Főoldal | 2.oldal | 3.oldal | 4.oldal | 5.oldal | Archívum | Blog-szabályzat
Vasúti szakmai topic | BKV-figyelő | Gál M.
 



Olvasónk barátnőjével és vasutas barátaival együtt vonattal utazott külföldre. A kis társaság csendben elvolt, nem úgy mint a mögöttük lévő szintén vasutasokból álló társaság, akik egyfolytában italoztak. Az egyik részeg lekapcsoltatta a lámpát a vagonban, mert aludni akart, ám ezt olvasónk szóvá tette, mert nem akart sötétben utazni. A részeg vasutas nekiesett az utasnak. Leparasztozta, leköcsögözte, veréssel is fenyegette, majd le is hülyézte, hogy 40 ezer forintot kiadott ezért az útért:

Tisztelt MÁV-START ZRt.

Szeretném megköszönni Önöknek azt az élményt, amellyel 2009.02.13-án este, vagyis éjszaka, a Venezia EuroNight vonatukon gazdagodhattam.

Az utazáson a barátnőmmel és másik hat emberrel vettem részt, akik történetesen vasutasok. Így alkotunk egy olyan baráti társaságot, akik kedvelik az utazást és az érdekes helyek felfedezését. Az utazásokhoz rendszerint az Önök járatait vesszük igénybe. A barátoknak, vasutasok lévén, ez a legkedvezőbb utazási forma, Nekünk, nem vasutasoknak, pedig még épp elfogadható áron elérhetők a kiszemelt úti célok.

A vonatra valamennyien Budapestre szálltunk fel, jó pár "utastársunkkal" egyetemben. Ahogy elindultunk a mögöttünk lévő 8 fős társaság elkezdte elfogyasztani a magukkal hozott jelentős mennyiségű sör és rövidital készletet, így elég hamar emelkedett hangulatba kerültek. Ezzel nincs is baj, hiszen jó hangulatban gyorsabban telik az idő, bár a mögöttünk ülők viselkedése szerintem átlépte a "buli" fogalmának határait. A Horvát határon átérve jött a kalauz és itt derült ki, hogy a mögöttünk utazók is a vasutasok népes táborához tartoznak. Egészen addig nem volt semmi probléma, míg ki nem találták, hogy ideje lenne már aludni (kb. 23 órakor). Ezt a dolgot a kocsi világításának kapcsolgatásával kezdték. Az egyik szülő "megkérte" a gyerekét, hogy ugyan kapcsolja már le a villanyt. Odaadta neki a magával hozott négyszögkulcsot, Ő pedig a kocsi kapcsolószekrényében lévő gombokkal játszadozva igyekezett sikert elérni. Kb. 5 perc fényjáték (fél világítás, teljes sötétség, teljes világítás) után megegyeztek egymás között, hogy akkor a teljes sötétséget kellene választani. Persze nem mondhatom, hogy csak magukra figyeltek, mert elkezdték végigkérdezgetni az utasokat is. Kíváncsi voltam, hogy vajon a magyarul nem tudókkal mit kezdenek, de erre nem került sor, mert amikor hozzánk értek, akkor én azt találtam mondani, hogy talán nem kellene belepiszkálni a szekrényben és amúgy is a teljes sötétség nem a legjobb választás, mert egyrészt éjszaka is szállnak fel és le az utasok, másrészt, ha valakinek bármi gondja van, akkor a sötétben nem tud biztonságosan közlekedni a kocsiban. Itt tört ki a vulkán. Elkezdtek velem ordibálni, hirtelen mindenféle „paraszt, szemét köcsög" lettem. Amikor megemlítettem, hogy én ezért az útért közel 40.000 forintot fizettem és nem csak úgy jár nekem, mint Nekik, akkor meg azon ment a "móka", hogy mekkora egy vesztes vagyok már, hogy képes voltam kiadni érte ennyi pénzt. De, hogy ne érezzem magam mellőzve, a társaság legittasabb tagja a megérkezés utánra beígérte a "pofám betörését" is. Természetesen közben az addig fél világításra kapcsolt kocsivilágítást ismét teljes világításra állították, mondván "akkor ne aludjon senki". A barátaim, annak ellenére, hogy vasutasok, sikertelenül próbáltak megvédeni. Hiába mondták bármit is, mert ők nem igazi vasutasok, hanem csak lusta "irodisták". Külön öröm volt az a pillanat, amikor a horvát kalauz kapcsolta le a világítás, mert akkor meg mehetett azon a beszólogatás, hogy most mit is csinálhatnék az addig olvasott könyvel. Mellékesen megjegyezném, hogy a kalauznak sikerült azt elérni, amit a "vasutas gyereknek" nem, azaz a kocsiban csak néhány lámpatest maradt égve. Az este ezek után már eseménytelenül telt, olyan hajnali egy óra körül az apuka már nem tudta kivel megosztani az igénytelenebbnél igénytelenebb mondanivalóját és Ő is elaludt, reggel pedig (gondolom a fejfájása miatt) már nem volt olyan verekedős hangulatban, bár ha tekintettel ölni lehetne...

