Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Így lopnak laptopot a vonaton

 2009.09.15. 06:40

Évek óta veszekszem utastársaimmal akik beszólnak, hogy a táskámat miért nem a fejem felett lévő tartóra teszem, miért rakom az ülésre (vagy ha valaki le akar ülni, akkor az ölembe). A válasz mindig egyszerű: feledékeny vagyok, és nem szeretném, hogy a cuccom a vonaton maradjon.  Sok, a lentihez hasonló lopkodós történetet olvasok, ezek is csak abban erősítenek meg, hogy a táskámnak, a laptopomnak a szemem előtt a helye:

Kedves MÁV-figyelő!

Történetemben szeretném megosztani veletek, hogyan lopják el az InterCity-ken a laptopokat. Tanulságos…

2009.09.13-án Budapestről Sopronba tartottunk. Már jóval indulás előtt felültünk a vonatra a Keletiben, el is helyezkedtünk. Mellettünk lévő dupla ülésen ült egy srác, majd nem sokkal később érkezett meg a haverja. Fel is pakolta a cuccait szép a feje fölé, egy laptopot is többek között. Leült, elkezdte olvasgatni a tételeit. Mi csak ültünk, vártuk, hogy induljon a vonat egyszer csak felszáll egy fiatalember, látszott rajta, hogy nincs minden rendben nála.

Odaáll a „laptopos” srác előtti üléshez, elkezd felpakolni a poggyásztartóra, egy hátizsákot, valamint egy laptoptáskát. Még fura is volt, mert a másik srác táskájára rátette a sajátját, aztán ott variált a hátizsákkal is, majd elkezdett telefonálni. Hogy valóban telefonált-e az már sosem derül ki. Közben éles pillantásokkal lesett minket és a másik két srácot is… Tényleg azt gondoltuk beteg, mert hangosan szuszogott és a többi. Elfordítottam a fejem, kinéztem az ablakon, majd mire megint odanéztem eltűnt a gyerek és otthagyta a saját laptoptáskáját. Már  csak az láttam, amikor lesétál a vonatról. Aztán már a srác is észrevette, hogy nem áll jól a táskája a tartón, csakhogy az nem a saját táskája volt. Teljesen egyértelművé vált, a laptopot lenyúlták. Utána már kereshette lent a peronon a gyereket, dehát egyből elhúzott.

Javaslom mindenkinek értéket ne tegyetek a poggyásztartóra, főleg laptopot kézitáskát ilyesmit. Meg sem fordult a fejünkben, hogy pont a feje fölül fogják lenyúlni.

Egyébként a srác kb. 180 centi magas, éles arcvonásai és, beesett szemei vannak. Barna felnyírt rövid haja volt és iszonyat idegesen méregetett mindenkit.

Üdv: Nyuffadék

Címkék: segítség közlekedés máv vonat lopás ic vasút figyelem felhívás


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr931382628

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MÁV, bebűnözés, mulatság a vonaton 2009.09.15. 10:38:13

Ma reggel utazgattam kicsit és a vonaton majdnem kirabolt két tolvajlegény. Tanulság: sose tedd a csomagod a fejed felé, mert a genyók mögéd ülnek, felrakják a saját táskájukat és a tiédből kiszedik a javakat.Szerencsére, a még friss Asus EEE előttem v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.15. 11:44:23

Tippeket már mondott mindenki, engem meg (még) szerencsére nem loptak meg, mert betegesen vigyázok mindig a táskámra, bárhol is utazom.
Az viszont felháborító, hogy ezekre a lopásokra (amiknek értéke sokszor meghaladja a 20e forintot, főleg laptop esetén), a rendőrség csak annyit tud mondani, hogy "nem tudunk vele mit kezdeni", meg, hogy "ismerjük a módszereiket"... Hát ez válasz? Ez olyan, mintha vizsgán azt mondanám a tanárnak, hogy hát láttam a könyvet a boltban, meg azt is, hogy a többiek hogyan tanulnak, de nekem nincs kedvem hozzá, de a jó jegyet azért kérem.

fric 2009.09.15. 11:45:09

Sajnos ez bevett gyakorlat. Nem feltenni, nem elaludni, nem egyedül ülni, stb...
De ki tudja a baszott nagy táskát egy 3 órás úton az ölében tartani? És még el se aludj. És ha este kell utaznod, külön szívás a megfelelő hely megtalálása.
Ilyen kb a pisilni kell, megkérem a szomszédot hogy vigyázzon a cuccomra eset is. Miért bízunk meg benne? Mert már fél órája mellettem ül? Sajnos ezekre az esetekre nincs igazán jó megoldás.

peter blau 2009.09.15. 11:46:36

"Nem is laptop értéke bántotta, hanem rengeteg folyamatban levő munkája volt elmentve rajta és kb két hónap lesz újratermelnie..."

Biztonsági mentés???
Elég hozzá egy pendrive amit a zsebében hord az ember.

peter blau 2009.09.15. 11:47:40

"ic-n nagyon vigyázzatok a cuccaitokra, nagyon durván lopnak! "

Tőlem még semmit sem mertek ellopni. 122 kg vagyok...

The Welsh 2009.09.15. 11:48:12

Én sem klasszikus laptoptáskát hordok, hanem hátizsákot párnázott laptoprekesszel. És mindig pakolok ruhát a fakk tetejére.

Ja és tudom, hogy gusztustalan, de kivülről nem tisztítom a táskát, csak ha nagyon muszáj (azaz büdös vagy fog).

