Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Tavaly sokfelé jártam az országban vonattal. Az ablakon bámészkodva láttam több tucat szép és kevésbé szép állomást, megállóhelyet. Olvasónk Káptalanfüreden találkozott egy lepusztult váróval, melyet a fiatalok rendbetettek, „kifestettek”. Persze ez a hatóságoknak és a MÁV-nak sem tetszett, a fiatalokat rendőrök vitték el. Mi számít rongálásnak? Például egy lepusztult állomás kidíszítése? Ez rongálás lenne?

Kedves MÁV-figyelő!

Nemrég Káptalanfüreden készítettem ezt a képet. Korábban is jártam itt, az ocsmányul összerondított állomásépület újult meg a nyár elején. Nekem tetszik ez az új dizájn, kár, hogy nincs befejezve. Állítólag a fiatalokat, akik készítették, rendőrök vitték el. Azóta befejezetlen, de még így is sokkal szebb, mint volt eredetileg. Beemelhetné a MÁV a projektjei közé!

Üdv: Kondor Tamás

Címkék: közlekedés máv rendőrség vonat graffiti vasút épület utas állomás észrevétel megállóhely


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr151433178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2009.10.07. 12:51:46

@cs242: én nem érzem úgy, hogy a graffitit művészetnek elfogadni az a társadalmi normáktól való eltérést jelenti. Vagy neked le van írva egy listára, hogy mik a társadalmi normák? De korábbi kommentjeid alapján kétségtelen, hogy én a te szemedben egy mocsok deviáns állat vagyok, de ez nem zavar különösebben. :)))

TH 2009.10.07. 12:52:40

@cs242: a falat úgy hagyni, hogy teljesen lepusztuljon, az nem deviáns?

HgGina 2009.10.07. 12:55:21

@Pecséttörő: mivel szebb egy színes húgyos fal egy szürke húgyos falnál?

Festéket a Festékboltból! A szivárvány minden színében!

Buzit a Buziboltból! A szivárvány minden színében!

Graffitist a Graffitiboltból! Kívánságra színrefújjuk a szivárvány bármely színében!

TH 2009.10.07. 12:56:17

@HgGina: mert jobb ránézni? kellemesebb látványt nyújt?

Pecséttörő 2009.10.07. 12:56:39

@Gazságosztó Alálarcos:
Nem értünk egyet, de nem baj. További szép napot :)

cs242 2009.10.07. 12:57:56

Társadalmi noma a falfirkálás? Nem értem a kérdést. Nem vagy tisztában a társadalmi normákkal, jogokkal és követelményekkel? Akkor itt jóval súlyosabb jellegű elhajlásról van szó. Hívhanálak szociopatának is, ha nem tudnám, hogy te csak a más faszával csalánverést élvezed, ha a te kis udvari retyódat baszná össze valaki, azonnal hisztizni kezdenél.

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 12:59:49

@TH: Nem, nincsen. Direkt használtam erőteljesebb hasonlatot, hogy érthetőbb legyen, mert a "mi van akkor, ha a graffitis házát összemaszatolom, mert úgy gondolom szebbnek?" nem elég átütő ahhoz, hogy a tagger/graffitis megértse aaaagyával miért rongálás amit tesz.

De ha akarod elmagyarázom. Az, hogy a köztérre ültetsz virágot, az egy jó ötlet, mert a virág szép a virág jó, ebben mindenki egyetért.
Nem emlékszem már pontosan erre a virágültetéses sztorira (javíts ki ha valahol tévedek), de feltételezem az urak és hölgyek nem szántották fel a beültetendő területet, vagy pakoltak arrább közúti táblákat satöbbi. Ha így tettek volna, az rongálás.

Sejtem, hogy milyen alapon próbálod összemosni a kettőt, de míg a virág egy szép, jó dolog mindenki számára, addig a tag/graffiti csak a készítője számára okoz erekciót.

Arról már nem is beszélek, hogy ha Odin úgy döntene, hogy nem tetszik a virág, azt két mozdulattal el lehet távolítani. A tag/graffiti eltávolítása ennél csöppet költségesebb dolog, nem gondolod?

TH 2009.10.07. 12:59:50

@cs242: sok helyen - Magyarországon is volt rá példa - kifejezetten engedték a graffitiseknek a falakra rajzolást. akkor az deviáns vagy nem?
És nem érted a kérdést, mert nem ezt kérdeztem, de nem fogom magamat ismételni.
És lásd még ezt: @TH: ...

salak 2009.10.07. 13:01:09

A régi Harisnyagyár falát /Óbuda-Filatorigát/ már csak a festékrétegek tartják össze, "még elmegy" kategória; a Flórián téri római kori maradványok összebarmolása a másik oldala a művészhajlamúak ökörködéseinek.
A legfőbb probléma az, ha teljesen revitalizált lenne az állomás épülete, akkor is megjelennének a "szobafestő-mázoló tanoncok".

Pecséttörő 2009.10.07. 13:01:12

@HgGina:
Kommentedből nem sokat értek...buzi, festék, graffiti... Megpróbálnád úgy fogalmazni, hogy megértsem?

TH 2009.10.07. 13:01:30

@Gazságosztó Alálarcos: a tageléssel és firkálással kapcsolatban egyetértek veled. A fenti mű viszont nem az. nekem tetszik, mert a virághoz hasonlóan szép és jó dolog. szerintem.

egyébként miért szabadulnak el az indulatok ennyire egy lepusztult fal vidám színűre festésétől?