Tehát ez úton szeretném Önöknek megköszönni, hogy a vasutas "munkatársaik" részéről 2 órán keresztül olyan megaláztatásban volt részem, amit 30 éves koromig még nem tapasztaltam. Felejthetetlen emlék marad!

Természetesen néhány dologban igazuk volt a "kollégáknak". 40.000 forintért tényleg hülye voltam, hogy a vasutat választottam. Hiszen ennyi pénzből autóval is megjártuk volna az utat, és ha kicsit ügyesebbek vagyunk akár repülővel is mehettünk volna. De úgy voltunk vele, hogy utazzunk együtt a többiekkel. Örömmel jelenthetem, hogy megfogadom a tanácsot és a közeljövőben már nem a vasutat, hanem más közlekedési eszközt fogok, fogunk választani.

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy egy általános Vállalati tréning keretében igazán tudathatnák a dolgozóikkal, hogy bizony nem az utas van a vasútért, hanem a vasút az utasért. Önök ugyanis egy olyan szolgáltatást nyújtanak, amiért én mint utas, és én mint adófizető, kétszer is fizetek. Természetesen nem azzal van baj, hogy egyes utastársak mivel múlatják az időt, hanem azzal, hogy ezt milyen formában/módon/hogyan teszik. Attól, hogy vasutasok, attól még nem válnak mindenki fölött állóvá, amikor ők is vonattal utaznak. Vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, és ez bizony a szabadidejüket töltő vasutasokra is vonatkozik. Ha én bárhol így képviselném a munkahelyemet, akkor biztos vagyok benne, hogy a fejemre koppintanának.

Köszönöm, hogy elolvasták a levelem!

Tisztelettel: K. Szabolcs

Címkék: utazás máv vasút utas panasz vasutas máv start észrevétel


A bejegyzés trackback címe:

https://mavfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr13945229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2009.02.16. 08:35:41

A lényeg itt van:

"Amikor megemlítettem, hogy én ezért az útért közel 40.000 forintot fizettem és nem csak úgy jár nekem, mint Nekik, akkor meg azon ment a "móka", hogy mekkora egy vesztes vagyok már, hogy képes voltam kiadni érte ennyi pénzt.".

Meg itt:

"nem az utas van a vasútért, hanem a vasút az utasért. Önök ugyanis egy olyan szolgáltatást nyújtanak, amiért én mint utas, és én mint adófizető, kétszer is fizetek."

"általános Vállalati tréning " -> A MÁV-nál??? Nem hiszem, hogy van ilyen. Vagy tévedek?

jozicsenko 2009.02.16. 09:13:45

vállalati tréning?

mmmm, attól félek ezzel csak újabb ötletet adtál a lopásra, mert más nem lesz belőle mint új audi egy cimbora cégének...

tehenke 2009.02.16. 09:27:07

Postás, rendőr, vasutas...

Közöd?? (törölt) 2009.02.16. 10:00:33

hülyeség, belekötöttél a másik társaságba. örülj, hogy kultúráltan intézték és tényleg nem vertek pofán. elvégre minek beszólni ha még szerinted is végigkérdezték ki milyen világítást óhajt?? A 40 000-res hivatkozásod meg vérlázító nem is kultúrált volt aki nem vágott pofán hanem mulya

Kamatra cserélt szerelem 2009.02.16. 10:18:08

Legalább megtapasztaltad milyen amikor meg és szétaláznak 30 éves korod előtt,úgy sem voltál katona.És a megaláztatásban lesz még részed bőven ebben az országban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.02.16. 10:29:03

40000 ft egy vonatútra!! hát te fiam akkora vesztes vagy, hogy meg is érdemled!

az ilyen idióták miatt tart itt a repülés ebben az országban. hihetetlen, hogy képesek inkább vonaton rohadni, amikor fele ennyiért repülhetnének is. ehh!!! hát ezt nem hiszem el!

