Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Olvasónk Start Klub kártyájával július 1. és augusztus 31. között ingyenesen szállíthatja kerékpárját a vonaton. Él is ezzel a lehetőséggel, bár komoly problémák vannak. Van olyan pénztár, ahol ismerik a kedvezményt, de nincs jegy, amit kiadhatnának, de vidéken olyan pénztár is van, ahol sosem hallottak erről az akcióról:

Kedves MÁV-figyelő!

Egy kellemetlen tapasztalatot szeretnék megosztani véletek. A kezdeti időktől kezdve használom a Start Klub-kártyát, amelyet egy igen hasznos dolognak tartok, mivel sem diák, sem autós, sem közalkalmazott nem vagyok. Ellenben lelkes híve vagyok a kerékpározásnak, így igazán kellemes meglepetés volt, hogy a MÁV-Start e-mailben értesített róla: idén július 1-je és aug. 31 között ingyenesen szállíthatom a kerékpáromat a vonaton.

Nosza rajta, elkezdtem magammal hordani a kétkerekűt mindenhová. Lelkesedésemet hamarosan lelohasztották. Előbb két vidéki kisállomáson közölték, hogy ők bár tudnak a kedvezményről, de nem tudnak ilyen típusú jegyet kiadni, mert a MÁV-Start bevezeti ugyan  kedvezményt, de jegyet nem nyomtat hozzá, vagy a kisebb állomásokra nem juttat belőle. Egy harmadik - szintén vidéki - állomáson azt közölték, hogy nem kaptak értesítést a kedvezmény életbe lépéséről, ezért nem szabad ilyen jegyet kiadniuk. Hiába hivatkoztam az interneten is olvasható felhívásra, a jegykiadó csak mosolygott: "Fiatalember, kukkantson már be ide! Világháló, itt?!?!?"

A jegykiadó munkatárs kreativitására is szükség volt már, hogy a kedvezményemmel élni tudjak. A tegnap megvásárolt kerékpárosjegyemen például a "Kerékpár, vasutas" kitétel szerepel, ami gondolom arra utal, hogy vasutas vagyok. Egy korábbi esetben maga a vasutas szólt a kalauznak, hogy bár jegyet nem tudott nekem adni, de a kedvezménnyel jogosan élek.

Azt hittem, hogy kikerülhetem a problémát azzal, ha a nagyvárosi állomáson megvásárolom a visszaútra szóló jegyet is, ahol tudnak a kedvezményről és elektronikus jegynyomtatás van. De nem, mint megtudtam, csak az odaútra szóló kedvezményes jegy "van benne a gépben".

Megjegyzésként ide kívánkozik, hogy valamennyi vasutas, akivel ez ügyben érintkezésbe kerültem a lehető legpozitívabban és kulturáltan állt hozzá a problémámhoz, tartok tőle, hogy a hiba a gépezet fentebbi szintjein keresendő. A tény azonban az, hogy 15 alkalomból csak 8-szor sikerült valóban ingyen hurcolásznom a kerékpáromat, ami nem túl kedvező arány. Anyagilag nem az a néhány száz forint tör össze, amit a kerékpár viteldíj magváltására fordítok (ennél már két BKV-jegy is többet kóstál), de üzletpolitikailag nem szerencsés húzás.

Magyarnaba

Címkék: közlekedés máv kerékpár vonat vasút utas panasz jegy pénztár észrevétel személyszállítás


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr901262117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2009.07.23. 10:44:46

"A tény azonban az, hogy 15 alkalomból csak 8-szor sikerült valóban ingyen hurcolásznom a kerékpáromat, ami nem túl kedvező arány."
ember! hol élsz te???
mindent figyelembe véve, és pláne, hogy azt a mindent lám le is írtad - ez egy nagyon jó arány!

winston01 2009.07.23. 11:17:38

Üzletpolitika? Azmiaz? A MÁV-nál csak üzlet van, meg politika.

makrobi 2009.07.23. 11:17:49

@mosógép máté: "kis hazánk :("
Neee húzzuk már ezt szét kis hazánkra. A posztoló is megírta: "... valamennyi vasutas...lehető legpozitívabban és kulturáltan állt hozzá a problémámhoz, tartok tőle, hogy a hiba a gépezet fentebbi szintjein keresendő."
Normális helyen megvan minden munkának a felelőse, őt kellene elővenni, hogy miért csak félig(se) valósult meg ez a projekt. Ha nem szedik elő, akkor meg a vezető alkalmatlan.