TH 2009.10.07. 13:03:00

@salak: ha valaki római maradványokat, vagy felújított falfelületeket firkál össze, az egyszerűen rongáló, alapos kéztörés és büntetés jár neki. csak hát a fenti példa pont nem ez, ezt nem értik sokan.

preston 2009.10.07. 13:03:03

ha valaki türi,sőt elfogadja , hogy magukat müveszeknek tekintő egyének müvészetnek tekintett módon befessék a tulajdonát, akkor legközelebb a müvész hozzájárulása nélkül nem is változtathatja meg az immár müvészetté átlényegült falat vagy budiajtót.esetleg zsüriztetni is kell majd az alkotást és fizetni érte, mert ki fog derülni, hogy ellenérték nélkül gazdagodott valaki az ügyön.
ha valaki tényleg és nem kajánkodva ért egyet a grafittisekkel, akkor gondolja végig az ügyet. kis idő mulva a máv átalakitaná a házikót, de nem teheti, mert nem bánthatja az alkotást, a belső festést is a grafitti alkotójával kell egyeztetni, hogy méltó legyen a külső falhoz, ha viszont esetleg leesik a vakolat a grafittivel együtt, akkor köteles lesz kijavitani és helyreállitani a müalkotást. tessék a dolgokat a nevükön nevezni és beleilleszteni a jogrendbe stb.
a máv-on kajánkodni könnyü.

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 13:06:18

@TH: Te mit szeretsz vagy szeretnél jobban?

Az önkényességet vagy a sivárságot?

herrmann 2009.10.07. 13:06:48

A MAV A MI TULAJDONUNK, MI TARTJUK FENN, ES MEG A PENZUNKKEL IS SZARUL BANNAK. AKI KIFESTETTE A SAJATJAT FESTETTE, AMIT A NEP ALTAL MEGBIZOTT VEZETOI HAGYNAK LEPUSZTULNI. NEM KERDES H JOBBAN NEZ KI MINT A ROZSDAPOROS, MALLO LEPUSZTULT SZAR. SZEP DOLOG A REND, MEG A JOGALLAM, DE HA NEM MUKODIK JOL ENGESETLENKEDNI KELL.

cs242 2009.10.07. 13:07:16

Ezen esetben engedélyezve van? Nincs. Akkor miről makogsz?
Vannak társadalmi normák, amelyek elfogadottak közösségileg, mondhatni társadalmilag. Kérdezd meg anyádékat, ők még lehet, hogy tisztában vannak ezzel, csak a kölykük lett ilyen gyagya.
" Vagy neked le van írva egy listára, hogy mik a társadalmi normák? " Azért társadalmiak, hogy mindenki tudjon róluk, a továbbiakban ezt a szar kérdést ne feszegesd, mert elég égő számodra.

Pecséttörő 2009.10.07. 13:09:21

Most egy kicsit demagóg is leszek. A múltkor ketten 16 000 forintért utaztunk Bp-Miskolc retúr. Teljesárú. A tévében este elmagyarázták, hogy azért ennyi, mert 10 emberből kb. 4 fizet 6 kedvezménnyel, vagy ingyen utazik (nyugdíjas, diák)
Ok, a jegyemmel ezek szerint egy nyugdíjast is finanszírozok, ez is ok. De akkor már miért ne dönthetném el, hogy mi tetszik vagy mi nem?

Mille38 2009.10.07. 13:15:46

Jog és etika összeütközött.

Jog szerint nem szabad a lepusztult betonkockát színesre festeni, ha a másé - etikailag semmi kifogásolhatót nem találok abban, hogy ha a tulajdonos nem törődik a tulajdonával, akkor az önkéntes saját költségén rendbe hozza azért, hogy kellemesebbé tegye a környezetünket (a sajátját, a tulajdonosét és a MIÉNKET).

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 13:20:30

@TH: Mi köze van az egészhez a tulajdonos hanyagságának?

Csak kérdezem, mert számomra rejtély hogy ez miért lenne érv a tag/graffiti mellett.

Bocsásd meg eme példámat még demagógnak is kiált, de ha már ennyire haszon és jólelkek ezek az ifjak (mert törődnek azzal, amivel a tulajdonos nem...), akkor miért nem takarítják ki a WC-ket, egyelőre kezdve csak az állomásokkal? Nem hiszem hogy a szükséges cuccok sokkal többe kerülnének mint pár flakon festék.

Az már kevésbé művészi meg kicsit büdös is, nemdebár.

babu2000 2009.10.07. 13:21:01

Majd a MÁV felkér egy valamelyik vezetőnek a cégét hogy ezt a munkát egyenként több 10 millióért végezzék el az összes állomáson...

cs242 2009.10.07. 13:24:02

@Mille38: Furcsa etikai érzéked van. A saját költségen rendbehozás az esetleg az lett volna, hogy tatarozzák, nem összefirkálják. Azt pedig kifelejtik sokan, hogy nem a közösség kedvéért történnek ezek a fajta firkálások, hanem, hogy néhány hülyegyerek kiélhesse magát, és mutogathassa büszkén a haverjainak.
Ha nem törődök a tulajdonommal, akkor sincs senkinek hozzá joga, hogy azt tegyen vele, amit akar, csak néhány elszállt és erősen legyengült etikai érzékkel rendelkező ember elméjében.
Nem értem ezen mit kell magyarázni?
Manapság egyre több az eltorzult értékrendő DEVIÁNS, aki öntörvényűleg úgy gondolja, hogy azt tehet, amit akar, nem törődve másokkal.

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 13:28:16

@Pecséttörő: De akkor már miért ne dönthetném el, hogy mi tetszik vagy mi nem?

Szarból nem lehet várat építeni ezt tudjuk, de amikor elmész szavazni és leadod a voksot X, Y párt mellett, akkor döntöd el, hogy mi tetszik vagy mi nem.

politika off

Amikor megveszed a jegyet akkor jogosult leszel az utazásra, de nem arra, hogy megmond hogyan működjön a MÁV. Véleményed és kritikád ettől még nyilvánvalóan lehet és legyen is.

Pecséttörő 2009.10.07. 13:33:20

@Gazságosztó Alálarcos:

Még 1-szer. Nem vagyok jogász, se gazdasági szakember, de...
Úgy tudom, a MÁV részben állami tulajdonú cég, ergo az adómból is finanszirozzák.
Másfelől teljes árban megfizetem az utazásomat (amely immár valóban európai nagyságrendű)
Akkor viszont, hogyan lehetne a MÁV olyan magántulajdon, mint a szomszédom Trabantja?

Silverf@x 2009.10.07. 13:42:06

Lámpavasra velük! Ezért tart itt az ország! Fessünk mindent feketére és fehérre! Olyan szinűre, mint a magyarok, hogy ők is megértsék. A szabály az szabály, sajnáljuk.