Levest befejezted? 2009.02.16. 10:31:48

Pár éve a hálókocsi kalauzzal jártam hasonlóan. Akkor Thessalonikiből jöttem egyedül, nő létemre (én barom), és csak az mentett meg a részeg hálókocsikalauz zaklatásaitól, hogy bezártam a hálókocsimat, és ő meg túl részeg volt hozzá, hogy kinyissa. Aztán Szófiában leszállt a vonatról, és ottfelejtettük. Hálókocsikalauz nélkül nem mehetett tovább a hálókocsi, így én a bolgár-román határtól fogva ültem Bp-ig, és még az ülőjegyet is kifizettették velem a románok. Aztán az Utasellátó kártalanított, mikor hazaértem, de nem volt kellemes kaland így egyedül.

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2009.02.16. 10:32:05

@Közöd??:
éljenek a "kultÚrált" hozzászólok!

ratman_ (törölt) 2009.02.16. 11:54:30

Vajon honnan származik ez az elmebeteg szokás, hogy újabban rengetegen nagy kezdőbetűvel írják a személyes névmásokat? Hacsak nem a mondat elején áll, a nekik, nekünk kisbetű!!!!
Ehhez meg nincs mit hozzátenni: "A Horvát határon"

Szerintem a vonatozás helyett évet kellene ismételned az általánosban.

mildi 2009.02.16. 11:58:55

@petya.bacsi: nincs. de néhányunknak gyerekszobája se...
vállalati tréning a szolgálat közbeni viselkedéskultúrára oktat(na), civilben pont olyan utas, mint a többi
levélíró részeg mezei utassal is járhatott volna így.

Edward Nygma 2009.02.16. 12:03:13

Részeg emberrel nem szópárbajozunk, hanem lábsöpréssel földre visszük.

Lajosbácsi 2009.02.16. 12:21:59

Nekem szent meggyőződése, hogy a vasutasok direkt örülnek annak ha minél kevesebb az utas, mert akkor nem kell annyit dolgozniuk a pénzük meg amúgy is megvan.

Mindent elkövet a máv és a tisztelt dolgozói is, hogy aki még van olyan őrült, hogy vonatra száll az is hamar megbánja ezt.

Vannak akik semmiből nem tanulnak, azok vonatozzanak csak tovább. Én autóval járok inkább, mert olcsóbb és kényelmesebb.

Adani 2009.02.16. 12:39:22

Még a sztájkok idején láttam ezt Szolnok-Cegléd között egy csíkos vonaton. Volt ugye a kocsik ajtaján a matrica, h "ne blicceljen vegyen inkább 30 napos bérletet" Tollal ráírta vki, h "ne sztrájkoljon ha nem lesz UTAS vasUTAS-ra sem lesz szükség" Egy másik ilyen matricára meg azt írta oda egy vicces ember a váltson inkább bérletet mellé " az is ingyen van?"

Szaki Danee 2009.02.16. 13:35:24

Én csak azt nem értem, hogy ehhez a konfliktushoz a MÁV-nak vagy a MÁV-csoport bármely vállalatának mi köze van? Az eset a leírás alapján a Hrvatska željeznice hálózatán történt, MÁV-személyzet szolgálatban nem volt, így igazándiból nem sokat tudott volna tenni a cég vagy bármely alkalmazottja a kellemetlenségek elkerülése érdekében.
Szerintem itt egész egyszerűen az általános viselkedési normák durva megsértéséről van szó, mem pedig valamiféle konkrét intézményi felelősségről és tök mindegy, hogy az italozó bagázs vasutasok, buszvezetők, vezérigazgatók, mosogatók vagy távol-balatoni zuglángossütők csoportja-e.

Egy ponton viszont én is elismerem, hogy van a MÁV-Startnak felelőssége: tudatosítani kellene a vasutasokkal, hogy szolgálaton kívül is a vállalatot képviselik, különösen, ha vasutas mivoltukat hangoztatják is. Ugyanakkor ez nem egy "mindig késik a vonat, ne késsen"-jellegű probléma, hanem átfogó dolog. Meghúzódik mögötte a vasutas munka alacsony presztízse, valamennyi kivagyiság is, a szubjektíven érzékelt alulfizetettség és a vasutasság (nagy, de csökkenő) konfliktusképessége, stb. Magyarul parancsszóra ezek az emberek nem fognak részegen is úriember módjára viselkedni.
Persze szembe lehet velük szállni, de helyzet függvénye, hogy érdemes-e. Attól függ, mögéd állnak-e az utastársak, vagy inkább csak zavartan bámulnak ki az éjszakába.