Lesből Támadó Szárítókötél 2009.07.23. 11:32:42

Nálam a Balaton Mix jeggyel volt hasonló szitu, csak itt a tájékozatlanság és az információhiány nem korlátozódot kis állomásokra.
Aki nem tudná, miről van szó: adott napra érvényes BM jeggyel korlátlanul utazhatsz a Balaton körüli vonalakon, illetve a menetrendszerinti hajójáratokon. Mivel én a déli partről mentem át az északira túrázni, nekem nagyon megérte. Plusz van egy olyan akciójuk, hogy a lakóhelyedről a Balatonra és vissza 50%-os kedvezménnyel utazhatsz, ha van Balaton Mixed. (Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy veszel egy 50%-os menettértit + egy Balaton Mixet; érdemes kiszámolni, hogy a menettérti vonattal + az adott napon a tó környéki csalinkázásokkal mennyire éri meg így.)
Namármost már két évvel ezelőtt az volt a nagy harci helyzet, hogy június végén a Déliben nagyon, de nagyon buta arccal néztek rám, hogy izé, mit is szeretnék, és 5 perc rohangálásba, majd valami kitöltési brossúra sűrű lapozgatásába telt, mire megkaptam a jegyet. Majd egy hónap múlva megint kellett, de akkor már csak olyan 3 perc körül volt a rohangálás szintideje a Nyugatiban, igaz, hogy a pénztáros szerint abban évben én kértem ilyen jegyet először a pályaudvaron...
A szitu idén megismétlődött: az egyik júliusi hétvégén túrázni mentem le, és a BM-es kérdésemre a Nyugatiban a szokásos bamba arckifejezés volt az első reakció, majd az ilyenkor adekvát rohangálás, melynek végén közölték velem, hogy elfogyott(!!! - vagy lehet, hogy sosem volt?), menjek másik pályaudvarra. Vazze...

Komolyan mondom, nem értem a MÁV Startot: miért nem tájékoztatják a jegyeladókat, hogy van nekik egy ilyen akciójuk és a kedves ügyfél nem az ujjából szopja az ilyeneket? Abba már bele sem merek gondolni, hogy a kedves utazóközönség mennyire tud egy ilyen akcióról, mert aki tömegközlekedne a tó körül/tavon át :-), annak lehet, hogy jobban megérnén ilyen jegyet venni.

Lun_Istar · http://lunistar.uw.hu 2009.07.23. 12:23:41

Kedves levélíró!

Gratulálok...
Én is egy kis községben lakom, nálunk sincs ingyen bringa jegy... Ilyen esetben a kedves jegykiadónan van egy átírótömbös bigyója, amit álatalában akkor használ, ha egy bizonyos jegyfajta kifogyott...

Nekem szépen bevéste, hogy Pöstre fel és vissza, bicikli, kihúzta az összeget, és a szélére ráírta a START kártyám számát. Érdekes, senki sem kötött bele, sőt, még örültek is a vasutasok, mert látták, hogy van értelme a munkájuknak ezzel az akcióval...
Automatákba valóban elfelejtették betolni a kedvezményt, szóval melóból vissza én is szopóágra tévedtem majdnem, de a kalaut rendes volt, és látta a lefelé útra vonatkozó jegyet, és nem kötözködött.

Egyébként meg:
megintallunkvazze.blog.hu/2009/07/16/penteki_kerekparos_kaland#more1247554

TA-TB 2009.07.23. 12:24:14

@Lesből Támadó Szárítókötél: Hát miért akarsz a nyugatiban Balaton MIX jegyet venni, mikor nem is onnan megy vonat a Balcsira?:)

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.07.23. 12:46:49

De miért kell jegyet venni, ha ingyenes a szállítás? Helyjegynél meg pótjegynél még érthető, mert ott helybiztosítás, illetve véges kiadható hely van.

makrobi 2009.07.23. 12:54:56

A máv nagát sz.patja az kesze-kusza kedvezményeivel... meg az utast is persze.

