Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Tavaly azért vettem BMX-et, hogy Pesten BKV helyett néha kerekezni tudjak. Más biciklivel is lehet (sőt, ezzel talán a legnehezebb), de a vonatra feltenni, onnan levenni sokkal egyszerűbb, mint egy nagy biciklit. Sőt, a vonaton a kocsi előterében gond nélkül elfér, ha nincs kerékpárszállító kocsi.

Valakit nem igazán érdekel, hogy a bicikli hol fér el, inkább beteszi az utastérbe, az ülésekre, hadd olajozza össze a lánc és a tárcsa az ülést, amibe aztán később az utasok beleülhetnek. Olvasónk is ilyen biciklisekkel találkozott, és hiába szólt a kalauznak, kiderült, hogy ő engedte meg nekik. Képek és a levél alant:

Kedves Mihály !
 
Most találtam ezt a fórumot/blogot ahol a MÁV-val kapcsolatos dolgokat lehet megírni. Emlékeztet a valamikori Ludas Matyi rovatára, ahová az olvasók küldték be a kereskedelmi, hivatali, utazási visszásságokkal kapcsolatos leveleiket, és bizony sok sikert is elértek, bizonyítva ezt, a pár héttel későbbi hivatalos válaszok tartalma, melyeket szintén leközölt az újság. Most, amikor már szinte semminek sincs gazdája, különösen örvendetes az ilyen elektronikus oldalak létrejötte - hátha jobbítunk, hiszen a szándék végül is ez! Nos, rátérnék az általam átéltekre: Pár hete történt egy eset, amely elgondolkodtatott - akkor, ott sajnos nem tudtam tisztázni.
 
Június egyik hétköznapjának délelőttjén szálltam fel Dunkeszi-gyártelepen, a Nyugati felé tartó személyvonatra.

Eléggé szellősen volt telített a négy kocsiból álló szerelvény. Ez azt jelentette, hogy azon a szakaszon, ahová beszálltam, kb 4 - 5 utas tartózkodott - és még négy srác + a hozzájuk tartozó kerékpárok - a képen látható módon - az üléseken elhelyezve! Azon már nem is ütköztem meg, hogy a kb 16 - 18 éves fiúk magnót bömböltetve, heavy zenét hallgattak, mit sem törődve azzal, hogy ez esetleg másokat zavarhatna - át kell ülni másik kocsiba, nemde? Az viszont szöget ütött a fejembe, hogy az olajos láncokkal, koszos kerekekkel az ülésnek támaszkodó kerékpárok, vajon milyen nyomokat hagyhatnak az üléseken, és később az oda helyet foglaló utas ruházatán?


Ekkor megjelent egy kalauz, egy fiatal hölgy személyében. Gondoltam, hogy felajánlom segítségemet, amennyiben itt "rendrakásra" kerülne sor. Meglepetésemre a kalauznő szemrebbenés nélkül sétált el az üléseken kényelmesen elterpeszkedő kerékpárok mellett, és jegyemet elkérve, kezelte azt. Ekkor megjegyeztem, hogy vajon helyes-e, amit itt látok? A kalauznő lakonikus egyszerűséggel közölte, hogy igen, mivel ő engedélyezte azt! Én megütközésemnek adtam hangot, erre ő lehurrogott mondván, hogy hát nézzem meg, nem lesz az olajos vagy koszos, meg sem látszik, és különben is, nem teheti meg azt, hogy nem engedi felszállni a fiúkat - mivel a szerelvényen nem volt kerékpárszállításra alkalmas kocsi! Arra a kérdésemre, hogy ez esetben miért nem lehet az előtérben vagy a kocsi végében, a két széksor között tárolni, valami olyan választ kaptam, hogy szabályzat tiltja, az utasok szabad mozgását gátló tárgyak elhelyezését.