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 13:47:27

@Pecséttörő: Mondom, amikor elmész választani, akkor megmondod hogy kiket akarsz országunk, államunk és dicsőséges nemzetünk élére.

Ezek a jómunkásemberek döntik el, hogy hova teszik a te adóforintjaidat, akiket te választottál.

A jegyvásárlással kapcsolatban pedig elhiheted nekem, egyike vagyok annak a soknak akik tapsikolva örülnek a "szabad világ" lehetőségének errefelé, de még mindig alapvetően a sötétben tapogatózom, hogy miért szólhatnál bele a MÁV futtatásába csak mert megveszed a jegyet?

Szerintem semennyire és ez így van jól.

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.10.07. 13:48:14

Hm...
Érdekes ahogy egymásnak feszültök!

Pedig mindkét oldalnak részben igaza van, sőt továbbmegyek a legtöbben nem is ugyanarról vitatkoztok, hanem elbeszéltek egymás mellett.

TH 2009.10.07. 13:52:35

@cs242: ha ők kerülnek többségbe, akkor viszont te leszel a deviáns. :)

TH 2009.10.07. 13:54:56

@Joe-ból is megárt a shock !!!: én is azt érzem, hogy teljesen elbeszélnek itt egymás mellett a népek. van, aki csak a "deviáns" szót ismételgeti, mert úgy hiszi, hogy az ő erkölcsi érzéke az helyesebb, mint az enyém (csak tudnám, hogy ezt mire alapozza...:) ), van, aki keveri a tagelést és firkálást a normális graffitivel, van, aki egyenlőségjelet tesz egy állami tulajdonban levő közösség által használt épület és a szomszéd autója közé stb...:)

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.10.07. 13:55:26

az biztos, hogy szebb így, mint volt. Ha viszont valaki az én házam falát díszítené ki, annak nem örülnék...
nem lehetne egy listát írni mondjuk a "feldíszíthető" épületekről a MÁV-nak? akkor a graffitisek tudnák, hova menjenek, és akkor a káposzta is jóllakna, és a kecske is megmaradna. De a fiatalokat a fenti tett miatt büntetni hülyeség.

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.10.07. 13:56:46

az biztos, hogy szebb így, mint volt. Ha viszont valaki az én házam falát díszítené ki, annak nem örülnék...
nem lehetne egy listát írni mondjuk a "feldíszíthető" épületekről a MÁV-nak? akkor a graffitisek tudnák, hova menjenek, és akkor a káposzta is jóllakna, és a kecske is megmaradna. De a fiatalokat a fenti tett miatt büntetni hülyeség.

TH 2009.10.07. 14:01:39

@unknown_blogger: végre egy értelmes hozzászólás! :) ez ma itt elég ritka. :)

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 14:11:01

@unknown_blogger: Ha viszont valaki az én házam falát díszítené ki, annak nem örülnék...

Miért? Néhány itteni életveszélyes logikát követve, ha én a szomszédod lennék, akkor feljogosítva érezném magam a házad összefirkálására, hiszen nap mint nap kénytelen vagyok látni.

Sőt, mi van akkor ha egyszer meghívtalak disznóvágásra, csak jár nekem valami cserébe, nem?

TH 2009.10.07. 14:15:01

@Gazságosztó Alálarcos: "életveszélyes logikát"...:D, ez kész! :)
ha a szomszéd teljesen elhanyagolja a házát, akkor meg is érdemli, ha valaki lefesti! értem, hogy életveszélyes, de amúgy árt a szomszédodnak? már ha látod, hogy az illető évtizedek óta nem nyúlt a házhoz, és nem is tervezi? és ha a szomszédod háza véletlenül egy közösség által használt épület, nem az ő személyes használatú lakóháza? ezt a különbséget miért nem akarod megérteni?

TH 2009.10.07. 14:18:22

Pont témába vág:
kepgyar.blog.hu/2009/10/07/rongalasert_birsagoltak_a_ketfarku_kutyapart_vezetojet

Na, ő is tipikusan a gonosz rongáló!!! a törvény az törvény! kivégezni kéne az ilyen deviáns majmokat! nevetség tárgyává teszi a politikát és a mávot is!

TH 2009.10.07. 14:23:34

Pont témába vág:
kepgyar.blog.hu/2009/10/07/rongalasert_birsagoltak_a_ketfarku_kutyapart_vezetojet

Na, ő is tipikusan a gonosz rongáló!!! a törvény az törvény! kivégezni kéne az ilyen deviáns majmokat! nevetség tárgyává teszi a politikát és a mávot is!

Silverf@x 2009.10.07. 14:26:45

TH ne stresszeld magad.. vannak emberek, akik azért járnak blogozni, hogy másokat idegesitsenek. Nem kell neki feszülni, hadd éljen békében.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2009.10.07. 14:28:36

Tény és való, engedély nélkül nyúltak más tulajdonához. De ha az előállításnak bármilyen nyoma marad, akkor itt valami tényleg nem stimmel a fejekben (máv+rendőrség).

salak 2009.10.07. 14:28:53

@Gazságosztó Alálarcos:
"miért szólhatnál bele a MÁV futtatásába"
bár sem az 1949. évi, sem az 1975. évi Alkotmány már nincs életben, de ki az elsőszámú tulajdonosa a MÁV-nak? csak nem a Magyar Köztársaság? ergo...
Ha normális értéken privatizálják a MÁV-ot, akkor majd a tulajdonosa azt csinál vele, amit akar.
Ébredj fel! Az OGy vagy önkormányzati képviselőválasztás, és a "szpáhi" kinevezés két különböző dolog.

TH 2009.10.07. 14:29:11

@Silverf@x: nem stresszelem magam, ne aggódj, csak épp nagyon ráérek, és ilyenkor érdekes dolog egy ilyen vita. A konstruktív viták jobbak, de hát ez most pont nem az lett...

TH 2009.10.07. 14:31:30

@Gazságosztó Alálarcos: addig sok a beleszólásod, amíg a MÁV a te pénzedből üzemel. Még ha privatizálnák is: ha állami pénzt kap, akkor igenis sok közöd van ahhoz, hogy mi történik ott. Egy kis polgári öntudat ráférne erre az országra...

