Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Az áfás számla és a MÁV

 2009.08.17. 09:20

Olvasónk interneten veszi a jegyét, amikor összegyűlik belőle jó pár darab, kiállíttat róluk áfás számlát. Ez hosszú idő, de ezzel nincs baja, megvárja. Problémája a pénztárosok gorombaságával van. Valahol megérti őket, azt nem tudja, hogy egy akkora cégnél, mint a MÁV miért kézzel írják még a számlát?

Tisztelt MÁV-figyelő!

Rendszeresen utazom, mint boldog START KÁRTYA tulajdonos a MÁV-on, nem szórakozásból, hanem a munkám miatt.

Magam adózom, bevételeim után járulékaim magam fizetem, számlaképes magánszemély vagyok. Szükségem van a jegyeim után kiállított áfás számlákra, ami eddig kész tortúra volt. Jegyem legtöbbször interneten veszem, mert kiszámíthatatlan számomra mennyien állnak sorban a pénztárnál( áfás számla kéréssel együtt több, mint a sorban állók és jegykiadó hölgy/úr türelme.)

A jegypénztárakban forgalomtól és jegyeim darabszámától függetlenül erre a kérésre, hogy :"ezekről a jegyekről szeretnék számlát kérni/3-6 db-nál többet sose vittem/, interneten vásároltam ", minden alkalommal feszültség, még gorombaság is előfordul visszajelzésül. Ekkor én elmondom, hogy nem akarok gondot okozni, tessék megmondani mikor, hol, milyen módon írnak nekem áfás számlát a jegyeimről és én akkor, ott, olyan módon megyek és nem váltok ki haragot, nem okozok fenn akadást. Mi az ezzel kapcsolatos rendszer?

Muszáj kézzel írni vajon -hisz már magam is írhatok gépi számlát, nem is vagyok cég, pláne akkora mint a MÁV? Menetjegy irodában is voltam (Bp, V.ker.József Attila u.16.)vittem az addigra sikertelen próbálkozásaim alatt összegyűjtött jegyeket, először a megszokott reakciót sikerült kiváltanom. Mondtam,hogy visszajövök többször, mi az a szám amit megírnának egyszerre?

Egy kedves hölgy meghallgatta kálváriám és még orvosolta is. Az összes jegyről megírta egyesével a számlákat, kézzel, hozzátűzte a jegyeket, felhívott amikor elkészültek és átvehettem. Ez kétségtelenül nagy munka. A felhalmozódott jegyeim száma 55db volt,...rengeteg. Nincs erre valamiféle rendszer kialakítva? Azt gondolom nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Még sokszor szükségem lesz számlára és a lehető legegyszerűbb megoldással szeretném intézni,kellemetlenség nélkül. Ha van ötletük kérem írják meg nekem mit tegyek ezzel kapcsolatban!

Köszönettel!

M. R. Katalin

Címkék: utazás máv vonat kedvezmény vasút utas panasz bérlet jegy pénztár észrevétel start kártya áfás számla


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr51314208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alkotás mánia 2009.08.17. 16:32:39

Az a gép amit mi használunk a vonaton kitudja nyomtatni a menetrendet és a számlát is de szigorúan megtiltották nekünk.Nem olyan rég még mi állítottuk ki a számlát az általunk eladott jegyről.Szerintem az kényelmesebb volt az utasnak és értelmesebb is volt úgy.Nem értem miért kellett megszüntetni.Valahol megértem a pénztárosokat,hogy nem örülnek neked.Csak azt tudom javasolni,hogy ezután vidd ahhoz a hölgyhöz akiről az utolsó bekezdésben írsz és néha lepd meg valamivel.Tudom,hogy nonszensz így de sajnos jobb megoldást nem tudok.

tadj 2009.08.17. 18:34:46

Sok olyan hely létezik, ahol ha először vásárol az ember, kap egy kódszámot/kártyát/akármit.
Ha legközelebb megy, elég bemondani a kódszámot, leolvasni a kártyát, stb.
Mivel már benne vannak az adatok a gépben, egyrészt nem kell újra bediktálni, másrészt nem kell hozzá golyóstoll, csak az Enter-billentyű.

tadj 2009.08.17. 18:37:01

Ja, a lényeg kimaradt: a MÁV is bevezethetne valami hasonlót.

Ákibard! 2009.08.17. 18:52:20

Kedves Katalin!