eraserhead 2009.07.23. 13:18:19

@makrobi: lehet hogy magát szopatja, de könnyen csinálja ha nincs konkurencia

Lesből Támadó Szárítókötél 2009.07.23. 13:28:56

@TA-TB:
Az Erzsébet téri jegypénztárból sem ment, de mégis adtak. :-P

gulyasattila 2009.07.23. 15:32:16

"Fiatalember, kukkantson már be ide! Világháló, itt?!?!?"
Indul a bakterház! :)))

djlacee · http://www.ikvahir.eu/ 2009.07.23. 16:09:50

Ez most komoly, hogy nincs net egy jegykiadóban???

mildi 2009.07.23. 16:13:30

mi az, hogy nincsen előre nyomtatott kedvezményes jegye? ŰRJEGY vazze! az csak van neki.
persze, tom én, hogy macerás, mert 3 példányos, meg utána még a számadásba bekaparni, meg a beszámoló jelentésbe, ismétlésbe etc, és akkor még a tetejébe nullás is a jegy. utálom én is, de a múltnap nekem is nullás űrjegyet kellett írnom, mert elfogyott a hitelezett jegy...ez van

Alkotás mánia 2009.07.23. 16:16:53

Ha hó MÁV vezetőség!!! Ezt a sztorit érdemes lenne elolvasni és tanulva belőle tájékoztatni a dolgozókat had ne az utas szembesítse a kedvezménnyel és ellátni őket a szükséges nyomtatvánnyal.Ha már adjuk a kedvezményt akkor adjuk rendesen!!!!

lurkó 2009.07.23. 16:35:52

@utazóbagoly: Tájékoztatva vannak, csak ez speciel egy olyan amit szököévente egyszer kérnek a milliónyi kedvezmény közül sajna elvesznek azok amikkel csak oktatáson találkoznak. Ilyen az emberi agy, szelektálja az általa fölöslegesnek itélt információt. Robotok alkalmazása megoldaná eme problémát.

Kopi3.14 2009.07.23. 16:53:29

@TA-TB: mert megteheted, hogy bármely MÁV pénztárban tetzőleges vonalra vehetsz tetszőleges jegyet.

duplaP 2009.07.23. 17:36:54

Ezt én se értem, hogy mi a fenéért kell jegy hozzá? Megveszed a jegyed, felszállsz bicajjal és megmutatod a Start kártyát, oszt el is van intézve.

Ezt valaki elmagyarázhatná.

Tomi324 2009.07.23. 23:20:38

@djlacee: Miért, te a nagyvárosok nagy pályaudvarain kívül hol láttál netet egy jegykiadóban??? Ha más nem, mondok egy egyszrű példát: Badacsony állomás. Balaton északi part. Nagy forgalom van, mégis elég kezdetleges minden....kéregjegyet adnak, és megy mindenféle internet nélkül.../az más kérdés, hogy a fent említett problémát lehet, hogy itt sem tudnák megoldani

TA-TB 2009.07.23. 23:50:19

@Lesből Támadó Szárítókötél: Akkor le vagyok maradva,de ennek örülök,hogy nemcsak a Déliben meg a keletinben adnak akkor :):)

vanek ur 2009.07.24. 08:37:26

@duplaP: Te nem lennél rá kíváncsi, hogy hány ember utazott ezzel a kedvezménnyel?
Ha már csinálok egy akciót, beleölök energiát, pénzt, hirdetést, akkor tudni szeretném, hogy mi jött belőle vissza. (Az mondjuk nem derül ki, hogy valaki utazott-e emiatt, hogy van ez a kedvezmény, vagy amúgy is ment volna a kerékpárjával.)

Alkotás mánia 2009.07.24. 12:22:17

@vanek ur: De kiderül mert egyébként fizetnie kellett volna a kerékpár jegyért.Így látszik az eltérés.