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 14:34:00

@TH: Fentebb elfelejtettél pár dologra reagálni, amit kérdeztem tőled: ami persze nem baj, elvégre nem vérre megy a játék, csak beszélgetünk; de épp eltünteti azt a lehetőséget hogy komolyan vegyem amit mondasz. Szelektíven én is tudok válaszolni. :-)

"ha a szomszéd teljesen elhanyagolja a házát, akkor meg is érdemli, ha valaki lefesti! értem, hogy életveszélyes, de amúgy árt a szomszédodnak?"

Ezt nem te döntöd el. Lehet, hogy szereti a szürke színt.

"már ha látod, hogy az illető évtizedek óta nem nyúlt a házhoz, és nem is tervezi?"

Mondom, ezt nem te döntöd el. Az hogy szürke a ház fala az a saját dolga, ízlése vagy pénzügyi helyzete.

"és ha a szomszédod háza véletlenül egy közösség által használt épület, nem az ő személyes használatú lakóháza?"

Nem tudom ki találta ki ezt a "közösség által használt" épület marhaságot. Az állomás a MÁV tulajdona: attól hogy fizetsz bele adóforintot, attól még nem leszel társtulajdonos a többi xmillió adófizetővel.

Ezt miért olyan nehéz megérteni?

TH 2009.10.07. 14:35:44

@Gazságosztó Alálarcos: mert teljesen más egy magánember magánterülete, mint egy állami cég által birtokolt és elhanyagolt terület. Ezt miért olyan nehéz megérteni?

Mire nem válaszoltam?

TH 2009.10.07. 14:37:28

@Gazságosztó Alálarcos: "nem te döntöd el"? Valóban...
Csak tudod, sok városban törvény/rendelet kötelezi a tulajdonost az általa birtokolt épület rendbentartására. Máshol csak belső késztetés és igény. Nálunk - egyik se...
Én megértem, hogy ez sokakat zavar, és változtatni akarnak rajta, mert engem is zavar ez a nemtörődömség.

TH 2009.10.07. 14:38:39

@Gazságosztó Alálarcos: a tulajdonos hanyagságának annyi köze van hozzá, hogy egy nem elhanyagolt épületnek árt a grafitti, egy omladozófélben lévőt viszont feldob egy normális rajz/festés.

TH 2009.10.07. 14:39:14

@Gazságosztó Alálarcos: inkább az önkényességet szeretem, mint a sivárságot.

TH 2009.10.07. 14:40:04

@Gazságosztó Alálarcos: igyekeztem mindenre felelni...elnézést, hogy néhány mondatodra eddig nem reagáltam, de ez elmondható rólad is, te se válaszoltál mindenre nekem, azt hiszem... :)

makako (törölt) 2009.10.07. 14:40:24

@Sátán meg a Jocó: Te nyilván sok rendőr közt jársz-kelsz. Atyaisten...

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 14:42:54

@salak: Jó, tegyük fel, hogy egyetértek veled.

Szerinted a bivalybasznádi nyolc általánost végzett Józsika, vagy a budapesti körömépítő Bettike esetleg az atomfizikus végzettségű Elek mondja meg, hogy a MÁVnak hogyan működjön?

Másik kérdés, ha már adózással példálózunk. Pistike 10000 adóforintot juttat a MÁV-nak. Józsika 40000 adóforintot. Pistike kedvenc színe a hupilila és azt akarja, hogy minden kocsit ilyen színben fessenek ki. Ellenben Józsika kedvenc színe a bugyirózsaszín, ő ilyen színt akar. Zolika kedvence a fűzöld (7700 adóforint). Eleonóra kedvence a vérnarancs (24000 adóforint).

Milyen legyen akkor a kocsik színe?

TH 2009.10.07. 14:46:04

@Gazságosztó Alálarcos: csak túlzásokkal tudsz érvelni? neked akkor semmi elvárásod nincs az adóforintjaidból üzemeltetett mávval szemben? de most komolyan. neked mindegy, hogy hogyan működik, csak mert nem vagy vasúti szakember?

makako (törölt) 2009.10.07. 14:50:51

@TH: Feltételezzük, hogy a lepattant külsejű, tulajdonodban lévő ház nem tetszik 2 hülyegyereknek és ráfestenek kolbászos rántottát, jól átsütve. (mert szerintük az szebb)
Gondolom ez is teljesen rendben van.

TH 2009.10.07. 14:54:15

@makako: végtelen ciklus rulez!
már leírtam, hogy 1.) én látok különbséget egy magánszemély által birtokolt családi ház, és egy állami cég által birtokolt, közösségi használatban levő épület között; 2.) ha évek óta nem csinálok vele semmit, és hagyom szétrohadni a házat, akkor bizony nem bánom a kolbászos rántottát. mert még mindig jobban fog kinézni, mint addig!

salak 2009.10.07. 14:55:55

@Gazságosztó Alálarcos:
Természetesen mindenki igényét figyelembe véve: sötétszürke enyhén barnás árnyalatban. ;)

A lényeg: az állami tulajdoni cégek alapvetően nem arról szólnak /szólnának/, hogy a kinevezett vezetők* lezabrálják róluk a lehető legnagyobb harácsot, hanem mint a tulajdonos képviselője igyekezzen kihozni tulajdonosok /sokesetben ugyanazok, mint a szolgáltatást igénybevevők/ számára a lehető legjobbat.

* a szpáhi kifejezést nem véletlenül használtam

makako (törölt) 2009.10.07. 14:59:16

@TH: Nyilván számtalan különbség van és te ezeket fel is tudod sorakoztatni. Egy hasonlóság mégis akad. Mindegyik valaki, vagy valakik tulajdona. Bár ez csak apró betűs és tényleg lényegtelen.

salak 2009.10.07. 14:59:30

@TH: "hagyom szétrohadni a házat"
jobb helyeken ezért büntet az önkormányzat hiába a Te tulajdonod. Ugyanezen az alapon a tulajdonodban lévő kulturális /vagy egyéb/ értékeket sem hagyhatod pusztulni, és nem is semmisítheted meg.

