Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Csak az nem bliccel, aki nem akar

 2009.03.24. 08:20

Sok szó esik mostanában a karámokról és a bliccelésről. Több fórumon írták, hogy a Budapest-bérlet bevezetése óta teljesen feleslegesek a karámok, hisz akinek van BKV bérlete az minden gond nélkül felszállhat bármelyik vonatra még akkor is, ha a BKSZ határán túlra utazik, és MÁV-bérlete nincs is. Nem csak ez a legnagyobb probléma. A Déli pályaudvaron  a karám semmit sem ér. A kapuk több helyen nyitva vannak, így aki bliccelni akar, annak csak 10-15 méterrel kell sétálni, és máris bejut a peronokra jegy és bérlet nélkül is. Aki a közeli CBA-ban vásárol, annak a nyitott kapu még közelebb is van.

A Déli karám az utasok szívatásán kívül szerintem semmire sem jó. Akinek bérlete van, azzal naponta többször elővetetik, akinek nincs, az 10 méterrel többet sétál, és minden ellenőrzés nélkül felszállhat a vonatra.

Címkék: máv képek vasút bérlet jegy ellenőrzés déli észrevétel karám


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr911021041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gery · http://gery.blog.hu 2009.03.24. 09:52:49

A Nyugatiban is egyre többször vannak tárva nyitva, ellenőrzés nélkül. Gondolom a MÁV-nak is feltűnt, hogy semmi értelme, ezért felesleges munkabért parazolni. Csakhogy ciki lenne a nemrég milliókból felhúzott büszkeségeket egyik napról a másikra lebontani.

töröttszárnyú angyal (törölt) 2009.03.24. 09:59:35

ha az intranszmas felől jövünk, a vasutaslakások mellett ott is minden gond nélkül be lehet jutni a délibe...

nyugati is simán megközelíthető a kettes torony felől

a keletit nem ismerem

Adani 2009.03.24. 11:25:19

A keletiben is kikerülhető, mellesleg arra sincs szükség úgyis átengednek ha mutatsz vmit sőt kifelé semmi értelme bent tartania ha azt mondod a vonaton maradt a jegyed, vagy kikisértél valakit úgyis kiengednek. Max. befelé nem mehetsz. Annyi értelme lehetne, h jegy nélkül nem jöhetnek be a tolvajok meg koldusok, de ők is ki tudják játszani. Simán vesz egy jegyet az első megállóig 90%-os kedvezménnyel, az őr nem ellenőrzi, h jogosult-e a kedvezménye nem is feladata, ezt megtenni, így bárki átjöhet rajtuk egy lyen kamujeggyel az meg nem drága.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.03.24. 15:59:51

Tőlem még senki nem kérte a jegyet, simán elsétáltam mellettük.

Kopi3.14 2009.03.24. 19:01:12

Azért mióta szétvált a MÁV érdekes lett a dolog: ugyanis
Startosok akik ott állnak. Namármost nekik mi közük van ahhoz, hogy én miért bóklászom ott? Az épület nem az ő tulajdonuk. Nekik pedig az ottartózkodásom jogosságát ellenőrizni csak az ingatlan tulajdonosától kapott negedéllyel lehet. Múltkori szóváltásomkor ilyet nem tudott prezentálni a kitett bábu, csak hőbörgött, hogy nagyon okos vagyok.
Másik dolog. A menetjegy az utazásra jogosít fel, és a MÁV starttal, mitn céggel a polgári szerződésünk a vonatra szállásomkor lesz érvényes. MErt a vonat mellett állhatok én, de nem vagoky köteles felszállni rá, még ha nekem jó irányba megy is. BÁrmikor dönthetek úgy, későbbi vonattal megyek, amíg fel nem szálltam a vonatra. Innentől kezdve a MÁV-Start mit ellenőriz lenn a peronon? Menjenek el jó messzire a karámőrök.
Harmadrészt, ha már karám- elgondolkodtam rajta, vajon mennyire jó dolog ez a karám, mondjuk egy bombariadó esetén, pénteken délután. Biztonságos? Ki lehet nyitni automatikusan az összes kaput? Vagy az ott téblábolóknak van hozzá kulcsuk?
Negyedrészt- ha rábélyegeznek a BKV bérletemre, akkor az érvényes marad? Szerintem onnantól jogosan veszi el a BKV ellenőr- mint rongáltat. És a mentjegyet nem teszi semmissé? Amennyiben utóbbi két kérdésre a válasz az érvényesség megtartása, akkor kérdezem: szabadon összefirkálhatom a bérletemet, vonatjegyemet?