Mozvez 2009.02.16. 14:30:41

A lényeg ott van, hogy Ő is mint Te magán emberként volt ott. Az egy dolog, hogy vasútas, de ha panaszt teszel ellene ott helyben akkor letehetik.

petya.bacsi 2009.02.16. 16:27:50

@mildi: Igazából tök mindegy, hogy volt-e ilyen tréningen vagy nem, vagy van-e ilyen tréning, vagy sem, ahogy fentebb írták, magánemberként volt ott - valószínűleg. Az meg, hogy ő hogy viselkedett, hát, a tett minősíti az embert.

De látod, egy-egy ilyen eset után indul meg az általánosítás. És ahogy Szaki Danee is írta, bizony a levélben szereplő vasutas az egész vasutas társadalomnak okozott kárt, aminek hírneve, sajnos már eléggé meg van tépázva. A MÁV helyében én elgondolkodnék, hogy hogyan is tovább...

Ákibard! 2009.02.16. 17:31:50

@Mozvez:
Pont ez fogalmazódott meg bennem, de látom már Te leírtad.
Nem védendő őket, mert felháborító, de lehetett volna akár rendőr is.

Persze elszomorító ami történt...

mildi 2009.02.16. 17:52:38

@petya.bacsi: igen, az általánosítás, amit nagyon rühellek, ki lehet vele borítani (de te ezt tudod :D) ez itten most vasutasozás, de lehetne cigányozás is.
de legalább ennyire utálom a nagyhangú, ostoba bunkókat is.
a máv amúgy nem tud rajta elgondolkodni, ugyanis a faszi ellen semmilyen eljárás nem indult, aminek nyoma lenne. nem tett panaszt a kallernál, aki letehette volna a vonatról
itt ugyan kisírhatja magát, de más nem fog történni.

...::: :::... 2009.02.16. 19:50:55

és most mit vársz? nevek nélkül, minden nélkül írsz egy ilyet.. majd behívatják vállalati tréningre az összes dolgozót "hogyan basszál be civilben" témában? vagy mi? a főnököd szokott ilyet szervezni? másrészt, aki 40 000 forintot, fél havi minimálbért kiad egy vonatútra, az tényleg hülye. az általánosítást pedig mindig egy adott közösség jelentős része okozza magának - és ezzel együtt társainak. ha gyerekkorodban megtámad három kutya, nem fogsz kutyákat tartani. ugye? mindenhova odakeveri valaki a cigányozást...

siófoki35 2009.02.16. 22:18:21

Siófok-Zágráb menetérti tavaly 4500 ft volt :-))) Tök jó, belföldi sem jön ki ennyiért :-)

ZBR 2009.02.17. 00:10:32

Na most azért álljunk meg a lámpakapcsolgatásánál. A horvát kaller automatice lekapcsolta a világítás jó részét (pontosan nem világos, hogy felénél kevesebbet, vagy többet). Oké, hogy önhatalmúlag a vasutas fiúnak ehhez nem lett volna joga, de ez kevéssé számít.
Ami lényeges, hogy egy ÉJSZAKAI VONATON, ÉJSZAKA az emberek aludni vagy legalábbis pihenni szeretnek! Egészen este Y-tól (indulás) 11-ig lehet olvasni, de 10-11-éjfél körül már tényleg eljön az alvás ideje. Mondom ezt úgy, hogy többször, különböző minőségű vonatokkal utaztam már egész éjszakán át.
Sőt, mi is kapcsoltunk már felesre világítást és meg sem kérdeztük a többi utastársat. Levettük felesre, ezzel a balesetvédelem mint indok ki van pipálva, aztán ha ez nem tetszik vkinek, akkor megkeresi a kallert, aki vagy visszakapcsolja, vagy megmondja, hogy egyesek aludnának, ne ébresszük fel őket.

@siófoki35: Válság van :)

Mozvez 2009.02.17. 07:17:35

Emberek ha valaki ilyennel találkozik haláli higgadtsággal lehet szólni a szolgálatban lévő vasútasnak, aki vagy így vagy úgy, de köteles a helyzetet megoldani.
Van aki elször szép szóval probálja és uánna pedig jöhet az "erőszak": vagy leteszi magától, vagy rendört hív. Ez utóbbira ritkán kerül sor, mert a népharag megoldja a problémát.