Először is örömmel hallom, hogy jó véleménnyel voltál a József A. utcai dolgozókról, valóban korrektek, és szakmailag is hozzáértőek.
Mi országjáró vonatjegyeket szoktunk ott megíratni, szinteén ezzel a módszerrel, e-mailben elküldjük a kérést, és hogy mikorra mennénk érte, ők meg előre elkészítik, csak ki kell fizetni. Nagyon hozzáértőek, és rendesek is.

Szerdán ismerősöm Szombathelyen próbált egy iylen országjáró jegyet venni, de nem sikerült 2 óra alatt sem. Kétségbeesetten hívott, adta be a telefont a pénztárosnak próbáltam megmondani neki, hogy mit hogyan kellene csinálnia, de hajthatatlan volt.
Végül meguntam, mondtam ismerősömnek, hogy emailezze át az útirányt, honnan hova menne, és a József Attilában megíratom neki. Elszaladtam, 10 perc nem telt bele, már meg volt írva a jegy. Szaladtam vele a piostára, másnap reggel megkapta. Nagyon jó kis hely az az iroda...

Ákibard! 2009.08.17. 19:04:03

Kedves Katalin!

Megint megszólítalak, hisz fordítva akartam, de mindegy :-)))

A panaszodra az alábbi tájékoztatást kaptam, melyet továbbítok feléd, és az Olvasóknak is:

Az internetes kioszkokon való számlakiadás fejlesztése jelenleg is folyik, a szükséges engedélyeztetés és tesztelés után, reményeink szerint még idén bevezetésre kerül. (Nehéz átverekedni az APEH és egyéb szabályokon) Ez úgy fog kinézni, hogy internetes jegyvásárláskor bejelölöd, hogy kérsz-e számlát, és ha igen, a kioszk kinyomtatja a jegyeddel együtt.

Emellett viszont arról tájékoztattak (nem tudom tudsz-e erről, elvileg kellene) hogy a kedvezményes jegy (az üzletpolitikai kedvezmény is, Pl Start kártya) kizárólag magáncélú utazáshoz vásárolható, vagyis ezeket a jegyeket még (a számlaképes) magánszemély sem számolhatja el költségként.
Ezt a könyvelőnek is tudnia kell. (Ebből a szempontból nem számít kedvezményes jegynek a kedvezményes IC pót- és/vagy helyjegy.) A számlát kiállítják, mivel az Utas magánszemély nevére kéri (ilyenkor nem is lehet megtagadni a számla kiállítását), de a felhasználásért már ő (és a könyvelője) felel. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy egy ellenőrzésnél az APEH megbünteti.

Szociálpolitikai kedvezményeknél szintén nem igényelhető cég nevére számla, csak magánszemélyére, ráadásul annak a személynek a nevére, aki a kedvezményre jogosult. Ennek oka egyszerű: Az állam (mert ugye a szocpol kedvemények állami kedvezmények) nem ilyen módon támogatja a válallkozásokat, tehát nem számolható el csak teljesárú jegy cég nevére. (A pót és/vagy helyjegy szintén teljesárú jegynek minősül.)

Emellett a MÁV-Start üzletpolitikai kedvezményeit egy-egy célcsoportnak nyújtja. Így a Start kártyát magánszemélyeknek, ilyesformán arra kiállított 50%-os ÜP jegyről kiállított számla nem számolható el szabályosan.
Nagyobb testvére a Start Premium kártya, ami elszámolható üzletpolitikai kedvezmény, hiszen célcsoportja a vállalkozások.

A kérdésre, hogy ha nem lehet elszámolni, miért állítják ki mégis a számlát magánszemélyeknek? Azért, mert az APEH álláspontja szerint a számla kiadását nem lehet megtagadni. (Kedvezményes jegyről nem azért nem adnak ki számlát cégek nevére, mert nem szabad, hanem azért, mert „cég” nem vásárolhat kedvezményes jegyet – vagyis maga a vásárlás nem történhet meg.) Hogy utána mit kezd vele, az már az Utas dolga, és egyben felelőssége is.