Ákibard! 2009.03.24. 20:29:41

@Kopi3.14:
ugyanis
"Startosok akik ott állnak. "
A kapuknál bérelt munkaerő áll. NEM startosok...
(Megjegyzem nagyrészük főállásban Startos, vagy MÁV-os dolgozó, de amikor ott áll NEM Stratos.)

" Namármost nekik mi közük van ahhoz, hogy én miért bóklászom ott?"
Az, hogy a terület tulajdonosa elkerítette a saját területét, és megbízott egy külsős céget, hogy bérelt munkaerővel őrizze, engedje ki-be az emberkéket.

"Nekik pedig az ottartózkodásom jogosságát ellenőrizni csak az ingatlan tulajdonosától kapott negedéllyel lehet."
Elhiheted, hogy megvan rá az engedély, sőt az ÜSZ is rendelkezik arról, hogy a vonaton is tarthatnak több jegyvizsgálatot, de akár az állomás területén is.

"Múltkori szóváltásomkor ilyet nem tudott prezentálni a kitett bábu, csak hőbörgött, hogy nagyon okos vagyok."
Igaza volt, ugyanis sajnos Ő nem köteles számodra igazolni magát. Egy igazolvány lóg a nyakában, ami feljogosítja őt a menetjegy ellenőrzésre, neked kb 0 közöd van ahhoz, hogy Őt ki utasította az ott történő jegyellenőrzésre.

"mitn céggel a polgári szerződésünk a vonatra szállásomkor lesz érvényes."
Sajnos ebben is tévedsz, ugyanis a szerződéskötés a menetjegy megváltásával, és az érvényességének megkezdésével lép életbe.

"MErt a vonat mellett állhatok én, de nem vagoky köteles felszállni rá, még ha nekem jó irányba megy is."
Sajnos ÜSZ értelemben EBBEN is tévedsz, ugyanis a peronokon csak utazási céllal lehet tartózkodni, és a peronon az arra feljogosítottak bármikor ellenőrizhetik azt, hogy Te jogosult vagy-e ott tartózkodni. 1-2 kivételt említ a SZÜSZ, idős, stb kikísérése, csomag elhelyezés segítése.

"Innentől kezdve a MÁV-Start mit ellenőriz lenn a peronon?"
Azt, hogy mi célból, milyen jogosultsággal tartózkodsz a peronon. Utazási céllal (menetjegy) vagy kikísérés.

"Menjenek el jó messzire a karámőrök."
Menj el bátran Te jó messzire, vagy ha messzebb nem is, de a Start honlapjáig, és virtuálisan lapozd fel a SZÜSZ-t, és okosodj, rádfér még :-))

"Ki lehet nyitni automatikusan az összes kaput? Vagy az ott téblábolóknak van hozzá kulcsuk?"
Van.

"ha rábélyegeznek a BKV bérletemre, akkor az érvényes marad? Szerintem onnantól jogosan veszi el a BKV ellenőr- mint rongáltat."
Mit bélyegeztek rá?
Amúgy szigorúan szabályozva van, hogy mikor mit KELL, és szabad rábélyegezni, ergó nincs probléma.
Nekem is bélyegezve van rá, ez áll rajta:
KÉSZPÉNZFIZETÉSI SZÁMLA KIADVA
BUDAPEST-KELETI PU.