GH 2009.02.17. 10:37:23

Nem tudom, a vasutasok miért verik mindig magukat a bérek miatt. Magyarországon mindenki rosszul keres.
Azonkívül nem rossz dolog az arcképes az egész családnak (dédunokáig bezárólag), plusz az ingyen külföldi utak. A vasútnál minden évben van infláció követő vagy a feletti béremelés, Cafeteria, szolgálati lakás. Szóval annyira nem rossz nekik, hogy bunkó módon kéne viselkedni.
Pl. a vasút idén is adott bérfejlesztést, de a többi állami alkalmazott, nagyon helyesen, nem kapott semmit.

Ákibard! 2009.02.17. 21:16:24

@GH:
"Azonkívül nem rossz dolog az arcképes az egész családnak (dédunokáig bezárólag),"
Ez nem igaz.

"plusz az ingyen külföldi utak."
Ez sem igaz. (Bár tény, hogy a FIP lényegesen olcsó, de vannak költségek amit fizetni kell)

"Szóval annyira nem rossz nekik, hogy bunkó módon kéne viselkedni."
Magánemberként azt csinál amit akar nem? Persze majd fellépnek ellene, de ha tetszik ha nem, amint letette a lantot, onnantól nem vastas hanem egyszerű utas, egyszeű ember.

"de a többi állami alkalmazott, "
A vasutasok nem állami alkalmazottak. Még ha a NAP-Kelte riportere ezt gondolja akkor sem :)

lurkó 2009.02.18. 01:36:49

@GH: magyarországon a többség az ilyen hozzáállás miatt keres roszul. Mert az a szar ember aki tesz azért hogy jobb legyen és nem az aki elfogadja ezt a rabszolgatartó vadkapitalizmust. Igaz? Arcképes,meg hogy kinek jár nos nézz utána mielött ostobaságot irsz. Szolgálati lakás csak a MÁV alkalmazottaknak jut. Én mint Máv-Start alkalmazott csak álmodhatok róla. Miből gondolod hogy én bunkón viselkedek? Találkoztunk már? Vagy csak diszkriminálsz? Na ja ez is egy amolyan magyar népszokás. Roszul esik ugyan de roszabb nem lesz tőle az életem. Az állami alkalmazottak eddig kapott juttatásokat veszitettek de kaptak valamit helyette. Ezért mondtak le a demonstrációról.

GH 2009.02.18. 09:32:05

Ja arcképes dédunokának tényleg nem jár, de asszonynak, élettársnak (akár férfi, akár nő) gyereknek 26 éves koráig jár.)
Azért ez se kevés.

"Ez sem igaz. (Bár tény, hogy a FIP lényegesen olcsó, de vannak költségek amit fizetni kell):"

Tudom, van vasutas ismerősöm 150 Ft kiállítási díjat kell fizetni, meg a helyjegy... Ezt azért ki szokták köhögni... nagy nehezen. Bár indíthatunk gyűjtést...

Nem mondom, hogy jogos okból ne sztrájkoljatok, de nagyon nagy gáz, mikor a sajtó tele van Gaskó-papával, hogy milyen rossz nektek. Meg kéne érteni, hogy nem az ország van a vasútért, hanem fordítva. Ez egyébként a közszféra egészére vonatkozik.
Most pedig ha tetszik, ha nem válság van most nem tud állambácsi fejenként nettó 250-et fizetni nektek. Most mindenki örül, ha megmarad a munkahelye.

GH 2009.02.18. 09:42:37

Na most mindenkit kiosztok:)):
"Az állami alkalmazottak eddig kapott juttatásokat veszitettek de kaptak valamit helyette. Ezért mondtak le a demonstrációról. "

Az állami alkalmazottak 2006 óta gyakorlatilag nem kaptak semmilyen béremelést. Bocs, 2008-ban volt egy 2-3%-os emelés. Szóval vasutasok ne irigyeljétek őket, a többség ott is szív, mint ti:))
Pl. egy ápolónő fizetése kb. nettó 60-70 havonta, egy kezdő orvosé, tanáré nettó 90-100 ezer, ez nem sok pénz.
A demonstrációról nem az emberek, hanem a szakszervezeti górék mondtak. A "kiharcolt" kompenzáció csak arra elég, hogy ne 20%-os fizetés csökkenés legyen, hanem "csak" 10.

GH: Te meg menj a vasúthoz, ha azt hiszed annyira jó ott. Szerintem ott is max. a menedzsmentnél lehet jó dolgozni. Van szakszervezeti vezető ismerősöm, aki tényleg betegre keresi magát, viszont a beosztottak szívnak eleget.

lulubell 2009.02.18. 12:10:31

Erről beszélek már egy jó ideje. A legtöbb vasutas/sajnos/, alkoholista, bunko!!!!! Végre más is észre veszi. Undorító

Ákibard! 2009.02.18. 15:21:46

@GH:
"gyereknek 26 éves koráig jár.)"
Ha nappalin tanul.