martinasz 2009.08.17. 20:28:26

Sziasztok4! Még ha meg is öltök,nekem akkor is különvéleményem van! A T.Posztíró azt írja,hogy a jegykiadó ideges lesz ha ÁFÁS számlát kér! Hát elöször is nem a jegykiadó lesz ideges mert neki tök mindegy ,mert ugyis ott kell ülnie amíg a munkaideje tart,hanem én leszek ideges aki az ilyen köcsögök mögött áll a sorban és lekési a hatvani vonatot,és emiatt az aszódi átszállást,és a 24 óra meló után csak délben ér haza! Én nem csak a MÁV-nál hanem a BKV-nál is külön pénztárt nyitnék az ÁFÁS számlásoknak,ott aztán nyugodtan szopassák egymást! De kizárólag csak annál az egynél kérhessenek ÁFÁS számlát!...ja ezt még a postán is bevezetném! Ez sok vállalkozó még a WC papírról is ÁFÁS számlát kér amivel a fenekét kitörli! ...Ez az igazság!

tadj 2009.08.17. 20:51:13

martinasz:
Meg tudlak érteni, volt idő hogy én is vonatoztam 24 után úgy, hogy 90 perces időközönként indultak a vonatok. Nekem is pont ez jutott akkor az eszembe, hogy csak egy pénztárnál lehessen áfás számlát készíttetni. Aki meg beáll abba a sorba, az számoljon azzal, hogy előtte mindenki számlát fog kérni.

De majd úgyis jönnek a bölcs kommentelők, hogy indulj el hamarabb, meg hogy aki 24 órázik, az szarjon sünt, és sikeres ember sem lehet. :D

Dave80 2009.08.17. 21:45:34

Kedves Martinasz!

Elhiszem, hogy minden másodperc számít, mikor mennél a vonatodhoz, főleg ennyi munka után. És azzal is egyetértek, hogy legyen külön ablak a számlákhoz.

De amíg ez nincs meg, addig tudod kit köcsögözz le.

És még mielőtt elkezdenéd, az életben nem kértem még számlát vonatjegyről, tehát nem ezért védem az illetőt.

vanek ur 2009.08.17. 22:19:12

Ma Magyarországon tudomásom szerint 2 olyan cég létezik, ami tömegével állítja ki a számlákat - kézzel írva: MÁV és BKV. A Posta kb. 10 éve géppel adja, de 1-2 éve már az ügyfélkártyás módszer is működik.
A sok tanácsadói szerződés és milliós végkielégítés között talán erre is kellene találni néhány milliót, sem az adatbázis, sem a számlázóprogram nem egy nagy dolog manapság.

siófoki35 2009.08.17. 23:19:08

Anno (2004-2005 k.)volt Balatonszéplak felsőn egy nő aki a 120 ft-os jegyéről áfás számlát kért.

otirt 2009.08.18. 05:56:29

@martinasz:

Nem csak a vállalkozók kérnek ÁFA-s számlát, hanem azon hétköznapi dolgozók is, akik kiküldetésen vannak, vagy a havijegyüket, bérletüket a cég csak ÁFA-s számla ellenében számolja el.

martinasz 2009.08.18. 06:29:20

@otirt: Sziasztok! Jól van igazatok,valóban gusztustalanul fogalmaztam! De azért engedjétek meg,hogy ne szeressem az ÁFÁS számlásokat,sőt a bankártyásokat se szeretem! Figyeljétek csak meg,-persze nem hiszem,hogy ti nem látjátok- hogy mit művelnek! A pénztáros kb öt készpénzest ki tud szolgálni,mialatt egy bankártyást! ...engem mindenki,mindenütt csak feltart,hát mit vétettem én-:)))

martinasz 2009.08.18. 06:51:28

Ja és még a kéredezösködőket sem bírom! Akik nem tudják,hogy a jegypénztár nem azonos az információval! Mikor megy a vonat,miért megy a vonat,hányadikról megy a vonat,mikor ér oda a vonat,és ott mikor lesz csatlakozás,és mennyit kell várni,és két nap mulva visszafelé mikor indul a vonat,lehet venni jegyet visszafelé is,és tessék mondani meddig érvényes,és tessék mondani, nem dohányzóba,menetiránnyal szembe ablakhoz van helyjegy? nincsen?és első osztályra? ....és a sor csak áll,és áll mögöttük! És a becsületes dolgozó ember lemarad a vonatról.és persze a vasutat szidja!.....na megyek dolgozni,majd este megnézem a reakciókat!

