Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Eltüntette a MÁV a biciklijét

 2008.11.08. 07:19

Attila egy pillanatra nem figyelt, és a kalauz máris lepakolta a biciklijét a vonatról, amit az egyik megállóban otthagytak. Leszálláskor hiába kereste a biciklit, az egyik utastól tudta meg, hogy az le lett téve:

Kedves Mindeki!
 
Olyan történet esett meg ma (2008.11.05) velem, hogy ha nem vele történik nem hiszem el. Rövid előszó a megértés kedvéért. MÁV+kerékpárral járok Vácról dolgozni – szerintem a legjobb megoldás ár, kényelem és egészség szempontból is.
 
Vácról 8.00 kor gyorsított vonat indul ami 30 perc alatt bent van Rákosrendezőn, ahonnan 15-20 perc alatt beérek a munkahelyemre. Ezen a vonaton nincs kerékpártároló – a kerékpárt a peronon kell szállítani. Hónapok óta így utazom.
 
Szokásomhoz híven betámasztottam a bringát a peronon és beültem a fülkébe közvetlen a fal túloldalára. (minden második állomáson fel kell állnom, hogy felengedjem az embereket)

Dunakeszin felengedtem őket, majd két állomással később lépek ki, a kerékpár sehol. Állok ott, mint egy rakás szerencsétlenség, mire egy utas közli velem, „ha tied volt a kerékpár, a kalauz lerakta”

Keresem a kalauzt, aki már átment rajtam hozzám se szólva és bérletem se kérve. Azt mondja, ő kérdezte kié, és mivel senki nem válaszolt, lerakta! (Én zenét hallgattam – nem tagadom, lehetséges, hogy általánosan kérdezte a fülkében – de még egyszer mondom engem nem kérdezett és a személyi bérletem sem kérte)
 
Hát köpni-nyelni nem tudtam – de picit megnyugodtam, amikor azt mondta, hogy az újpesti MÁV-osoknak adta oda. Visszamentem a következő vonattal újpestre ahol újabb kellemetlen meglepetés ért. Az ottani forgalmis hölgy (a történet egyetlen pozitív szereplője egyelőre) állítása szerint neki nem adta oda. Ez életszerű is mivel az utolsó előtti kocsiban utaztam, ami kb. 100mre van a vonat elejétől ahol ő áll mikor elengedi a vonatot.

Itt kezdődött a MÁV mint cég remeklése. (A Kalauzon kívül a többi ember normális volt csak épp nem csinálták semmit a kéz széttáráson kívül)
 
1. Felhívtam a MÁV direktet – Az ottani hölgy lebeszélt a panasztételről, hogy tegyem meg személyesen mert ők csak 15 napom belül tudnak válaszolni és ő egyébként sem nagyon tud mit csinálni. Nem emlékszem pontosan a beszélgetésre sajnos eléggé feldúlt voltam, de a MÁVnál meg kell lennie pontosan.
2. Bementem újra a nyugatiba és panaszt tettem a forgalmi ügyeleten – Felvették a levélcímem és levélben! 30 nap múlva! Válaszolni fognak. Addig biztosan nem lesz bringám ha rajtuk múlik.

Az egyetlen ember aki tett valamit a MÁV-tól is az újpesti forgalmis(?) volt akinek nem is ez lenne a munkája. Szerinte van rá egy árnyalatnyi esély, hogy a kerékpár meglesz mert valószínűleg egy mozdonyvezető rakta el mivel túl közel volt a pályához – megpróbálja kideríteni, ő akinek nem is ez a munkája.

Javaslom a MÁV-nak, hogy ne látszat panaszirodát tartsanak fent – olyan embereket kell ilyen pozícióba tenni akik meg tudnak dolgokat oldani, nem félnek egy minimális felelősségvállalástól (pl. telefonszámlát generálnak a MÁV-nak) és nem 0 hatáskörük van.
 
Technikai információ: Vonatszám: 2147 Bérletszámom amiket nem kért senki: 00233170 és 00233171(kerékpár)
 
Költői Kérdésem:

Milyen MÁV szabályzat mondja azt, hogy ha valami nem stimmel a kalauz szerint (amelett, hogy nem szóltam, hogy enyém, azzal védekezett, hogy nem az utolsó peronon volt!) – a kerékpárt le kell dobni a sínek mellé? Vagy milyen emberi agy kell ehhez, hogy valaki ilyet találjon ki?

Kit kell ahhoz tennem, hogy egyből egy érkező vonat elé dobják?


Egyéb kérdésem:

Érdemes-e illetve kell-e rendőrséi feljelentést tenni az ügyben? A Kerékpárt én raktam össze újonnan az alkatrészek értéke 100.000Ft felett van, így használtan az általam becsült értéke 50.000Ft.

Valamint nyugodtan lehet ahhoz hasonló észrevételekkel élni, hogy „te vagy a hülye miért nem zárod le” (hogy fel tudjanak szállni az utasok) illetve „ezért járok én autóval/helikopterrel.
 
Amit elvárnék ha a MÁV egy korrekt cég lenne. Kerékpárral járok dolgozni. Minél hamarabb derítsék ki mi történt, ha megvan szállítsák le a Váci vagy a nyugati pu. Állomásra. Addigi BKV költségeim térítsék meg. (4 jegy/nap). Ha nem lenne meg a kerékpár a káromat térítsék meg.
 
Ettől független észrevételem: A régi típusú vonaton amivel hazafele járok (jártam) van tároló. Ez azonban nagyon gyakran zárva és nem lehet használni. Egyre több kerékpáros jár a vonatokon, kérem informálják a kalauzokat, hogy ez azért van hogy ott szállítsuk a bringákat.
 
Attila

Címkék: budapest bicikli utas panasz jegy mav észrevétel


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr62756521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipetke 2008.11.08. 07:59:14

"MÁV+kerékpárral járok Vácról dolgozni"

Jól teszed.

"Szokásomhoz híven betámasztottam a bringát a peronon és beültem a fülkébe közvetlen a fal túloldalára. (minden második állomáson fel kell állnom, hogy felengedjem az embereket)"

Rossz bringás szokás. Ha nincs kerékpárszállító kocsi, akkor a VONAT első és utolsó peronján lehet szállítani. Kéretik észben tartani!

„ha tied volt a kerékpár, a kalauz lerakta”

Én is leraktam volna. Nem vagyok kaller.

"Milyen MÁV szabályzat mondja azt, hogy ha valami nem stimmel a kalauz szerint (amelett, hogy nem szóltam, hogy enyém, azzal védekezett, hogy nem az utolsó peronon volt!) – a kerékpárt le kell dobni a sínek mellé? Vagy milyen emberi agy kell ehhez, hogy valaki ilyet találjon ki?"

Igazad van, veled együtt kellett volna ledobnia, az utazási feltételek be nem tartása miatt...

"Amit elvárnék ha a MÁV egy korrekt cég lenne. Kerékpárral járok dolgozni. Minél hamarabb derítsék ki mi történt, ha megvan szállítsák le a Váci vagy a nyugati pu. Állomásra. Addigi BKV költségeim térítsék meg. (4 jegy/nap). Ha nem lenne meg a kerékpár a káromat térítsék meg."

Amit én elvárnék, ha már a MÁV felengedi a bringát a vonatra, hogy a t. kerékpárosok tartsák be, hogy:
1. a kerékpárok helye a kerékpárszállító kocsiban, annak hiányában a vonat első/utolsó peronján van.
2. ne kerékpározzanak a peronon, mert balesetveszélyes, és semmi kedvem miattuk egy helyszínelést végigvárni mielőtt hazajutok...

"Ettől független észrevételem: A régi típusú vonaton amivel hazafele járok (jártam) van tároló. Ez azonban nagyon gyakran zárva és nem lehet használni."

Kalauzt meg kell kérni, hogy nyissa ki.

dontals 2008.11.08. 12:35:39

Nem akarok kötözködni, de "peron" alatt te a kocsik előterét érted? Mert először nem tudtam felfogni, hogy a peronon hagytad a kerékpárt, vagy akkor mi is történt valójában. Én úgy tudom, hogy a peron az a hely, ahol az utasok felszállnak a vonatra az állomáson.