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.09.15. 11:48:21

@Adani: igen, ez a buszon történő csomagszállítás elég gázos. Én ritkán utazom távolsági busszal, egyszer mentem egy kb. 3 órás útra, de akkor a lábam közé vettem "fejre állítva" a táskát, nem volt benne semmi törékeny, és inkább utazom kényelmetlenül, minthogy akárki kipakolja valamelyik megállónál a cuccomat... Ez a módszer szerintem egy katasztrófa. Az meg a másik, hogy az oda betett táskákról elvileg valami elismervényt, vagy jegyet ad a sofőr, nem? És elvileg ő is veszi ki az alapján... Persze tudom, hogy a gyakorlatban ez nincs így. De nem ez volna a hivatalos módszer?

The Welsh 2009.09.15. 11:50:47

@dildozer:

reptereken ez a trükk így már nem működik, mert ki kell venni a táskából a cuccot, így aztán rögtön feltünne, ha lenyúlnák, a tolvaj egy zárt térben van és rengeteg a biztonsági kamera.

(Az már megint más kérdés, hogy néha dobálja is a személyzet a gépeket, mint a fene.)

v2peti 2009.09.15. 11:51:22

"meg egy szélhámos húzott le egy vonatjegy árával a keletiben. az a trükk is megérne egy posztot."
Hogy volt az?

Velem a következő volt:
Kér tőlem vonatjegyre valót, mert Tatabányára utazik. Mondom megveszem neki a jegyet. (Mert tudom, hogy úgysem egyezne bele.) Mondja, hogy nem Tatabányára, hanem Győrbe utazik.
Jól leb*szom, hogy döntse el már végre, mert addig nem tudok neki jegyet venni!

Amúgy régi trükk már.

The Welsh 2009.09.15. 11:51:40

@Liora:

De elvileg ez. Elvileg.

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.09.15. 11:52:40

@@fric: én vonaton, ha muszáj otthagynom a nagy csomagot, mindig idősebb embert kérek meg, vagy legalább középkorút. Persze ez előítéletesség, de belőlük kevésbé nézi ki az ember, hogy beleturkál, vagy valami...

v2peti 2009.09.15. 11:52:46

Amúgy a Railjeten pont a tolvajok elleni védelem miatt vannak az utastér közepén a táskatartó polcok a kocsi két vége helyett.

v2peti 2009.09.15. 11:54:07

@Liora:
Ez volna, de kényelmetlen a sofőröknek és időrabló is. Na de ekkor beszedhetnék a poggyászdíjat, amit jelenleg nemigazán szokás beszedni!

kerdeozo 2009.09.15. 11:59:55

És milyen származású volt a tisztelt tolvaj?

Kalamona 2009.09.15. 12:01:18

Sok mindent írtatok a megelőzésre, de ezt kivédeni nem lehet egyértelműen, csak akkor, ha otthon hagyod a készülékeidet.
Tavaly óta SOHA nem viszek magammal laptottyot, a munkámat megoldom másként.
Salzburgba utaztam vonaton, hátizsákomon feküdtem. Kilopták a fejem alól, Bécsben hülyének néztek a rendőrök, viszont Salzban mindenem megkerült:), mert nem csak én tettem feljelentést a fosztogatók ellen.

nyílméregbéka 2009.09.15. 12:08:41

Nem fényezni akarom magam, de (eddig :-) még sosem raboltak ki BKV-n, vonaton. Válltáskámat mindig fogom, mint egy eszelős, ha pedig tömeg / gyanús fejű ember van körülöttem, keresztbe is vetem a vállamon (nem tudják letépni).
Vonaton az értéket ölemben tartom. A többi cucc mindig a 20 kilós sportszatyorba kerül, amit nem lehet észrevétlenül lenyúlni a fejem fölül.
És van még egy módszerem, ha gyanús, tolvajnak látszó egyén bukkan fel a járművön, mindig vetek rá némi gyanakvó pillantást, hogy érezze, figyelve van :-D Nem mintha ez megakadályozna vkit a lopásban, de ugye akkor már lehet róla személyleírást adni, és ez lehet, hogy eltántorítja.

balage28 2009.09.15. 12:08:51

@kerdeozo: nem teljesen mindegy ???

M_R 2009.09.15. 12:09:53

A legbiztosabb módszer: nem utazni vonaton. Venni kell autót - minden szempontból olcsóbb...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.09.15. 12:11:27

Vonaton általában sörözni szoktam, de ha ki is megyek a klotyóra, a laptoptáska biztos jön velem.

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2009.09.15. 12:11:54

@The Welsh: hm, én másfél éve utaztam utoljára laptoppal repülőn akkor még semmilyen kipakolás nem volt. ez mióta van? meg akkor miért van a röntgenes vizsgálat, ha utána úgyis kipakoltatják? nem értem.

kerdeozo 2009.09.15. 12:18:30

@balage28: Kérdezd meg a cseh kamionsofőrt.

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2009.09.15. 12:18:34

@v2peti: egy újszülöttnek minden trükk új. ha mázlid van előbb hallasz róla, mint hogy bepróbálkoznak nálad. nekem nem volt. amúgy 99 környékén történt.

szimpatikus tag, ellopták mindenét, jegyre kell neki a pénz, blabla. ő is pécsre megy mint én (keletiből). el is mondta, hol lakik. megérkezünk, rögtön megyünk hozzá, és odaadja a pénzt. kevés idő volt a vonat indulásáig, így én már nem akartam rohangálni neki jegyért.
mikor leszállt a pénzemmel, hogy megy jegyet venni, és visszakiáltott, hogy foglaljak neki helyet, akkor esett le: ez bizony már nem fog visszajönni. így is történt. :)

d3vnull 2009.09.15. 12:20:06

Gyerekek, ez az ország még nem érett arra, hogy nyílvánosan deklaráljátok : laptop van nálatok. Ezt be kell látni sajna.

crash 2009.09.15. 12:20:14

Érdemes volna megintejúvoltatni a MÁV-Startot arról, hogy ilyenkor mi a teendő, ki felel az utasokat ért kárért.