Ákibard! 2009.08.18. 08:56:00

@otirt:

" vannak, vagy a havijegyüket, bérletüket a cég csak ÁFA-s számla ellenében számolja el. "

Ez már csak a cég böszmeségén múlik, ugyanis hivatalosan ha a jegyet bérletet visszaveszi a dolgozótól, el tudja azzal is számolni.
Testvéreméknél minden hó végén elvették a bkv bérletet odaadták az újat, nem kellett áfa-s számlázni semmit...

Ákibard! 2009.08.18. 08:59:18

@martinasz:
"Figyeljétek csak meg,-persze nem hiszem,hogy ti nem látjátok- hogy mit művelnek!"

Na mit művelnek mondjad?
Odaadjuuk a kártyát lehúzzák, beütjük a kódot, onnantól minden a cégen múlik.
Képzeld el, van nálunk itt a sarkon egy SPAR, ott gyorsabban fizetsz kártyával mint készpénzzel. Ahogy lenyomom a pin kód zöldjét már nyomja is a papírt ki. És igen minden kártyával fizetek még ha a hozzád hasonlóaknak nem tetszik akkor is. Nekem meg az nem tetszik amikor a birkája nem 5 forintonként keresi ki az aprót a 2 kiló érméjéből. Na és? Ő is kiállta a sorát, akkor ő van soron, úgy fizet ahogyan tud, vagy ahogy akar. Ha kártyával akar, hát fizessen úgy. Ha számlát akar iratni akkor írasson azt. Ha nem tetszik ne vásárolj. 8Bár ez mindenhol igy van)

Ákibard! 2009.08.18. 09:04:25

@martinasz:
",lehet venni jegyet visszafelé is,és tessék mondani meddig érvényes,és tessék mondani, nem dohányzóba,menetiránnyal szembe ablakhoz van helyjegy? nincsen?és első osztályra? ....és a sor csak áll,és áll mögöttük! "

Mondjuk nem véletlenül kérdezik a pénztárost mert amit kiemeltem mindet a pénztáros tudja megmondani... Mert az ő gépén lehet emgnézni, ha az infóban is ilyen gép lenne akkor azt is pénztárnak hívnák.

Ez a rendes dolgozó duma meg elég unalmas. Én is rendes dolgozó vagyok, csináltam már 18-at is, de ha épp lekéstem a hévet akkor lekéstem. Ez van. Én is szívesen siettem vona haza tegnap, de bezárta előttem az ajtót a trolis. Otthagyott. És? Majd jön a másik. Kicsit oszankodtam, de mindegy.

Ezért szidni a sorban előtted állókat, mert azt teszik amiért sorbanálltak. Na az az igazi vízfejűség. Hogy lehet valakit azért szidni mert számlát kér a jegyéről? Vagy érdeklődik van-e még helyjegy.
Tudod mit. Próbáld ki, vegyél egyszerre 30 biankójegyet, akkorcsak egyszer kell sorbanállni, és minden utazás előtt le kell bélegeztetni. Akkor meglehet a felsőbbrendűségi érzésed, mindenkit megelőzve pecsétetetheted le, mert soron kívül érvényesítik a pénztárnál...!

mokkaczuka 2009.08.18. 09:20:15

"minden alkalommal feszültség, még gorombaság is előfordul visszajelzésül. Ekkor én elmondom, hogy nem akarok gondot okozni"

Na, ott követed el a hibát, hogy még te mentegetőzöl egy cocjalizmusból itt maradt, pofátlan pénztáros előtt, ahelyett, hogy benyúlnál a lyukon és a nyelvénél fogva kihúznád. Ilyenkor azonnal föl kell jelenteni ötven helyen és kirúgatni a büdös francba. Addig nem nyugodni, míg az utcán nincs, és el nem árverezik a házát. Nem is annyira miatta, hanem hogy a kollégáinak legyen mihez tartaniuk magukat.

Ünnepnap lesz, amikor privatizálják a MÁV-ot és kipucolják azt a szartanyát.

mokkaczuka 2009.08.18. 09:21:41

@utazóbagoly: Én meglepném valamivel, az biztos.

mokkaczuka 2009.08.18. 09:26:40

@martinasz: Már bocsánat, de ez hozzátartozik ahhoz, hogy te vonatozol. Ha nem tetszik, vegyél egy autót. Jóval olcsóbb, mint egy ilyen szaron zötyögni.