Egyébként én is ezt a vonalat használom, és hát igen a kerékpárok szállítása nem megoldott sok esetben. (De bárcsak ez lenne a legnagyobb probléma ezen a vonalon!)

A történeted amúgy elképesztő, a leveled első mondatában Te is írtad, hogy ha nem veled történik, akkor el se hinnéd. És hát igen: én sem tudom felfogni, hogy a kalauz hogyan gondolhatja, hogy lerakja a kerékpárt a vonatról. Mit gondolt, hogy valaki ott felejtette? (Létezik ilyen egyáltalán :?) Félre ne érts, nem meghazudtolni akarlak, csak egyszerűen hihetetlen ez a történet. Remélem megkerül a kerékpárod, mert én sem tudnék elszakadni az enyémtől!

chipetke 2008.11.08. 13:17:33

dontals: "Én úgy tudom, hogy a peron az a hely, ahol az utasok felszállnak a vonatra az állomáson."

az is az, meg a kocsik beszállásra szolgáló előterét is peronnak szokták hívni... bár lehet, hogy csak vasutasszleng

pocokpocok 2008.11.08. 13:52:52

gondolom a 8-órási vonaton olyan kevesen vannak, akik az ajtókat igénybeveszik fel és leszálláskor, hogy biztos nem kérték meg szívélyes módon a jv-t, hogy csináljon már valamit!
neked meg ugye nem kellene a helytelenül tárolt kerékpár mellett tartózkodnod?jól szemmel tartottad, ha nem láttad, hogy letették: akár el is lophatták? nem?úgy színre-szóra elhiszed valakinek, amit mond?
a naivitásnak is van határa.
ha x, de hosszú ideje vonattal utazol kerékpárral, tudni kellene a szabályokat.Kerékpár-jegyed, meg gondolom volt, ugye?
Ha lett volna, a "kalauz" szólt volna, hogy tied-e a kerékpár..

pocokpocok 2008.11.08. 14:05:10

helyesbítés, első felháborodásom idegsokkja után:
csak te vagy a hibás, még akkor is, ha az előbb nem voltam képes végig olvasni.
A kerékpár tulajdonos hiányában talált tárgy, akadályozta az utasok szabad mozgását, hát letette a következő állomáson.
"újpesti MÁV-osoknak adta oda." nem egyenlő újpesti forgalmi szolgálattevő!

nem kérte a jegyed?

Ha belép a fülkébe, "jó napot kívánok, jegyeket, bérleteket!" a te füldugós füleddel ezt éppúgy nem hallottad, ahogy a kérdését sem a bicikliről..
Esetleg még csukva is volt a szemed?
Menjen oda minden emberhez egyenként, aki ugyebár nem vakarózik a kérdésre, aztán még esetleg meg is verik?
erre is volt már példa..

a hülyeségnek nincs határa ebben az országban, és más fizesse ki helyetted a biciklid!

"A régi típusú vonaton amivel hazafele járok (jártam) van tároló. Ez azonban nagyon gyakran zárva és nem lehet használni. Egyre több kerékpáros jár a vonatokon, kérem informálják a kalauzokat, hogy ez azért van hogy ott szállítsuk a bringákat."
Igen, persze: aztán tüzet raknak a közepére, odasz.rnak, kinyítják az oldalát menetközben és ott lógnak: stb...
Sok példát láttam erre.Utazási-morál 2008.

megöltem 2008.11.08. 14:42:07

az a baj, hogy mindenki totálisan rosszhiszemű a rendszerben
a kalauz tudta, hogy szabályosan jár el, ezért még gyökér is volt
nehogy bárki is azt higyje, hogy ha tökéletesen betartunk minden utazási feltételt, akkor nem szívjuk meg
mindenki mindenki ellen

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.08. 14:48:06

Ugyan már, emberek. Ki hallott már ilyet, hogy a kaller csak úgy lerak valamit a vonatról? Tulajdonos nélkül talált tárgy a bicikli, amit le lehet hajítani? És ha egy táska lett volna ott? Ha a paralitikus nagymama lett volna ott, vagy a Szent Korona palásttal-mindennel egybe, ami meghaladja a legnagyobb szállítható csomag méretét, tehát nincs helye a vonaton, ki lehet baszni a sínek mellé, és éljen a rigorózus törvénytisztelő kaller, aki érvényt szerez a szabályoknak, és bárcsak mindenki ilyen lenne ebben az országban, meg minek szegtél szabályt, megszívtad, kisköcsög?

Az itt örömködő "fojtsuk meg a bicikliseket a saját vérükben"-típusú - nyilvánvalóan fanatikus autós elvtársak köréből kikerülő - hozzászólóknak tehát egyszerűen ezt üzenem: menjetek ti a kurva anyátokba. Nem a szabályszegők, hanem az ilyen bürokratikus gondolkodású, szűkagyú, embertársaikat átlátszó indokokkal, vagy indokok nélkül is kéjjel szivató baromarcúak miatt tart itt ez az ország.

A posztíró meg ott követte el a hibát, hogy nem verte hülyére a kallert.

zsoci 2008.11.08. 14:52:06

Én ugyan nem járok bringával, sőt utálom, de akkor is !

Ez azért sok. És nem csak az hogy a tetű bugris kalauz ledob valamit avonatról, hanem az is hogy van olyan kommentelő aki egyetért vele. Nem vazze nem dobhatja le, akár szabályos akár nem. Miért? Mert az más tulajdoának a szándékos eltulajdonítása. Ha - szerinte - nem szabályos szóljon, keresse a talajt, nyilván nem magától száltt fel. Ha ez eredménytelen, helyezze biztonságba. Nem az utas van a vasútért ,az isten szerelmére ! Tessék már végre kiszolgálni az utast !

Igenis fizzesse ki aki ellopta, nem a vasút a kalauz ! A vasút is vonja le a következetése, bocsássa el fegyemivel, mint ahogy minden szereplőt.
Ha a vasút , a vasutasok nem fogják fel hogy ők SZOLGÁLTATNAK, az utasért vannak, mert az utastól kapják a fizetésüket. Ha ez nem megy nincs szükség erre a vasúta.

Zebu 2008.11.08. 14:53:57

Ezt a sok gyökeret, aki itt rinyál és a post íróját teszi felelőssé!

Ha az én bringámmal csinálta volna ezt, addig ütöm, amíg mozog a mocskos állatja!

¿Qué tapas hay? 2008.11.08. 14:58:48

Zigomer Trubahin, Zsoci, Zebu

Látom megjöttek a biciklisták. Mint rendesen, sikerül a hozzáállásotokkal a szokásos ellenszenvet kihozni a pártatlan olvasóból.

A biciklistákra miért nem érvényes soha semmilyen szabály?

pocokpocok 2008.11.08. 15:04:18

- hozzászólóknak tehát egyszerűen ezt üzenem: menjetek ti a kurva anyátokba.

ez egy kicsit durva, nem???

pocokpocok 2008.11.08. 15:06:50

"Nem vazze nem dobhatja le, akár szabályos akár nem. Miért? Mert az más tulajdoának a szándékos eltulajdonítása. "

Ezt mondod a molotov-koktélra a rendőrnek is, ha az elveszi tőled?:D
ugyan gyerekek, aggresszívkodni nem itt kell:)

gabest1 2008.11.08. 15:07:37

otthagyta őrizetlenül és eltünt a bringa, nahát!

nyiffi 2008.11.08. 15:07:56

Szerintem ez a bicikli már nem kerül meg, de azért én nem tettem volna le a kaller helyében. A srácnak csak volt kerékpárjegye, mert eldugni ugyebár nem tudja, a kaller meg kérni fogja. Igen, jól érzi mindenki, én is a biciklisták táborát erősítem, de gyűlölök vonaton bringát szállítani, mert akkor is lesz gebasz, ha minden simán megy.

Drága többi bringás! Ne legyetek elfogultak és bunkók, ránk is vonatkoznak szabályok. Habár sok égbekiáltó gazság történt már velem is, de ennek nem itt a helye.
Figyeljünk oda!

amondó (törölt) 2008.11.08. 15:14:45

"¿Qué tapas hay? 2008.11.08. 14:58:48
Zigomer Trubahin, Zsoci, Zebu

Látom megjöttek a biciklisták. Mint rendesen, sikerül a hozzáállásotokkal a szokásos ellenszenvet kihozni a pártatlan olvasóból.