Ezek szerint a tárgyak "ültetését" nem. Mivel tovább kötöttem az ebet a karóhoz, ezért a kalauznő látványos gunyorossággal a fiúk felé fordulva, cinkosan tegeződve megjegyezte feléjük, hogy kicsit mozgassák át másképp a kerékpárokat mert az urat zavarja a látvány !  Amikor tiltakoztam, az ilyen irányú megjegyzés ellen, a kalauznő távozóban még odavetette nekem, hogy én sem fizettem két helyet  - ti. a táskám valóban mellettem volt az üres ülésen. Én a táskámat az ölembe véve, összehúzodtam, és tovább hallgatva a kellemes muzsikát és a fiatalok gúnyos kuncogását, a Nyugatiig már meg sem mukkantam, de azért még mielőtt leszálltam volna, készítettem pár felvételt a tett színhelyéről.


A vonatról leszállva, véletlenül újra összetalálkoztam a fiatal kalauznővel és a társával, egy idősebb kalauznővel. Pár mondat erejéig még feltartottuk egymást, melynek lényege a következő volt: Én újra összegeztem, hogy nem tartom szerencsésnek, a kerékpárok ülésen való elhelyezését. Ők pedig védekezésképpen azt hozták fel, hogy ugyan nem fognak vitatkozni senkivel, hiszen őket is állandó atrocitások érik, ha bármiért szólnak - cigarettázás, szemetelés, hangoskodás stb.- pl leköpik őket, esetleg bántalmazzák, ezért inkább kompromisszumokat keresnek. Ennyiben maradtunk. A stílust, ahogyan a kalauznő elbánt velem, már fel sem említettem. Reménytelen vitákba minek menjek bele? Sajnos a probléma szerintem itt összetett: A fiatalok neveltetése ( iskola, otthon ), a szolgálatteljesítő felkészültsége, kultúrája, a MÁV felelőssége - miért nem csatol, kerékpár szállításra is alkalmas kocsit a szerelvényhez? Vagy talán én vagyok túl érzékeny?
 
Üdvözlettel: T. János

Címkék: kép közlekedés kocsi máv kerékpár vonat vasút utas panasz kalauz észrevétel


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr441209002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.06.26. 15:28:32

Ez egy Hernyónak - BDVmot-nak - tűnik, amin igenis van kerékpár szállítására kijelölt hely.

gery · http://gery.blog.hu 2009.06.26. 16:42:07

Akik a vonaton hangosan bömböltetik a zenét, azoknak tökmindegy, hogy van-e kerékpárszállító kocsi. Én csak egy dolgot nem értek. A levélíró ezt írta: "Gondoltam, hogy felajánlom segítségemet, amennyiben itt rendrakásra kerülne sor." - ha ilyen jó erőben van, akkor miért nem rakott rendet, miért húzta össze magát a táskájával?

erid 2009.06.26. 17:32:07

@gery: gyaníthatóan azért, mert a "hivatalos" álláspont is ellene volt.

_Totty_ 2009.06.26. 18:05:59

igen ezekben midnegyikbe van biciklszállitásra alkalmas hely... devagy tele van (6 helyet nem nehéz megtöleni...) vagy pedig a vonat másik végén, amit ugye nem lehet megvárni még áttolják..

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.06.26. 18:06:56

Nagyszentjánosnál a kalauz ráordít az utasra, hogy "nem teheti fel". Utas kérdezi, hogy "miért nem?", a válasz: mert nincs kerékpárszállító kocsi, a következőn lesz, és rámeneszti a vonatot az utasra. Az utas a legelső kocsi legelső ajtajánál, az előtérbe rakta volna fel, rámenesztés jár érte...

Takacs666 2009.06.26. 18:15:36

Azonnal szolnod kellett volna a forgalmi irodában hogy ilyen helyzet állt fent és ilyen stilsuban kezelték a kifogásodat.gondolom a kalauzok nagyfőnöke(forgalmi irodában találhato) már nem hajtott volna el ha van fényképed is,rola,nem mindenki megy be önként találomra egy ilyen fényképpel/fényképekkel.Régen a vasuton vasfegyelem volt minden irányba.Nem volt ilyen lazaság,mint most.A kalauz csaj meg jo hogy nem ült le velük fejet rázni a zenére basszus...megértem hogy nem kockáztat mindig hiszen ő egy nő.Viszont van egy elég nagy fegyvertény a kezében.Ha bántják akkor hivatalos személy elleni erőszakért kell felelenie az illetőnek ami valljuk be a mostani BKV-s hasonlo események tükrében nem kifizetődő,hogy kalauzt verjen még ha nő és egyedül is van.Inkább a kalauz hölgy magasrol tett rá hogy mi van a vonatán.Magyarország 2009.