TH 2009.10.07. 15:04:16

@makako: ez valóban hasonlóság, de sztem ez nem olyan lényeges.

@salak: hát ezt próbáltam magyarázni én is fentebb: @TH: ...

.Gregor. 2009.10.07. 15:05:12

Érdekes dolgok mennek itt, ha az "állami vállalat tehát az enyém is így jogom van ..." logikát követem akkor bárki bármikor beülhet egy rendőrautóba és mehet vele egy kört hiszen azt is adóforintból vették.

TH 2009.10.07. 15:05:27

itt mindenki azon van fennakadva, hogy hozzányúltak egy MAGÁNTULAJDONHOZ!!! És ha állami tulajdon, akkor jobb? Vagy ha önkormányzati? Tényleg ez számít? Szerintem az a baj, ha a tulajdonos baszik karbantartani a tulajdonát, nem az, ha valaki ezt - normálisan, és nem gagyi firkákkal - lefesti.

TH 2009.10.07. 15:06:34

@.Gregor.: nem, de van közöd ahhoz, hogy mit csinál a rendőrség az adóforintoddal. nem tudom, minek csúsztatni. neked mindegy, mire költi a pénzedet? mindegy, hogyan működik az adópénzekből fenntartott cég?

.Gregor. 2009.10.07. 15:09:02

@TH: hát ha csúsztatásról van szó akkor szakértő vagy, de ez esetben vissza kanyarodnék az alap kérdéshez "Ez rongálás?" a törvény szerint az, történet vége.

TH 2009.10.07. 15:11:57

@.Gregor.: mit csúsztatok???
Rongálás? Rosszabb állapotban lett az épület utána? nem. okozott kárt? nem. akkor? mitől lenne rongálás?

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 15:13:24

@TH: Mégha túlzónak is hangzottak a fentiek, az biztosan érthető volt mögötte, hogy a "minden mindenkié" nem működőképes. Mert a legtöbb ember olyan kurva okosnak hiszi magát és mindenhez ért: a focitól kezdve az orvosláson át az ország vezetéséig.

Vannak elvárásaim a MÁVval szemben.
Még azt is el tudom dönteni és fogadni, hogy vannak vizuálisan és esztétikailag kellemesebb motívumok is, mint egy szürke fal. És ehhez nem kell MÁV igazgatónak lennem.

A probléma még mindig az, hogy az állomás nem önkényes játszótér. Szerintem vannak megfelelő fórumok ahol mindkét fél bevonásával lehet ezekről a dolgokról dönteni.

Xmas 2009.10.07. 15:14:53

Lehet itt problémázni ezen, de az egészre roppant egyszerű lett volna a megoldás.

A kedves gyerekek bemutatnak egy papírrajzot a helyi MÁV bácsinak, hogy ilyet szeretnének, és hogy ez közösségileg szép és jó lenne. Azok rábólintanak, hogy azért már mégis csak ingyen festék, és csináljátok csak gyerekek.

Ennyi. Nem önkényesen kell letámadni a szabad falfelületet, hanem megkérdezni, hogy szabad-e, és akkor majd azt mondják szabad.

Ráadásul tök mindegy, kinek tetszik, kinek nem, a kérdés az, hogy az épület tulajdonosának tetszik-e a szín- ás formakombináció.

TH 2009.10.07. 15:17:20

@Xmas: @Gazságosztó Alálarcos: ezekkel a hozzászólásokkal már könnyebb azonosulni. a kérdés az, hogy mi van, ha megpróbálják, és elkergetik őket a rákba?

.Gregor. 2009.10.07. 15:23:22

@TH: itt is egy csúsztatás, fesd le a parlament oldalát annak se lesz rosszabb az állapota csak össze lesz festve... kárt okozott-e ha le kell szedni azt a színes izét akkor az nem ingyen van... és ez attól rongálás hogy a törvény azt mondja, attól független hogy szerinted ez egy értéknövelő beavatkozás volt...

TH 2009.10.07. 15:25:07

@.Gregor.: a parlament kifejezetten rondább lenne összefestve, tehát az egyértelmű károkozás. én nem érzek ebben csúsztatást.

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 15:25:43

@TH: Nem tudom értelmezni a feltételes módot. Megtörtént a fórumok bejárása? Kétszer, vagy amilyen a bürokrácia, tízszer ha kell? Minden média használatba lett véve? Satöbbi.

Mégha meg is történt mindez, az sem ok az önkényességre.

TH 2009.10.07. 15:32:45

@Gazságosztó Alálarcos: gondolom nem történt meg. de ettől még szerintem nem gáz. ebben nem fogunk egyetértésre jutni, de majd valahogy kiheverjük. ;)))

hubertusz 2009.10.07. 15:37:46

Vigyék csak el a fiatalokat és jól büntssék meg!
De az illetékseket is, akik miatt az állomás tönkremehetett/lepusztult/nem lett lebontva/nem lett hasznosítva/stb!

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.10.07. 15:42:06

@TH: Én sem gondolom hogy megtörtént volna, ugyanis egészen biztos vagyok benne hogy az a pár suhanc aki odagraffitizte az a saját "művészi" és "fú de underground meg anarchisták vagyunk" érdekei által voltak vezérelve. Nem pedig a Közjó és Esztétikai Bizottság a MÁV Állomásokért alázatos szolgái.

Ha a stílus támogatottságot és zöld lámpát kapna, akkor már nem lenne olyan izgi.

Szerintem már bőven ki lett vesézve a téma, több posztot nem tervezek ennek a bulvárblognak.

További jónapot.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.10.07. 15:42:17

Úgy gondolom, hogy az ügyben a rendőrség tette amit tennie kellett, ugyanis a rongálás alapos gyanúja megállapítható volt. A bíróság majd mérlegel.

Mérlegel, és eldönti érte-e kár a MÁVot, csökkent-e a váró értéke, akadályozza-e őket a grafiti a tulajdonuk birtoklásában, stb... sokmindent fog mérlegelni.

Pl. ha eddig a tulajdonosi szándék a: A mindegy hogy néz ki, a tagek is maradhatnak... akkor ez után sem más lefesteni, a MÁVot semmiben sem akadályozza a dolog.

