Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



-Kérdi olvasónk. Persze ne általánosítsunk, tudjuk nagyon jól, hogy a többség rendesen, tisztességesen dolgozik, de lássuk be, vannak akik zsebre dolgoznak, és lopnak. A cégtől, az utasoktól, mindenkitől. Olvasónk két ilyen kalauzzal is találkozott:

Kedves MÁV-figyelő!

Hétvégén a családomhoz utaztam Székesfehérvárra személyvonattal. Megvettem előre a jegyet interneten, gond nélkül felvettem, minden remekül ment. Klimatizált piros vonattal utaztam, kicsit még Európában is érezhettem magam. De egyszer csak a jókedvem szertefoszlott:

Nem mindenki gondolt előre az utazásra. A Velencei tóhoz utazó fiatalok például biztos nem, inkább "kedvezményes jegyet váltottak" azaz a kalauz zsebébe dugtak fejenként egy 200-at (volt aki többet), és utaztak szépen tovább kényelmesen. Értem én, hogy nem volt idő jegyet venni, azt is megértem, ha keveset keres a kalauz, de ha én tudok gondoskodni a jegyről, mások miért nem? Fel sem mertem volna úgy szállni, hogy nincs jegyem, ezek meg egész úton nevetgéltek, nem nagyon érdekelte őket a dolog.

Ezt még mind semmi: Hazafelé ugyan ezt láttam, másik kalauzzal, másik társasággal, kék vonaton. Már gondolkodtam azon, hogy én hülye, minek veszek jegyet, amikor jóval olcsóbban is megúszhatnám? Minek szenvedek én a pénztár és a terminál előtt?

Egy kérdésem lenne: Szerintetek mennyit lopnak (tesznek zsebre) havonta a kalauzok? Nem a rendesek, hanem az ilyen zsebre dolgozók…

Természetesen pontos időponttal, személyleírással együtt panaszt fogok tenni a MÁV-nál is!

Üdv: H. K.

Címkék: máv vonat vasút utas panasz bérlet jegy kalauz pénztár észrevétel zsebre dolgozás


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr411316705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siófoki35 2009.08.18. 09:56:02

Az a legundorítóbb, amikor a kisforgalmú, bezárásra ítélt vasútvonalakon is zsebre megy a dolog, így a jegyeladás csak 1-2 db, miközben tele a vonat...

Adani 2009.08.18. 10:30:52

"el sem mertem volna úgy szállni, hogy nincs jegyem, ezek meg egész úton nevetgéltek, nem nagyon érdekelte őket a dolog."

Nem lehet, h olyan helyen szálltak fel, ahol nem lehet jegyet venni? Akkor pedig ugye a kallernak kell adnia, és bizony sokszor működik az ,h féláron zsebbe megy a dolog.

Tomi324 2009.08.18. 12:14:44

NAgyon sokat rakhat zsebre az ilyen ember: volt egyszer, talán Fókusz, vagy Házon kívül, vagy mittudoménmilyen műsor, abból is kiderült, hogy 2 utazásból 2X le tudta fizetni a kalauzt úgy, hogy bár kicsivel töbet fizetett, mint amennyi a jegy lett volna, de nem kellett kifizetni a büntetést..

Adani 2009.08.18. 12:16:51

Sőt ha olyan helyen szállt fel az utas ahol nincs pénztár akkor pedig zsebből zsebbe módszerrel olcsóbb a jegy. "kéccázé' jó lesz?", ugye ismerős. Vagy mint a buszon a sárga jegy, ad jegyet ,de mikor leszállsz visszakéri és eladja megint.

trolisrokker 2009.08.18. 12:37:55

énis jöttem haza alsó gödről rákosrendezőre, ugye a váci személyvonat. este 10kor. vettem jegyet gödön, mert még nyitva volt a pénztár ( kemény 160 ft-s diákjegy.) dunakeszi után végigszáguld a kaller, mellettem eldübörög jegyet mutatom neki, rá se néz, meg tovább, majd mögöttem ülőktöl beönti a zsebébe az aprókat aztán jócakkát... műszak után meglesz a sör.

petya.bacsi 2009.08.18. 12:48:45

Ne általánosítsunk, mert a cím azt sugallja, hogy minden kalauz lop, ami nem igaz.

petya.bacsi 2009.08.18. 12:49:30

@petya.bacsi: a magyarázat alatta oké, látom, de ez a cím szerintem nem korrekt a becsületes vasúti dolgozókkal szemben.

