Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Biztos minden utas találkozott már a MÁV pályaudvarain érdekes utasokkal. Vannak, olyanok, akik utazásra kérnek pénzt (persze tudjuk, hogy másra kell), vannak olyanok, akik az ember mobiltelefonját akarják elkérni (amivel elrohannak), és vannak olyanok is, akik füvet, egyéb drogokat árulnak. Megelőzhető lenne ez a probléma, ha a nagy pályaudvarokon biztonsági emberek dolgoznának, és ügyelnének a rendre.

Tisztelt MÁV-figyelő!

Nem tudom korábban esett-e már szó a pályaudvarokon található állapotokról, valószínűleg biztosan. Bár műszaki szakember volnék de most engem mégsem a műszaki állapotok zaklattak fel isten tudja hanyadszorra. Az elmúlt időben volt szerencsém ausztriai pu-kon is megfordulni korábban pedig más nyugatibb országokéin és néhány igen szembetűnő különbséget tapasztaltam a hazai pu-ok nagy részével szemben. Előre undorodom minden indulásnál attól vajon mi fog várni a pu-on (nyugati, keleti, debreceni, miskolci,sárospataki...).

Az esetek többségében megúszom a kéregetők erőszakos hadával, melyet egy viszonylag rövid de annál intenzívebb illatfelhő kísér. A rosszabb esetekben nem tudok leülni a mocsoktól, kosztól mindenhol részeg-büdös hajléktalanok, részeg emberek ordítoznak-kötekednek, megspékelve néhány zsebtolvajjal akik arra várnak mikor csaphatnak le, a szemük sem áll jól. Ezek az emberek sohasem adják fel, ha kedvesen de határozottan elutasítom őket, azt nem értik meg, tisztelet a kivételnek.

Néhány rettentő büszke roma polgártársunk akikre ránézni sem szabad mert azt inzultálásnak veszik, emlegetve néhány közeli hozzátartozónkat a jelzőket sem hiányolva. Jelzem nem vagyok rasszista. A tolvajok-simlisek-drogosok persze többször próbálkoznak: 1.cigid van? 2.nincs pár forintod, utaznék ....-ra és 170 Ft hiányzik, legközelebb találkozunk megadom! 3.nem telefonálhatnék egyet az egyik ismerősömnek, hozna nekem pénzt, ha meghozza kifizetem azt is! 4.nem érdekel egy kis... 5.figyu volna egy tuti üzletem ...stb

Gondolom mindenki találkozott már ilyen ehhez hasonlókkal a peronokon, aluljárókban, vásárlás közben vagy éppen a pénztárnál fizetés közben! Jelenleg kevés állomás vagy pu. van ami valódi funkcióját betölti, inkább kocsma jellegűek és mindenkinek van hely benne, csak az utasoknak nincs!! Szerintem ennek nem kéne így lennie, egyszerűen dühítő, hogy a 3800Ft-os jeggyel a zsebemben nem tudok leülni sehová, kivéve ha hajlandó vagyok mocsokba és fertőbe ülni, rakni csomagomat.A ritkábbik eset az, hogy nem így van! És mik azok a nagy különbségek? Azok amiket az imént felsoroltam, elvétve található szomszédunk pu-in, és hogy miért?

A válasz egyszerű. A pu. nem nyújthatna "táptalajt" az ilyen és ehhez hasonló életvitelű emberek számára, mert az utasokért van, akik fizetnek érte! 1.Meg kell szüntetni az alkohol árusítást, a pu-ok, állomások ne legyenek kocsmák! 2.Nem kell, hajléktalan szálló ként üzemeltetni őket. 3.Én a megoldást nem a biztonsági emberek számában látom. 4.Egy kamera rendszer hatékony és következetes működtetése(figyelés-beavatkozás-szankcionálás) 5.Törődni kéne az utasok igényeivel is! Gondoljunk bele ez az első élmény ami ér bennünket és a turistákat amikor megérkezik valahová! Két rövid megtörtént eset innen és onnan, ami jól példázza az állapotokat: itthon, nyugati dél körül: pénztár, kéregető hajléktalannal akit elzavarok, jegyvásárlás után látom a pénztárhoz vezető átjáróban borozik, ahol mellesleg állandósult hugy-és szarszag van az ember bele majd kifordul, ha nem tetszik menjek körbe hátha ott éppen feltakarítottak!