A lepusztult épületek ilyen örökbefogadása pedig nem feltétlenül jelent veszélyt a társadalomra. Ha pedig nem veszélyes a társadalomra akkor ugye felmentés várható a MÁV pedig majd egyeztethet a grafitisekkel a befejezésről, stb.

tejfogubandi 2009.10.07. 15:50:35

ez tényleg szép és jó.. De ha engdik akkor nem csak szépek és jók lesznek hanem mindeféle tele tegelt irka firkák..

ElCapitan 2009.10.07. 16:01:11

A díszítés és a rongálás közti különbség eldöntése egyéni ízlés kérdése, a hülyegyerekek biztos elélveznek egy tegtől is. A kérdés inkább az, hogy van-e joga bárkinek ahhoz hozzányúlni és azt megváltoztatni, kétesen értékelhető eredményt okozva, ami nem az övé. Szerintem nincs. A kétesen értékelhetőt azért emeltem ki, mert ez szembeállítható pl. egy utcai pad megjavításával vagy egy fa ültetésével a megfelelő helyre, ami egyértelműen produktív dolog.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2009.10.07. 16:02:34

Javaslom hogy ennek a Kondor Tamásnak a házát is tageljék így tele.

HgGina 2009.10.07. 16:09:58

Az engedetlenségnek is megvannak a maga jogi eszközei.
Nem odamenni és kifestegetni (a művészi, ízlésbeli megítéléstől függetlenül) kell ezt a helyet. Szépen a falu (jelen esetben Káptalanfüred lakói kollektíven vonuljanak ki 2 transzparenssel, egyiken a ÁV-ot, másikon a maguk tehetetlne polgármesterét szidva, majd demonstratívan pár graffitis (de nem ilyen csenevész vacakra képes, hanem akár meghívott vendég, aki rendesen tud alkotni) fesse ki ezt a húgyosdobozt. És akkor majd a sök idióta sündör nem meri elvinni őket. Egy ilyen akcióhoz pedig a média is szívesen asszisztálna. A nagy nyilvánosság pedig lehetőséget, ötletet adhat más kispénzű településnek is a maga környezete ízléses alakításához.

De ez a firka (mert ez nem művészet) egyszerűen egy nagy rakás ízléstelen 30-40 évvel ezelőtti stílusú stílustalan fos. Nem több. Bulldozert neki!

aklubisz 2009.10.07. 16:31:41

egy apró észrevétel a haateházadatfestenéösszeaszomszédteseörülnél vonalhoz.

ha az én portám szúrja valakinek a szemét, akkor az oda tod jönni hozzám, és azt mondani, józsikám szedd már össze magad, hogy nézel ki.

ellenben láttunk-e a leghalványabb jelet is arra, hogy a máv azon van hogy rendbeszedje ezeket a viskókat? nem
kértük-e hogy legyenek rendbeszedve? igen.

innentől kezdveez a hasonlat picit bedőlni látszik.

a megálló pedig sokkal szívmelengetőbb látvány (remélem segít azoknak akik épp ottrekedtek a a máv késései miatt,

aki pedig azt mondja, hogy ez egy gusztustalan fos, az kéretik elolvasni és megérteni a cikket, miszerint még nincs kész. (sajnos valszeg nem is lesz.)

üdv egy olyan városból, ahol a sztrít ártot beviszik a múzeumba, és a greffiti nem egy elítélendő dolog, hanem márkajelzés, aranybánya, és kultúrális tevékenység

HgGina 2009.10.07. 16:35:35

@aklubisz: ha kész lenne, akkor sem lenne szebb. Igénytelen tucatfirka.

TH 2009.10.07. 16:40:04

@aklubisz: no, ezzel a hozzászólással meg teljesen egyetértek.

@HgGina: ok, legyen igénytelen, de még mindig szebb és vidámabb, mint volt.

TH 2009.10.07. 16:42:28

@HgGina: nem fogom megérteni, hogy miért az a bajod vele, hogy '70-es évekbeli a stílus (gondolom a sok szín használatára gondolsz)...az bűn? attól igénytelen? csak a 21. századi a trendi? vagy ezt így hogy?

HgGina 2009.10.07. 17:16:46

@TH: a '70-es években is születtek igényes dolgok. Ez nem az.
A XXI. szd.-i trendi mi? Mert magam inkább a régebbiekben látok igényességet. (amellett nem kevés kortárs művészt is van szerencsém ismerni.
Ez nem művészet így sem. Egyszerűen a színvonala nulla. Ennél még az is izgalmasabb, ha egy omladozó vakolat folyamatos változását nézve az újabb körvonalakban keresel valami párhuzamot. A húgyfoltok eseti felbukkanása pedig kifejezetten gondolatébresztő.
Egy ilyen nulla szivárványutánzatban nincs semmi.
Ezt a sok festéket esetleg tenyérlenyomatokként is felvihették volna, nem lenne ilyen egyhangú. Ez attól igénytelen, hogy igénytelen.
De akár egy nagy ujjlenyomat is lehetne a rajz maga. Abban van valami egyéni. Mondjuk a sok sündör kicsinyítgethetné, hogy megtalálja az elkövetőt.

Mindezektől függetlenül a szomszéd Trabiját mégsem festem le a megkérdezése, beleegyezése nélkül. Mert nem az enyém, hanem az övé a Trabi. Érted? MAGÁNTULAJDON. Elkezdhetnéd lassan már ízlelgetni ennek a szónak a jelentését!

2009.10.07. 17:26:15

mindenki azzal a hülye példával jön, hogy lefestheti-e a szomszéd házát.. NEEEM..
hivatalosan a MÁV tulajdonát sem, de ha egy szürke lepukkant szart kifestenek, akkor az miért is baj?
megint azt büntetik, aki valami jót akart csinálni.. ez annyira tipikus.. na erre lehet mondani, hogy ezért tart itt ez az ország..

inkább így fogalmaztam volna a postot:
egyesek büntetlenül lopnak el súlyos milliókat, míg egyesek pár ezer forintból kifestettek egy lerohadt állomást.

preston 2009.10.07. 18:18:06

ez a vita érdekesen kanyarog. nem értem, miből gondolják egyesek, hogy a graffitis befestés egyenlő az épület kifestésével és vagy rendbehozásával. ezek a müvészek arra spriccelnek, ami van, nem vakolnak és javitanak, legfeljebb a hupiszinü vakolat hullik tovább.nem látok nagy különbséget egy enyészetnek átengedett épület esetében, ha az omladozó vakolatot beszórják festékkel vagy ugy hagyják ahogy van.