Ha jól tudom, van utasbiztosítás, de hogy a podgyász beletartozik-e, azt nem tudom. Ha nem, akkor kártérítés vagy per a MÁV-Start ellen, mert kár ért, miközben a szolgáltatásukat vetted igénybe.

Adani 2009.09.15. 12:22:03

@Ainult Mina:

"És az megvan, amikor Svédországban a távolsági buszokra utazótáskában feladtak egy törpét, aki menet közben a csomagtérben összegyűjtötte az árut majd négy óra múlva a végállomáson levette a haverja?"

A csomagtartóban alul utazott? És nem fulladt meg pár óra alatt? Merthogy ott sem sok zoxigén van.

Zee 2009.09.15. 12:22:34

Annyi esze van,amennyi látszik.

Már ne haragudj,de elöször:
Magyarisztánban vagyunk
Másodszor:amit nem betonoznak le vagy nem eszel meg,azt elviszik.

Következtetésképpen:ha annyi esze volt,hogy a poggyásztartóba tette a laptop-ot akkor megérdemli,hogy megfújják.Én is vittem laptopot buszon,kettőt is(szervízes vagyok)és érdekes módon,mivel mindkettő az ölemben volt egész végig valahogy nem vitte el senki.Leszarom,hogy 2-3 vagy annál több órás út van előttem,a fejem felett meg 200 rugó(meg amennyivel több)mivel nem szarom a pénzt és tudom,hogy hol élek,ezért egy pillanatra sem veszem le róla a szemem.

Ez van,drága volt a tanulópénz.

Adani 2009.09.15. 12:24:49

@dildozer:

Párszor betámadtak a koldulók az állomáson, de könnyű őket leszerelni azzal ,h ok veszek egyet neki. Meg valahogy mindig pont oda akar utazni ahová a jegy éppen annyiba kerül mint egy feles a legközelebbi kocsmában vagy egy üveg kannásbor ára a közeli boltban.

Anánl már csak az a jobb ,aki Romániába szeretne hazajutni mert Nagyszalontán ahol akik kiöntött a Tisza és elvitte az árvíz a házát. Jó kondiban lehetett ha medret is ásott a Tiszának ,h oda is eljusson.

peter blau 2009.09.15. 12:28:10

Régebben itt Pesten olyan is volt, hogy a körúti villamosok vezetői ismerték a zsebeseket, és ha ismert zsebes szállt fel a vill-ra valamelyik megállóban, akkor még mielőtt megállt a vill, bemondták, hogy vigyázat zsebesek fognak felszállni. Ezt a zsebesek nem hallották előre persze. Ugyanezt ma is lehetne csinálni, és ugyanezt az IC-ken is be lehetne vezetni. Bár lehet hogy ezek megvernék a kalauzt érte.

2009.09.15. 12:28:34

Még vasutas időmben sokszor utaztam a Győr-Sárbogárd viszonylaton az akkor még közvetlen járatként közlekedő sebesvonattal. MINDIG vettem 1-2 különbözetet (csak ideiglenes arcképesem volt akkor), nagyon jó kis út volt, kallereket látásból ismertem, ők is engem, a kocsiban (!) alig utazott rajtam kívül még kb. 2-3 ember ("pápaszemes" fülkés kocsi, imádtam!) és mindig bezártam magam szakaszkulcssal. El sem aludtam, csak egyszer, mikor több sör csúszott le, mint azt szervezetem elbírta, 4 és 1/4 órás volt az út - egyedül. Soha semmi nem történt az első osztályon. A 2.-on már előfordult velem lóvé lehúzása, lopási kísérlet, a kocsi turistacsoport általi megzúzása, köcsög füvesek és hasonló szarságok. Azóta, ha vonattal utazom, mindig 1. osztályon megyek - már ahol még van ilyen az IC-ken kívül.

BéLóg 2009.09.15. 12:28:57

@dildozer: A reptéren az egyik lehetséges trükk az alábbi: Mivel kötelező a gépet betenni a röggönybe, a túloldalon meg szépen sorjáznak kifelé a dolgok, miközben az emberek, manapság öv nélküli, kézzel megtartott nadrágban, levett cipővel szerencsétlenkednek, egy csomagtalan, övtelen, gyorsbebújós cipős fazon szépen előre megy, aztán már szinte csak "válogatnia" kell a szalag végén feltorlódott laptopokból... Az ott álló közegnek persze fogalma sincs, melyik dolog kié, hiszen ő az utasokat stíröli, ki gyanús... Az utas, meg mint mondtam, kizárólag azzal van elfoglalva, hogy rendbe szedje magát, s csak azután néz fel.

Az egyetlen nehézség, hogy sok a kamera, de persze itt is többen kell hogy legyenek.

Ja és persze ez nem a becsekkoláskor, hanem a tranzit utasok rutinszerű átvizsgálásánál történik, amikor az egyik térből egy másik lezárt térbe kell áthaladni.

The Welsh 2009.09.15. 12:29:41

@dildozer:

Évek óta, de nem mindenütt vezették be egyszerre - Ferihegyen talán nem olyan régen 2007 végén már tuti ki kellett, idén már nem volt olyan hely, ahol erre nem szólítanak fel.