A biciklistákra miért nem érvényes soha semmilyen szabály?"

Tahókám, ki mondta, hogy itt biciklisekről van szó? Sokkal inkább arról, hogy ahol csak tehetik, ott tahóskodnak azok, akiket az adóból (az enyémből, a tiedből) fizetnek.

- a kaller lerakja a biciklit, annak tudatában, hogy szabály védi őt ebben. Pedig, ha kicsit is belegondolna, akkor belátná, hogy az a bicikli valakié, aki jeggyel vagy anélkül szállítja azt. Ha az illető jeggyel szállítja, akkor FIZETETT azért, hogy az a bicikli a vonaton legyen, tehát legfeljebb felszólíthatná az illetőt, hogy szabályos helyen szállítsa a biciklit. És csak akkor rakhatná le, az utassal együtt.

- A panaszirodában eleve cinikusan közlik az illetővel (akinek napi munkábajáráshoz kell a bicikli), hogy ne is tegyen panaszt, mert úgyis csak 30 nap múlva reagálnának rá. (Ha jól sejtem abból se lenne sok köszönet).

Szóval akkor mi is a bajod neked?

Kuku 2008.11.08. 15:15:57

¿Qué tapas hay?

"A biciklistákra miért nem érvényes soha semmilyen szabály?"

Amíg sehol sem érdeklődnek a szükségeik iránt. Még tőlünk keletre is meg tudják oldani a kerékpárszállítást vonaton, nálunk pedig egy 1000 férőhelyes szerelvényen 2 ajtónál összesen 4 biciklit tehetsz fel 1,5 méter magasra egy szűk ajtón. Persze azt találd ki hogy hol lesz az az ajtó, mert ha nem akkor futkoshatsz hátha odaérsz. Mert nem szoktak ám megvárni, úgy otthagynak a nagy ajtókeresésben, ahogy vagy.
Áltelában a biciklista azért ellenszenves neked, mert nem ismered a problémáit. Ha te biciklista lennél, ugyanazokat írnád mint ők.

Klu · http://kluiphone.blog.hu 2008.11.08. 15:16:10

legközelebb a pénztárcádat rakd ki az út közepére és hagy ott egy félórára...

Ákibard! 2008.11.08. 15:18:22

És a végkövetkeztetés megint mi:

A bicajos szabálytalankodott, kerékpárját szabálytalan helyen tárolta.

Ennyi. Hogy utána mint mi hogy miért történt, már csak a körítés, és a vasútra való vizeslepedő-húzás... Tároltad volna a megfelelő helyen, még ma is tekerhetnél... Erről ennyit.

És szerezz be egy négyszögkulcsot...

pocokpocok 2008.11.08. 15:19:24

Családom és egyéb állatfajok!:D
Na én off innen!

valaki 2008.11.08. 15:19:41

szoktam időnként biciklizni, szeretek is, vonaton is szállitottam már a rárómat. amit nagyon nem értek ebben a sztoriban az az, hogy amennyiben magára hagyom a biciklim, lakattal rögzitem valami mozdithatatlanhoz, ha ezt nem tudom megtenni, akkor pedig nem tévesztem szemelől. a post iroja elszorta valahol a bringáját, aztán csodálkozik hogy eltűnik... nem tudom sajnálni, és nem gondolom azt sem, hogy a kallert felelőssé lehetne tenni a történtekért. valoszinüleg probálta megtudakolni kié a bringa, nem sikerült, intézkedett. ez az igy járás tipikus esete, de a postolon kivűl mást hibáztatni a történtekért elég gyermeteg dolog...

krisz 2008.11.08. 15:22:32

Rendőrségi feljelentés? agy nélüli kaller simán kifizettetném vele minden járulékos költséget.A bringa pedig szabályosan volt szállítva, ugyan hol van szerintetek a peron, a vagon közepén? Az első és a hátsó felszállóhelyet hívják peronnak, ahol a bringát is szállítani kell.

mrjake · http://mrjake.org 2008.11.08. 15:24:18

Sajnos a kerékpárosok már lassan olyanok mint a cigányok. Hangoztatják a jogaikat, meg mindig azzal jönnek, "hogy biztos azért mert biciklis vagyok....stb", közben meg azt hiszik ők a társadalom "krémje", ők szabálytalankodhatnak büntetlenül. Pedig nem, ugyanolyan emberek mint bárki. Nem, nem bunkó autós vagyok, bár van jogosítványom (mint sok biciklisnek is...), de ennek megszerzése közben többször előfordult, hogy a saját életüket kockáztatták, és még nekik állt feljebb... Mert miért kell a piros lámpánál várakozó mazsola mellé felállni rajtra a járdaszegély, és a kocsi kereke közti 20-30cm széles helyre? Nembaj, legközelebb elindulok, ha az oktató azt mondja, nem veszem észre a biciklist, és nem mondom azt, hogy még nem, itt egy tapló kétkerekű,nem akarom elütni...
Tulajdonképpen az utakon a szintén idióta motorosokkal egyetemben csak egy újabb dolog, ami zavar, és figyelni kell rá, mindezt a saját hülyeségük/pofátlanságuk/felsőbbrendüségérzetük miatt...
Legszivesebben úthengerrel mennék ár rajtuk, mikor olyan biciklis történetet olvasok, mint pl hogy:
" miért lett hullámzó a chuk norris hídon a bicikliút jaj jaj jaj most mi lesz......" Azért Bmeg, hogy a kerekesszékes is fel tudjon menni azon a lejtőn... Azért! Nem csak te vagy a világon, kedves kétkerekű barátom!

Konkrét történet:
jogszabályok, MÁV szabályzat, konkrét szituáció ismeretének hiányában nem tudom kijelenteni, hogy ki volt a kuki, de az biztos, hogy bárhogyis, de ha útban volt a drótszamár, a legjobb döntés volt lerakni, ugyan igenritkán vonatozom, főleg rövid távon, agglomerációból, de az általános állapotokról naponta olvasni, és egy ilyen szituban a bringa repül...

Üdv.

Klu · http://kluiphone.blog.hu 2008.11.08. 15:24:21

Nyugodtan menj rendőrségre, jól kiröhögnek, hogy hülye vagy fijjam...

lynx (törölt) 2008.11.08. 15:28:01

Jelentsd fel a kalauzt a rendőrségnél, hogy ellopta a biciklidet.

Ember, aki dolgozik · http://zs32bq 2008.11.08. 15:36:51

Előrebocsájtom: nincs sem kocsim, sem jogosítványom - ahová lehet, kerékpárral járok, ahová nem, ott BKV+MÁV+Volán. De mint kerékpáros sem tudom sajnálni a levélírót: vétett a szabályok ellen, hát viselje a következményeket...(Nem vagyok jogász, de mintha lenne valahol valami olyasmi törvény, hogy a bűncselekmény elkövetésére szolgáló eszközt el lehet kobozni...)

Béla 2008.11.08. 15:40:13

A bicaj tuti nem lesz mar meg, es ha az en 100 rugos bicommal tortenne, amivel tortenetesen rendelkezem, es ugy elhajtottak volna a forgalmisok mint teged, en tuti szajbaverem, hogy kiesnek a fogai. Menjenek a sotet bubanatosba.
Nagyon jol tudta szvsz, hogy a tied a bico, vagy ha nem is a tied, de valakie. A helyes eljaras, ha megbuntet hogy rossz helyre raktad, vagy jo helyre rakatja veled, vagy akarmi, es akkor legkozelebb jobban figyelsz. De ez, hogy csak ugy lerakja nem mas mint sunyi rosszindulat, es most, hogy nincs meg, mar lopas is. Az ember esze megall.
chipetke meg monnyon le.

Béla 2008.11.08. 15:43:15

Ja es az osszes hozzaszolonak, akik osztjak itt az eszt csak annyit uzenek, ha meg nem szegtek meg veletlenul semmilyen szabalyt eletokben, vagy ha megszektek mar akkor is, hogy a legkozelebbi szabalysertesnel hasonlo buntetest kapjanak.
Mondjuk ha rossz helyen van a csomagjuk a buszon akkor a kalauz kurja ki az ablakon akarmi is legyen benne, vagy mondjuk tilos parkolasnal hajtsak bele a kocsit a dunaba. Komolyan mondom megall az esz, hogy egyesek hogyan gondolkodnak. Szegyelljetek magatokat.