Mister67 2009.08.18. 13:29:19

Most úgy őszintén.. ki az aki nem élne a lehetőséggel, hogy olcsóbban utazik?! Én a 70es vonalon lakom, minden hónapba megveszem a bérletet mert csak 2000 forint és rendesen kihasználom, de amikor máshova utazok eszemben sincs jegyet venni! Szívesebben adok a kalauznak 150-200 forintot, mint a dupláját kifizetni és az állam zsebét tömni. Fizessek ki 500 forintot erdőkertesig egy fél órás útért amikor 100 forintból is lejutok?!
A kalauz megdolgozik ezért a "jattért", akiknek a zsebét meg tömnénk a rendes jeggyel azok meg csak egy székben ülnek és milliós fizetéseket visznek haza.
Csupán ennyin van a hangsúly.
És lehet lehurrogni, hogy mekkora ingyenélő vagyok. 2009 van, válság. Ott kell spórolni, ahol tudunk.
Múltkor Nyíregyházára mentem le 200 forintból. Megérte? MEGÉRTE!

Snake 2009.08.18. 17:26:37

@Mister67: Lopsz, és még dicsekszel is vele...gratulálok...

Fogadjunk, hogy te vagy a legjobban felháborodva, ha tömeg van a vonaton, mert a jegyeladás alapján kiszámolt utasszám nem indokol mondjuk 2 kocsinál többet...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.08.18. 17:44:56

@petya.bacsi:

Kétszer van benne a szövegbe, hogy a legtöbbje jól dolgozik. Mit akarsz még?

Mister67 2009.08.18. 18:19:11

@Snake: Senki sincs felháborodva. Ez van, ezt kell szeretni. De látom te is a tipikus mintapolgár vagy. Megéri vagy nem?! Ezen van a hangsúly.
Lopok?! Ez vicces. Tudomásom szerint semmit nem szedtem le a vonatról, semmi nincs itthon ami a mávé:) Ki beszél itt lopásról? Azért mert irigy vagy és a saját pénztárcád ellen beszélsz?! Jah akkor télleg nincs miről beszélgetni.

selymesszőrű tejbegríz 2009.08.18. 19:10:21

@Mister67:
Vannak nem feltétlenül kézzel fogható termékek. Ilyen például ha a busz/vonat elvisz Rákosröcsögédről Budapestig. De ettől függetlenül az előző hozzászólásodban egyetértek veled.

petya.bacsi 2009.08.18. 20:42:26

@BKV figyelő: kevésbé bulváros címet. Ne vedd kötözködésnek, de egy ilyen cím, hogy

"Mennyit lopnak a mutyizó/zavarosban halászó kalauzok?" szerintem célravezetőbb lenne, és nem sértené a normálisan dolgozókat.

Mert aki elolvassa csak a címet, az megint gyűlölheti a kalauzokat.

budaf(u)ck 2009.08.18. 22:49:17

Ezen a vonalon ez teljesen normális.Főleg ha Camponánál szállsz fel, mivel nincs módodban sehol jegyetvenni.Mi is ha megyünk haverhoz tárnokra vagy érdre vagy velencére mi is kallertől veszünk jegyet.Vagy ad rendes nyomtatott jegyet,vagy neki adunk pénzt.
És inkább adok neki mint ennek a bünöző pénzmosó cégnek.Amit befizetnék se arra költik akkor inkább adok annak aki dolgozik és nem segéylért áll sorba.
Magának a posztnak a cimével nem értek egyet hogy "lopnak"!!
Nem lopnak csak nincsenek megfizetve.Inkább az ő főnökük és cégük lop de nagyon sokat.Rengeteget.