A röntgen előtt kell kivenni a táskából, ezt önmagában is megnézik, aztán a futószalag végén, kell visszatenni a táskába.

hublot fox 2009.09.15. 12:30:49

Múlt péntek, Bp-Debrecen IC I.osztály. Fej fölül táskalopás - teljesen észrevétlenül! A következő Db-be menő vonat WC-jében meglett a táska (persze üres tárcával).
Ha ilyen sok a hasonló eset, miért nincsenek őrök a vagonokban?

Kalamona 2009.09.15. 12:30:58

@Bereznay András:
Igazad van, hisz úgy érzem, hogy ez a tottyozás már státusz szimbolum.
Most jöttünk haza a horvátoktól, három hétig voltunk kinn cca 15 fővel és 9 tottyal. 3-at elvesztettek/elloptak?, de utólag senki nem tudja megmagyarázni, hogy miért is hozta ki a gépét:(

Senki nem "menőbb" attól, hogy villog az értékes ingóságaival, sztem.

nemezisazis 2009.09.15. 12:35:34

szerintem megérdemelte.
mindenkinek egészen kis korában megtanítja az anyukája, hogy vigyázzunk a dolgainkra. ha nem tesszük vigyék is el.

The Welsh 2009.09.15. 12:37:07

@balage28:

Na most találd ki egy Bzmoton mihez rögzíted a gépet:) Amúgy a Kensington zárakat fél perc feltörni, egy erre felkészített tollal (toll, olló, karton és szigszalag kell hozzá).

A másik meg, hogy azzal felhívod a figyelmet arra, hogy értékes cucc van nálad. Még ha nem is tudja elvinni a tolvaj, komoly kárt tud tenni a cuccban, ha el-, illetve megrántja.

Nem minden papsajt Kensingtonnal sem.

Proctor 2009.09.15. 12:38:34

zotya85: az a resz erdekes videk. en egyszer egy homeless blowjobot lattam ott, hasonlo korulmenyek kozott. leszall a cegledi vonatrol 300 ember, es azt latja, hogy cuppogtat egy koszos neni egy koszos bacsit..

szinten a nyugatiban nekem is volt lopos elmenyem. beultem az egyik boxba, kabat felakasztvamogem. hallom valakik leulnek mogem, felrakja a kabatjat, amitol mocorog az en kabatom is, de nem tulajdonitottam neki semmit. par masodperc mulva latom, hogy ket indian jon el mellettem es hangosan mondja, hogy "ott a mobilja az asztalon". akkor esett le, hogy fel perce meg a kabatomban turkaltak... vigyazni, vigyazni, vigyazni...!

The Welsh 2009.09.15. 12:41:05

@Kalamona:

az emberek nem csak nyaralni mennek utazni, dolgozni is kell néha. Sőt, még nyaraláson is sajnos.

Babapiskóta (törölt) · http://www.alberletmesek.blog.hu 2009.09.15. 12:49:37

Egy haveromat 2 külföldi nyelven beszélő hülyegyerek rabolta ki.Haverom az ablak mellett ült egy személyvonaton a keletiben,az egyik bekopogott neki,hogy rá figyeljen,addig a háta mögött a másik ellopta a laptopját.
ölbe kell venni a gépet,rá a kezet és nem aludni a vonaton.ha az utastársnak ne tetszik,akkor nyomja a kezembe a laptopom értékét és nagyon szivesen felteszem a fejem fölé.a pofája mindenkinek jár,csak gondolkodni felejtenek el.

vidi-master 2009.09.15. 12:52:45

érdekes én IC-n mindig merek aludni (Halászbástya), mert tudom hogy nem fognak kirabolni. laptoppal is szoktam utazni. Budapesten nem a Keletiben (végállomáson) kell felszállni, hanem Kelenföldön:) innentől kezdve a 4 megállónál mindig figyelek (Tatabánya,Győr,Csorna,Szombathely), majd leszállok. viszont este rossz környékeken nem szabad mászkálni (pl. Veszprém - Székesfehérvár között), mert koldulnak, talán lopnak is.

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2009.09.15. 12:57:19

@Babapiskóta: ezt a trükköt nem ismertem. köszi, hogy megosztottad.

Kalamona 2009.09.15. 13:03:55

@The Welsh: Tudom, de, vaj'h ennek,hiányát túlélték korábban?:(
Pótolhatalan ember nincs, addig ne menj nyaralni, amíg nem vagy biztos abban, hogy mindent hátra hagyhatsz.
8 év után jutottam idén ehhez a 3 héthez.
Higgyétek el, hogy nélkülem is megoldódott minden.

arra emlékszem, hogy nyaralásainkor apám elment a szárszói postára oszt interurbán dumcsizott a főnökével, anyám már ezért is pipa volt

lkjpoi 2009.09.15. 13:07:18

Tegnap este szegedi IC-n dettó ugyanez, laptopot loptak köki környékén (IC 2. osztály, poggyásztartóról)

ksi 2009.09.15. 13:07:27

Repülő: ne tolakodj, hanem akkor tedd le a táskád, miután az előtted lévő már átment a kapun (nekem mostanában Ferihegyen eleve csak azután tették a cuccaimat tartalmazó dobozt a futószalagra, miután "elintéződött" az előző. És igen, laptop kivesz). Ha tőled vijjog a kapu, a túloldalt ellenőriznek, és félszemmel azért tudod figyelni a cuccost.

zengo682 2009.09.15. 13:08:31

@crash:
Van bizony poggyasz biztositás is,de az baleset vagy egyéb vonat kozlekedése közben kelettkezett kárra vonatkozik.Lopás esetére max kiállitanak egy jegyzőkönyvet,amiben leirhatod hogy hol mikor és mit loptak el tőled.(azt is bele kell irni hogy miért nem tudtál ra vigyázni,pl.alvás,wc,étkező kocsiban voltál.)Ebből egy példány a tied,ami alapján a rendőrségen megteheted a feljelentést.Pár hónap mulva kapsz egy levelet,hogy a tettes ismeretlen eljárás megszüntetve.

gergel 2009.09.15. 13:09:37

van megoldás csak pár éber utazást kell rászánni.
Laptoptáskát szemben, fel jól látható helyre feltenni, úgy hogy kilógjon belőle a laptop, félszemmel aludni de közben figyelni, természetesen közben zsebben egy körmölő bicska a másikban meg egy spray. Innentől szerintem mindenki kitalálhatja... Kézfejet levágni, sprayvel lefújni.. szükség estén elsősegélyt biztosítani az egyénnek amíg meg nem érkeznek a rendőrök.