Béla 2008.11.08. 15:44:33

Bocs a helyesirasi hibakert.

aBringakirály 2008.11.08. 15:47:06

hajjaj, megy ám az osztás...

posztíró szarul járt, kaller bunkó volt vele, ráadásul letette a biciklit. Tanulság: vigyázz a bringára! pl. én sem zárom le többet a Corvinus egyetemhez, mert lelopják róla.

Kallernek szerintem is vagy emberrel együtt, vagy sehogy sem kellett volna piszkálnia a bringát. Ha pl akárkinek a táskája volna útban, azt is lehajítja?

Anyázni pedig nem kéne. attól csak hátrébb vagyunk.

piroskafarkas 2008.11.08. 15:49:11

eh lányok, ne civódjatok, a bicó eltünt, máskor láncoild ki egy korláthoz vagy rakd be a fülkébe:D szarjál a kallerre!!!!! :) hívjon rendőrt, én szó nélkül megcsaptam volna a kallert, és rendőrt hívok, + meghózom a vészféket.
ha melackodni akar a kaller akkort malackodjon rendesen (1-2 óra állás, a teljes vonal ál, mehet rendőrségre meg látleletle, meg tárgyalásra, és kifizettetik vele a keródat, te meg kapsz ejnyebejnyét tetleges becsületsértésért, (hajas bőrt kell ütni, az nem láccik, jó nagy ütésekea a tarkójára, had tanuljon a köcsög hogy nem lopjuk el más kerékpárját) az mávos kancsóknak meg üzenem, hogy írják ki a vonatra hogy mi az a peron, vagy kapják be a faszt.., a kaller az szolgáltat nem kerékpártlop, mert ugye az lopás volt, csak baszhatod a rendőrségen, mert ebben az országban a bűnözőket védi a térvény!!, szal legközelebb jolmegcsapod 1x-10x, meghúzod a vészféket, és rendőrt hívsz!!! és a helyszínen feljelented és a tanukat megjelölöd az utazó közönségből, ez a tuti frankó, ha köcsögösködnek, megmondod, hogy nem volt hely az első és utolsó ajtónál, mert tele volt kerékpárral.
A köcsör mávos bucikáknak meg üzizem, hogy nincs kiírva a vonatra, hogy tilos aludni és zenéthallgatni. üdv: piroska

Lúd 2008.11.08. 15:55:38

Hát, sztem neked szem előtt kellett volna tartanod a kerékpárt, a kalauznak pedig (mert biztos tudta, hogy te vagy a tulajdonos) szólni kellett volna, hogy tedd arrább a biciklit. Remélem meglesz a géped. Egy ötlet: veszett egyszerű egy kaller-kulcsot csinálni és azzal ki tudnád nyitni a kerékpár tároló ajtót. Ha a kalauz kérdezi ki nyitotta ki, majd azt mondod, hogy már így volt. Motozni nincs joga. És ha szuper rendes akarsz lenni, mielőtt leszállnál, bezárod az ajtót.

piroskafarkas 2008.11.08. 15:55:59

jaj, meglesz a bicód ára, mert van biztosítása minden utasnak!!!! sőtt a kerékpárjegyeden is van biztosítás!!!, usgyi a pénztérba jegyzőkönyvet írtani és irány a biztosítóhoz, annyi a trökk, hogy azt kell mondani, hogy a kaller erőszakkal vette el tőled a kerékpárt, mert lopásra nem fizetnek csak rablásra:D de lehet már lopásra is..., szal fejd meg a biztosítójukat:D pápá
jah és azt is mondani kell hogy lehet hogy csak áll kalauz volt!!! igazolta magát? nem ugye:D nalátod, bárkinek lehet kék öltönye meg postás kalapja meg bőrtatyója:D szal a rendőrségen tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen rablás miatt, mond azt hogy meg is ütött, űgy tépte ki a kezedből a kerékpárt...., a hirtelen ütéstől amnéziád volt, és azért csak most teszel kiegészítő bejelentést, most jutott eszedbe hogy ez történt....
és szerintem 2 kiló volt az a kerékpár, használtam meg 1et ér:D valami ismitől kérjél számlát:D mer neked kell igazolni mennyit ért...
pápá

Fish 2008.11.08. 15:56:43

"pocokpocok 2008.11.08. 15:19:24
Családom és egyéb állatfajok!:D
Na én off innen!"

Ha a Geral Durell konyvre gondoltal, akkor csaladom es egyeb alltfajtak.

Amugy mint bunko autos azt kell mondanom, hogy nem tudom sem a bringast, sem a kallert elitelni. Igen, velem is sokszor szabalytalankodnak a bringasok es a motorosok amikor vezetek, de ilyenkor arra gondolok, hogy a hulyeje divatbol vagy sporolasbol az elete kockaztatasaval kozlekedik. Akar o a hulye, akar nem, ha elcsapom, o fog rosszabbul jarni, en meg, mivel veszelyes uzemet mukodtetek, mindenkepp felelos leszek a birosag elott, meg ha nem is en voltam a hibas. Legyunk mar kicsit nagyobb belatassal egymasra.

A bringas hulye volt, hogy nem lakatolta le, ugyanakkor tenyleg nem lehet mar sokszor elferni az elso es a hatso kozlekedofolyoson, bar nem hiszem hogy a kommentelo egyaltalan megnezte volna.
A kaller meg valoban bunko volt, hogy csak ugy letett egy lathatoan draga bringat, mar ha igaz, hogy 50e koruli erteku volt, de en is sokszor lattam, hogy idos emberek, de fiatalok is alig tudnak felszallni egy hulyen lerakott drotszamar miatt. Es nehogy mar egy ember erdekeit helyezzuk a tobbseg fole.

Amugy ha valaki feltesz egy bringat a vonatra, nem lakatolja le, ne hallgasson zenet nyugodtan terpeszkedve, hanem alljon szepen a folyoson, ki lehet birni azt a fel orat.

Uff, szoltam.

Ákibard! 2008.11.08. 15:57:54

Ehh, bírom ezeket az okosságokat:
Amikor látják, hogy a másiknak igaza van, a postoló hibázott (IJ esete) akkor jön az Adu ász:

"Mert Ti még nem szabálytalankodtatok...???"
Szánalmas.

tra lala 2008.11.08. 16:06:12

Én is szoktam biciklivel vonatozni, de még a kerékpárszállítóban sem merem otthagyni úgy, hogy nem látom folyamatosan.
Az ajtó előtt hagyva meg mindig mellette vagyok. Nincs pofám otthagyni, hogy majd mások szenvednek vele, mikor wc-re mennek vagy le/felszállnak. Persze elsősorban azért rendezgetem én a biciklimet, mert az utasok simán arrébdobnák, nem pedig azért, mert olyan kedves vagyok:)
Sajnálom, hogy elveszett a biciklid. Akár a te hibád, akár nem, az ilyen helyzeteknél vigyázni kell, mert ha nem a kalauz rakja le, akkor valaki ellopja vagy csak viccből kidobja útközben.

Kuku 2008.11.08. 16:17:52

Lehet hogy béna hogy nem kötötte le, de ez semmilyen szinten nem menti a kalauzt.

mrjake!

A Chuck Norris hídon a kerekesszékesek semmibevétele hogy egy bicikliút lejtőjének közepén pihentetik őket. Ahol a kísérőjük szabály szerint nem is kísérheti őket (így tényleg kell a pihenő). Jó hogy nem az Istenhegyi út úttestje hepehupás hogy azon tudjanak pihenni. Fel sem merül benned, hogy a járdát kellett volna akadálymentesíteni? Amit azért nem tettek meg már megint mert az plusz pénz. Ebből az egészből csak az látszik, hogy a 63 milliárdba kerülő híd kivitelezői se a kerekesszékesekre, se a bringásokra nem figyeltek. Te pedig beveszed a dumájukat. Szerencsére a felhajtót egyébként átépítik. Remélem csinálnak rá rendes kiállókat a pihenéshez ha már nem akadálymentesítik a járdát.