ZBR 2009.10.07. 18:47:37

@PTibi:
Azért mert ha a te lepukkant szarod lenne, nem örülnél neki, ha kipingálnák.

Ezzel az egésszel semmi baj nem lett volna, CSAK A MÁV ENGEDÉLYE KELLETT VOLNA HOZZÁ.

makako (törölt) 2009.10.07. 19:22:14

@TH: Igazi értetlenkedő , ügyeskedő vagy.
Fogd fel, hogy magántulajdont (az állam is valaki vagy valami, aminek van tulajdona) egy civilnek megrongálni/lefesteni/lehányni/kitatarozni/arannyal bevonni/ törvényellenes . (még, ha az pompázatos és hihetetlen praktikus is. Ezekre a TULAJDONOSTÓL engedélyt KELL kérni!)
Egyszerűen fogadd el a tényt, hogy nem anarchia van és a két srácért nyilván nem az ízlés-rendőrség jött.

vorti 2009.10.07. 19:41:10

Bezzeg a kurva taggereket sosem kapják el, ezeket meg rögtön...
Bár a festők is balekok voltak, tanácsot kellett volna adni a MÁV-nak 100 milláért, hogy festeni kéne, majd vállalni a kifestést is 50 milláért. :D

scooby doo 2009.10.08. 22:57:27

Én nem vagyok ezeknek a híve, de szerintem itt nem történt rongálás. Egy lepusztult várónál jobb. És ez tényleg graffiti, nem csak 3 betű amit a sok fasz fújkál.

Ouaid (törölt) 2009.10.09. 01:04:03

Részemről egy enyhe szemöldökráncolással büntettem volna őket, és kész. A MÁV-nak még ezer fontosabb gondja van, ne pont itt kezdjen keménykedni.

Ákibard! 2009.10.09. 22:50:07

@Ouaid:
Holnap megyek összefestem a házad-lakásod, de ne tegyél többet maximum egy szemráncolást, ne ez legyen a legnagyobb gondod oké? Ne ezen keménykedj.

Ouaid (törölt) 2009.10.10. 01:26:38

@Ákibard!: Nem tudom figyelmen kívül hagyni a különbséget köztem, aki egyetlen egy darab, kétkezi munkával megszerzett, újszerű állapotú lakóingatlannal rendelkezem, és a MÁV között, ami több ezer, részben siralmas állapotú, de zömmel (és itt sem) nem lakhatási célú ingatlannal rendelkezik.

Nem azt mondtam, hogy amit tettek, az jogos. Nyilván nem az. De ebben az esetben el lehetett volna tekinteni a feljelentéstől, mert a MÁV-nak igazi kárt nem okoztak, továbbá egyelőre elszigetelt esetről van szó.

Persze ha kideríted, hogy a falat pont a jövő héten akarták újrafestetni, és a kölkök olyan festéket használtak, amin nem tapad a szokásos mész, és ezért külön drága munka lesz levakarni a felületről, akkor nyilván okoztak kárt. Akkor is, ha rosszul csinálták meg, mert például összefestékezték a padlót, a villanykapcsolókat, ami ugye ezen a képen nem látszik. De ha nem ez a helyzet, akkor fenntartom, Ákibard, a vasút ne pont ezen próbáljon már meg keménykedni.

Adani 2009.10.10. 17:39:07

@Ouaid:

Igazad van, sőt példaként lehetne állítani, h igen várjuk a hasonlóan kinéző állomásépületeink festésére jelentkező önkénteseket. Ha jelentkeznek akkr pedig le is lehetne velük ülni tárgyalni ,h mutassák meg ill. mondják el kb. mire gondoltak és még egyezkedni is lehetne, h ne ilyen színű legyen inkább ilyen meg ilyen. Még honorálni is lehetne valahogy a dolgot apró ajándékokkal ezzel kedvet csinálva.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.10.10. 18:00:07

@Adani:

Sőt, ha a MÁV ad anyagot szerintem olyanra kidekorálják amilyenre kérik. MÁV logó, stb...

És azt tuti, hogy a többiek nem szedik szét, nem fújják össze, mert egymás munkáját ritkán cseszegetik :)

Adani 2009.10.10. 22:15:21

@BKV figyelő:

Máriabesnyő mh-en az aluljáró pl. gyerekrajzokkal van kifestve ki is van írva, h kik és mikor csinálták és ebbe a MÁV beleegyezett. Biztos ott egy normális főnök volt, aki felfogta ésszel, h szebben néz ki pár igényes rajz mint egy sima fehér fal. Egy igazi rendes graffiti, az lehet szép is, igényes is, és még ilyen helyen is jól mutatna persze egyeztetni kell előtte. A szeretlek Saci meg a hasonló szövegek meg a tagek az nem graffiti és nincs is értelme azokat tényleg tiltani kell, de egy igazi graffitis tud szépet is alkotni és ha előtte egyeztetnek akkor meg lehetne oldani azt is, h ne rongálás legyen belőle. Pl. megmonhatná ,h ide és ide ezt és ezt szabad, máshová pedig ne. Aki pedig a vonat oldalára csinálja annak kezét letörni vagy pedig elkapni és lemosatni vele, ha nem mossa le akkor pedig fizesse ki a kárt. Vagy fizet vagy lemossa önköltségen lehetőleg úgy, h pl. egy forgalmas pályaudvar középső vágányán tegye mindezt esetleg ki is lehetne írni egy táblára vagy a hangosban bmeondani párszor, h ez az úriember itt összefirkálta ezt a vonatot és mint önök is látják most mossa le a saját művét. Népnevelő hatása is lenne ,h így jár, aki ilyet csinál az elkövetőt is megszégyenítenék égne a pofája rendesen és máskor 2x is meggondolja, h érdemes-e.