Nünü 2009.09.15. 13:10:49

Keletiben, a főbejáratnál nagy cuccokkal jöttem kifelé, és mivel gurítani kellett őket és lépcső volt, egy összehajtott kis szállítókocsit előre levittem a lépcső aljára. Csak négy méterre volt tőlem, és csak öt másodperce hagytam ott, de egy arra járó lepusztult alkesz csoportból egy faszi máris nyúlt érte és vette fel. Rá kellett ordítanom, hogy "El ne vidd!", erre lerakta, és megpróbált jópofizni.

Tehát csak öt másodpercre hagytam magára és csak négy méterre távolodtam el tőle, és egy pár ezer forintos szállítókocsi volt, és mégis majdnem ellopták. Ennyit erről.

Nünü 2009.09.15. 13:11:26

@gergel: Álmodj, királylány.

gergel 2009.09.15. 13:17:37

@Nünü:
tudom...
eltörni biztosan eltörném a kezét, de szilánkosra. Ti hogyan vagytok ezzel?

eklar 2009.09.15. 13:20:14

@Adani: Ugyan már.. mindent mindenhez hozzá lehet lakatolni. Gyakoriak pl a kocsiból lopások, nyitott ablakon keresztül. Egyszer egy barom majdnem kirántott üléssel együtt, nem vette észre, hogy a biztonsági öv át van fűzve az anyósülésen nyugvó táska fülén... Percekig mozdulni sem tudtam a röhögéstől. Drága Barátaim, mi vagyunk a világ leg kreatívabb nemzete (ebben is, abban is), ezt sohase felejtsétek el!

Don Bolesz 2009.09.15. 13:21:07

ehez mi köze a mávnak. ha nem figyelsz a cuccodra akkor game over. ugyanez van a buszon, taxiban stb....

Dr_utcai_arcos 2009.09.15. 13:21:40

@v2peti: ne máár. vetetek veled egy jegyet, hálásan megköszönöm és visszaviszem és visszaváltom.ne találjátok már fel a spanyolviaszt....még a kezelési költség sem fog érdekelni, higyj nekem.

M11an 2009.09.15. 13:23:04

Kb meg is mondom hogy hívják, és hol lakik a gyerek. :) Legalábbis van egy a leíráshoz passzoló balfasz drogos a keletibe... Mindig jön a szaros dumájával, hogy nem fizették ki a munkahelyen, és most nem tud hazamenni, és dugja az orrom alá a buzi lakcímkártyáját.

Ha megkérdezem, hogy nem unja még, mert mindig idejön hozzám lejmolni, akkor fogja magát és eltakarodik.

Profilt váltott, mert nem jött be a jajj segítség csak 2százat story. :)

fakof 2009.09.15. 13:28:16

A laptop árából vehetnél magadnak egy autót is akár. Már mindegy persze, csak mondom.

M11an 2009.09.15. 13:32:53

@fakof: A laptop ára nem fedezi az éves biztosítást. És akkor még jön olyan, mint benzin(tudod azzal megy), egyéb adók, atb...

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.15. 14:02:03

Ilyen esetről már többször és régóta lehet hallani, de akinek ennyi esze van, az meg is érdemli! Mi az az idióta, aki a laptopját felteszi a poggyásztartóra? Én tuti nem, még a csomagomat sem, amiben csak ruhák vannak, nem hogy olyat, ami értékes is! Így jártál öcsém, majd megtanulod!

Jegkoko 2009.09.15. 14:04:46

Még szerencse, hogy középiskolába megedződtem , mert egy csomó lopkodós osztálytársam volt, aki a táskámból kabátzsebemből kilopta a bérletem telefonom amit aztán a kukában találtam meg. Azóta fél percenként ellenörzöm a zsebembe a tárcám és a telefonom meglétét.

Adani 2009.09.15. 14:29:01

@Jegkoko:

Nekem szerencsére ilyen gondom nem volt soha, de erre is jó megoldás ha egy egérfogót rejtesz a kabátzsebedbe. Garantáltan nem nyúlnak bele megint. Strandtolvajok ellen is jó egy felhúzott farkascsapda a pléddel letakart táskába legfelülre. Óvatosan a benyúl a pléd alá kinyitja a táskát és csatt. Ordít majd egy nagyot és elmegy a kedve a lopástól. Csak el ne felejtsd, h mit is csináltál nehogy a saját csapdádba ess bele. :)

Én ivgxázok a cuccaimra, de már gondolkodtam egy patkányfogó beszerzésén ilyen célokra, lehet meg is teszem. De ha pl. nekem a suliban az osztálytársaim nyúlkáltak volna a kabátzsebembne meg a táskámban akkor biz isten meg is tettem volna. Ha eltöri a kezét akkor így járt, ki kérte, h nyúljon bele?