És manapság a fiatalok sincsenek ugy elengedve hogy ne probálkoznának egy olcsobb megoldást.Persze ha normálisan viselkednek.

budaf(u)ck 2009.08.18. 22:55:41

@Tomi324:
"NAgyon sokat rakhat zsebre az ilyen ember: volt egyszer, talán Fókusz, vagy Házon kívül, vagy mittudoménmilyen műsor"
Hude sokat rakhat zsebre apám.Abból amit zsebre rak abból lehet enni ad otthon a gyerekeinek.
Inkább rakja zsebre legalább jó helyre kerűl!
Odadná neked szívesen ha annyit keresne mint a máv irodában és a felsővezetők amit elopnak és sikkasztanak naponta.
Pont két tárgyilagos műsort irtál le.Mind a kettő rtl szemét,tehát ami abban volt igazság az =a nullával!
Inkább tegye zsebre.
Továbbá:Campona,Baross telep,Háros,stb nem lehet jegyet venni még ha akarnál sem.
Ez a máv problémája.

budaf(u)ck 2009.08.18. 23:01:39

H.K. posztiró:

"Természetesen pontos időponttal, személyleírással együtt panaszt fogok tenni a MÁV-nál is!"

Remélem ettől nyugodtan fogsz aludni.Hogy valaki a te jóvoltadból utcára kerűl.És megint lesz egy munkanélkülink akit a te pénzedből fizethetnek majd.
Véletlen sem azért irj mert agyonvan firkálva,rongálva a vonat az állomás mert nincs müködő wc a vonaton,állomáson.Mert a felsővezetők egymásnak osztogatnak milliárdokat!
Erre legyél büszke hogy valaki eltett 200forintot a 56ezer forintos fizuja mellé.
szánalmas vagy.

_Totty_ 2009.08.18. 23:26:52

pff :D még biztassuk öket h menjen zsebre a dolog xĐ
ha kevesli a fizetését lehet másikat keresni.megkérdezték akár 56 ezerért, akár többért, akár kevesebbért... kell ez a munka? kellett neki mer elvállalta,akkor meg ne izéljen h kevés a fizetése mer anynit kap amennyiben megállapottak mikor felvették. amugy meg a zsebre dlgozo kallereket beállitanám a karámba DE nem a fedett helyre,hanem ahol esik az eső süt a nap!

soundman 2009.08.19. 13:48:30

Szerencsére, nem minden kaller ilyen. De napi 16 órát lehúzni ennyi pénzért. Hát néha megértem őket.

Marr 2009.08.19. 14:21:46

@Mister67: Ha nem loptál volna utazást, nem lehetnél otthon. A lelked a MÁV-é. :D

@budaf(u)ck: Campona hobbiboltban lehet, Baross telepen tényleg nem, Hároson pár hónapja még volt pénztár. ???

Alkotás mánia 2009.08.19. 15:16:01

El lehet ítélni aki zsebre dolgozik,de akkor a pincérnek se adjunk borravalót és az orvosnak se hála pénzt.Hiszen őket is megfizetik a munkájukért.Azt mindenki ítélje meg maga,hogy a pénzét az államnak adja végkielégítésre vagy a dolgozónak kajára.Nem szép dolog eltenni a pénzt és megkárosítani a vasutat de van aki ebből veszi a kajáját mert egyébként nem telne rá.Bárhogy is próbálom nem tudom megérteni azokat akik felnyomják a kollégáim mert sérti az igazság érzetüket,hogy elrak pár forintot vagy nem rohangál folyamatosan a vonaton.Sajnos a tapasztalatom nem az,hogy olyan sok becsületes utas van,hogy joguk legyen bárkit is elítélni.