" És a mentjegyet nem teszi semmissé?
Szintén NEM a válaszom, ha olyan felirat és bélyegzés van rajta, ami a rögzítésben szerepel. (KM, VISSZA, VISSZA ÉRVÉNYES 1 HÓNAPIG, KÉSZPÉNZFIZETÉSI SZÁMLA KIADVA, Egyesített hosszú pénztárhélyegző stb.)

"Amennyiben utóbbi két kérdésre a válasz az érvényesség megtartása, akkor kérdezem: szabadon összefirkálhatom a bérletemet, vonatjegyemet? "
Nem, ugyanis a SZÜSZ előírja, hogy csak a szabályban meghatározott jelzések szerepelhetnek a jegyen, ha egyéb felirat és vagy módosítás szerepel rajta, akkor a menetjegyet érvénytelennek kell tekinteni.

Önök a Tanuljuk meg együtt értelmezni a Személyszállítási Üzletszabályzatot, című műsort látták!

Adani 2009.03.24. 22:00:03

Vagyis a peronon csak utazási célból lehet tartózkodni? Esetleg ha kikisérek valakit vagy éppen várok valakire. Csak úgy em is mehetek oda, pl. vonatot fotózni?

Ákibard! 2009.03.24. 22:21:53

@Adani:
"Vagyis a peronon csak utazási célból lehet tartózkodni? Esetleg ha kikisérek valakit vagy éppen várok valakire. "
Igen.

"Csak úgy em is mehetek oda, pl. vonatot fotózni? "
Elvileg nem. De a jogi igazgatóságos engedély érvényes. Vagy veszel egy 15 ft-os jegyet...

Abd 2009.03.25. 14:04:58

azt nem értem, hogy apu idejében .. mert az nem ma volt, mesélte, hogy létezett peron jegy. Akkor miért nem háborogtak az emberek?
igaza van a post irónak. Nem közterület.
Ott nem csinálhat bármit egy nem utas!
jó lenne már a szabadságot nem összekeverni a szabadossággal. stb stb.

Devil 2009.03.25. 14:09:30

A MAV-hoz belepesi feltetel hogy minel nagyobb pofont tudj adni a szarnak! Sot, az is kovetelmeny hogy mast NE is tudj csinalni! Aki epkezlab otlettel all elo azt rogton elbocsajtjak, nehogy kideruljon hogy mindenki hulye csak o nem!
Mivel semmi esely sincs hogy a Kadar-rendszerben a MAV-ba szocializalodott vezetoi garda valaha is onszantabol tavozzon, vagy barmilyen epkezlab dontest hozzon, nincs mas hatra mint az egeszet felszamolni, mindent eladni, lehetoleg NEM magyaroknak!

Kopi3.14 2009.03.25. 15:08:38

@Ákibard!: Attól, hogy utazási célból állok kinn, még lehetek rosszul, és visszamehetek, az utazásomat nem keztem meg amíg lenn állok.

A zárt peron bélgyegző nem alkalmazható normálisan akkor a jegyen, mert érvénytelenné teszi. Hurrá, okosok. Amennyiben nem Startosok, akkor a Startos kártya a nyakukban hazugság.
Egyébként Start honlapon nem találom a nevezett odkumentumot, dobj már egy linket, mert kéne. Tényleg, mi van a BKV bérlette?

Kopi3.14 2009.03.25. 15:20:44

Egyébként mióta szétválasztották a MÁvot, azóta a területen nem a MÁV-Statnak kell beszámolnom, hogy ott lehetek, hanem a tulajdonosnak, és ha nem ő ellenőriz, hanem másik cég, akkor annak igazolnia kell tudnia magát miért érdeklődik.

A peronjegyet ellenben én spec támogatom.
süti beállítások módosítása