Csak olyanról tudtam, akitől mindig az uzsonnáját szedték le, meg ették meg stikában mikor nem figyelt rá. Persze gazdája sosem volt, aztán berágott és telenyomta Erős pistával a szendvicset vastagon, soha többé nem ették meg, sőt az is kiderült ki kajálta meg, aztán közölte, h hát bocs, de tudod én így szeretem. :)

Idet 2009.09.15. 14:32:23

@s_timcsi: Egyetértek! Mégis, hogy a nyavalyában lehet laptopot a poggyásztartóba tenni?! Egy az, hogy ellophatják, de le is eshet egy jókora váltórándulásnál, meg rátehetnek valami nehezet és rücsköset, stb. Egyiket sem szereti. Én mindig magam mellé állítom az ülésre,éspedig a belső oldalra, könyök rá, és kész. Lehet, hogy némiképp kényelmetlen, de nemigen lenne még egyre pénzem, ha megfújnák!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2009.09.15. 14:39:13

soroljam?
autó, gördeszka, kerékpár, motor. ezekkel közlekedek, tömegközlekedéssel soha. ha más nincs, van két erős és egészséges lábam, sétálok, sétálok, egy-egy autót lestoppolok...

Idet 2009.09.15. 14:39:25

@nemezisazis: Valamint tűzzünk ki ösztöndíjat a tolvajoknak. Aranyos vagy, igazán.

Idet 2009.09.15. 14:43:51

@gergel: Vagy némi pillanatragasztót alkalmaznék az ujjaira. Gyorsabb, tisztább, kurvára fáj eltávolítani. És macerásabb, mint a gipsz.

Douggut 2009.09.15. 14:50:35

naja és még ez is:
cellc.atw.hu

wagabound 2009.09.15. 15:14:38

Azt azért nem igazán értem, mi a frásznak kell vonaton laptopozni. Nem igaz, hogy nem lehet két-három órát kibírni anélkül, hogy az ember a képernyőt bámulja, és a billentyűket püfölje. Erre mondják azt, hogy az áldozat maga tehet arról, ha bűncselekmény áldozatává válik. Laptopot tessék szépen elcsomagolni, semmi se utaljon arra, hogy van nálunk. Ilyen egyszerű!

ARK-9 (törölt) 2009.09.15. 15:31:08

@peter blau: Hol élsz Te, ember? Bemondani, hogy zsebtolvaj szállt fel? Hát élből elitéltetnek a jogvédők, hogy megsértetted a kisebbség jogait és kapsz vagy 20 év letöltendőt!! Nekik jogaik vannak - neked csak annyi, hogy meglophassanak és ha úri kedvük úgy kívánja, agyonverjenek...www.police.hu/rend_korozes/korelf_051108/BRF-20090914-16.html?query=Sztojka - hogy csak a legfrissebbet említsem...

HoNeYBiRD 2009.09.15. 15:40:18

okosabbnál okosabb ötletek: ne vigyen magával laptopot, ne utazzon vonaton, vegyen autót
valószínűleg az emberek jó része nem szórakozásból hordja magával a laptopot, hanem mondjuk munkaeszköz és nem biztos, h. mindenhol van internetkávézó (főleg, h. az is pénzbe kerül)
vegyen autót: hát nem tudom, ha akarsz vmi normálisat (amit nem kell egyfolytában szerelőnél állomásoztatni), akkor az nem 2 Ft + fenntartás, nem biztos, h. jobban megéri mint a tömegközlekedés, főleg, ha mondjuk diák az illető (ne csak az üzemanyagár, vonatjegy v. buszjegy árát nézzük már, h. már 2 emberrel is megéri inkább autóval utazni), esetleg akkor, ha nem te vetted a kocsit és nem te tartod fent, azaz csak utas vagy, és csak az üzemanyag rád eső részét fizeted

a megoldást én se tudom, mert hiába vagy feketeöves karatélyos a golyó ugyanolyan lyukat üt...

nyuffadék 2009.09.15. 15:50:01

@kerdeozo: A kedves tolvaj nem kisebbségi volt...

ergerberger 2009.09.15. 16:13:20

Farkascsapda és patkányfogó mellé hadd javasoljak még feltöltött, nagyméretű kondenzátorokat.

Ákibard! 2009.09.15. 16:15:37

@ergerberger:
Én javasolnék még összecsukható transzformátorállomást is... :o))

avav 2009.09.15. 16:45:45

@werem:
"Például mi lenne (és ezért még sikerdíjat sem kell adni talán!), ha azt is bemondanák induláskor, hogy LOPNAK, mint a piacon."

Ez az üzenet nem a vásárlóknak szól, hanem az eladóknak. Ezzel az üzenettel jelzik az eladók egymásnak, hogy a piac területén megjelentek a Vám- és Pénzügyőrség emberei, mindenki adjon nyugtát, ha nem akar bírságot...

ergerberger 2009.09.15. 17:26:38

@Ákibard!: Az azért nem jó, mert nem fér bele a táskába, és kell hozzá vezetékes áram. A feltöltött kondenzátorok meg beleférnek, és nem kell hozzájuk vezetékes áram (miután feltöltötted őket).

dezso__ 2009.09.15. 17:28:04

@HoNeYBiRD: Két hete egy haverom kocsival ment Sopronba, mert több csomagja volt, köztük egy laptop is. Még mondta is nekem előtte pár nappal, hogy a vonaton fél kicsit, mert már nyúlták le cuccát, épp ezért megy kocsival.
Valahogy Győr környékén szólította a szükség, s bement egy benzinkúthoz. Kicsit soká tartott a művelet (szerinte olyan 15 perc lehetett) mire visszaért a kocsi feltörve, laptop persze sehol. Oldalt állt, arra kamera se nézett, tehetetlen volt. Emlékezett rá, hogy parkoláskor ott állt egy furgon, de természetesen se rendszám, se semmi.
Hozzáteszem, ő volt a hülye, mert a laptop nem a csomagtartóban volt, hanem a vezetőülés mögött. Be akarta rakni, de elfelejtette.