"Nem mondom, hogy jogos okból ne sztrájkoljatok"
Erről van szó. A Gaskó banda nem jogos okból sztrájkol. Amíg jogos oka volt addig a vasutas társadalom mellettük állt. De ez múlt idő...

Ákibard! 2009.02.18. 15:23:10

@GH:
'GH: Te meg menj a vasúthoz, ha azt hiszed annyira jó ott. Szerintem ott is max. a menedzsmentnél lehet jó dolgozni. Van szakszervezeti vezető ismerősöm, aki tényleg betegre keresi magát, viszont a beosztottak szívnak eleget. "

Ez valami tudatzavar, hogy a saját nickeddel beszélgetsz?
Vagy a másik nickeddel akartál írni valami okosat, csak elfelejtettél átváltani?

Ákibard! 2009.02.18. 15:24:14

@Ákibard!:
Mármint GH írta GH-nak. Ez olyan fura...

dontals 2009.02.19. 14:57:38

SOKADSZOR VETŐDIK FEL BENNEM A KÉRDÉS, HOGY MILYEN JOGON JÁR A VASUTASNAK ILLETVE CSALÁDTAGJAINAK INGYEN (VAGY KEDVEZMÉNYES) UTAZÁS?
MILYEN JOGON KÖZLEKEDHET Ő KEDVEZŐBB FELTÉTELEKKEL MINT AZ EGYSZERI UTAS???????

FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!

Ákibard! 2009.02.19. 16:19:10

@dontals:
Ehhez miért kell ordítani?
Amúgy a cég adja. Ennyi.

Ha a cég úgy dönt, hogy minden munkavállalónak ad egy Ferrarit, akkor ad és kész.
Szarért kell ezen lovagolni?

Ennyi erővel ha Te kapsz Üdülési csekket, más meg nem, akkor más háborodjon fel, hogy a céged miért ad neked? Vagy épp miért ad neked prémiumot?

Adja és kész. Hja, és Hív a vasút vár a MÁV, bátran lehet menni, akkor lesz Neked is :)

Ákibard! 2009.02.19. 16:22:04

@dontals:
Amúgy a nyugdíjasokon nem háborodsz fel? Akik felszállnak a vonatra mert ingyen van és meleg van, társaság van?

A menekülteken nem háborodsz fel, akik ingyen utaznak? Pedig életükben nem adóztak ide, és soha nem voltak magyarok?

A Magyarigazolványosokon nem háborodsz fel, hogy 90%-ot kapnak, pedig soha nem éltek Magyarországon Soha nem dolgoztak ide, Soha nem fizettek ide adót?

És még sorolhatnám....

Millió réteget meg lehetne találni ezeken kívül...

dontals 2009.02.19. 18:21:59

@Ákibard!:

Azért kiabálok, mert felháborodtam és felháborítónak találom a vasutasok ingyenes utazását.

Aki a Tescoban dolgozik az sem tolhatja ki ingyen a kosárkáját azzal a címszóval, hogy bocs, itt dolgozom.

Ákibard! 2009.02.19. 18:33:21

@dontals:
De miért tartod felháborítónak?

Azt miért nem tartd felháborítónak, ha ismerősöd kap Caffeteriát, meg Üdülési CSekket, Te meg nem?
Azt miért nem tartod felháborrítónak, hogy az APEH ellenőrök százezreket kaptak jutalomnak mert beszedték az adót amit kellett?
Hisz ez a munkájuk.

Vegyük már észre, semmi köze egy kívülállónak a a munkáltató és a munkavállaló közti jutattásrendszerhez. Mint említettem, ha a vasút azt akarja, hogy csak a vasutasoknak minden vonatra büfékocsit kapcsol, ahol a vasutasoknak ingyenes a fogyasztás, akkor ha teszik ha nem így lesz.

Igen az áruházaknál is van kedvezmény, Praktiekrben pl x millkóig 20% kedvezményt kapnak a dolgozók például. Gondolj bele, 1 millkónál az 200.000.- . Miért nem mész a Praktikerbe hőzöngeni, hogy ez neked is jár?? Neki miért jár csak azért mert ott dolgozik?! Kb. semmi közöd hozzá...
IKEA-ban a kantinban fejedelmi klajákat ettünk 295.-ért, amiért te odakint 700-1000 ft-okat fizettél. Nekünk járt, mert ott dolgoztunk. Menj bátran hőzöngeni, hogy bezzeg a fal másik oldalán a dolgozói kantinban 300-ért adják ugyanezt.