Kuku 2008.11.08. 16:19:29

Egyébként még egy rendőr sem dobhatta volna ki semmijét a vonatból. A minimum az állomásra adás jegyzőkönyvvel, mondjuk a végállomáson, hogy ne tartson fel senkit.

2008.11.08. 16:22:30

pocokpocok, sajnálom, de a molotov-koktél és a bicaj más... de tudod mit? szívesen elmegyek hozzátok, és megvárom, amíg kilépsz a kertkapun... közterület, majd szépen elveszek Tőled mindent, mondd, ezt lehet? mert a te észjárásod alapján ez sem rablás/lopás/károkozás stb...

2008.11.08. 16:24:45

Ja, és még valami: mint írtad, volt a bicajodnak bérlete: a kallernek komoylan nem tűnt fel, hogy kettőt mutatsz? És még itt b...ogatnak a postolók, hogy a kallernak joga volt, meg hogy hol szállítsd meg minden? A máv, ha nem szolgáltatja vissza, egyzserű lopást követette el, ennyi...

Kuku 2008.11.08. 16:25:56

Másik vicc: egy vonaton 4 bringa szállítható.
Azaz amikor kimész az állomásra, nem tudhatod hogy felszállhatsz a vonatra vagy sem. Öten már nem mehettek sehová bringával vonatozva, de ha elindultok, azért a jegypénztár figyelmeztetés nélkül kiadja az 5 bringajegyet:
homar.blog.hu/2007/06/27/precedenserteku_ot_bicikli_egy_vonaton

Jasperek 2008.11.08. 16:26:32

A kalauz bunkó volt ,mégha talán szabályos is.Senki nem felejt fenne gy biciklit amitől még látszik is ,hogy nem csotrogány.Neked meg nem kellene a peronon tárolni a biciklid csak az első kocsi első vagy utolsó kocsi hátsó ajtajánál kivéve ha van kerékpárszállító kocsi vagy közben hozzátesznek szerevélnyt.Jam és ezért kell mindenhol(!) lezárni a biciklit!!! Ha odazárod a csőhöz akkor nem történik ilyesmi!!!És más sem rakja le nem cak a kalauz.Ennyie rővel bárki elvihette volna a biciklid.Simán leszáll és elteker ,mert te csak minden 2. állomáson nézel ki .Így talán még meglesz.Talán.

balintjozs 2008.11.08. 16:28:34

Emberek a legegyszerűbb megoldás az Üzletszabályzat. Az van benne h a vasút csak az utas őrizetében vállalja a kerékpárok szállítását. Innentől kezdve az a szitu, hogy ez a kedves aranyos úriember b**ott betartani ezt a szabályt. Erősen kétlem hogy akkor is ez lett volna az ügy vége ha ő ott pózol a biciklije mellett az út során. És a hülyeségéért nehogy már az én adómból vetessen biciklit magának.

Izo · http://izo.blogter.hu 2008.11.08. 16:31:09

Béla 2008.11.08. 15:43:15
"vagy mondjuk tilos parkolasnal hajtsak bele a kocsit a dunaba"
Remek hasonlat. Hát volt idő, amikor - ha nem is a Dunába -, de valahova jó messzire szállították.

Egyik fontos jogelvünk, hogy a büntetésnek arányosnak kell lenni az elkövetett cselekménnyel.
1. Nem hiszem, hogy a bicikli rossz helyen tárolásával arányban van a bicikli lerakása a vonatról.
2. Ha tényleg ez volt a motiváció, akár az önbíráskodás tényállását is kimerítheti.

Postoló helyében biztos nem hagytam volna látótávolságon kívül a bringámat. Sajnos ilyen világ van.

Off.
Egyre jobban aggaszt, hogy minden fórumon ez a gerincvelőből anyázás megy. Úgy látszik, hogyok a feszültség, és azon vezetjük le, aki éppen az utunkba kerül. Emlékeim szerint ez elég új fejlemény, egy éve még nem volt ilyen gáz.

amondó (törölt) 2008.11.08. 16:36:48

" mrjake 2008.11.08. 15:24:18
Sajnos a kerékpárosok már lassan olyanok mint a cigányok."

Te meg hülye vagy, ilyenre mást nem tudok írni.

amondó (törölt) 2008.11.08. 16:41:27

2 balintjozs 2008.11.08. 16:28:34
Emberek a legegyszerűbb megoldás az Üzletszabályzat. Az van benne h a vasút csak az utas őrizetében vállalja a kerékpárok szállítását. Innentől kezdve az a szitu, hogy ez a kedves aranyos úriember b**ott betartani ezt a szabályt. "

Ez arra vonatkozik, hogy a vasút nem vállal felelősséget a kerékpárért, nem pedig arra, hogy hivatalból eltulajdonítja őket. Ebből viszont következik, hogy a kaller viszont igenis felelős, ha bizonyított, hogy ő rakta le a vonatról. Márpedig ezt bevallotta. Mert ugye bárki elmozdítja a biciklit, az magánemberként felelősségre vonható.

Az eljárás az lett volna, hogy KÉRI a fickó jegyét/bérletét, és akkor kiderült volna, hogy övé a bicikli. Ha mindenkitől kérte a jegyet, és senkinél sincs biciklijegy, akkor ugye elkiálthatja magát, hogy kié a bicikli, és ha nem válaszol senki, ESETLEG akkor leteheti a vonatról. De csak akkor.

fandrew 2008.11.08. 16:43:15

Külföldi túrista utazik Pécsre. Ferihegyről vonattal megy tovább, egy nagy utazóbőröndje van. Mivel a fülkékben majdnem minden hely foglalt és a bőrönd nem fér el a felső tárolóban, a folyosón hagyja a fülkével szemben. Fáradt, ezért elszunyókál.

A kalauz úgy ítéli meg, a bőrönd akadályozza az utasok mozgását. Benéz a fülkébe, megkérdezi, kié? (Vagy nem.) Mivel senki nem jelentkezik (a tulaj mellette alszik), ezért kibassza a következő állomáson.


Akkor most fogja be mindenki, aki a kerékpárosokat / autósokat szídja!

Én ebben a helyzetben legalább egy szemtanút és a kalauzt nem engedtem volna el, hanem rendőrt hívok és jegyzőkönyvet vetetek fel vele. Leszarom a MÁV szabályzatot és meg sem próbálom a MÁV-on keresztül rendezni az ügyet, mert előre sejteném, hogy jó esetben egy sajnálkozó levélre futná tőlük.

Editor Bob 2008.11.08. 16:45:08

Ez az eset már a Homárról is rémlik. Nagyon sajnálatos, tényleg szemét volt a kaller. De ugye a Subbára meg a Kerékagyra nem akarod beküldeni.

amondó (törölt) 2008.11.08. 16:46:04

Apropó, párhuzamos hasonlat:

Leparkolsz ott, ahol amúgy szabadna parkolni, de a zebrától véletlenül csak 4 1/2 méter távolságra állsz meg. Mit szólnál hozzá, ha a rendőr rögtön fogná magát, és flexszel levágna kocsidból 1/2 méternyi darabot, mondván, hogy zebrától csak 5 méterre lehet megállni? Esetleg megjegyezné, hogy ő szólt előtte, de nem voltál ott.

Szerintem ugyanúgy igaza lenne, mint a történetben szereplő kallernak. Ja, hogy 10ezres büntetés helyett totálkárossá tette a kocsid? De hát tilosban parkolt ugye.

Nagyzee 2008.11.08. 16:46:34

Szerintetek ez normális, hogy ha rossz helyen van a bicikli, akkor le lehet hajítani a vonatról csak úgy? Egy több tízezer forintot érő tárgyat. Leszakad a pofám, hogy milyen emberek vannak...

Ha rendesen leadta volna az állomásra, és később a hibázó utas ott megtalálta volna, akkor teljes mértékben a kalauz pártján állnék. De ez így szvsz felháborító. Ha nem tudják előkeríteni, akkor illene a kalauznak vagy a MÁV-nak fizetnie.