Csak azt akarom mondani, hogy a kocsi se 100%-os megoldás, ha az ember figyelmetlen.

Adani 2009.09.15. 17:41:53

@dezso__:

Pláne ha laptoptáskába teszi, amit kiszúrnak. Akkor már inkább sima nejlonszatyor és lehetőleg ne látható helyre. De még ha ki is szúrják egy sima reklámszatyor nem kelti fel a figyelmét a tolvajnak, elvégre lehet, h csak két zsemle meg 10 deka párizsi van benne.

epres négercsók 2009.09.15. 17:56:03

Többen írtátok, hogy a laptoptáskáról ordít, hogy mi van benne, ezért különös csalétek. Azért azt elmondanám, hogy egy ilyen táskában nem feltétlenül laptop van ám! Én pl a vizsgaidőszakban azzal jártam könyvtárba, vizsgázni, és nem többszázezres laptop volt benne, hanem csak könyvek, jegyzetek.
Amúgy én is majdnem mindig laptoppal járkálok a pécsi IC-n. WC-re csak végszükség esetén megyek ki (egyéb okokból is), ha a vonat indulásáig leszállok, rajtam van. Ha kupés kocsi, és többen is ülnek a kupéban, és ki kell mennem, fenhangon megkérek egy utast (de úgy, hogy a többi 4 is hallja), hogy legyen szíves rá figyelni. Amúgy, amíg bírja az akksi, ölben van, utána pedig az ülés alatt, vagy a lábam mellett, attól függően, hol ülök.
Szóval még egyszer: a laptoptáskából nem következik, hogy abban laptop is van, de persze elismerem, hogy a tolvaj rögtön erre gondol.

Adani 2009.09.15. 18:31:34

@epres négercsók:

Tolvajfogásnak jó ötlet lenne pl. csali laptoptáskákat kitenni a vonatokra és mindegyikbe farkascsapda/patkányfogó vagy hasonló kedvesség. Ha már úgyis arra gondol a tolvaj, h abban úgyis laptop van.

Lear 2009.09.15. 18:37:31

@dildozer: 99-ben még a déliből indultak a pécsi vonatok, máskor jobban kamuzz... ;-)

A farkascsapdáért meg sajnos jól börtönbe vágnának, emlékezhetünk az áramos-uborkás bácsi esetére.

Adani 2009.09.15. 18:45:43

@Lear:

Ugyan már. Azóta változott a BTK is, most már lehet csapdát állítani, ha nem élet ellen irányul. A farkascsapda és a patkányfogó pedig nem. Egyébként meg ha nincs gazdája a patkányfogó táskának akkor kit csuknak le? Vagy ha van is, akkor is mondhatja, h kérem a hétvégi házamhoz utazom ahol sok patkány van és most vettem ellenük, véletlenül felhúzva maradt ,de hát minek nyúlkált bele, nem mondtam, h nyúljon bele.

Ennyi erővel ha patkányméreg van benne dobozban és ellopja és megeszi és beledöglik akkor is lecsukhatnak.

dzsekwolf 2009.09.15. 18:52:18

szerintem kéne egy olyan 2 (vagy mittom én hány) fős stáb a zséknél mint a pénzvonat c. filmben a woody harelson meg a wesley snipes, s lesben állni álruhában,utasnak vagy homlessnek öltözve , hogy amikor a hitvány népség a cucc lenyulására készül,lecsapjanak rájuk.eredményes eksön lenne.aztán meggondolná a rabló gazemeber, hogy lenyuljon-e vagy sem ezek után....
sztem

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.09.15. 19:14:55

@BKV figyelő: Pedig a fülkés kocsi a legbiztonságosabb, mert ott magadra tudod zárni az ajtót.

Egyébként van egy még jobb megoldás: a laptop táskákat általában le lehet lakatolni, tehát lakat rá, a táskát meg a fülénél fogva odalalatolod a poggyásztartóhoz egy biciklilakattal. Bár ez a modernebb üveges poggyásztartóknál körülményesebb.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.09.15. 19:23:28

@Peti817172M:

Aki lopni megy az megoldja. Kívülről egy négyszög kulccsal 1 mp alatt kinyitja az ajtót ha akarja.

A másik: Ha bazárom, és valaki be akar ülni? Milyen jogon döntöm el, ki ülhet be a "fülkémbe" és ki nem?

Bonyolultabb ez annál...

sütöde 2009.09.15. 20:27:40

A máv-startot akarod kérdezni lopás ügyben..?? Talán előbb a " libajnait " kérdezd. !!!!!

Adani 2009.09.15. 20:35:29

@BKV figyelő:

Ha tele a fülke akkor be kell zárni pláne ha aludni akartok. Ha be akar valaki jönni majd dörömböl, de a kalleren kívül mást nem kell beengedni.

Apropó 4szögkulcsot hol lehet venni?