Ha tetszik ha nem, ez a cég juttatása. Neked lényegében semmi közöd hozzá.
Engem személy szerint a fent felsorolt nyugdíjas-menekült-mágyárigazóványos 100x jobban felháborít, mint a vasutas szabadjegy.
Ő ott dolgozik, ezt kapja a vasúttól.

Megesküszöm, ha ott dolgoznál (azért a pénzért azt a munkát) Te is jogosnak tartanád a saját szabadjegyed.

Hja és TESZKÓ-ban is van kedvezmény :-)))) (Jó nem ingyenkocsi, de meglehetősen nagy kedvezmény...)

Szaki Danee 2009.02.20. 00:46:10

@dontals:
Az ingyenes utazás egyrészt tudomásom szerint ugyanolyan adómentes juttatás, mint más cégeknél a különböző kedvezmények - pl. MVM-nél az olcsóbb áram, Malévnél a szabadjegy, Diageonál az olcsó berúgási lehetőség, némely erdészetnél ingyen tüzifa. A dolgozót kicsit elhivatottabbá teszi a munkája iránt, hiszen adott esetben épp az ő munkájának a minőségén múlik utána az, hogy milyen körülmények között utazik majd nyaralni például.
Másrészt pedig a MÁV-csoport cégei így vállalják át a munkavállalók utaztatásának költségeit.

ZBR 2009.02.20. 00:57:14

@Ákibard!: Azt pedig végképp mellékesen tegyük hozzá, hogy ha az értelmesebbje megfogja az igazolványát és ellátogathat olyan helyekre, ahol olyan szakmai ismeretekre tehet szert, amire máshol nincs módja. Pl. egy látogatás Záhonyban elég érdekes tud lenni...
De ha csak beutazik egy-két környékbeli vonalat és így tud segíteni az utasoknak (mit merre találnak) már lehet, hogy akkor megérte...

dontals 2009.02.20. 12:08:49

@Ákibard!:
Te tévedésben vagy, mert különböző dolgokról beszélsz.
A cafeteria-rendszer és üdülési csekk teljesen más lapra tartozik, mint ahogy a jutalom, prémium is, mely egy meghatározott cél teljesítésekor kerül kifizetésre.
Miért tartanám felháborítónak ezt?

A Praktiker, IKEA pedig magáncégek, így ha ingyen osztogatja a bútort az alkalmazottainak, engem az sem zavar.
A MÁV ellenben állami cég, és a régi szoc. időkből itt marad, hogy gyakorlatilag kis túlzással mindenki ingyen utazhat, akinek a nénikéjének az apja valaha vasutas volt. Mikor osztálykirándulásra mentünk korábban, nem győztük összeszámolni, hogy kinek nem kell jegyet venni.
Ez tényleg jogos juttatás? Hogyan?

Az hogy a vasútnál dolgozó ne fizessen belföldön rendben van. De csak az, aki jelenleg a vasútnál dolgozik. És belföldön.

A levélíró ezt írja: "Amikor megemlítettem, hogy én ezért az útért közel 40.000 forintot fizettem és nem csak úgy jár nekem, mint Nekik, akkor meg azon ment a "móka", hogy mekkora egy vesztes vagyok már, hogy képes voltam kiadni érte ennyi pénzt." Hát elképesztő... Ez az, mikor a vasutas nincs tisztában azzal, hogy amiért ő nem fizet, az másnak súlyos (tíz)ezrekbe kerül. És miért van a gyakori felháborodás az utasok részéről?

Tévedésben vagy azt illetően is, hogy ehhez nekem semmi közöm. Elvégre az adófizetők milliárdjaiból tartják el a MÁV-ot, így nekem jogom van kifejteni véleményemet, nemtetszésemet ezt illetően. Már csak a szólásszabadásg miatt is, melyet az Alkotmány biztosít számomra. Hidd el, sokan gondolják ugyan ezt. Semmi szükség a pereputty ingyenes fuvaroztatására.

dontals 2009.02.20. 12:10:56

@Szaki Danee:
Szerintem meg nem adómentes juttatás, hanem egy olyan valami, ami a szoc. időkben remekül működött és megállta a helyét. Ingyen utazás minden vasutasnak, családtagjának, kiskutyájának bárhova, ahova csak akar.