Kicsit később már kinn a peronon újra találkozunk, természetesen megint próbálkozik, ismét elhajtom. Beáll egy IC (pót-és helyjegy köteles!) az egyik vágányra, leszállnak, a hajléktalan fel és természet adta lazasággal bemegy két kocsi közötti részbe és vizel. Mutatom a kalauznak, hogy helló nézze már mi történik maga a máv-os! A válasz: most mit csináljak vele mire ideérnek a biztonságiak elmegy! Ott álltunk és néztük ahogy leszáll és leül a padra, mintha semmi nem történt volna. Később persze már nem lehet számon kérni rajta neki jogai vannak, őt ne gyanúsítgassák! Kicsit olyan ez mint a rendőr meg a tolvaj esete, hogy a rendőrnek nincs joga semmihez, de a tolvaj azt tesz amihez kedve van. Emberek ezt nálunk lehet!? Semmi gond! Mindenki fizet mint a katonatiszt ha tetszik ha nem, néhány naplopó meg azt tesz amihez kedve van? Emberek 2009-ben félek átmenni a nyugatin a westend felé mert egyszerűen rémisztő ami ott van!? Ausztria, Graz főpu. délelőtt: egy hajléktalan leül reggelizni egy étterem teraszán, hozott ételt fogyaszt, szaga elviselhető de korántsem kellemes. Megvárják míg elfogyasztja, majd amikor már cuccait kezdi el pakolgatni, mely nem oda illő látványt nyújt, egyszerűen szolnak a biztonságiaknak akik kivezetik. Nincs ejnye-ejnye meg pardon uram, semmi keresni valója nincs ott, zavarja a többi vendéget, irány kifelé. Ja és volt tiszta pad, viszont nem volt kocsma játékgéppel, ahol a csóri emberek eljátszhatják a fizetésüket, gondolván jól jön egy kis plusz pénz, ezután mikor minden pénzét elitta és eljátszotta idegességében beleköt az első szembejövőbe és megpróbálja visszaszerezni elvesztett fizetését vagy legalább is elégtételt venni rajta amiért így elbánt vele a sors és nem számít ki az gyerek vagy felnőtt.

Összegezve nálunk a MÁV vezetés nem veszi tudomásul ezen állapotokat, nem hajlandó tenni ellene. Nálunk fene nagy szolidaritás van: "jaj szegény hajléktalan, hát nincs hova mennie, milyen könnyű is oda jutni, jaj szegény". Emberek a vasúti közlekedés egy szolgáltatás nem jóléti intézmény, egyesek keményen fizetnek érte és a pénzükért végre valamit szeretnének kapni! Ezt kéne felfogni végre! A MÁV vezetésnek és az ezekért felelős személyeknek kívánom éljék át minden nap ezen élményeket, hátha akkor valami megváltozik!

Tisztelettel: Az utas

UI: ha valamelyik, vezető drága gyermekét inzultálták volna már pl: a nyugatiban többször úgy gondolom nagyobb rend lenne ott is, de azokból a fizetésekből gondolom telik a kölyöknek is kocsira bőven!

Címkék: máv hajléktalan vasút utas panasz pályaudvar észrevétel kéregető


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr651068246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uzsidoboz vigyáztam 2009.04.16. 13:36:58

A Keletinél van egy arc, aki rendszeresen megtalál, minden alkalommal Gyöngyösre (?) utazna, amihez x forintot kér. Az utóbbi időben már meg se várom, hogy elmondja, szimplán a közeledésre "NEM!!" felkiáltással reagálok. Erre rendszerint felismer, és sértődötten továbbáll (ismétlem: még ő sértődik meg).

rsz 2009.04.16. 13:48:58

@uzsi1: életmódszerűen lehúzó, mások jóindulatával visszaél.

uzsidoboz vigyáztam 2009.04.16. 14:23:09

Ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy vajon mi történne, ha én mennék oda hozzá: "-Hé öreg, nincs pár fölös forintod véletlenül, Gyöngyösre utaznék!" Mit mondana!? Mit!? Amúgy a stadionoknál is portyázik.

Adani 2009.04.16. 15:00:49

Kecskeméten is voltak ilyenek. Volt, akinek Nagyszalontán elvitte az árvíz a házát mikor áradt a Tisza és pénzt kért, h hazamehessen. Persze nem kapott, de egy lapátot azért adtam volna neki ásson medret a Tiszának, h arra is mehessen áradni.

Ha van egy kis időtök érdemes az állomási restibe ill. a környékbeli kocsmákba bemenni megkérdezni mennyibe kerül a legolcsóbb feles ill. sör. Érdekes módon minden kéregetőnek épp annyiba kerül a vonatjegy, h ezen árakkal maradék nélkül oszthatók általában 1 vagy 2 felé.