Tomi324 2009.08.20. 19:00:20

@budaf(u)ck: Azt nem mondtam, hogy ez a 2 műsor élvezhető, reális... csak ezt láttam, gondoltam megosztom veletek. Egyébként ez nem hozzáállás, hogy "rakja zsebre, mert jobb helyre kerül" mert ilyenerővel ha a rendőr beradaroz vkit, akkor ő is inkább zsbre rakja, ha az ÁNTSZ-es megbűntet vkit, az is rakja zsebre...abban igazad van, hogy a bűntetés nem a vasút zsebébe folyik, hanem vmi jó pozición lévő ember zsebébe, de akkor is a szabály az szabály.

rickyramirez 2009.08.21. 12:27:26

@budaf(u)ck:
Jogosan kerül az utcára, ha oda kerül! Neki az a dolga, hogy a szolgáltatás árát beszedje. Csodálom, hogy az ilyeneket nem buktatja le a belső ellenőrzés. Mert ha "fent" milliókat, tízmilliókat lopnak - biztos így van -, az egy dolog, de azt meg lehet érteni, mert ennyiért már megéri. De kétszáz vagy ezer forintokért bűncselekményt elkövetni, ez a szánalmas!

rickyramirez 2009.08.21. 12:31:56

@Mister67:
"Tudomásom szerint semmit nem szedtem le a vonatról"
Ember! Szolgáltatást vettél igénybe, aminek ára van, a szolgáltatónak pedig költségei! Bocsánatot kérek, de ilyen óvodás szintű gondolkodással nem túl gyakran találkozom.

rickyramirez 2009.08.21. 12:38:24

@utazóbagoly:
" a pincérnek se adjunk borravalót és az orvosnak se hála pénzt"
Itt nem borravalóról van szó, és ezt te is pontosan tudod. Arról van szó, hogy valaki nem fizeti ki az igénybe vett szolgáltatásért járó összeget. Ez lopás, mintha az üzletben valaki a zsebébe tesz egy árut, és fizetés nélkül kisétál vele, csak itt szolgáltatásról van szó, ami ugyan nem fogható meg fizikailag, de attól még költségek nagyon is felmerülnek. Senki nem akadályoz meg sem téged, sem mást abban, hogy a viteldíj - nyugta, számla ellenében történő - kifizetése után adj annak a szegény kalauznak egy kétszázast, mondván: itt van jóember, tegye ezt is el, hiszen tudom, hogy milyen keveset keres. Ezt lehet! Én soha nem tennék olyat, zsebbe próbálom meg elintézni a dolgot, és nem azért, mert mintapolgárnak érzem magam, nem! De egyenes embernek igen, és hosszú távon a vasút fennmaradását ez szolgálja.

Alkotás mánia 2009.08.21. 13:14:58

@rickyramirez: Számodra biztosan érthető,nekem viszont elfogadhatatlan,hogy a főnök milliárdokat tesz zsebre.Vonatokat és mellékvonalakat szüntet meg.Ellehetetlenítve az ott élők helyzetét,hogy Ő minél gazdagabb legyen.A vasút minél közelebb kerül a tönk széléhez a mi helyzetünk annál rosszabb lesz.Ami még több sztrájkot "zsebre dolgozót" jegyár emelést színvonal csökkenést és még több munka nélkülit jelent.Ha neked ez elfogadható és meglehet érteni?Nem helyeslem,hogy valaki a saját zsebébe tegye a bevételt de inkább oda mint a főnöknek luxus autóra.
Egyébként nem is hinnéd milyen sok olyan utas van aki a kalauznak oda adja a jegy árát de ha jegyet akar adni a kalauz akkor már nem hajlandó fizetni egy forintot sem,mert undorítónak tartják a jelenlegi MÁV vezetést.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2009.08.23. 18:11:14

@siófoki35: na ez valóban nagy baj!


@Mister67: addig amíg a buszsofőr/kalauz alig nettó 100ért hétvégén és ünnepnapon is dolgozik azért h hazajuss, addig megéri! Amint nettó 200 at keresnek, repüljön aki zsebre dolgozik.

