Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



A MÁV Zrt., hat képviselettel rendelkező – ebből öt reprezentatív – szakszervezet képviselői december 30-án a késő esti órákban aláírták a 2009. évre vonatkozó Kollektív Szerződést, valamint – a VDSzSz-Szolidarítás kivételével – a 4,1 százalékos bérfejlesztést rögzítő megállapodást.

A Kollektív Szerződést a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz-Szolidarítás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége közel két hónapos egyeztetés után fogadta el. A 2009. január 1-től 2010. január 31-ig hatályos megállapodás a Társaság működési hatékonyságának növelését és a kollektív munkaügyi szabályok átláthatóságát szolgálja. Egyben megőrzi a vasutasok egzisztenciális biztonsága szempontjából fontos értékeket is. 

A MÁV Zrt. november 12-én adta át a reprezentatív szakszervezeteknek a Kollektív Szerződés tervezetét, majd kezdett egyeztetést szociális partnereivel az átláthatóbb és egyszerűbb szerkezetű megállapodásról, amely a magyar vasútnál az elmúlt időszakban lezajlott változásokhoz is igazodik. A jövőben a MÁV Csoport tagvállalatai önállóan kötnek társasági kollektív szerződést. Gazdasági önállóságukra tekintettel a MÁV Zrt., mint tulajdonos már nem vállalhat a jogszabályok alapján munkáltatói elkötelezettséget helyettük. Így a most módosított Kollektív Szerződésben már nem szerepelnek az anyavállalattól külön társaságokba kikerült foglalkoztatási csoportokra vonatkozó rendelkezések.

A 2009-re szóló 4,1 százalékos bérmegállapodás értelmében a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összege a korábbi éves 250 ezer Ft-ról 270 ezer Ft-ra emelkedik. A MÁV Zrt. tartotta magát a 2006. decemberében, a vasutas szakszervezetekkel kötött négyéves középtávú egyezségben foglaltakhoz, amelyben többek között vállalta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács által elfogadott béremelési ajánlás középértékét meghaladó mértékű keresetnövekedést biztosít saját munkavállalói számára.

(A VDSzSz Szolidaritás nyilatkozata szerint – egyebek mellett – azért nem írta alá a bérmegállapodást, mert 7 százalékos bérfejlesztést követel. A vasúttársaság meglátása szerint, ennek a szakszervezeti követelésnek nincs gazdasági alapja a jelenlegi gazdasági válság idején.)

Megállapodás született a MÁV-GÉPÉSZET Zrt-nél is

A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. ugyancsak december 30-án megkötötte a Társaságnál képviselettel rendelkező szakszervezetekkel a 2010. január 31. napjáig hatályos új Kollektív Szerződést.

Az új Kollektív Szerződés a munkavállalók számára a megszokott juttatások megtartása mellett, a munkáltató számára biztosítja a korábbiaknál rugalmasabb foglalkoztatás lehetőségét. A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. 2009. január 1-től 4,1%-os alapbérfejlesztést hajt végre. A Társaságnál a munkáltató és a munkavállalói oldal érdekeit egyaránt figyelembe vevő megállapodás lehetőséget nyit a 2008. január 1-én indult új társaság piaci működésének megteremtéséhez,

Budapest, 2008. december 30.

MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatóság

Címkék: máv közlemény szakszervezet sajtóosztály


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr51857594
süti beállítások módosítása