Egyébként egy blogon olvastam kommentben egy lehetséges védekezési stratégiát ha le akarnak lejmolni vagy ki akar rabolni vki. Vmi hasonló volt a történet és feltalálta magát úgy, h szerbül szólt vissza. Ekkor a kisebbségi ( mert az volt) lefagyott, mert erre nem számított próbálkozott párszor azzal, h forint forint, de végül feladta. Az ötlet nem rossz, nem tud valaki véletlenül szerbül pár alap mondatot? pl. bocs, de nem értem mi mondasz, esetleg nem beszélek magyarul. Fonetikusan leírva ahogy ki kell ejteni. Ezt be lehetne tanulni és máris egy lehetséges fegyver megvan a koldulók leszerelésére.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.09.15. 21:04:01

@Adani: Kallert se kell beengedni, bejön az magától négyszőgkulccsal :)

2009.09.17. 10:43:02

@BKV figyelő: Igazad van, "olyan" vonat is kell hozzá, ahol 3fő/kocsi van. Én ilyennel járkáltam Győr és Sárbogárd között. De csak 1. osztályon van a bezárásra normális lehetőség (nem ülnek oda/nincs 1. osztályú jegyük). Nekem a "hatásos" fegyverem a fülkében vágható cigifüst és az asztalkára/földre kipakolt sörös-vodkásüvegek voltak, valahogy nem igazán jöttek be kérni egy kortyot... :)

Adani 2009.09.17. 10:56:24

@Selkath:

Ha bejött volna valaki kérni akkor adtál volna? :)

V43 1346 2009.09.17. 15:59:29

@BKV figyelő:
Fülkés kocsiban zárt magadra az ajtót!

Snake 2009.09.18. 13:38:46

@Peti817172M: Hát én itt az istenért sem találok négyszögkulcsot. Vagy más néven kéne keresnem?

Ákibard! 2009.09.18. 16:16:47

@Snake:
Minden komolyabb villanyzserelőipari boltban lehet kapni. Pl. Bp Bécsi úti villamosvégállomásnálvan egy nagy vill.bolt ott is van. Elég béna, ilyen kereszt alakú...
Más kérdés, hogy méregrága...
Olyannyira, hogy abból a pénzből, amit ott kértek érte, Ausztriából postán rendeltem meg 11 különféle négyszög, háromszög, négyszög dugó, pillangó és egyéb kulcsokat...

Ákibard! 2009.09.18. 16:20:27

@Peti817172M:
Jah meg jól megbűntet amiért szabálytalanul lezártad önkényesen a föülkét. Jó játék.

Adani 2009.09.18. 21:45:40

@Ákibard!:

Miért nem szabad bezárni? Ha egyszer ott forgatható kapcsoló, ami nyitja-zárja akkor miért ne lehetne? Hiszen sehová nincs kiirva, h tilos bezárni. A kaller meg ha akar be tud jönni mást meg nem kell beengedned.

Ákibard! 2009.09.18. 22:15:26

@Adani:
"A kaller meg ha akar be tud jönni mást meg nem kell beengedned."

Kifizetted mind a 8 helyet? De még ha kifizeted akkor sem foglalhatod el mert a menetjegy enm ülőhelybiztosítás.
Amúgy a SZÜSZ bűnteti, ha önhatalmúlag felnyitsz/lezársz egy részt.
Az a záróka nem neked van ott.

Adani 2009.09.18. 22:46:22

@Ákibard!:

De hát ki van írva, h tilos bezárni? Nincs. Akkor meg? Sőt mi van ha tele van a fülke és az utastársakkal egyeztettünk ,h jó zárjuk be, mert mindannyian egy helyen szállunk addig meg ne jöjjön be senki, mert leülni úgysem tud?

Ákibard! 2009.09.19. 00:23:49

@Adani:
A SZÜSZ egyetlen pontja sincs kiírva a vonaton, mégis elfogadod a jegyváltással/vonatra felszállással.
Ne vitatkozz a helyzet az amit leírtam.

kovpeter 2009.09.19. 11:44:48

@Ákibard!: majd ha a MÁV megvéd a lopásoktól, akkor nem zárjuk be "önhatalmúlag" a fülkét. De amíg ez nem valósul meg, addig mindenki úgy védekezik ahogy csak tud. Ha erre a fülke lezárása esetlegesen egy jó megoldás, akkor le lesz zárva, és addig már bocs, de le van szarva a "SZÜSZ".

2009.09.19. 12:05:10

@Adani: Szerinted? :)))
Valószínű, hogy kulturált hangnemben elküldtem volna a spermába a kedves kéregetőt... :)

CastorTheBrave 2009.09.22. 17:47:21

A négyszögkulcsot szakaszkulcsnak hívják. Baráti alapon is elég könnyű hozzájutni, de elvileg aki nem vasutas, az nem birtokolhat ilyet, főleg nem nyithat-zárhat vele semmit. (Ugye ugyanez a szakaszkulcs nyitja a kapcsolótáblát is, meg még ezer dolgok, egy kreatívabb utas el tudna szórakozni vele.)

Snake 2009.09.23. 17:23:04

"A négyszögkulcsot szakaszkulcsnak hívják." Ez így ebben a formában nem igaz.
"elvileg aki nem vasutas, az nem birtokolhat ilyet" Meg ez sem.

Maradjunk annyiban, hogy bármilyen négyszögkulcsa is legyen az embernek, nem nyitogathat-csukogathat semmit önkényesen a vasúton.

kalauuz 2009.10.02. 18:53:49

@M_R: Ez igaz..Beülsz az autóba egyedül(mert kedves fővárosunkban ez a divat)Szennyezed kis vagy nagynak látszó kocsiddal a környezetet,ami téged meg sem hat.Ülsz a kis vagy nagy kocsidban pl 3 kilóméteres távon kb 35 prcet majd kiszállsz és büszkén látod megérkeztél oda ahová még gyalog is eljutottál volna enyi idő alatt!GRATULÁLOK!hŐS VAGY!
süti beállítások módosítása