És igen más országokban bevált, volt egy eset mikor egy gleccserre fújt rá valaki, elkapták és le kellett mosnia és szégyentáblát is kapott, h lássa mindenki, aki arra jár, h miért is van ott és mit csinál.

Jubatian 2009.10.31. 22:36:25

@Adani:

Egyetértek. Ezt kéne csinálni, itt kibúvik a szög a zsákból. Ha valaki utazik pl. Keletiből kifelé, Hatvan irányba, azokon a lepukkant falakon akad egy - két olyan grafitti, ami tényleg nagyon "ott van". Ha valami barom elkapná ezek készítőit, és velük akarná lekapartatni a művük, az őt minősítené (már aki ezeket el akarná távolíttatni). A Flirtre tagelőknek viszont aligha könyörülne a jónép.

Na, most ezért lehet piszok le leszek hordva, de éppen ez, amiért rühellem a "magántulajdon"t. Akinek pénze van, azt feljogosítja úgy összebarmolni akár egy egész város központját, hogy az randább, mint egy telegrafittizet Flirt. Vagy hogy ugye otthagyja azt a bizonyos várót világ csúfjára széjjelrohadni. A telkére sem építhet bárki bármit, építészeti hatóság, meg egyebek, meg van szabva mit, mennyi, elvileg ugye azért, hogy megmaradjon a jóviszony a szomszédsággal (valamelyest egységesen nézzen ki a városrész). Valakik meg közben bármit megcsinálhatnak. És a nagyböcsű törvény bötüje miatt egy büdös szavam se lehet hozzá, ha netán az én házammal szemközt akarnak pl. egy ocsmány teszkó-konténert felhúzni.

-- Ebben az esetben én, ha valaki kezét le akarnám tördelni, inkább a rendőrök / MÁV vezetőség között keresnék valakit. Még ha nekem se éppen tetszik nagyon ez a grafittipéldány. Annak a lerobbant falnak bármi festék használt. Na, az is igaz, a grafitti ilyen foglalkozás. Az elvtársak figyelhettek volna jobban. Legközelebb óvatosabbak lesznek :D

Adani 2009.11.01. 09:29:45

@Jubatian:

Vagy pl. Kelenföldnél vagy a Keletinél ahol épül a 4-es metró állomása ott is a széleken ilyen ronda falakkal van elzárva. Arra is lehet nyugodtan fújni kit zavar és úgyis elbontják majd, addig meg legalább kinéz valahogy. Egy legenda szerint egyszer valaki ráfújta erre a falra, h 4-es metró 20 év alatt sem fog elkészülni vagy vmit hasonló szöveget. És ha igaz a történet akkor Demszkáj személyesen utasította a jómunkásembereket, cserégessék meg a falelemeket úgy, h kavarodjon össze és ne lehessen elolvasni. Nem ám pl. befelé fordítani vagy mondjuk vállalni a kritikát. De hát Demszkáj lábon hordta ki az agyhalált.

Ahmedov 2009.12.18. 22:44:26

Na, egyike vagyok az állomást kidekoráló három művésznek, vagy deviáns rongálónak, ahogy jobban tetszik. Először is; nem festettük volna össze a falat, ha nem néz ki olyan hányadék módon. Másodszor: nem élvezünk el attól, ha meglátunk valahol egy taget. Személy szerint kifejezetten taszítónak, rondának és ellenszenvesnek találom, és ezzel mindhárman így vagyunk. Más házára se szoktunk festeni semmit, és nem is tervezzük, nekem konkrétan akkor volt először (és eddig egyedül) festékszóró a kezemben. Ahhoz képest azért nem lett rossz, ugye? :) A következményekről: a poszt írója jól tudja, bilincsben vittek el minket a rendőrök. Pedig már majdnem befejeztük. :( Volt rabosítás, fényképpel meg ujjlenyomattal, fél napot ültünk a fogdában, kb. ennyi. Először bűncselekménynek volt elkönyvelve, a MÁV szerint négyszázezer forintos kárt okoztunk. No comment. (a mű elkészítése előtt lefestettük diszperzittel a falat, tökéletesen fehér és egyenletes volt, a diszperzit 1500 forintba került) A rendőrség később felülbírálta ezt, megállapították, hogy csak tizenötezer forint a kár, úgyhogy csak szabálysértés. (ugrott a priuszunk) Egyébként a festmény tetszett a rendőröknek, és a helyi állomásfőnöknek is, aki engedélyezte volna, hogy befejezzük, de erről nem ő dönt. Végül kaptunk egy hivatalos figyelmeztetést, ennyi. Egy vicces sztorival több. És igen, előfordul hogy dicsekedünk vele.

A Sötétség Hercege 2009.12.20. 00:14:34

@Ahmedov:
Teljesen egyetértek tettestársammal. Egyébként ti is felfoghatnátok, az iskoláslányok megerőszakolása és a kettős gyilkosságok között kell egy kis kikapcsolódás még a hozzánk hasonló martalócoknak is. Hozzátenném, hogy nekem elrontották a fényképezőgépemet a rendőrök, amit csak akkor vettem észre, mikor már elvittük a lefoglalt tárgyakat.

TH 2009.12.21. 19:56:52

@Ahmedov: @A Sötétség Hercege:
Mint "igazi értetlenkedő , ügyeskedő" örülök, hogy nem lett végül súlyosabb következménye a dolognak, bár az lett volna az igazi abszurd. Mindenesetre az itteni kommentek remek kis metszetét mutatják a társadalomnak, nem? :)

ths 2010.10.20. 20:04:32

@BKV figyelő.hu:
hát ez nem úgy van ahogy te gondolod
mármint h nem fogják lefedni a kis nyomik úgy elfogják cseszni ahogy van
v lenne .

Reactor 2013.06.19. 15:28:26

Ebben a témában a múltban írtam már egy cikket, akkor most itt az ideje hogy megosszam veletek:

www.tortenetek.hu/tortenet/a-greffelo/18794

A szép, igényes munkákkal semmi bajom nincs, főleg ha még poénos is. A kis szar tagekkel, na azokkal van gond.
süti beállítások módosítása