A tilosban parkoló autókat sem a parajosba vontatják el egy erdőszélre, hanem egy konkrét helyre, ahol azt szépen át lehet venni. Itt is ez lenne a normál eljárás.

trakcijós 2008.11.08. 16:59:50

Nye húzgájjuk a vészféket,mert attó még a kerékpáros nem lesz meg.Olllyan állapotban vannak a vészfékválltók,hogy sogszor teszkósszatyórral kell lekötni,nyem lehet visszállítani.Oszt majd ottt állunk az nagy magyar pusztán vigyorgozó kalanyúzzal,kerékpáros és menetidő nélkül,sörözni meg nyem lehet,mert tilcsa a szabájzat.Szól érte a pirosszemű...

Alf (törölt) 2008.11.08. 17:00:01

berlinben a metrón is lehet bicajt szállítani..

lex 2008.11.08. 17:01:16

Igen normális.

godiva 2008.11.08. 17:11:06

Ilyen a világon nincs! Ez valóban olyan sztori, amire az ember azt mondja hogy nem hiszi el ha nem vele történik meg. Nagyon-nagyon furcsa volna, ha a kalauznak jogában állna így lerakni valamit a vonatról. Igaza van egy előttem szólónak...és ha az egy nagy táska lett volna ami szintén kicsit útban van? Megáll az ész...Amúgy pedig nem hiszem, hogy 3 másodpercnél tovább bajlódott volna a kerékpár gazdájának megkeresésével. Azt valószínűleg nem lehet vitatni, hogy nem szabályos helyen tárolta a történet elmesélője a bicaját, no de biztos, hogy erre nem ez a megoldás, főleg nem bürökrata kis hazánkban, ahol mindenről papírt/elismervényt kell kapnod, vagyis tuti hogy a kollégájának is csak úgy adhatta volna át, ha körmölnek róla valamilyen dokumentumot.... (így ugyan szintén elég radikális, de legalább korrekt is lett volna az intézkedés)
Egy szó mint száz, én bizony utánajárnék, hogy nem szerezhetnék-e érvényt az igazamnak egy rendőrségi feljelentés útján...elégre könnyedén kideríthető a kalauz személye....

bayard 2008.11.08. 17:12:04

egyre több kommentet látni, ahol ész nélkül,érzelmi felindulásból pocskondiázzák egymást az emberek. Ha elszállítják a kocsidat, mert rossz helyen parkolsz, utánamész, mert tudod hol van, kifizeted a büntetést és máskor jobban odafigyelsz. Ennyi. Ez vonatkozik autóra, bringára, kabátra, táskára, mindegy mire. Bár megnézném pár kommentelő arcát, ha egyszer elszállítanák az autójukat, és csak annyit kapnának, hogy vazze rossz helyen parkoltál meg nem válaszoltál, amikor körbekérdeztünk, majd egy hónap múlva esetleg megtalájuk a kocsid. A posztoló felelőtlen volt, de kivel nem fordul elő ez? Ha tényleg rossz helyen volt a bringa, tegyék le vagy biztosítsanak tárolót, mint más normális helyeken, de basszus lerakni aztán vállat vonogatni...De mit várunk a Mávtól, ha a hozzászólók nagy része is úgy gondolja, hogy aki hülye, dögöljön meg.

Kangörény 2008.11.08. 17:20:48

Mennyi hülye?! Baszki, ha szabálytalanul szállítja a biciklit, akkor ez az eljárás? Ledobom a vonatról? Ennyi?

Komolyan van olyan, aki nem érzi, hogy ez mekkora baromság?

abdi 2008.11.08. 17:21:50

az utolso normális hozzászoloval értek egyet.
amikor a nagyrész állami alkalmazott és még finom voltam visszaél a hatalmával, nem veszi észre hogy szolgátató cég része ki kéne rugni. erre kéne tanácsadás. hogy ezek az emberek máshogy bánjanak az igénybevevő utassal, polgárral. (pl. okmányirodák is)
ha mindenhol az van hogy egy vonatszám kerékpárszállító kocsit szállít, konkértan Györből indult és még sincs rajta.... akkor a k*va hangos miért nem tudja beböfögni hogy az üf alapján elöl hátul max 3 kocsi tárolható? ép egy normális felnött gondolkodásu csapat volt akiknek éppen több bicajuk volt mint 6.
autozok, bicajozok, de se nem szoban tettben sem gyilkolom a másik közlekedő felet.
ennyit a magyar okos morálról

Onjaro Talajgyalu 2008.11.08. 17:21:59

Utban volt es lerakta a kaller? Jol tette! De nincs rola papir, hogy kinek, mikor, hova adta, ahol 30 (8, 15 akarmennyi) napon belul atveheto, esetleg X potosszeg elleneben? Akkor ellopta, es ertekesitette. Lopas es orgazdasag. Feljelenteni.

MAV-ot meg nem minositenem. Mivel minosithetetlen.

Veeck 2008.11.08. 17:32:18

> "Ettől független észrevételem: A régi típusú vonaton amivel hazafele járok (jártam) van tároló. Ez azonban nagyon gyakran zárva és nem lehet használni."

> Kalauzt meg kell kérni, hogy nyissa ki.

Történetesen én is a Vác-Bp vonalon járok nap mint nap, nyáron néha biciklivel. A "kalauzt meg kell kérni, hogy nyissa ki" dolog szerencse kérdése, én is jártam már úgy, máshol is olvastam, hogy finoman szólva megtagadta és mondta, hogy ott tegyem fel a bringát ahol van, mert ő biz' most nem megy át a vonat másik oldalára kinyitni, vagy akármi egyéb.

A MÁV pedig "monjjjon le", mert egy ilyen forgalmas vonalon nem tudják megoldani a bicikli-szállítást (néha úgy érzem, még az utasszállítást sem). Néhány felújított régi típusú kocsiban már kocsinként van biciklitároló, az kultúrált (nem úgy mint a kocsi többi része), de ez sajnos ritka. A menetrend már jó, ha az utazási körülményeket is rendbe raknák, rájönnének, hogy néhány év alatt megtérülnének az új vonatkocsik beszerzése.

hulyegyerek 2008.11.08. 17:38:50

1.Nem figyeltel a kerekparodra Makk Marci.
2. Mi jogon varsz el akarmit is ha te sem teszed meg a szukseges biztonsagi eloirasokat.
3. Jo lenne ha rendesen megtanulnad a magyar nyelvet mert ugy latom az iromanyodban fogalmazasi problemaid vannak. Maskor olvasd el mielott post olsz valamit.
4. Ebredjel fel, Magyarorszagon vagy nem pedig Belgiumban vagy Daniaban!!!!

trakcijós 2008.11.08. 17:44:01

Vót énnékem egy kollégám,amikó utaztunk önköccségbe,ment az ulti.Ha nyem tudta a piros heteset kijáccani,hát kidobta az egész paklit az ablakony.Aztán a következő állomáson szaladt a traffikba (boldog idők),a következő paklijé,ami a következő állomásközbe már repült is.Tele vót az egész 700-as vonyal piatnikkal,de a piros ász az egyse vót kózötte.
Hátha meglesz a kerékpáros is,hisz nem dobták ,lerakták.

Hajós 2008.11.08. 17:49:42

De sok tapír jár erre kommentelni:
1.Lehet, hogy a kalauz lerakhatja a kerékpárt a vonatról, de az onnantól, hogy nincs gazdája, talált tárgy és mint ilyenre, vonatkoznak bizonyos jogszabályok (talán nálam tanultabbak sorolják is a jogszabályhelyeket).
2.Gondolom a MÁV belső szabályozása is kezeli a talált tárgyak kategóriáját, és biztos vagyok benne, hogy nem előírás azokat lehajigálni a vonatról.
3. Emberileg nagy nulla az a kalauz, aki nem képes arra, hogy a talált kerékpárt olyan helyre tegye, ahol addig tárolhatják, amíg a gazdája jelentkezik. Még akkor is, ha nem kötelessége.
4. A kalauzt lopásért fel kell jelenteni. Odaadta a haverjának, majd hazavitte. Ez is egy olvasata az esetnek.

porondmester 2008.11.08. 18:04:32

Ilyen forgalmas vonalon???