A vezérigazgató nem visz engem haza. A politikus sem vezet karácsonykor. Ellenben egy sofőr meg egy kaller akkor is dolgozik, kevés pénzért. Ezért nem sajnálom ha minden x-edik utazást közvetlenül neki fizet ki valaki.

kallerboy 2009.08.23. 20:02:09

@GeriRoli: de ők legalább elválalták ennyiért mert ha ők se akkor most nem tudnál vonatozni ha senki nem vállalja el.El kéne olvasnod azt a cikkett is ahol a vezetőség elherdált 10db hálókocsit.Ezt itt megteheted meg akit érdekel és ezek után törjön pálcát a kalauzok felett. www.hirszerzo.hu/cikk.piszkos_ugy_a_mav-nal_-_furcsa_dolgok_tortennek_a_szazmillios_halokocsikkal.112125.html

wpetya 2009.08.23. 23:34:18

@rickyramirez: Tudod mi a szánalmas? Hogy a kallert kétszázért megbüntetik,de a fentieket milliókért nem! Ez a szánalmas! A kaller a számláit fizeti belőle. A felső vezető elég pénzt kap. Miért lop el milliókat? Nem hónapról hónapra él. Nem kéne ellopni a milliókat, és akkor a ranglétra alsó fokára is jut elég pénz.

ave 2009.08.24. 11:34:49

Ha mindegyik ilyet feljelenti valaki, akkor nem sokat fognak lopni.

Ne tessek nezni, tessek szolni. Allami vallalat, tehat a tobbi utastol lop, az, aki nem fizet az utazasert.

V43 1346 2009.08.24. 15:50:16

@Mister67:

Csak egyszer-kétszer kell összetalálkoznod olyan jegyvizsgálókkal, mint pár jó ismerősöm... akkor majd elmegy a kedved ettől a módszertől a 6000-es csekkel a zsebedben. ;) (vagy a vonatról landolsz...)

Adani 2009.08.24. 17:21:21

@V43 1346:

Benne van a pakliban ha valaki erre játszik, h büntit kap, de mitől 6000? Nem 2000 a pótdíj ha nincs jegyed, de veszel a vonaton? 6000 akkor ha nem akarsz venni és leszállni sem, ill. vészféket rántasz ok nélkül.

AnTom 2009.08.30. 06:36:03

Kedves Mindenki!

Úgy látszik két tábor van: akik totál elítélik ezt a tettet, végtére is jogosan, a másik, akik hasonlóan cselekszenek, és ez logikus. Nemcsak a jegyvizsgálók nincsenek megfizetve, az utasok sem. És amég ilyen magasak a jegyárak, addig ez fog működni. Hozzátenném, hogy a Volánnál minden negyedik buszvezető az, aki nem fogadja el zsebre a jegyárat, és ha nem adsz zsebre, átalakul a lehető legarogánsabb emberré. Ezzel szemben kb minden negyedik jegyvizsgáló az, aki nem becsületes módon tesz szert némi bérkiegészítésre.

Tegyük hozzá azt is, hogy ha az utasnak nincs jegye, sajnos a jegyvizsgáló jogköre nem bővül ki addig, hogy igazoltathasson, így ugyanolyan kiszolgáltatott helyzetben van, mint a BKV ellenőrei. És ha Pestről Vácig utazik a zónáson, még csak leszállítani se tudja az illetőt, ha nem akar fizetni vagy igazolványt adni. És ilyennel többször találkozom, mint zsebredolgozó jegyvizsgálóval!

Persze, az is igaz, hogy a jegybevételek kiesése magával vonhatja a vonatok ritkítását, és a mellékvonalakon ez tényleg húzós téma. De azt is tegyük hozzá, hogy ha nem lennének 6 számjegy feletti nettók vagy végkielégítések, akkor lenne pénz a több vonat leközlekedtetésére.

Mellesleg engem az elővárosi vonatokon dohányzó utas és jegyvizsgáló sokkal inkább zavar, hiszen az EGÉSZ vonaton tilos a dohányzás!

reno76 2009.09.04. 16:15:33

Egyetértek azokkal a hozzászólókkal akik akik inkább a kaller zsebébe dugdosnak.Akik a jegyváltós megoldást választják azoknak biztosan nincsenek megélhetési gondjai,vagy a "mintapolgár"kategóriába tartoznak!
süti beállítások módosítása