Amelyik kenyérre kér még az a legőszintébb, neki tényleg arra kell, csak éppen folyékony kenyérre.

Egyébként Kecsón egyszer találkoztam egy olyan csövessel aki azzal jött oda, h tudnék-e adni neki némi aprót, h jól be tudjon rúgni. Neki adtam, legalább nem beszélt mellé meg nem hazudott, ő megérdemli.

Egyébként ha már karámőrség van a bp-i pályaudvarokon akkor hogyan tudnak bejutni a csövesek meg a kéregetők, miért nem szűrik ki őket is? Legalább lenne valami haszna. Egyébként a Keletinél láttam a pénztárnál kiirva, h tilos kéregetni meg árulni engedély nélkül a pályaudvar területén.

rsz 2009.04.16. 15:41:16

@Adani:Én Újpesten láttam "italra kell" felirattal kéregetőt, nagy sikere volt.
Egyébként majdnem mindenhova ki van írva, mert ki kellett írni, hát kiírták. A keletiben ajánlanám figyelmetekbe a felújított folyosó részt, a minap egy hajléktalan pedikűrözött éppen a padon, minden pad foglalt volt, épületes látványt nyújtott! Ez az a folyosó, amely a nemzetközi pénztártól a peronokig vezet.Nesze neked turista, Budapest de csodaszép!

holex20 2009.04.16. 16:33:42

Küldd el ezt a levelet a MÁV-nak. Bár semmi értelme nincs, mert úgy sem változik semmi, de hátha... A remény hal meg utoljára :)

rsz 2009.04.16. 16:48:39

gondolkodom rajta, bár szerintem már olvasták

Ákibard! 2009.04.16. 17:48:17

Én Zuglóban csináltam meg egy ilyen pénzkérős köcsöggel.

Mondta, hogy Szolnokra menne, csak 200 ft hiányzik. Oké, mondo apám gyere be a pénztárba, kérek neked egy jegyet, és ott a fizetésnél hozzáadom a 200-at. Neeem nem, majd ő megveszi, de tényleg segítsem már ki 200 ft-tal- Mondom, rendben, mondom, hogy kisegítelek, a pénztárosnak odaadom majd a hiányzó 200 ft-ot. Azzzz nem jó.
Bocs, akkor nincs...

De ő tényleg csak utazna, miért nem segítem ki.......

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.16. 17:53:42

Tesóm jó módszere:

Amikor közelít felé a csöves/kéregető, stb. akkor megmondja neki, hogy "köszi, nem kérek semmit" és elfordul.

A csöves köpni nyelni nem tud, és nem tudja megemészteni a dolgot. Hogy ő akart kérni, stb. És nem is szólnak utána hozzá.

Én is kipróbáltam már, és tényleg hatásos:)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.16. 17:55:22

@Ákibard!:

Ez is jó módszer. Így aki utazni akar, azt tényleg nem szívatod meg azzal, hogy nem segítesz neki, pedig rászorul. Ha kell neki jegy közösen megveszitek.

Én egyébként hajléktalannak nem adok pénzt sose. Enni-inni ha kér, azt szívesen. Az mindenkinek jár.

uzsidoboz vigyáztam 2009.04.16. 18:26:53

Ha már a "módszereknél" tartunk: Réges-régen, egy messzi-messzi...szóval még iskolás éveimben, egyik osztálytársammal mentünk át a keletin. Mi, a kis vidéki gyerekek, nem igazán tudtuk mire vélni, amikor egy feltűnően ápolatlan úriember közeledett felénk. Majd belekezdett a ma már jól ismert szövegbe, lényeg hogy kajára kell. Kajára? Több se kellett, társam, nevezzük Zoltánnak, belenyúlt a táskájába, és az anyukája által készített tízórait a gyökér kezébe nyomta. Jótett helyébe jót várj, gondoltuk. Az öreg meg csak annyit mondott: -Na húzzatok a jó /!%!+!+%/!/%ba!!!! Majd földhözvágta a szendvicset és elment. Szóval azóta a hajlékonyak/kéregetők gyakran hallják tőlem: "Kajára?! Van nálam egy szendvics!" Persze erre azonnal továbbállnak.

Adani 2009.04.16. 18:43:12

Ez a megveszem neked nem is rossz ötlet, lehet alkalmazni a kajásoknál is. Mondod neki ,h ok menjünk el egy kajáldába ( a Keletinél több is van) veszek neked egy szendvicset).