Nyáron Balaton Szabadiba nem bírt úgy jönni a vonat, hogy legyen hozzá kerékpártároló kötve és a kaller kijelentette, hogy nem rakhatom a mozdony mögé, az első kocsiba, mert nem akar rajta keresztül esni! Jó rendben! Szépen hátratoltam a végére nem sietve ;-)
Hátul már volt 2 bringa, az enyém alig fért föl! Nem tudtuk becsukni az ajtót, mert nem fértünk hozzá! Erre kiabál a kaller, hogy csukják már be az ajtót! Mi 3-an vissza, gyere ide és csukd be! :-)

A kérdés csak az, hogy a többi bringással ilyenkor mi a helyzet? Várnak pár napot, mire jön olyan vonat, merre felférnek? Vagy vesznek egy ingatlant a környéken és letelepszenek? Vagy mégis mi?

zöld rettenet 2008.11.08. 18:15:39

első v. utolsó kocsiban kell valóban szállítani, ha nincs bicajtároló. azonban ennek hiányában még nem kell levágni a bicajt a vonatról.

mellékesen én mindig lelakatolom a bicajt. ha a vonat elején van, akkor u-lakattal a kilincshez (meg kell emelni hozzá a 2kerekűt). bicajtárolónál pedig a szélsőbe teszem, így a bicaj váza a korláthoz köthető.

mindezek ellenére azonban figyelek, nehogy mégis vki próbálkozzon a bicajjal! olyan helyre ülök, hogy legalább a tárolóra/vonat végére ráláthassak! nem szabad naivnak lenni. akinek fontosak az értékei - legyen szó bármiről -, az jobban teszi, ha vigyáz is rájuk.

zöld rettenet 2008.11.08. 18:24:16

porondmester: a kaller hülye volt. én ilyenkor mindig az első kocsiba igyekszem rakni - pl. baleset esetén a hátsó ajtó menekülési útvonal, nem jó elzárni... ha csak 1 bicaj van a mozdony mögött, akkor lazán el lehet férni mellette. nagyon cinkes esetben pedig - széles kormány - meglazítod a csavart és 90 fokkal elfordítod azt. így minimális helyet foglal.

pampi 2008.11.08. 18:32:11

Hát izé...ennyi hülye ritkán jár erre mint amennyi itt most megszólalt. Bazeg, ti elolvassátok egyáltalán a posztot vagy zsigerből fikáztok valamely oldalra???? Leírta a srác, azt se vette észre, hogy a kaller bent járt a fülkében és kérte a jegyeket. Akkor meg? Mint rendszeres utazónak gondolom tudnia kellett ha szabálytalanul szállítja a bringát. Akkor meg figyeljen rá bazeg és nem csak kisétál mikor a vonat állomásra ér... A kallernek igaza volt. Nincs gazdája a gépnek, leteszem a vonatról ( biztos nem ledobta, hanem odaadta egy helyi kollégájának ) és részéről ennyi. Nem állhat a vonat azért mert a balfasz bringás, zenét hallgatva szarik rá mi van az értékes gépével.
Bár remélem egyszer visszakapod a bringád, most megtanultad, hogy figyelj rá. Útközben is.

RoGeR 2008.11.08. 18:50:48

Amit nem értek:

- Miért volt szabálytalan a bringás? Csak annyit látok, hogy peronon. De hogy a szerelvény közepén vagy végén arra nincs utalás.
- Miért hagyja ott az ember a bringáját? Három hónapot ingáztam így, de sose mertem otthagyni a bringámat felügyelet nélkül.

marosy 2008.11.08. 18:51:21

A rendőrségen mindenképpen fel kel jelenteni a kalauzt garázdaság és károkozás miatt.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.08. 18:55:47

Qué tapas meg elvbarátai, arányosságról, arányos büntetésről még sosem hallottatok? Ti nem vágjátok, hogy mondjuk figyelmeztetés ("Vidd már a végibe a bringát bazmeg"), szabálysértési bírság stb. helyett rohadtul aránytalanul lett lehúzva a bőr a srácról egy olyan hibáért, aminél sokszor súlyosabbakat is mindenki naponta többször következmény nélkül elkövet? Mert ha a kaller a nyakába vág egy 10 ezer forintos bírságot, akkor azt mondom, kurva anyját a kallernek, de te meg bazmeg mért nem a vonat végébe raktad a bringádat, ugorjunk. De így, ha ezeket az elveket követjük, akkor legközelebb:
- zebrára, kereszteződésbe pirosban behajtó autósok (vezetők 80-90%-a) kocsiját a Dunába
- tilosban parkolók, gyorshajtók stb. kocsiját a Dunába
- BKV-n az adott méretet meghaladó csomagot szállító utasok csomagjait a Dunába
- vadkempingezők sátrait a Dunába
- múzeumban engedély nélkül fényképezők fényképezőgépét a Dunába
- aztán aki a piacon egy almát ellop, baltával a kezét lecsapni
- stb.

Ez lenne csak a jó világ, mi?

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2008.11.08. 22:14:21

RoGeR 2008.11.08. 18:50:48 >>> Ő maga ismeri el:

"Szokásomhoz híven betámasztottam a bringát a peronon és beültem a fülkébe közvetlen a fal túloldalára. (minden második állomáson fel kell állnom, hogy felengedjem az embereket)"

"Milyen MÁV szabályzat mondja azt, hogy ha valami nem stimmel a kalauz szerint (amelett, hogy nem szóltam, hogy enyém, azzal védekezett, hogy nem az utolsó peronon volt!) – a kerékpárt le kell dobni a sínek mellé? Vagy milyen emberi agy kell ehhez, hogy valaki ilyet találjon ki?"

mrjake · http://mrjake.org 2008.11.08. 22:17:44

amondó 2008.11.08. 16:36:48
" mrjake 2008.11.08. 15:24:18
Sajnos a kerékpárosok már lassan olyanok mint a cigányok."

Te meg hülye vagy, ilyenre mást nem tudok írni.

Nem, nem vagyok. Utánanéztem, és látom, hogy te is az a fajta "öntudatos" kerékpáros vagy/lehetsz. :D
Szíved joga zokon venni a hasonlatot, de így különálló mondatként 'perszehogy' provokatív...
Máskor idézd hozzá a többit is. ;)

pl így:
megintallunkvazze.blog.hu/2008/11/08/eltuntette_a_mav_a_biciklijet?fullcommentlist=1#c3887978

Ha óvodás lennék, írnám még ezt is:
"fáj az igazság, mi?" :P
De nem vagyok óvodás...

Írtam ezt mindenféle provokáció szándéka nélkül...

Üdv.

mrjake · http://mrjake.org 2008.11.08. 22:39:07

Kedves Kuku!
megintallunkvazze.blog.hu/2008/11/08/eltuntette_a_mav_a_biciklijet?fullcommentlist=1#c3887978

Megint ott tartunk, amit említettem:

"jajj jajj jajj kerekesszékes van az ÉN biciklisávomban jajj jajj jajj most mi lesz..."

Kábé ez az értelme.
Egy percig nem foglaltam állást konkrétan az említett eset kapcsán, hogy jo/nem jó. Mindössze az esettel kapcsolatban felmerült "biciklis öntudat" illusztrálására szolgált.
A biciklist amúgy meg szerintem ne zavarja, hogy ott van esetleg egy kerekes székes. Nem izomból kell lefele/felfele tekerni, nem versenypálya...
Ki kellene kerülni mondjuk.
Másik példa:
Valamelyik híd alatt van valami bicikliút/zebra kombináció, azért is ott sírtak hetekig, hogy életveszélyes, Jakérem, ha freestyle-ban zúgnak le a lépcsőn, arrafelé, akkor ne csodálkozzanak ha IFA alá esnek. (meg a biciklis futárok szerelhetnének féket is a bringára, úgytudom kötelező...)Ha normális tempóban közelítenének, és egyáltalán szándékukban állna megállni, nem pedig "átsuhanni villámgyorsan", talán nem lenne baleset. (ettől független máshol, és vétlen módon történhetek, és sajnos történnek is balesetek.)
Ez itt nem Amszertdam, el kell fogadni, kevesebben vagytok, nem az a prioritás, hogy párezer ember száguldozni tudjon gyalogos, és autómentesen... Majd ha jól működik az ország(soselesz...:S ), és a tömegigények ki vannak elégítve, jöhetnek az efféle hóbortok, hogy 'biciklivel szeretnék napi szinten közlekedni'..stb. Addig meg a félmegoldások, és a tűrés, esetleg költözés a mélyvidéki falvakba NA OTT biciklivel járnak...