Ákibard! 2009.06.26. 19:10:46

Nos. A BDV-n valóban van kerékpáros kocsi, gondolom a srácok is tudták, csak ez így menő... :S

Érdekes 2 hete HÉV-el brinyóval járok munkába, Lágymányosi hídnál egyszer elhelyezkedtem a megfelelő ehyen, ám a kocsiban már 6 bringa volt. Gyorsan felpattantam és tekertem előre az első egységbe, amennyire gyorsan lehetett menni a le-felszáűlló utasok között. Odaérve hely volt ugyan de utasok foglaták el, akik a többszöri kérésemre sem mozdultak arrébb. A járművezető közben a tükörben figyelt, és látta szerencsétlenkedésem. Közben letettem a felszállásról, a tükörbe nézve láttam, mutataja: felszállok, mutattam nem. Intette egyet, amjd elindult.
Tehát lehet ezt így is...

HA meg elmeneszti rám a vonatot a mávos minden szemrebbenés nélkül megállj jelzést fogok adni neki, amire köteles megállni. Utána hallgatom majd az ordítozást, de ha a máv hiba miatt rossz helyen vagyok, és nem várja meg a felszállásom meg fogom állítani a vonatot és felszállok. Mert ez genyóság így...

tabim 2009.06.26. 22:00:17

@Takacs666: Nem hivatalos személy, csak közfeladatot ellátó.

Én is rühellem, ha az ülés mocskos, pláne olajos és joggal van kiakadva a post írója. De ebből a sztoriból leginkább az jön le, hogy "jajj ezek a mai fiatalok mekkora bunkó patkányok": mindegy, hogy a kalauzról, vagy épp a szabálytalankodó utasról van-e szó.

Takacs666 2009.06.26. 22:56:24

Igen bocsi kössz a helyesbitést:)

es2300 2009.06.27. 12:52:19

van egy meguresedett jofajta portas allas a postolonak ha gondolja

Adani 2009.06.27. 16:24:24

@Ákibard!:

Hogy adsz neki megállj jelzést?

Meg kell állni a akkor is ha nem vasutas adja? Van netán palacsintasütőd és mindig kéznél van ilyen esetekre? Ez engem is érdekelne.

De az i, h a postolót miért zavarta ha ott a bicikli? Nem foglalt el más elöl helyet, hiszen arról nem írt ,h vki állt mert nem tudott leülni elhganzott ,h koszos sem volt és nem szennyezte be az ülést akkor meg hol itt a probléma?

Rugalmasan kezelte a kaller a helyzetet nem jó az sem ha ragaszkodunk valamihez azért mert " ez a szabály". Hallottam olyat, h erre hivatkozva zavarták ki az utast a biciklijével együtt mert hát ez a szabály, h nem lehet behozni ide. Az észérvek se hatották meg, nézzne már körül kong az ürességtől a váróterem a túloldalt fekszik meg piál néhány csöves csak őket biztos nem zavarja, h itt egy bicikli és amúgy is tiszta mocsok az egész váróterem semmit nem javít vagy ront rajta, h itt egy bicikli. De hát nem, mert ez a szably, h nem lehet. Nem lehet mindig mindent szabály szerint csinálni, mert egyrészt belel lehet kattanni másrészt meg ha a vasútnál ( de ez kb. mindenre igaz mint posta, hivatalok, önkormányzatok stb.) mindig minden szabályt betűről betűre betartanának egy vonat sem indulna el ill ha el is indulna meg már nem érkezne. Eleve a szerelvények nagy részét nem is lehetne forgalomba állítani.