Egyébként a kéregetők lerázására egyik ismerősöm azt csinálja, h szerbül válaszol valamit, ezen lesokkolnak. Majd szólok is neki ,h tanítson meg pár mondatot, amivel le tudom rázni a kéregetőket. Szerinte mindig beválik néha bepróbálkozik pár csöves ( upgradelt firmware-el rendelkezik és rájön, h a külföldi nem tud magyarul) azzal, h forint, forint, de amúgy 100%-os siker.

kacsa. 2009.04.16. 20:24:52

Fontos az első benyomás. Az egyik ismerősömhöz jött egy német cserediák, az első dolog, amit a vonatról leszállva meglátott egy vizelő csöves volt. Ez az országimázs, nem a Tony Curtis és még fizetni sem kell érte.
@uzsi1: Ezt én is szoktam, ha nincs nálam szendvics, akkor lejárt csokival ;) Általában hatásos.

scooby doo 2009.04.16. 23:48:55

Még jó h én a Délibe járok. Az még messze a legnormálisabb a 3 nagy közül. Bár ott lent a csövik rendszeresek és arcok is előfordulnak (sőt fönt is), de balhéról még nm hallottam, és nekem sem volt benne részem. Elég sokan járunk az osztályból arrafelé, más se mesélt még róla

JamalKing 2009.04.17. 08:56:21

Hajlékonyak ellen még egy módszer: Van egy kis apród? :) Ettől is kiakadnak:)

wpetya 2009.04.17. 09:29:37

Az egyik haveromhoz ment oda egy csövi, hogy neki kajára kellene némi apró. Mondta neki a haverom, hogy gyere be velem a közértbe, megveszem neked. Nem-nem. Ne, majd én. Mondta a csövi. Így nem kapott aprót.
Én anno a Kálvin téren adtam rendszeresen egy csövinek, de egyszer előfordult, hogy nem volt nálam apró. A metrókijárattól a szállónál a 15 tösig kísért, és a végén elküldött a fenébe. Többet nem kapott.

Adani 2009.04.17. 11:51:47

@JamalKing:

Mint a South Parkban: Change??????

ARK-10 2009.04.17. 18:27:14

Eleinte nálam is próbálkoztak, pedig nem vagyok földszintes...:-) 2-3 tetvesnek eltörtem az orrcsontját, (fogaikat nem tudtam kiverni, mert azok kiáztak az alkoholtól:-)) , azóta valahogy elterjedt a híre, hogy nálam nem érdemes próbálkozni...:-)

ARK-10 2009.04.17. 18:31:41

Kiegészítésképpen: Én is találkoztam már olyannal, akinek a tábláján ez állt: (Nem biztos, hogy szó szerint idézem!) "Be akarok rúgni,mert a tököm tele van!" - nos, neki adtam 5 ezret, mert az őszinteséget becsülöm! :-)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.17. 20:20:12

Én még az olyan kéregetőket szeretem, akiknek a nyakába ilyen nyomtatott tábla lóg. Hajléktalan, kéreget, nyomtatóra meg PC-re van pénz? Persze én sem gondolom, hogy az ő gépe, csak hallottam már ilyen maffiáról, aki elszedi a kéregetők pénzét, hagy neki egy kicsit, és cserébe fürödhet meg kap kaját.

Mesteri Margarita 2009.04.19. 21:24:59

@scooby doo: a Déliben vasárnap délelőttönként valami zenés áhítat is van a posta melletti pékbolttal szemben :)

Egyébként semmi újat nem tudok hozzátenni: fel szoktam ajánlani, hogy jöjjenek velem a pénztárhoz, illetve ha van nálam szendvics, akkor azt - nem mindig szoktak élni a lehetőséggel.

scooby doo 2009.04.19. 21:51:22

Én nem hallottam, pedig azidőtájt jártam ma a Déliben. (szerencsére nem vonattal)

Michael Collins 2009.04.21. 13:20:03

Engem a Keletiben kérdezett meg egy külföldi kiejtésű és megjelenésű (arab) "úriember", hogy : Cséndzs, cséndzs. Ez kb két méterre volt a hivatalos pénzváltótól, ami elött épp egy rendőr űlt és beszélgetett hasonló úriemberekkel. Ezek után mit várjunk?

charlie 2009.06.25. 21:34:51

És az milyen már, mikor feljönnek az IC-re, aztán ott kunyerálnak, hogy vakok, süketek, stb.
süti beállítások módosítása