van pl. a 75-ös és 82-es vonalnak is BKSZ-es szakasza!

Üdv
süti beállítások módosítása