Öti 2009.08.18. 10:42:48

egyszer eléggé részegek voltunk a haverokkal, előttünk egy áfás számlás srác próbálta elkérni a számlát, hogy adót csaljon, kapott 2-3 pofont, és máris nem kellett a számla.

velorex777 2009.08.18. 12:27:35

@martinasz: élsz te rendes nemi életet, barátom? lehet, hogy kicsit higgadtabb lennél...
már elnézést.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2009.08.18. 13:30:02

@Öti: Vagy mert a munkahelyén csak számla ellenében térítették a bérletet.
Gratulálok sötét ember.

martinasz, nem az utas tehet arról, hogy a kártyás fizetés ilyen lassú. Ha a gép 5 másodperc alatt kidobná a 2 bizonylatot, az is gyors lenne.
Egyébként ez pénztáros függő, van aki, amíg arra várunk, hogy a kártyás fizetés bizonylatát kinyomtassa a gép, simán kiszolgál a sorban álló készpénzes utasok közül kettőt-hármat. Más meg szépen ül benn és vár a tranzakció végére, a sorban állók pedig morognak.

Öti 2009.08.18. 15:46:16

@savanyú a narancs ( Nyári foci vagy zp): akkor a munkahely csal adót. mindegy.
balfasz zp droid.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2009.08.18. 18:20:36

@Öti: Minden bizonnyal, örvendetes, hogy közgazdászok és adószakértők nagy öregjeként sikerült megnyilvánulnod a kultúra magasleséről.

Alkotás mánia 2009.08.19. 14:54:02

Én szoktam gyakran fizetni kártyával.A boltban hosszabb ideig állok a pénztárnál mint a keletiben.Feltéve ha a pénztáros nem szalad át az elfoglalt kollégájához érdeklődni.
Sosem szoktam előre megvenni a helyjegyet mert az egyesen gyakoriak a késések.Van,hogy csak 10 percem marad jegyet venni.Olyankor mindig rohanok és nagyon tud zavarni ha valaki előttem vesz jegyet jövőhétre.Volt,hogy megkértem engedjen maga elé csak 1 perc.Még Ő volt felháborodva,hogy nem azért várta ki a sorát.220km-re szoktam utazni,ha lekésem az ic-t vagy ülhetek két órát a következőig vagy plusz egy átszállás.Nekem nagy pocakkal nem mindegy mennyit zötykölődöm a vonaton.
A máv-nál előírás,hogy a számlát kézzel kell írni,de szerintem adhatnák az információnál vagy a szesza ügyeleten is.Nekik jobban bele férne az idejükbe mint a pénztárosoknak.
Aki meg elővételben vesz jegyet tekintettel lehetne azokra akik sietnek,főleg a kismamákra.Ők nem bírnak sokáig állni.

asdf 2009.08.20. 15:35:35

@Ákibard!: Igy igaz. Soha a budos eletben nem kertem afas szamlat egyetlen mav es volan berletemhez sem. Sot, ha ilyet kerne tolem a munkaltatom a kozepso ujjamat mutogatnam a konyvelonek, lehetosegeben all megoldani szamla nelkul, oldja meg, azert fizetik. A francokat szivatnam itt magamat, a penztarost meg a sorbanallokat ilyen baromsaggal, mint afas szamla a berletrol...

Mnofőnix 2009.08.24. 09:41:35

Azért az sem semmi, ha valaki egy többtagú együtt utazó társaságnak vesz jegyet, ahol mindenki más más jogcímen jogosult kedvezményes jegyre (közalkalmazotti, MÁV Start, Hungary Card, diák igazolvány, ...), plusz helyjegyek (utóbbiakat 65 éven felülinek és 6 éven alulinak is) garmada és mindezt Üdülési csekkel fizetve.
Egyszer egy ilyen akcióval megleptem egy pénztárost a Nyugatiban. Szerencsére a pénztáros csaj nem volt tahó, hanem megkért, ha már elővételben veszem a jegyet tájékoztat, hogy nem rég nyílt egy MÁV menetjegyiroda a Deák tértől nem messze, és ha nem gond intézném-e ott.
Nagyon szívesen elmentem oda, hiszen korábban az Andrássy uti jegyirodában rendeztem le a hasonló műveleteket. Nagyon sajnáltam amikor az bezárt.

Mostanában tehát a József Attila utcai jegyirodában intézem a jegyvásárlásaimat és ott aztán tényleg mindenféle fura jegyvásárlást láttam, hallottam és az ott dolgozók, kivétel nélkül minding nagyon rendesek voltak.
süti beállítások módosítása