rickyramirez 2009.07.24. 12:44:07

"használom a Start Klub-kártyát, amelyet egy igen hasznos dolognak tartok"
Én már kevésbé, ugyanis mocskosság, hogy valakivel, aki mondjuk minimálbért keres, kifizettetnek húsz- illetve harmincötezer forintot fél- ill. egy évre, és akkor az illető arra szerzett jogosultságot, hogy onnantól kezdve az adott idő alatt féláron utazhat (de még a teljesárú jegy felét így is ki kell fizetnie). Ezzel szemben mondjuk aki 65 év feletti nyugdíjas többször ennyi jövedelemmel, az teljesen ingyen utazhat, ráadásul alanyi jogon, tehát mindenféle előzetes fizetés nélkül.
Ilyen körülmények között nem arra kéne a MÁV-Startnak büszkének lennie, hogy két hónapig ingyen szállítható a kerékpár a kártyatulajdonosoknak, hanem a teljes érvényességi időszakra ki kéne terjeszteni ezt a lehetőséget, már csak azért is, mert a kerékpárszállítás díja eleve jóval kisebb a személyszállításénál.

vanek ur 2009.07.24. 15:59:22

@rickyramirez: A nyugdíjas azért utazik ingyen (jövedelemtől függetlenül), mert az állam így akarja. A kártya meg azért van, mert azt meg a START akarja.
Egyébként Németországban vagy Ausztriában nem osztogatják a kedvezményeket, aki ott olcsóbban akar utazni, az megvesz egy ilyen kártyát.

djlacee · http://www.ikvahir.eu/ 2009.07.24. 16:41:27

@Tomi324: Jó, igaz nem dumálok, nálunk eleve nem MÁV van hanem GYSEV

lurkó 2009.07.24. 18:00:50

Sajnos itt néhány pénztáros nagyon kényelmes ugyanis minden pénztár el van látva űrjegytömbbel amin voltakép bármilyen jegyet ki tud adni csak ki kell tölteni. Igaz nagyobb macera mint kész jegyet kiadni vagy megszerkeszteni és kinyomtatni de szolgáltatunk vagy mi a szösz és akkor a személyes kényelmet az utasok érdekében félre kellene tenni. Rohadt lusta népség! Ha olyan helyen száll fel az utas ahol nincs jegykiadás nekünk jegyvizsgáloknak is azon kell kiadni! Hogy ezeket miért nem próbavásárlózza a cég vagy nézi a szolgáltatás felügyelet a franc se tudja. Bezzeg minket...

Kopi3.14 2009.07.24. 19:21:26

@utazóbagoly:
1 olvas
2 értelmez
3 goto1

Miről bszélt a kolléga? Azt kideríteni ki utazott a kedvezmény miatt, s nem egyébként is vitte volna a drótszamarat magával. Kvázi felmérni milyen piaca lenne egy ilyen szolgáltatásnak. Pl elővárosi viszonylatban pláne érdekes.

Alkotás mánia 2009.07.25. 13:47:06

@Kopi3.14: Hanyas voltál te szöveg értelmezésből?Én is ugyan azt írtam mint te csak rövidebben.De a kedvedért kifejtem bővebben.Szóval azt írtam,hogy ha megváltja a díjmentes kerékpárjegyét akkor a start látja,hogy így többen vagy kevesebben vitték-e magukkal a kerékpárjukat,mintha fizetni kellett volna érte.Valamint feltudja mérni,hogy van-e igény erre a kedvezményre.Így már érthetőbb?

hegyilany 2009.07.29. 12:13:28

@djlacee: Hááát, szerintem az fertőszentmiklósi állomáson sincs világháló, pedig az nagyon GYSEV.

Ákibard! 2009.07.29. 20:07:42

@djlacee:
GySEV sincs sokkal magasabb szinten mint a máv. Max utasként ezt látod. Szakmai szemmel szintén alja. (Ahogy pl az ÖBB is az európai vasút legalja.)
Vannak ott is szép mesék, kenterben veri a MÁV-ot. (Csak erről senki nem hall. Mondjuk 3 órával később jelentik be, hogy a railjet nem késik hanem el sem indult, vagy mondjuk 80 perc késéssel indul a keletoből a railjet mert megdöglött a gép. A Keleti 10 perc után felajánlotta a MÁV segélygépet, azok a faszok meg röhögtek, hogy iylen szarral viszi a MÁV a railjetjüket. Aztán vártak még 70 percet rögtön jó volt az a mávos szar...)

Ákibard! 2009.07.29. 20:08:36

Amúgy komolyan meglepetést okozott, hogy nincs net egy állomáson, ahol a kurblis (tekerős) üzemi telefon a legkomolyabb műszaki eszköz?!
süti beállítások módosítása