Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



A diákigazolványok a tavalyi matricákkal még hónap végéig érvényesek. Olvasónkat az egyik kalauz mégis azzal rémisztgette, hogy a diákja nem érvényes, mert nincs még rajta pecsét. Pedig nem is kell neki, hisz 18 éven aluli, tehát tanköteles, addig pedig matrica nélkül is érvényes a diákigazolvány. Túlbuzgó volt a kalauz, vagy nem ismeri a szabályzatot?

Tisztelt MÁV-figyelő!

Az alábbi esettel fordulnék hozzád: A mai napon Győrből utaztam Budapestre, 50%-os menetjegyet váltottam, természetesen a diákigazolvány bemutatásával. A vonaton a jegyvizsgáló kérte a jegyet, és az igazolványt, én átadtam neki, de közölte, hogy a diákom nem érvényes, mert nincs rajta érvényesítő bélyeg. Erre mutattam neki a tanulói azonosító kártyámat, amellyel ugye a bélyeg lett kiváltva, erre közölte, hogy lehet, hogy 4 éve így van, de nekik egy új szabályozás szerint kell bélyeg a diákra...

Mondta, hogy kérjek az iskolában bélyeget, namármost, én megkérdeztem, és azt a választ kaptam, hogy bélyeg CSAK a felsőoktatási intézményekben kell, illetve ha a középiskolában már elmúltam 18. Ez valóban így lenne?

Üdvözlettel: H. Gábor

Címkék: máv vonat kedvezmény vasút diák utas panasz jegy kalauz észrevétel


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr771433173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegylako01 2009.10.07. 06:56:41

Fontosabb tudnivalók:

* Az oktatási intézmény maga köteles megrendelni a diákigazolványokhoz szükséges érvényesítő hologramos matricát, a meghatározott határidők betartásával.
* Érvényesítő matrica kizárólag az Oktatási Hivataltól rendelhető postai úton (1964 Budapest), faxon (06-1-477-3196) vagy a webes felületen (igenyles.diakigazolvany.hu), előzetes regisztrációt követően.
* Az új jogszabály értelémben a tanköteles korú (jelenleg 18 év) tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31-éig, amelyben a 18. életévüket betöltik. Az ő számukra tehát nem kell érvényesítő matricát rendelni.
* Az érvényesítő matricák postai úton v. faxon történő megrendelésére a jelen tájékoztatóhoz mellékelt "érvényesítő matrica megrendelőlap" nevő nyomtatványt kell használni. Ez szükség esetén, szabadon sokszorosítható.
* A közoktatási (éves) érvényesítő matrica október 31-éig, a felsőoktatási 1. féléves érvényesítő matrica március 31-éig, a 2. féléves október 31-éig érvényes.

hegylako01 2009.10.07. 06:59:24

Az a baj ebbe az országba többek között, A hivatal hoz egy intézkedést csak B végrehajtó erről nem tud. Mivel nem tájékoztatják vagy ha tájékoztatják B-nek a cégét az B-nek nem szól.

Tanulság a biztonság kedvéért hordj magadnál a bérletbe szépen összehajtva egy isokla látogatásit és akkor nem tud senki se belekötni.

Ákibard! 2009.10.07. 08:45:15

Szerintem csak nem tud a változásról. sajnos anyira sokan trükköznek a diákmatricával, és emellett olyan gyakran változtatják a szabályokat, hogy már követhetetlen... :-S Valószínűleg a hegylakó által leírt eset, a legfelsőbb intézmény szabály változtatott, de a leljebb lévő szintek már nem kapták meg az utasítást erről...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.10.07. 09:51:38

@Ákibard!:

Azért egy majd' 3 éves változásról nem tudni... Nem hinném, hogy munkája során eddig nem találkozott diákokkal.

Egyébként az a legjobb megoldás amit hegylakó ír, én is ezt csináltam, bár ha jól tudom az iskolalátogatásait sem kötelesek elfogadni, az is kalauzfüggő. Ha nagyon akar, bele tud kötni.

Tron65 2009.10.07. 10:43:59

Néha úgy lükék, ahogy vannak.
Egy érdekes sztori:
Zircen egy gyerektáborban üdültettünk.
Szerettünk volna vonatozni egyet a Cuha patak völgyében (túrával egybekötve).
Nem akartak adni kedvezményes csoportos jegyet, csak ha viszünk iskolalátogatásit is.
Na itt a poén:
Elsétáltunk a pár sarokra lévő iskolához ott Zircen (ha jólemléxem egy gimi), ahol augusztus közepén természetesen csak egy portás volt.
Aki viszont tudta, hogy az egyik iskolatitkár alig 2 sarokra lakik és fel is hívta.
A titkár(nő) pár perc múlva megjelent, további 10 perc múlva már egy 120 főre szóló iskolalátogatási igazolással ballagtunk vissza a vasútállomás felé.
A jegyeket megkaptuk, hurrá!
Csak a folyamatot nemértem máig.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.10.07. 12:47:26

@hegylako01:
ez nem "ebbe az országba" baj, hanem itt konkrétan pl. a MÁV-nál, amúgy meg ne tudd meg, mit össze kellett nekem sz*pnom külföldön hasonló okból...

sütöde 2009.10.07. 20:56:08

-MOST FIGYELJ !!!
A MÁV-Start-nál a jegyvizsgáló minimálbért kap. Van neki FŐNÖKE kb.10
próbavásárló naponta 1-2 db.néha több,
ellenőrzést folyamatosan kap alul-felül (kiv.az urulógiát ),rrre még rátesz egy lapáttal az -"NOSZTALGIA KFT " magyarul nyugdijjazott vasutasok eggyesülete, akik óriási + javadalmazásért utazgatnak a vonatokon természetesen nem egyedül.
ÖK 3 +1 jegyvizsgáló felállásban vonatozgatnak (a háromból kettő egész munkaidő alatt fetreng stb.. az egyszem jegyvizsgáló pedig még fingani sem tud !!!! .U:I: A nyugdíjasoknak nincsen érvényes vizsgájuk a munkához!!
süti beállítások módosítása