Pont.
Üdv.

ZBR 2008.11.08. 22:45:50

Ákibard! 2008.11.08. 15:18:22 >>>
"És szerezz be egy négyszögkulcsot..."

Na ez pont az a dolog, amit kurvára nem ezen a helyen kéne ajánlgatnod és kurvára nem idióta-szabálytalankodó utasoknak.

Ákibard! 2008.11.09. 00:12:33

ZBR!
"Na ez pont az a dolog, amit kurvára nem ezen a helyen kéne ajánlgatnod és kurvára nem idióta-szabálytalankodó utasoknak. "

Nana... Nemhiszem hogy pont én vagyok neki a löket, de ha mégis, addig nem téma amit mondtál, amíg a kerékpárszakasz állandóan zárva van...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.09. 02:37:14

"A biciklist amúgy meg szerintem ne zavarja, hogy ott van esetleg egy kerekes székes. Nem izomból kell lefele/felfele tekerni, nem versenypálya..."

mutatis mutandis:

"Az autóst amúgy meg szerintem ne zavarja, hogy ott van esetleg egy biciklis. Nem teljes gázzal kell hajtani, mint állat, nem versenypálya..."

ZBR 2008.11.09. 11:17:28

Ákibard! 2008.11.09. 00:12:33 >>>
Kit érdekel, hogy te vagy-e a löket vagy sem?! Ne itt javasolgassad és kész. Ha egyedül rájön, megbukik vele, szarok rá. De hogy itt kifejezetten jótanácsként dobálod az egy kicsit meredek.
A kerékpárszakasz vagy okkal van zárva, vagy ok nélkül. Ha ok nélkül, akkor a kaller kinyitja. Ha okkal, akkor nem és akkor talán a tákolmányoddal sem kéne. Nehéz ezt így érteni?

amondó (törölt) 2008.11.09. 13:28:07

mrjake,

fenntartom véleményemet rólad, ritka korlátolt egyénnek tartalak.

"Majd ha jól működik az ország(soselesz...:S ), és a tömegigények ki vannak elégítve, jöhetnek az efféle hóbortok, hogy 'biciklivel szeretnék napi szinten közlekedni'..stb."

Az olyanok miatt, mint te nem működik az ország. Napi szinten biciklivel közlekedni legalább annyira hóbort, mint autóval közlekedni. Végy egy belvárosi teret (Deák) és számold össze hány ember halad rajta át autóval, biciklivel, gyalogosan és tömegközlekedéssel. Rá fogsz jönni, hogy az autó ugyan soknak látszik, de a (biciklivel együtt) kisebbségben vannak az autóval közlekedők. Nagy többségbe fognak viszont kerülni a gyalogosok és a tömegközlekedők. Ennek ellenére mégis az autóké a tér nagy része, a gyalogokat leterelték a hajléktalanok közé az aluljáróba, a bicikliseknek meg építettek egy félkész sz*rt. Úgyhogy ne nevezd hóbortnak azt, ami másnak természetes és szükséges.

Ákibard! 2008.11.09. 14:20:56

ZBR

Az ok számodra, hogy a vasutasok szolgálati szakasznak használják, és kérésre sem engednek be?

Ne vagdalózz kérlek, jó az ha van, különösebb ész sem kell hozzá. Én minden további nélkül használom kalauz előtt is, sőt, olyan is akadt, aki kölcsönkérte...

Ezt a "megbukás" dolgot ennek fényében nem tudom értelmezni...

ZBR 2008.11.09. 15:41:46

Ákibard! 2008.11.09. 14:20:56 >>>
oké, semmi gond, legyél te az okosabb. Minden futóbolond kezébe adjunk négyszögkulcsot. De aztán kurvára nem kell meglepődni, ha az életben nem ér oda a voantod sehova.
És igen, meg lehet vele bukni, elég ha olyannal hoz össze a sors és te meg olyan helyen kutatsz vele épp.

bringás 2008.11.09. 18:49:03

Szintén vonattal + biciklivel járok, igaz GySEV-en. Járhatnék busszal is, de ezt a módot jobban szeretem. EZÉRT meghozok annyi áldozatot, hogy ha nincs biciklitároló a vonaton, kibírom a bringám mellett a peronon állva azt a 20-30 percet. Nem kimondottan kényelmes az üléshez viszonyítva, de ezerszer jobb, mint a helyközi buszokon állni. Persze, lehet ez csak mifelénk van így.

kiraly attila 2008.11.10. 11:38:45

Micsoda indulatok...
Ne tegyetek itt auto/bringa harc tárgyává ha kérhetem.

Pár adalék:
1.Én vagyok a posztoló. És igen mindenhova beküldtem.
2.A Peron témában elbizanytalanodtam.
3.Nem akadályozott senkit. Azér írtam a levélben, hogy minden második állomáson, ahol akadályozhat valakit kimentem és arrébraktam.
4. Első és Utolsó "Peron" - Ez teljes hülyeség itt szállítani, mindig itt szál föl aki szalad a vonat után abből van a legnagyobb probléma.
5. Teljesen mindegy milyen szabályt szegek meg (1et - azt pedig azért, mert értelmesebb. Az utolsó "paron"-on kb 3x annyi meber szál le/felmint az utolsó előttin. Az elsőn meg mégtöbb.), az hogy ledobja a vonatról, nem normális. Fel is akartam jelenteni.

6. A Legfontosabb, hogy egy normális MÁV dolgozó jóvoltából meglett a Bringa, köszönöet neki.
A hivatalos panaszomra még választ sem kaptam!

Ákibard! 2008.11.10. 12:00:21

"4. Első és Utolsó "Peron" - Ez teljes hülyeség itt szállítani, mindig itt szál föl aki szalad a vonat után abből van a legnagyobb probléma."

Ettől függetlenül a szabály az szabály. Tetszik-nem tetszik ez van.
Sok olyan dolog van aminek nincs értelme mégis úgy kell tenni...

csóróbringás 2008.11.10. 12:28:42

jelentsd fel a kallert!!!

az első és utolsó peronos kikötés az baromság, mindenki tudja, hogy lehetetlen betartani.

máskor inkább maradj a bringa mellett, mert sajnos idiótákkal van tele a magyar álomvasutak. még ha kényelmetlen is 30 percet végigácsorogni.

Kopi3.14 2008.11.10. 14:15:10

Vac fele lehet normalisan a vonat elso es utolso peronjan kerekpart szallitani? Mert elotte, utana meg van ulohely, vagyis tuti fognak sokan sirni, hogy mi a fenet keres az ott.

avogadro00 2008.11.13. 13:06:14

feljelntés lopásért + polgári peres eljárás (aki látta, hogy lerakta azt behivni tanunak)

Piszén Pisze Kölyökmackó 2008.11.25. 21:31:13

Mindenki a saját (bal)szerencséjének a kovácsa. Leraktad a biciklidet egy olyan helyre, ahol nem láttad, plusz beraktad a fülest és zenét hallgattál, hogy még azt se halld, ha szólnak. Most meg követelőzöl mint mohó Pistike a menzán a repetáért.

Legközelebb majd körültekintőbb leszel és odafigyelsz az értékeidre, én sem szoktam a kabátomat benne a PDA-mmal meg a telefonommal otthagyni a kabinban, akkor sem ha történetesen az egész vagonban egyedül vagyok, és mondjuk végzek a kisdologgal 2 perc alatt, mert az ördög nem alszik.

A bunkó bringás sztorival kapcsolatban meg annyit, hogy lehet el kéne gondolkodnia pár embernek, hogy miért gondolják azt, hogy minden területet kisajátíthatnak. Bemennek a játszótérre, ahol a gyerekemmel sétálok, és ott trialozgatnak, száguldoznak az úttesten keresztül, ahol vezetek és a túlméretes szarjaikkal teleaggatják a vonatot, ahol a családommal (na meg pár száz utastársammal) kulturáltan szeretnénk utazni.
süti beállítások módosítása