Takacs666 2009.06.27. 18:39:24

@Adani: Nos nemtudom mennyire vagy tájékozott a vasut világában de ha egy kerékpár szállito részleggel ellátott szerelvény közlekedik és ott a kerékpárokat nem a helyükre teszik hanem beviszik az utastérbe,az bizony szabályellenes.téged nem zavarna ha a buszon/villamoson amin utazok az ülésekre keresztbe lenne téve 2-3 bringa?Mert engem baromira.Ha lusta hazáig eltekerni akkor:
1.Ne menjen olyan messzire biciklivel
2.Ha hazamegy és viszi magával a bringát közösségi közlekedési jármüveken mert mondjuk fáradt vagy mittudomén akkor ugyan fáradjon már be a bicikli szállito részbe,azért van.
Ezek alapvető szabályok amiket nemhiszem hogy olyan nehéz lenne betartani.Pesten se viszik magukkal a biciklit a metroba az emberek pedig mondjuk lehet hogy időszakonként elférnének.De szerintem téged is kifejezetten zavarna ha nem férnél el tőle vagy akadályozna a mozgásban nem?

Adani 2009.06.27. 18:57:32

Ha nme férnék el tőle zavarna, de ha elférek tőle akkor nem zavar. Azt el tudom képzelni ,h kerékpár szállítására alkalmasnak volt hírdetve, de az a kocsi lemaradt róla ( ilyen előfordul) és mivel anka volt hírdetve a kaller megengedte, h felvigyék mondván elfér nincsennek sokan és ott útban sincs, hát miért ne tegyék oda? Ráadásul nem is koszolta össze az ülést.

Buszon/villamoson is csak akkor zavarna ha nem férnék el tőle meg esetleg leülnék, de elfoglalják vele a helyet. Miben különbözik 2-3 bringa mint mondjuk ugyanenyni banyatank vagy utazótáska? Van mikor táskákkal meg csomagokkal pakolják tele az ülést, és nem zavarja az sem ,h teli van a busz és egyesek leülnének.

Takacs666 2009.06.27. 19:01:58

@Adani: A banyákat mindig leszerelem:)
-Elnézést leülhetek?Most volt gericsérvem még fáj.Ez mindig bejön:)
Egyébként pedig ez a vonat egy Vác felől közlekedő BDvmot vagyis "Hernyo" ami egybevonat és igenis van rajta kerékpárszállito vagon.Itt inkább a lustaság és nemtőrődömség volt a lényeg.A srácok magasrol tettek arra hogy van helye a bringájuknak.

ZBR 2009.06.27. 19:36:44

Ez egyelőre egy Bmx kocsinak tűník nekem. Abban nem feltétlenül van kerékpárszállításra alkalmas hely. De amúgy az Üzletszabályzat marhára világosan rendelkezik a kerékpárok szállításáról:
1. Maximalizálva van a számuk.
2. Csak bizonyos helyekre lehet rakni
3. Nem lehet akadályozni a többi utast.

Ilyen esetben: jegyvizsgáló telepállomás száma iránt kell érdeklődni, azt gondosan feljegyezni, majd panaszlevelet küldeni.

@Közlekedésguru: higgadtan folytani a felszállást. Bármilyen anyagi kár (pl. koszos ruha) miatt bejelenteni. Esetleg a rendőrségnél is lehet próbálkozni.
A jegyvizsgáló és a mozdonyvezető egyaránt felelős. Attól még, hogy a jegyvizsgáló meneszt, a mozdonyvezető - ha nem szeretne bíróságra járni - nem indul.

ZBR 2009.06.27. 19:42:52

UPDATE: megkerestem az Üzletszabályzat vonatkozó résézt, hogy pontosak legyünk. Íme:

"Azokon az állomásokon és megállóhelyeken, ahol a peron magassága és a sínkorona szintje között 15 cm-nél nagyobb a távolság, lehetőség van az utas őrizetében történő kerékpárszállításra.
A vasút a személyszállító vonatok többségén - a „kerékpár” képszimbólummal megjelölt kocsikban - biztosítja az utas őrizetében a kerékpárszállítást, a kerékpárral történő együttutazást. A megjelölés hiányában - a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles és a pótjegyköteles vonatok kivételével - a vonat első és utolsó 2. osztályú kocsijában lehet kerékpárral együtt utazni. Ezekben a kocsikban - a kocsitípustól függően - 1 - 6 kerékpár szállítható.
A kerékpárszállító kocsiban a kocsi típusától függően 12, 16, 32 vagy 58 kerékpár szállítható.
(...)Egy utas 1 db kétkerekű, együléses, motor nélküli kerékpárt vihet magával.
A kétüléses (tandem) kerékpár kizárólag a kerékpárszállító kocsiba vihető be.
A 12 éven aluli gyermekek kerékpárt csak felnőtt kíséretében vihetnek magukkal.
Egy felnőtt annyi kerékpárral utazó gyereket kísérhet, ahány fő felügyeletét biztosítani tudja.
/ A kerékpárokat a személykocsiban úgy kell elhelyezni, hogy a többi utast ne gátolják a közlekedésben és a biztonságos le- és felszállásban. Az elhelyezésre és a rakodásra a részletes ajánlásokat a vasút tájékoztatói tartalmazzák.
(...)
Munkanapokon (hétfőtől-péntekig) Budapest és a vidéki nagyvárosok elővárosi,
illetve hivatásforgalmában közlekedő vonatokon 6.00 órától 8.00 óráig, illetve
14.00 órától 15.30 óráig csak a vonat utolsó kocsijában és a kerékpárszállító ko-
csiban szállítható kerékpár. (...)Nagy utasforgalom, zsúfoltság esetén a vasút a kerékpárok szállítását megtagad-
hatja, ha az az utazóközönség kulturált utazását akadályozná."

Takacs666 2009.06.27. 19:46:20

@ZBR: "Ez egyelőre egy Bmx kocsinak tűník nekem. Abban nem feltétlenül van kerékpárszállításra alkalmas hely"-igazad van lehet hogy 1-2 kocsival előrébb vagy hátrébb volt.De volt:)Amugy nálad a pont:)

kispista2 2009.06.27. 22:01:00

Sajnos mostanában NINCS mindig kerékpárszállító rész ezekben a vonatokban (mert már teljesen leamortizálódott az a rész. Ettől függetlenül taplók voltak.

aaakeee 2009.06.28. 23:41:08

Biztos lett volna hely azokat a bicikliket tárolni.
Én azt az egyet nemértem: "nem fognak vitatkozni senkivel, hiszen őket is állandó atrocitások érik, ha bármiért szólnak - cigarettázás, szemetelés, hangoskodás stb.- pl leköpik őket, esetleg bántalmazzák, ezért inkább kompromisszumokat keresnek." Ha ennyi atrocitás éri őket, miért nem állítanak melléjük valami biztonsági embert? Szerintem nagyobb rend lenne.

Ákibard! 2009.06.29. 17:33:14

@Adani:
"Hogy adsz neki megállj jelzést?"
Szembefordulsz vele, és a kezedet kör alakban mozgatod. VAgy a kezedben tartott tárgyat. Sötétben rossz látási viszonyok között világító tárgyat.

"Meg kell állni a akkor is ha nem vasutas adja?"

A mozdonyvezetőnek mérlegelési joga nincs ilyenkor, feltétel nélkül meg kell állnia. Ő a vezetőállásról nem tudja eldönteni, hogy én egy alaposan felöltözött vasutas vagyok (Kabát alatt MÁV póló meg pulóver) nomeg, azt sem tudhatja, hogy én azért adok-e megállj jelzést mert épp valaki beesett a vonat alá.
Állítottunk már meg vonatot. Egyszer Kelenföldön a birka külsős rámenesztett mire odamentünk, másszor ZBR-rel Kőbánya-Kispesten egy blokkolt kerékpárt fedeztünk fel.

Ákibard! 2009.06.29. 17:34:21

@aaakeee:
"Ha ennyi atrocitás éri őket, miért nem állítanak melléjük valami biztonsági embert? Szerintem nagyobb rend lenne. "

Az a választások idején volt, hogy mindenki hozzon magával még egy embert.
Napi 3000 vonat közlekedik, ha ahhoz csak 800 személyzet van akkor is ki fizeti ki még 800 ember bérét?
süti beállítások módosítása