Ákibard! 2009.02.20. 13:24:31

@dontals:
"A cafeteria-rendszer és üdülési csekk teljesen más lapra tartozik,"
Te élsz tévedésben, ugyanis a Cafeteria, az ÜCS ugyanúgy a béren kívüli juttatások csoportjába tartozik, ahogyan a vasutas szabadjegy is. Mindegyik adó- és járulékmentes. (Még most. Ha jól értesültem Feri intézi, hogy ne legyen az)
Emellett az is megemlítendő, hogy a vasútnál az utazásokat ezzel biztosítják. Ellenben az önköltségi utazásokra is jegyet kellene venni, illetve a munkábajárást finanszírozni.
Te egy helyen dolgozol. Ők lehet hogy Záhonyban végeznek, onnan önköltségben utazik haza Pestre például. Erre jegyet kellene venni, majd utána elszámoltatni. És ez egy ember egy nap. Az egész országban egy évben hány ilyen est van szerinted? (Nagyon sok, hidd el). Tehát a vasút önmagának is spórol ezzel, és a Te szent adóforintjaiddal, ugyanis sokkal költségesebb lenne az elszámoltatásos rendszer.

" hogy gyakorlatilag kis túlzással mindenki ingyen utazhat, akinek a nénikéjének az apja valaha vasutas volt. "
Ha ez neked kis túlzás, akkor mi a nagy? :-O
A családtagok (feleség/férj/élettárs) és a gyerekek utazhatnak ingyen. A gyerekek 26 évig max, illetve amíg nappalin tanul, és ezt igazolni tudja.
Amúgy pár éve aki odakerül a vasúthoz, nem feltétlen kap. (Többnyire csak a személyszállítás kap)

"Az hogy a vasútnál dolgozó ne fizessen belföldön rendben van. De csak az, aki jelenleg a vasútnál dolgozik. És belföldön."
Külföldön meg a külföldi vasutak nemzetközi egyezménye szabályozza a FIP utazást. Nem a MÁV találta ki, hanem nemzetközi egyezmény...

"Tévedésben vagy azt illetően is, hogy ehhez nekem semmi közöm."
Nem élek tévedésben, lényegében semmi közöd hozzá. Egy munkavállaló-munkáltató megállapodás. Ha te az önkormányzatnál dolgoznál, és kapnál havonta 12.000 ft-nyi egyéb juttatást én beleszólhatnék? Nem, semmi közöm hozzá. Pedig állami szerv...

Kész fel kell fogni, hogy semmi közöd hozzá, mi alaján és miért kapják. Ha tetszik ha nem.
Véleményt ki lehet fejteni, nyugodtan, szólásszabadság jog-jog-jogok nyugodtan mondd a véleményed, ez a tényen nem változtat. Nekem nincs közöm a te juttatásaidhoz, neked meg a mvasutasok juttatáésához. Hőzöngeni bátran lehet :-)

Ákibard! 2009.02.20. 13:25:49

@dontals:
"Szerintem meg nem adómentes juttatás"
Szerencsére a törvény nem te vagy :-))))) Tisztán érthetően szabályozva van, hogy mi is az.

Amúgy sztem te is a szoc időből ragadtál itt, mert minden második szavad ez :-)))

dontals 2009.02.20. 13:32:29

@Ákibard!:
ákikoma ne ess túlzásokba.
az előbbi kioktatásodra pedig most nem reagálnék, nem érek rá

Ákibard! 2009.02.20. 14:02:57

@dontals:
Mióta vagyunk komák? Nem emlékszem, hogy együtt söröztünk volna...

Amúgy nem oktattalak ki, csak válaszoltam. Írd inkább azt, hogy nem tudsz mit válaszolni :-))
Sajna hiába, ez van, a törvény ami biztosítja a szólásszabadságod, az biztosítja a vasutasok ingyenjegyét is :-))))

pocokpocok 2009.02.21. 09:34:11

@dontals:
ahogy az elműsnek az olcsóbb áram, az eladónak a vásárlási kedvezmény, vezéreinknek az autó: egyszerű: keserű a szőlő el, még mindig itt lovagolunk?
Mellesleg nem nagyon fogja másra használni, mint melóhelyre utazgatni, mert kilóg a bele a munkába, és utána legkevésbé vonatozni szeretne: és bármely cég adhat/ad térítést munkahelyre utazásra:).
A FIP meg nk-i megállapodás a vasútak között, a külföldi annak fejébe ad a magyaroknak, hogy az ő melósai is kedvezménnyel utaznak: egyszerű barter:)
süti beállítások módosítása